Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι ισχύει με τη δεντροφύτευση εντός οικοπέδου?


Recommended Posts

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανονισμός που ελέγχει τι είδους δέντρα και σε τι απόσταση από τα όρια του οικοπέδου μπορούν να φυτευτούν? Ο γείτονάς μου έχει φυτεύψει πεύκα και κυπαρίσσια σχεδόν κολλητά στη μάντρα που χωρίζει τα οικόπεδά μας, είναι νόμιμο? Δεν πρέπει να υπάρχει κάποια ελάχιστη απόσταση από το σύνορο? Και μπορεί κανείς να φυτέψει ό,τι θέλει? Το ύψος του δέντρου δεν έχει όριο? Μπορεί να πάει 15 - 20 -30 μέτρα να κλείσει την ορατότητα σε μπαλκόνια και παράθυρα?

Αν είναι παράνομο ποιες διαδικασίες πρέπει να γίνουν και ποιοί είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο και την υπόδειξη συμόρφωσης?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας!

Υπάρχει ανάλογο θέμα στο forum.

Σας παραθέτω το άρθρο 23 του κτιριοδομικού κανονισμού στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

 

Άρθρο 23: Φύτευση οικοπέδων
1) Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου, τουλάχιστον κατά τα 2/3 του, πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση για να μπορεί να φυτευτεί.
2) Κατά την ανέγερση νέας οικοδομής ή κατ' επέκταση προσθήκης σε οικόπεδο εμβαδού τουλάχιστο 200τμ, πρέπει να φυτεύονται δένδρα (ή να διατηρούνται υπάρχοντα) έτσι ώστε να αναλογεί τουλάχιστον ένα δένδρο ανα 200τμ οικοπέδου. Όταν μένει υπόλοιπο εμβαδόν οικοπέδου 100τμ και άνω, προστίθεται ένα ακόμα δένδρο.
3) Όταν υπάρχουν προκήπια, τότε τα δένδρα που πρέπει να περιλαμβάνουν κατά την παράγραφο 7 του άρθρου 17 του Ν. 1577/85 ΓΟΚ, πρέπει να είναι τόσα, ώστε να αναλογεί ένα δένδρο ανα 25τμ προκηπίου. Όταν μένει υπόλοιπο εμβαδό προκηπίου πάνω από 12τμ, προστίθεται ένα ακόμα δένδρο. Τα δένδρα αυτά λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό του αριθμού των δένδρων, που επιβάλλεται από την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.
4) Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή  βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών.
5) Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, ο οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει, από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.

 

Αυτά που καταλαβαίνω εγώ και αφορούν την περίπτωσή σας είναι:

1)Η δενδροφύτευση είναι υποχρεωτική και δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε ως προς την απόσταση των ορίων γειτονικών οικοπέδων,ούτε ως προς το όριο ύψους των δέντρων

2)Αυτός όμως που φυτεύει θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των κτιρίων και των δομικών κατασκευών,από την υγρασία και το  ριζικό σύστημα των θάμνων και των δέντρων που θα φυτεύσει.

 

Φαντάζομαι ότι το ριζικό σύστημα των πεύκων και των κυπαρισσιών είναι αρκετά ισχυρό ώστε μακροπρόθεσμα να κάνουν ζημιά σε δομικά στοιχεία.

Ζητήστε από τον γείτονα να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα(όπως υπαγορεύει και ο κτιριοδομικός κανονισμός),για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον.Αν δεν τα πάρει,συμβουλευτείτε μηχανικό και δικηγόρο για τις επόμενες ενέργειές σας.

Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε..

Edited by postman
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Kαι πολύ βασικό το ( 5 ) ,  όταν ήδη υπάρχουν δέντρα στο όμορο , αυτός που κτίζει πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προφυλάξει το δικό του κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά απ ότι καταλαβαίνω ο νόμος απλά προσπαθεί να ενθαρρύνει ή να προστατέψει τη δεντροφύτευση, δεν υπολογίζει άλλου είδους προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από δέντρα μεγάλου μεγέθους σε μικρούς χώρους ή πάνω σε σύνορα οικοπέδων που σημαίνει πως σε κάποια χρόνια το μισό δέντρο θα είναι στο οικόπεδο του γείτονα, κορμός και ρίζες θα ρίξουν τη μάντρα, τα κλαδιά θα μπουν στο μπαλκόνι με συνέπεια να σκαρφαλώνουν στο σπίτι από γάτες και ποντίκια μέχρι διαρρήκτες, και θα πρέπει ο γείτονας να υφίσταται τα σκουπίδια την ταλαιπωρία τις κάμπιες και τα παράσσιτα. Δεν θα ήταν πιο πρακτικό να φυτεύονταν σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα (για να μην πω 5) από το σύνορο τέτοια δέντρα και όχι μπροστά σε μπαλκόνια και παράθυρα του γειτονικού σπιτιού?

Link to comment
Share on other sites

Κι όμως ο νόμος τα έχει προβλέψει αυτά που περιγράφετε.

 

ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ, άρθρο 1008.
ΡΙΖΕΣ Ή ΚΛΑΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΑΚΙ­ΝΗΤΟΥ.
Ο κύριος ακινήτου μπορεί να κόψει και να κρατήσει για τον εαυτό του τις ρίζες δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εισχωρούν στο κτήμα του. Το ίδιο ισχύει και για τα κλαδιά των δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εκτείνονται πάνω από το κτήμα του, εφόσον τάχθηκε προηγουμένως στο νο­μέα του γειτονικού ακινήτου εύλογη προθεσμία για να τα κόψει. Το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται, αν οι ρίζες ή τα κλαδιά δεν εμποδίζουν τη χρήση του ακινήτου.

 

ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ,άρθρο  1009.

ΚΑΡΠΟΙ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ.

Καρποί που πέφτουν στο γειτονικό ακίνη­το από κάποιο δέντρο λογίζονται καρποί του ακινήτου στο οποίο πέφτουν. Η διάταξη δεν ισχύει αν αυτό το ακίνητο είναι κοινόχρηστο.

 

Αν συνυπολογίσετε και το άρθρο 23 του κτιριοδομικού κανονισμού που αναφέρθηκε παραπάνω,πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί ν' απειλήσει τόσο την ασφάλεια του ακινήτου σας όσο και την ορθολογική χρήση αυτού.

Γιατί δεν κάνετε μία ωραία πολιτισμένη συζήτηση με τον γείτονά σας ώστε να του εκφράσετε τις ανησυχίες σας;;

Edited by postman
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

...... Το ύψος του δέντρου δεν έχει όριο? Μπορεί να πάει 15 - 20 -30 μέτρα να κλείσει την ορατότητα σε μπαλκόνια και παράθυρα?

Αν είναι παράνομο...

Επικουρικά των σωστών επισημάνσεων των συνάδελφων που σας απάντησαν να πω κι εγώ ότι δεν έχει βγει μέχρι σήμερα κανένας νόμος που να θεωρεί ότι τα δένδρα παρεμποδίζουν την θέα στον βαθμό που τα ίδια είναι «θέα» …. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Δύο ερωτήσεις

1) τώρα με τον ΝΟΚ για τα παλιά κτήρια ισχύει για τις φυτεύσεις ότι έχει γραφτεί παραπάνω;

2) Ο ΓΟΚ του 73 που έλεγε για απόσταση φύτευσης 1 μέτρο και πλακόστρωση στο όριο (άρθρο 98 παρ. 1 και 3 έχει πάψει να ισχύει;)

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Σε ενα σοβαρο κρατος θα οριζαν Γεωπονοι τι ειδους δεντρα ειναι σωστο να φυτευθουν ανα υψομετρο και περιοχη. Θα απογορευοταν τα γκαζον εκτος απο ιδιαιτερη χρησιμοτητα (πχ γηπεδα) στην Ελλαδα. Εχουμε μπερδεψει τα φυτα εχουμε χαλασει και την εικονα του φυσικου τοπιου καθε περιοχης και αισθανομαστε και οικολογοι με τις ανοησιες μας.

Οσοι νομοι και να υπαρχουν δεν αναιρουν αυτον που λεει.. μην ενοχλεις τον αλλον.. οι νομοι ειναι απλα κοινες συμφωνιες ωστε να ελαχιστοποιουνται οι διαφορες μας, η συνεχεια ειναι τα δικαστηρια. Ειναι καθαρα νομικο και φυσικα εμεις ακουμε την μια πλευρα (η οποια μπορει να ειναι και υπερβολικη).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Συνεχίζοντας τα παραπάνω, θα ήθελα μια διευκρίνηση:
Σε νεα οικοδομή, με τα 9 από τα 12 διαμερίσματα να κατοικούνται ήδη, η φύτευση των προκηπίων είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών ή του εργολάβου που "σήκωσε" την οικοδομή;

Link to comment
Share on other sites

αν εχουν γινει οι   κατα  την αδεια διαμορφωσεις ακαλυπτων...

φανταζομαι οτι δεν εννοεις αν και ποιος θα αγορασει  5 ευρω "αγριαδα" ή "τριφύλλια"

ή οτιδηποτε αλλο...

και να το ριξει πανω στα χωματα...

 

Κι ετσι να μεινει...το σιγουρο ειναι οτι ολο και "κατι" θα φυτρωσει απο την μητερα-φυση..

 

[και να θυμασαι οτι το γκαζον θελει ποτισματα...

οτι οι θαμνοι   θελουν κλαδεματα...

και  οτι τα δενδρα και ψηλωνουν και "κοβουν" την θέα

και αποτελουν και κινδυνο ...λογω ευκολιας...αναριχησης..]

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.