Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολυνομοσχέδιο και μηχανικοί (επαγγελμ. δικαιωμ)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 221
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτό το γνωρίζω αλλά θεωρούσα δεδομένο πως εφόσον αναγνωρίζεται ένα πτυχίο εκτός της χώρας έκδοσης θα αναγνωρίζεται και εντός (φυσικά!).Επίσης γνωρίζω ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει της Εθνικής.Μάλλον κάποια πράγματα δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα τελικά

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν γιά να χαλαρώσουμε .

 

Το νομοσχέδιο ξαναγράφει τους βασικούς νόμους του 1934 τους οποίους και καταργεί .

Εκεί η αναφορά ήταν γιά τους διπλωματούχους και έτσι πάλι γιά αυτούς μιλάει .

 

Στο θέμα των τει προφανώς η αναφορά θα είναι με νόμο που θα περιλαμβάνει μέρος των δικαιωμάτων των διπλωματούχων , ώστε να συμφωνούν και με την θέση του ΣτΕ .

 

Ακόμα το τεε θα παίζει τον ρόλο του συμβούλου , ενώ τα άρθρα που μιλούν γιά διπλωματούχους με μέρος των σπουδών , πιάνει τους ΜΠΔ και άλλους .

 

Ακὀμα μιλάει γιά επίπεδα έργων και γενικά το τεε πρέπει να κάνει ΜΗ δεσμευτικές γιά την επιτροπή προτάσεις μέσα σε 4 μήνες .

 

Επειδή υπάρχει γενικότερη ησυχία , μάλλον είναι όλα συμφωνημένα .

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που καταλαβαινω εγω παντως ειναι οτι καταργουνται τα Ε.Δ. με το Β.Δ. του 1930 και απο τα 3 πρωτα αρθρα φαινεται οτι παει να γινει διαχωρισμος για καθε ειδικοτητα ξεχωριστα, αλλα με επομενα αρθρα ανοιγει παραθυρο για εμπλοκη σε διαφορετικες ειδικοτητες (μαλλον θα βαλουν προυποθεση μεταπτυχιακου τιτλου) με βαση ΠΔ τα οποια θα εκδοσουν τρεις υπουργοι (Υποδομων,Υπεκα,Παιδειας) μετα απο συμβουλευτικη επιτροπη του ΤΕΕ.Με λιγα λογια αυτη η ειδικη επιτροπη θα οριοθετησει το μελλον του επαγγελματος του μηχανικου για τα επομενα χρονια.....και δυστηχως ή ευτυχως η ηγεσια αυτων των υπουργειων μαζι με το ΤΕΕ εχουν συμφωνησει τα παντα χωρις καμια ενημερωση και δημοσια διαβουλευση, και μαλιστα περνωντας τις διαταξεις μια μερα πριν την ψηφιση του πολυνομοσχεδιου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα γεννήθηκε με την ίδρυση των ΚΑΤΕΕ και με ΤΕΙ 3,5 ετών σπουδών (3 έτη σπουδές + ένα εξάμηνο πρακτική)......και καθώς είχαμε ένα σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο παραμένει σοβιετικό (κάντε τα όλα ΤΕΙ ή όλα ΑΕΙ να τελείωνουμε). Υπάρχει σοβαρό συνταγματικό ζήτημα ισονομία κατά τηνπροσωπική μου άποψη καθώς δεν μπορεί σχολές με διαφορετική διάρκεια, διαφορετικό όγκο μαθημάτων και διαφορετικές απαιτήσεις και εν τέλει διαφορετικά βαθμολογικά εύρη να ζυγίζονται στον ίδιο παρονομαστή... και αυτό να είναι συνεχόμενο φαινόμενο.. ή να τα ισοπεδώνουμε όλα.

 

Για να καταλάβετε ότι υπάρχουν συντεχνιακά και όχι μόνο συμφέροντα, σκεφτείτε πόσες ειδικότητες τα τελευταία χρόνια μετονομάστηκαν χωρίς να προβούν σε ουσιαστικές αλλαγές προγραμμάτων σπουδών, πόσες σχολές έχουν πλήρη δικαιώματα άλλων σχολών αλλά διατήρησαν το αρχικό όνομα τους (μαγκιά δηλαδή, έχουν το όνομα να υποδηλώνει άλλο, κάνουν άλλα μαθήματα και έχουν άλλα δικαιώματα).

 

Πάντως εγώ βλέπω ότι το νομοσχέδιο θίγει κυρίως τους Ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους τόσο από ΤΕΙ όσο και από ΑΕΙ...

ως προς τις άλλες σχολες (π.χ τους πολιτικούς μηχανικούς) καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη ότι πλέον απαιτούνται στα περισσότερα γνωστικά αντικείμενα ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις που υπερέχουν σε σχέση με την εκπαίδευση που επιτυγχάνεται με 1-2 προπτυχιακά μαθήματα...

 

Σκεφτείτε ότι υπάρχουν περιβαλλοντογοι χωρίς δικαιώματα για σχετικές μελέτες επειδή δεν έχουν το κατάλληλο μελετητικό πτυχίου...πόσον μάλλον όταν κάποιες σχολές έχουν υποσύνολο δικαιωμάτων άλλων σχολών. Μάλλον θα πρέπει να τα δούμε όλα συνολικά και όχι μόνο ως προς τα Η/Μ που πλέον δεν λέγονται Η/Μ αλλά μηχανική (σημειωτέον...πουθενά στο κόσμο δεν υπάρχει αυτή η αντιστοίχιση..)..

 

Το οξύμωρο στην προκειμένη περίπτωση του νομοσχεδίου και με τον τρόπο που νομοθετούν είναι ότι ο οποισοδήποτε διπλωματούχος μηχανικός μπορεί να αποκτήσει περισσότερα ηλεκτρολογικά δικαιώματα από έναν Πτυχιούχο Ηλεκτρολόγο ΤΕΙ.

 

Πραγματικά είμαστε στο λήθαργο του καναπέ, και σύντομα θα δείτε ότι μπορεί να γίνει πλήρη απελευθέρωση δηλαδή όλοι για όλα... και αυτό θα είναι ότι χειρότερο..

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

Η δυσκολία εισαγωγής ή εξαγωγής από μία σχολή (στην οποία βασικό ρόλο παίζουν κατά 90% ΄μη ακαδημαϊκά κριτήρια στην Ελλάδα) δεν καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα κανενός σε καμμία χώρα στον κόσμο.Τα δικαιώματα καθορίζονται με βάση μία ελάχιστη διάρκεια σπουδών,κατηγοριοποίηση των έργων και απόδοση δικαιωμάτων για την κάθε κατηγορία μέσω εξετάσεων που θα έχουνε επαναληπτικό χαρακτήρα ανά τακτά διαστήματα.Ξαναλέμε,δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό

Link to comment
Share on other sites

από όσα έχω διαβάσει, βλέπω ότι υπάρχουν δυο απόψεις σε διάφορα θέματα του φόρουμ που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

 

Η μία άποψη λέει ότι θα "απελευθερωθουν" τα Ε.Δ. κι ο οποιοσδήποτε μηχανικός θα μπορεί να υπογραφεί σχεδόν τα πάντα με ελάχιστους περιορισμούς

και η άλλη άποψη λέει ότι θα περιορίσθουν τα Ε.Δ. της κάθε ειδικότητας στο αντικείμενο της (για όσους έχουν πολλά Ε.Δ.)

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος που να μην θέλει την 2η επιλογή Paul_Mix εκτός από κάποιους βολεμένους "τα κάνω όλα και συμφέρω"

Edited by project.breeze
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος που να μην θέλει την 2η επιλογή Paul_Mix εκτός από κάποιους βολεμένους "τα κάνω όλα και συμφέρω"

 

συνάδελφε, αυτό όμως που έχει σημασία δεν είναι το τι θα θέλαμε, αλλά το τι πρόκειται να γίνει.

Επομένως, το ερώτημα είναι "τι σκοπεύουν να κάνουν?"

 

 

υ.γ. πάντως κι εγώ συμφωνώ, έκαστος στο είδος του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.