Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το πιο καυτό καλοκαίρι στη Γη από το 1880


Engineer

Recommended Posts

Tsak έχεις παρεξηγήσει. Δεν αναφερθηκα σε εσένα, ήμουν ξεκάθαρος.
Αναφερθηκα στον BAS πολύ συγκεκριμενα. Και δεν παρεξηγήθηκα ούτε παίρνω τοις μετρητοις προσωπικά τα περι λαμογιων κλπ, ούτε θεωρώ ότι έχει κακές προθέσεις ο BAS.
Απλά οταν έχουμε φτάσει σε 83 σχολια και μου λέει πως το κλίμα αλλάζει απο μόνο του και ότι το όζον χαλάει αν ανάβεις το κλιματιστικό, ε συγχωρέστε με δεν μπορώ να απαντησω αλλιώς. Και εσύ και ο Κωνσταντινος έχετε εκφράσει τις διαφωνίες σας αλλά τις στηρίζεται σε κάποιο επιστημονικό επιχειρημα. Και για αυτό το λόγο κάνω διάλογο μαζί σας.
 Επίσης δεν ξέρω τι μέτρα έχεις στο νου σου αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια τεράστια μετακύλιση κόστους προς τους καταναλωτές ή κάποια πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τον απλό πολίτη και όχι τις βιομηχανίες.
Όταν λέω πάντως να πληρώσουμε και εμείς το μεριδιό μας εννοώ να φτιάχνουμε σπίτια που δεν μπάζουν, να μην υπερκαταναλώνουμε και αγοράζουμε αγαθά που μας είναι άχρηστα, να προτιμάμε οικολογικά προιόντα όπου μπορούμε (πρακτικως και οικονομικως), να μην καταναλώνουμε 5 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας (που είναι και βλαβερό για την υγεία μας), να χρησιμοποιούμε την αρχή των 3R, να στηρίζουμε εταιρίες που εφαρμόζουν περιβαλλοντικες πολιτικές και γενικά να μην είμαστε σπάταλοι σε κάθε τομέα της ζωής μας και να προτιμάμε τις φιλικότερες στο περιβάλλον εναλακτικές (π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, εμφιαλωμένο νερό, ΜΜΜ κλπ).
Στην ουσία όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν μια κοινωνία που προστατεύει το περιβάλλον και ωθεί και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο (πολίτες, εταιρίες, κυβερνηση). Αυτό τον καιρό η ΔΕΗ θέλει να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με ΜΑΖΟΥΤ!!!! στη Ρόδο. Αν η τοπική και μη τοπική κοινωνία αντιδράσει μπορεί να το σταματήσει (αν θέλει). Αν δεν αντιδράσει κανείς θα αναπνέουν τα καυσαέρια αυτού του άθλιου καυσίμου.

Τώρα αν εσύ ξερεις η έχεις υποπτευθεί άλλο τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μπορείς να μου τον πεις.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 287
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όταν λέω πάντως να πληρώσουμε και εμείς το μεριδιό μας εννοώ ...

 

Σε όλα αυτά συμφωνώ 100% και τα εφαρμόζω προσωπικά. Για το που υποπτεύομαι ότι μας την έχουν στημένη, ας μην απαντήσω γιατί θα βγούμε εκτός θέματος και μας βλέπω να μετακομίζουμε στη χαλαρή κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά νομίζω οτι τζάμπα τσακώνεστε και έχετε αντιπαραθέσεις για διάφορα πράγματα για το ποιος φταίει για τα λαμόγια κ.α. Διάβασα τα σχόλια μέχρι την 8η σελίδα. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος και οτι σχετίζεται με αυτό, ασχολούνται πρώτα απ' όλα γιατί είναι η δουλειά τους και διότι με κάποιον τρόπο πρέπει και αυτοί να ζήσουν, έτσι υπάρχει και η παραγωγή των επιστημονικών άρθρων. Αν υπάρχουν συμφέροντα πίσω από την συγγραφή των άρθρων απ' τους επιστήμονες αυτό δεν το ξέρω, μόνο σενάρια και εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

 

Το μερίδιο που έχει η ανθρωπογενής δραστηριότητα για την παραγωγή αερίων και διαφόρων ρυπαντών στην ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει λόγος να το αμφισβητήσω και για να μπορούσα να το αρνηθώ άλλωστε έπρεπε να είχα ψάξει πολύ και να είχα γνώσεις, οι μοναδικές γνώσεις που πήρα σχετικές με αυτά τα θέματα είναι από το μάθημα των τεχνολογιών περιβάλλοντος που μας δίδασκε ένας φυσικός στην σχολή και ήταν ενδιαφέρον. Η ουσία είναι άλλη όμως, οτι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Ο άνθρωπος είναι ένας οργανισμός ο οποίος χρειάζεται κάποια ποσοστά ενέργειας από διάφορες πηγές για την επιβίωσή του και την διαβίωση μέσα στις δομές που έχουν κατασκευαστεί στον πλανήτη. Όσο περνάν τα χρόνια τόσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, βέβαια αλλού μειώνεται αλλά οι μειώσεις αντισταθμίζονται από την αύξηση των πληθυσμού σε Αφρική και Ασία, κατ' αυτόν τον τρόπο θέλοντας και μη θα αυξηθούν και τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας σε διάφορους τομείς, έτσι και θα εκλυθεί στην ατμόσφαιρα το αντίστοιχο επιπλέον ρυπαντικό φορτίο το οποίο θα επιβαρύνει περισσότερο την ατμόσφαιρα και τα κλιματικά φαινόμενα.

Επίσης σημαντικό ρόζο παίζουν και οι καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων κυρίως στον δυτικό κόσμο οι οποίες σιγά σιγά διαδίδονται και στην Ασία και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Ανάπτυξη του αισθήματος οτι αν αγοράσεις μια ηλεκτρική συσκευή θα καλυφθούν οι ανάγκες σου και πολλά άλλα. Θυμάμαι σε ένα σεμινάριο πριν χρόνια που μας είχανε πει οτι σε σχέση με την δεκαετία του 80 με την εξέλιξη της τεχνολογίας των καταλυτών στα αυτοκίνητα μειώθηκε 70% και περισσότερο η έκλυση ρύπων από το αυτοκίνητο, όμως η τεράστια αύξηση στις πωλήσεις αμαξιών το 2008 και τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με το 80 στην Ελλάδα αντιστάθμισε την μείωση των συγκεντρώσεων και αυξήθηκε η ρύπανση στην ατμόσφαιρα! Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν άπειρα, π.χ πόσο πολύ έχει βελτιωθεί η ενεργειακή κατανάλωση των κλιματιστικών σε σχέση με το 80? Εννοείται πολύ, όμως η αύξηση των σπιτιών που έχουν κλιματιστικό σε σχέση με το 80 είναι τέτοια που έχει αφανίσει τα όποια οφέλη. Σε αυτό δεν μπορεί να γίνει τίποτα λοιπόν, οι επόμενες γεννιές θα ζήσουν και θα υποφέρουν οτι και να κάνουμε, η αυξανόμενη ανάγκη-επιθυμία για αγορά και κατανάλωση απ΄ τον άνθρωπο προιόντων και αγαθών σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού είναι ανίκητα.

Edited by Giorgos1987
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή το κλίμα είναι σταθερό και δεν αλλάζει από μόνο του ?

 

Από την άλλη αν δούμε την αναλογία εδάφους του ανεπτυγμένου κόσμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη , αυτή η αυξομοίωση του όζοντος , είναι λίγο περίεργη . Εκτός και αν έχει ξανασυμβεί και άλλες φορές , αλλά δεν έχουμε στοιχεία .

 

Τώρα γιά το μερίδιο μας συμφωνώ απόλυτα , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε βρεί πόση είναι η συμμετοχή του ανθρώπου στην ρύπανση , λόγω δραστηριοτήτων και πόση λόγω αύξησης του πληθυσμού και των αναγκών του και τελικά πόσο σημαντική είναι γιά την πορεία του πλανήτη .

 

Συμφωνώ και με αυτά που γράφει ο Γιώργος 1987

Link to comment
Share on other sites

Τώρα καταλήγουμε κάπου!
Αν δε λάβουμε κάποια μέτρα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, θα μείνουν έξω από την "μεταφορά" προς ηπιότερες πηγές ενέργειας όλες οι ανεπτυσόμενες περιοχές του πλανήτη με κυριότερη την Κίνα.

Όταν όμως στις Αραβικές χώρες οι νεόπλουτοι έχουν ήδη καταλάβει πως το μέλλον είναι στις ΑΠΕ και έχουν ήδη επενδύσει σε αυτές και εμείς εδώ μαλώνουμε για το αν οι ΑΠΕ είναι καλές και αν τις προωθούν συμφέροντα, τότε έχουμε θέματα.

Πισω από ότι υπάρχει κερδος υπάρχουν και συμφεροντα που το προωθούν. Αυτό όμως δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πούμε πως αυτό που μας προωθούν είναι ψέμα.

Αυτό όμως στο οποίο καταλήγουμε είναι πως όλοι συμφωνούμε πως κάτι πρέπει να γίνει για το κλίμα, κάτι πρέπει να γίνει για την αύξηση του πληθυσμού, κάτι πρέπει να γίνει για το περιβάλλον αλλά δεν πρέπει να γίνει απο κάποιον κεντρικά γιατί εμπεριέχει πολλούς κινδύνους.
Εδώ είναι το οξύμορο. Απο τη μία κατηγορούμε τα μεγάλα κράτη και συνασπισμούς διότι δεν κάνουν κάτι για το κλίμα, αλλά αν πάνε να κάνουν κάτι θα τους κατηγορήσουμε (και δίκαια μάλλον) για επεμβατισμό!
Ε μετά όταν εγώ μιλάω για κρατικό, τοπικό και ατομικό επίπεδο γίνομαι τρομολάγνος και τσουβαλιάζω ευθήνες....
Δυστυχώς πρωτοβουλίες όπως του ΟΗΕ ή της ΕΕ που θέτουν όρια και στόχους σε βάθος δεκαετίας είναι ότι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε. Αν έχει κάποιος να προτείνει κάτι άλλο σε διεθνές επίπεδο ας ρίξει την ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Πες με υπερόπτη, απόλυτο ή ό,τι θες, αλλά συζήτηση για την κλιματική αλλαγή με γλώσσα καφενείου δεν μπορώ να κάνω BAS.
Και αν ρωτας για την Αμερικη ναι υπεγραψε το Κυότο. Απλά ποτε δεν το επικύρωσε.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αρα δεν το υπέγραψε .

 

Σίγουρα το θέμα έχει πλατυάσει . Καφενοσυζητήσεις πάντως δεν γίνονται μόνο στα καφενεία .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ελα που η ρημάδα η πραγματικότητα χαλάει τα παραμυθάκια

 

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231355095

 

Ουάσινγκτον

Το υποτροπικό Μαϊάμι προσελκύει σήμερα εύπορους Αμερικανούς συνταξιούχους, κάποτε όμως προσέλκυε παγόβουνα.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Geoscience δείχνει ότι, πριν από περίπου 20.000 χρόνια, όταν η τελευταία εποχή των παγετώνων πλησίαζε στο τέλος της, γιγάντια παγόβουνα από το κάλυμμα πάγου του Καναδά μεταφέρονταν από ρεύματα μέχρι το Μαϊάμι της Φλόριντα και τις Μπαχάμες στην Καραϊβική.

Καθώς η θερμοκρασία ολοένα και ανέβαινε, το λιώσιμο του πάγου στον Καναδά σχημάτιζε λίμνες, των οποίων το περιεχόμενο συγκρατούνταν στη θέση του από φυσικά φράγματα πάγου. Όταν αυτά τα φράγματα υποχωρούσαν, γιγάντιες ποσότητες νερού κυλούσαν στο Βόρειο Ατλαντικό, με τη ροή να φτάνει μέχρι το ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο για διάστημα αρκετών μηνών.

Προηγούμενες προσομοιώσεις είχαν δείξει ότι τα παγόβουνα που κατέληγαν στον ωκεανό με τη ροή του νερού κινούνταν προς τη Γροιλανδία και την Ευρώπη.

Τώρα, ένα μαθηματικό μοντέλο υψηλότερης ανάλυσης υποδεικνύει ότι ένα μέρος του νερού κινούνταν προς τα νότια, κατά μήκος των Αμερικανικών ακτών, μεταφέροντας μαζί του μεγάλα παγόβουνα.

Λόγω αυτού του παράκτιου ρεύματος, η θερμοκρασία του νερού έξω από τη Φλόριντα πρέπει να ήταν μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν,

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαδρομή αυτού του ρεύματος, όπως προκύπτει από την προσομοίωση, περνά ακριβώς πάνω από μεγάλα χαντάκια που έχουν ανακαλυφθεί στο βυθό έξω από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Τα χαντάκια αυτά πρέπει να σχηματίστηκαν από παγόβουνα που έξυσαν το βυθό στο πέρασμά τους. Τα παγόβουνα που τα δημιούργησαν πρέπει να ήταν πραγματικά τεράστια, με πάχος μέχρι 300 μέτρα. Σήμερα, παγόβουνα αυτού του μεγέθους απαντώνται μόνο έξω από τις ακτές της Γροιλανδίας.

Η μελέτη θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει τους κλιματολόγους να κατανοήσουν καλύτερα το πώς επηρεάζονται τα ωκεάνια ρεύματα από μεταβολές του κλίματος.

Ρεύματα που μεταφέρουν παγόβουνα, και διαταράσσουν την ωκεάνια κυκλοφορία με τεράστιες ποσότητες παγωμένου νερού, θα μπορούσαν να σχηματιστούν λόγω της ραγδαίας τήξης των πάγων στη Γροιλανδία.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η ροή του νερού θα ήταν γύρω στις 25 φορές μικρότερη από ό,τι η ροή του ρεύματος που έστελνε παγόβουνα στο Μαϊάμι.
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και έρχεται και το ελ νινιο, σε 4 με 7 εβδομάδες, που θα διαρκέσει ίσως μεχρι την άνοιξη και έχει περιοδικότητα 2 με 7 χρόνια.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.