Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδηλώσεις και κουκουλοφόροι


g-volos

Recommended Posts

Εγώ θα ήθελα να εστιάσω σε αυτό που πιστεύω πως αποτελεί υπόβαθρο αυτής της εξέγερσης.

 

Σε μια βαθύτατα ασθενούσα κοινωνία όπου η διαφθορά δεν αποδεικνύεται εύκολα αλλά επιδεικνύεται στο φόντο της οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας και γίνεται αισθητή στη συνείδηση καθενός, οι έννοιες του δικαίου, της ηθικής και των αρχών μπερδεύονται με τα αντίθετά τους.

 

Σε μια πολιτεία που επιτρέπει και ενισχύει νομικά και θεσμικά την ύπαρξη golden boys, τα κάθε λογής σκάνδαλα των εκατομμυρίων ευρώ, τα στελέχη με 30.000 ευρώ μισθό το μήνα και από την άλλη τις απολύσεις με "διευθυντικό δικαίωμα", κάθε κάλεσμα για λιτότητα, για περικοπές στις κοινωνικές παροχές, την "ανάγκη" μεσαιωνικών τύπου σχέσεων εργασίας δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ούτε αποδεκτό.

 

Προσωπικά διαφωνώ πλήρως με την καταστροφή της περιουσίας των απλών πολιτών σε κάθε της εκδοχή. Οι στόχοι όμως που αντιπροσωπεύουν συμβολικά τη νοσηρότητα του συστήματος και το ίδιο το σύστημα καλώς φλέγονται.

Έχει αποδειχθεί πως οι ειρηνικές πορείες δεν προκαλούν ούτε σταγόνα ιδρώτα στα αφτιά της κάθε εξουσίας και των ανώτερων αφεντικών της που απολαμβάνουν τα υπερκέρδη στο βωμό μιας καταρρέουσας οικονομίας που οι ίδιοι δημιούργησαν και στήριξαν.

 

Λυπούμαι που το λέω, αλλά η μόνη φωνή που μπορούν πλέον να ακούσουν οι έχοντες και υπερκατέχοντες εν μέσω πλήρους αλλοτρίωσης είναι η φωνή της εξέγερσης. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι των 700 ευρώ, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, οι άνεργοι και οι χιλιάδες μαθητές-φοιτητές που ακόμα δεν ξέρουν αλλά διαισθάνονται ποιο θα είναι το μέλλον τους δεν πείθονται από τις ανακοινώσεις κανενός Γκαργκάνα, κανενός Αλογοσκούφη κανενός από τους πλουσιοπάροχα αμοιβόμενους εκπροσώπους της εκάστοτε εξουσίας για την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής γαλήνης που τελικά εξυπηρετεί πρωτίστως ένα ολοένα και πιο αυταρχικό, σκληρό και αντικοινωνικό σύστημα.

 

Σε διατεταγμένη υπηρεσία, οι μαστροποί του ανθρώπινου πόνου, μεγαλοδημοσιογράφοι παρουσιαστές, αφέντες της ενημέρωσης και, μηδενός εξαιρούμενου, μέτοχοι σε μεγάλα εκδοτικά block, συγγενείς με υιούς και κόρες εφοπλιστών, γαμπρούς και μπατζανάκηδες πολιτικών και μεγαλοεκδοτών, δικαίως φέρουν στο μέτωπό τους το τίτλο του "****** ρουφιάνε δημοσιογράφε". Η καθοδήγηση της κοινής γνώμης γίνεται από αυτούς.

 

Τον λόγο πλέον τον έχει ένα αναδυόμενο κίνημα, ακόμα χωρίς σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο, ενίοτε παρεκτρεπόμενο προς ανόητες πράξεις, τουλάχιστον όμως αγνό εν τη γεννέση του, απρόσβλητο ακόμα από το μικρόβιο της καθημερινής ρουτίνας, το μικρόβιο όλων εμάς που είμαστε απλοί θεατές μιας παρακμάζουσας κοινωνίας στην οποία προσπαθούμε να επιβιώσουμε έχοντας καταθέσει τα όπλα και έχοντας αποδεχθεί πως ..."η ασθένεια δεν θεραπεύεται" αποτελώντας έτσι μέρος αυτής...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 146
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το κίνημα των κουκουλοφόρων μόνο αγνό δεν είναι και κυρίως δεν είναι τη στιγμή αυτή εν τη γεννέση του. Τα λεωφορεία που κατέβηκαν στη Λάρισα και στο Βόλο με "εξεγερμένους" δεν ήταν μια αυθόρμητη πράξη απελπισμένων ανθρώπων. Ήταν μια οργανωμένη κίνηση κύκλων που εξυπηρετούν συμφέροντα γνωστά μόνο σε αυτούς.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών γίνονται από αγνούς ανθρώπους και οι προθέσεις τους και τα κίνητρά τους είναι τα ίδια με αυτά που είχαμε και εμείς πριν από κάποια χρόνια. Κάποια είναι σοβαρά και κάποια είναι χαβαλέ. Δυστυχώς υπάρχουν και εδώ άνθρωποι που φροντίζουν να εκμεταλλευτούν τους αγώνες αυτούς και να τους στρέψουν στην κατεύθυνση που αυτοί θέλουν. Για παράδειγμα: όταν δεκάδες παιδιά γυμνασίου και λυκείου στην Καρδίτσα φωνάζουν τα γνωστά συνθήματα κατά των αστυνομικών, προφανώς δεν τα βγάζουν από το κεφάλι τους. Κάποιοι τους τα περνάνε. Πολύ απλά δεν έχουν τα κατάλληλα βιώματα για να φωνάξουν κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως φοβάμαι την στιγμή που θα αρχίσουμε να ζητάμε (στην προκειμένη περίπτωση, τα ΜΜΕ, για λογαριασμό μας) περισσότερη αστυνόμευση για να μας "σώσουν" από τους "βάνδαλους" ανοίγοντας έτσι την πόρτα για αυστηρότερη αστυνόμευση και καταπάτηση ελευθεριών που έχουν κατακτηθεί εδώ και χρόνια. Ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι στην Αμερική ο περίφημος "τρομονόμος" θεσπίστηκε μετά την 9/11, σύμφωνα με αυτόν η αντιτρομοκρατική μπορεί να σε συλλάβει χωρίς να σου απαγγείλει κατηγορίες και δικαιώματα, να σε φυλακίσει στο Γκουαντάναμο χωρίς να σε αφήσει να έχεις επαφή για 2 χρόνια με τους συγγενείς σου.

Και για να δούμε λίγο και τα ψυχρά νούμερα 2700 νεκροί από την 9/11 την στιγμή που στην ίδια χώρα χάνονται 50.000 από καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο χωρίς ύπαρξη δημόσιου φορέα υγείας και στην Ελλάδα περίπου 1200 τον χρόνο από τροχαία.

 

Για μένα οι άμεσες απαιτήσεις αυτού του "κινήματος χωρίς ακόμα σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο"

 

1) Να καταργηθεί συνταγματικά η μονιμότητα στο δημόσιο.

2) Να καταργηθεί η παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών.

3) Να θεσπιστεί ώς μέγιστος μισθός δημοσίου το 7πλάσιο του ελαχίστου, με μέγιστο αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Link to comment
Share on other sites

Αναμφίβολα υπάρχουν αυτοί που εκμεταλλεύονται και καπηλεύονται καταστάσεις όπως είπε ο chilor. Πάντα υπήρχαν, πάντα θα υπάρχουν. Ομως, οι χιλιάδες μαθητές-φοιτητές και εργαζόμενοι (ναι ναι ήταν και πολλοί τέτοιοι) που βγήκαν στους δρόμους, βγήκαν αυθόρμητα και χωρίς καθοδήγηση. Η δολοφονία του μικρού Αλέξη ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα μιας συσσωρευμένης οργής, μια οργής ασαφούς μεν, στη βάση της οποίας όμως πιστεύω πως ενδόμυχα βρίσκεται η αντίδραση απέναντι σε μια κοινωνία, σε ένα σύστημα που νοσεί, που βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο, που επιδοκιμάζει την οικονομική βαρβαρότητα και καθιστά νόμο, το νόμο της ζούγκλας της "αγοράς". Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο σε όλους, νομίζω όμως ότι είναι ολίγον τι βιωματικό. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που και εμείς βιώνουμε, διαισθανόμαστε ότι η διαφθορά είναι σχεδόν καθεστώς αλλά δεν αντιδρούμε, και πως να αντιδράσουμε άλλωστε.

 

Είναι η αντίδραση σε μια κοινωνία που σιγά σιγά εγκαταλείπει κάθε ανθρωπιστική αξία και αμερικανοποιείται ακόμα και σε επίπεδο μαζικής-κοινωνικής ψυχολογίας. Η αντίδραση σε μια κοινωνία που εγκαταλείπει στη συλλογικότητα και επικροτεί τον ατομικισμό, εν τέλει τη μοναξιά και την απαξίωση, συνθήκες άριστες για την ανάπτυξη βίας και παρεκτροπών.

 

 

Τώρα για μένα η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο θα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να υπάρξει κατά των εργασιακών δικαιωμάτων. Η μονιμότητα στο δημόσιο εξασφαλίζει τον εργαζόμενο από δυσμενείς μεταθέσεις, από αναίτιες απολύσεις, από υποταγή σε εκβιασμούς και χίλια δύο άλλα. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα στο δημόσιο, όμως σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση αυτά δεν θα επιλυθούν με την καθιέρωση ενός καθεστώτος τρόμου στους δημοσίους υπαλλήλους. Αν καταργηθεί η μονιμότητα, τότε ο κάθε διευθυντής ο κάθε γενικός γραμματέας ο κάθε διαπλεκόμενος με ανώτερη θέση θα μπορεί να ελέγχει τον οποιοδήποτε, να διώχνει με "διευθυντικό δικαιώμα" όποιον δεν του κάνει τα χατίρια και πάει λέγοντας. Ακλόνητη θέση μου λοιπόν είναι ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να βελτιωθεί η λειτουργία του δημόσιου τομέα και όχι η τρομοκρατία.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως φοβάμαι την στιγμή που θα αρχίσουμε να ζητάμε (στην προκειμένη περίπτωση, τα ΜΜΕ, για λογαριασμό μας) περισσότερη αστυνόμευση για να μας "σώσουν" από τους "βάνδαλους" ανοίγοντας έτσι την πόρτα για αυστηρότερη αστυνόμευση και καταπάτηση ελευθεριών που έχουν κατακτηθεί εδώ και χρόνια

Δυστυχώς κάποιοι αγνώμονες και απόλυτα απερίσκεπτοι(για να μη χρησιμοποιήσω πιο άσχημους χαρακτηρισμούς) ,μέσω των ΜΜΕ, έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν την επιθυμία τους για...μια χούντα.Χθες άκουγα μερικούς στο ραδιόφωνο με αφορμή τα συμβάντα στο Παγκρήτιο και κατ'επέκταση τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.... :(

Link to comment
Share on other sites

αποφασισα να καταθεσω κι εγω την αποψη μου για τα τρεχοντα γεγονοτα, διαβαζοντας οτι εχει γραφτει πιο πριν απο αλλους συναδελφους μηχανικους ή μη (δεν εχει σημασια).

 

καταρχην, αναφερεται πιο πανω οτι "ειναι ζωα αυτοι που μας κυβερνουν" ή οτι "εχουν εκλειψει οι μεγαλες προσωπικοτητες".

Διαφωνω οριζοντιως και καθετως. Μονο ζωα δεν ειναι οι εχοντες την εξουσια(τωρα και παλιοτερα),απλα διαχειριζονται με τετοιο τροπο την εξουσια και στηριζουν ενα τετοιο συστημα που ευνοει (προκλητικα) τους λιγους και αδικει (καταφωρα) τους πολλους.

Απειρα τα παραδειγματα απο τη μεταπολιτευση ως σημερα(για να μην παμε παλιοτερα)... το θεμα, λοιπον δεν ειναι αν ο αλλος ειναι εξυπνος ή χαζος, μορφωμένος ή αγράμματος, ασπρος ή μαυρος, ελληνας ή ξενος, αλλα ποιανου ή ποιανων τα συμφεροντα εξυπηρετει και με ποια πολιτικα μεσα...

 

Επισης, αναφερθηκε "μακρια απο τα κομματα", "οχι κομματα εδω μεσα" κλπ κλπ...

Μα, εμεις ειμαστε τα κομματα,ειτε συμμετεχοντας ενεργα μεσα σε αυτα,ειτε απλως στηριζοντας ή απορριπτοντας τα σε εκλογες,ή εμμεσα σε σωματεια,τοπικη αυτοδιοικηση κλπ κλπ.

Αν αποστρεφεσαι ΑΥΤΑ τα κομματα, φτιαξε εναν συλλογικο φορεα,ονομασε τον οπως θες, και πεισε ολο τον κοσμο για τα δικια σου. Συλλογικα ομως. Αν πας ως μοναδα,τοτε...χαιρετα μου τον πλατανο!

Αρα, καλο θα ειναι να αποδιδονται τα του Καισαρος τω Καισαρι.

Ας δουμε ποια κομματα ηταν και ειναι στην εξουσια,τι νομους περασαν ολα αυτα τα χρονια, ΠΩΣ μας διαπαιδαγωγησαν, σε τι σχολεια μας εβαλαν να μαθουμε( ; ) γραμματα, ποιες αξιες μας εμαθαν να υπερασπιζομαστε(δες ρουσφετια, γλειψιματα και τοσα αλλα).

Ολοι εχουμε ευθυνη,μηδενος εξαιρουμενου, ειτε γιατι καποιοι μας εμαθαν να μη διεκδικουμε και να μην αντιστεκομαστε, ειτε γιατι καποιοι αλλοι δεν μας εμαθαν να ειμαστε επαρκως ετοιμοι (απο καθε αποψη) για τις χειροτερες μερες που ερχονται και πως να αντισταθουμε.

Ασφαλως και η προσωπικη σταση του καθε ανθρωπου μεμονωμενα εχει την αξια της. Κανενας αντιλογος. Αλλα τι να το κανεις οταν π.χ. ενας ηθικος,ηθικοτατος βουλευτης ψηφιζει στη βουλη νομους - εκτρωματα για τη παιδεια,την υγεια,τον πολιτισμο κλπ κλπ.

Δωρο-αδωρο,παει χαμενη η ηθικη...

 

 

Ακομα,οσον αφορα τον Κουγια και την αυτοδικια, νομιζω οτι παιζουμε το παιχνιδι των ΜΜΕ, απλα ριχνουμε νερο στο μυλο της αθλιοτητας και των συμφεροντων των καναλαρχων (που ταυτοχρονα ειναι και μεγαλοεργολαβοι-εφοπλιστες-πολυσχιδεις επιχειρηματιες)...

Ο Κουγιας δημοσιοτητα και προβολη εψαχνε και τα καναλια του την προσφεραν αφειδως.

 

Επισης, για τους κουκουλοφορους και το τι ειναι εξεγεση, πολλες λεξεις χανουν το νοημα τους. (π.χ. οι αμερικανοι κατα την εισβολη στο Ιρακ ελεγαν οτι πανε να "δωσουν" τα φωτα της δημοκρατιας και ελευθεριας στους καημενους ιρακινους).

Το να βγαινεις στο δρομο και να διαμαρτυρεσαι,ασφαλως και ειναι υγειες... αλλα ας εχεις και ενα αιτημα βρε αδερφε (π.χ. το 1973 ελεγαν "ψωμι-παιδεια-ελευθερια-εθνικη ανεξαρτησια , εξω αι ΗΠΑ-εξω το ΝΑΤΟ)... σημερα, πραγματικα χρειαζομαστε ενα ρωμαλεο κινημα ολων οσοι πληττονται απο τη σημερινη κατασταση(εργαζομενοι-μικρομεσαιοι κλπ),ενα κινημα με στοχο και προοπτικη.

Τελος, μια διευκρινιση: οποιος δεν γουσταρει τους κουκουλοφορους,δεν σημαινει οτι ειναι εναντια στο κινημα ή σε οποια κινηματα. Απλα,εχω μαθει να μη φοραω κουκουλα,γιατι δεν εχω τιποτα να κρυψω...

Ισα - ισα θελω καθε φορα που κατεβαινω σε πορειες - διαμαρτυριες να ξερουν οι παντες ποιος ειμαι και τι διεκδικω...

Κουκουλα φορουσαν οι δοσιλογοι επι κατοχης...

 

συγνωμη για το μακροσκελες κειμενο,αλλα το θεμα σε προτρεπει να γραψεις πολλα...

 

Φιλικα, Βαγγελης Β.

 

Υ.Γ. Τα παντα εχουν σχεση με την πολιτικη, ακομα και ο αερας ( ο μολυσμενος) που αναπνεουμε...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ ακόμα δεν κατάλαβα, οι "επαναστατημένοι" εναντίον ποιου εξεγέρθηκαν. Ενάντια στη μόδα σπάζοντας βιτρίνες; Αν ήθελαν να επιτεθούν στο κατεστημένο ας πήγαιναν στη Κηφισιά κ στην Εκάλη κ να έκαιγαν επαύλεις κ μέγαρα. Κ εγώ εκεί θα ήμουν. Με το να καταστρέψεις τον έμπορο κ τον υπάλληλο του, τι κερδίζεις πέρα από δημοσιότητα; Ή οι κουκουλοφόροι είναι μαζικά media-victims κ ψοφάνε μόνο για 5 λεπτά στη tv, ή είναι καθοδηγούμενοι.

 

Επαναλαμβάνω πως μου θυμίζει πολύ η κατάσταση το πως περιέγραψε το Ζeitgeist την προσπάθεια "συμμόρφωσης" του Ούγκο Τσάβεζ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.