Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορολογια Οικονομικου Ετους 2015


Recommended Posts

Δεν βρήκα που να το βάλω, αν έχω λάθος συγνώμη..

Με πήρε τηλέφωνο πριν λίγο ο λογιστής και μου είπε αν θέλω μέχρι Παρασκευή το αργότερο να πάω εφορία για να υπαχθώ στη μη υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ....Μετά είναι εκπρόθεσμη και θέλω 100 ευρώ για να μπω στην απαλλαγή.

Το ερώτημα, με συμφέρει κάτι τέτοιο? Δηλαδή δεν θα ασχολούμαι με περιοδικές καθόλου? Δεν θα κόβω καθόλου ΦΠΑ στις ΑΠΥ? Δεδομένο ότι το εισόδημά μου είναι από 0-3000. Με τη φορολογία του '15 έχει επίπτωση? υπόψιν είμαι παντελώς σκράπας με φορολογικά

Link to comment
Share on other sites

Αν την τελευταία 5ετια έχεις αγορές παγίων, πρέπει να επιστρέψεις το 20% του φπα τους, για κάθε χρόνο που είσαι στο καθεστώς χωρίς φπα

 

 

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4281

Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις

 

(ΦΕΚ Α' 160/08-08-2014)

 

Αρθρο 251. Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών

7. Σε κάθε περίπτωση μετάταξης, ο υποκείμενος υποχρεούται να συντάσσει απογραφή των αγαθών επένδυσης, για τα οποία δεν έχει παρέλθει ο χρόνος διακανονισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33. Τα εν λόγω αγαθά αποτιμώνται στην αξία κτήσης αυτών, η οποία προσαυξάνεται με τις δαπάνες βελτίωσης και επέκτασης, εκτός από τις δαπάνες επισκευής και συντήρησης. Οι μετατασσόμενοι υποκείμενοι, για τον εναπομένοντα χρόνο του διακανονισμού, έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου ή, κατά περίπτωση, υποχρέωση διακανονισμού και καταβολής του φόρου, ανάλογα με το εάν πρόκειται για μετάταξη από το απαλλασσόμενο στο κανονικό καθεστώς ή αντίστροφα.

Edited by zxgr
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα..Ευχαριστώ παιδιά. Θα πάω και μία από το λογιστή να τα πούμε και από κοντά..Μάλλον θα το κάνω, έδρα έχω το σπίτι, αγορές ούτε για αστείο και δεν βλέπω να κάνω στο μέλλον κάποια επαγγελματική επένδυση...

Link to comment
Share on other sites

Μετά και την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τη φορολόγηση για τα μπλοκάκια για το 2015, αναφέρεται:

 

''Σε σχέση με δημοσιεύματα για φορολογική επιβάρυνση όσων αμείβονται με «μπλοκάκι», το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

 

1. Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα φυσικά πρόσωπα που αμείβονται αποκλειστικά με «μπλοκάκια» εξακολουθούν να φορολογούνται ως μισθωτοί (με φορολογικό συντελεστή 22% για φορολογητέο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ) και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 

α. Παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, ακόμη και αν υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, εφόσον ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες (όπως άλλωστε ακριβώς ίσχυε και για τα εισοδήματα του 2013 με τον προϊσχύσαντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

 

β. Δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία.''

 

Καταλαβαίνω ότι από την ΄β΄προϋπόθεση πολλοί μηχανικοί συμπεριλαμβανομένου και εμού οι οποίοι έχουν την έδρα τους στο πατρικό τους και ενώ οι ίδιοι μένουν αλλού με ενοίκιο θα φορολογηθούν ως ελ. επαγγελματίες.

Άρα αν και το 2014 θεωρούμασταν μισθωτοί, το 2015 λόγω της καινούριας και αναδρομικής προϋπόθεσης 'β' , θα φορολογηθούμε ως ελ. επαγγελματίες, κάτι για το οποίο είμασταν απροετοίμαστοι και κινηθήκαμε όλο το 2014 έτσι ώστε να φορολογηθούμε ως μισθωτοί.

Άραγε, αν κάνω αλλαγή της έδρας μου τώρα όπως πρότείνε και ο συνάδελφος, έτσι ώστε να είναι ίδια με τη διεύθυνση της κατοικίας μου θα προλάβω να σώσω ότι μπορώ ελπίζοντας όταν κάνω την δήλωση μου η διασταύρωση του TAXIS να δείξει ότι οι διευθύνσεις της έδρας και της κατοικίας είναι οι ίδιες?

Η αλλαγή έδρας δεν είναι και τόσο δύσκολη από όσο ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

Αν η αλλαγή έδρας σημαίνει και αλλαγή ΔΟΥ δεν περιπλέκει τα πράγματα?

Η πλάκα είναι ότι το θέμα της έδρας είναι λίγο μπερδεμένο. Και εγώ δηλώνω το πατρικό μου ως έδρα, μετά το γάμο μου συνεχίζω να εμφανίζω ως κατοικία το ίδιο σπίτι (έτσι γράφει το Ε1 μπροστά), όμως στα ενδότερα, δηλώνω μίσθωση οικογενιακής στέγης ένα άλλο ακίνητο.... το οποίο όμως εμφανίζεται στην δήλωση της συζύγου, αφού αυτή φαίνεται ως ενοικιαστής.... μύλος.... 

Edited by slammer
Link to comment
Share on other sites

Αν η αλλαγή έδρας σημαίνει και αλλαγή ΔΟΥ δεν περιπλέκει τα πράγματα?

Η πλάκα είναι ότι το θέμα της έδρας είναι λίγο μπερδεμένο. Και εγώ δηλώνω το πατρικό μου ως έδρα, μετά το γάμο μου συνεχίζω να εμφανίζω ως κατοικία το ίδιο σπίτι (έτσι γράφει το Ε1 μπροστά),     ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΔΡΑ           όμως στα ενδότερα, δηλώνω μίσθωση οικογενιακής στέγης ένα άλλο ακίνητο.. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ .. το οποίο όμως εμφανίζεται στην δήλωση της συζύγου, αφού αυτή φαίνεται ως ενοικιαστής.... μύλος.... 

Link to comment
Share on other sites

Σωτήρη δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν δευτερεύουσα κατοικία η δεύτερη έτσι ώστε να φορολογηθεί σαν μισθωτός?

 

 

Σε έναν γνωστό μου που έχει δηλώσει επαγγελματική έδρα το πατρικό του (έχει και το 50% της ψιλής κυριότητας) στα Γιαννιτσά και νοικιάζει και στούντιο στη Θεσσαλονίκη, η λογίστριά του, του είπε ότι η δεύτερη κατοικία στη Θεσσαλονίκη θα είναι η δευτερεύουσα οπότε δεν θα έχει πρόβλημα να φορολογηθεί σαν μισθωτός (απλά θα έχει αυξημένα τεκμήρια τα οποία έτσι και αλλιώς καλύπτει με τη μείωση φόρου 2100€ που ισχύει στους μισθωτούς)

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω με το Β να εννοούν ότι η έδρα είναι σε χώρο που δηλώνεται και χρησιμοποιείται ως κατοικία κι όχι την ίδια την κατοικία του επαγγελματία.

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω με το Β να εννοούν ότι η έδρα είναι σε χώρο που δηλώνεται και χρησιμοποιείται ως κατοικία κι όχι την ίδια την κατοικία του επαγγελματία.

 Εννοούν αυτό που γραφουν. Η επαγγελματική έδρα να συμπίπτει με την κατοικία .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.