Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταργείται το τεκμήριο αυτοπαράδοσης


Recommended Posts

Ανάσα για τους κατασκευαστές Καταργείται το τεκμήριο αυτοπαράδοσης για τα αδιάθετα ακίνητα

   
 
Αθήνα
Καταργείται με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα Δευτέρα στη Βουλή το τεκμήριο αυτοπαράδοσης για τα αδιάθετα – απούλητα ακίνητα.
 

Σύμφωνα με νόμο του 2011 οι εργολάβοι οικοδομών που έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή διαμερισμάτων μετά το 2006 καλούνται εντός τριετίας να πληρώσουν στο δημόσιο ΦΠΑ 23% ανεξάρτητα από το αν τα έχουν πουλήσει.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη – που εκ των υστέρων επεκτάθηκε στην τετραετία - ο εργολάβος είχε προθεσμία τεσσάρων ετών από την αποπεράτωση της οικοδομής προκειμένου να προχωρήσει σε πώληση, μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου και να πληρώσει τον ΦΠΑ. Αν δεν μπορούσε εντός της συγκεκριμένης περιόδου να το κάνει, θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ αυτοπαράδοσης.

Δεδομένου πως στην αγορά υπάρχουν σήμερα περί τα 160.000 αδιάθετα διαμερίσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα κατασκευάσθηκαν μετά το 2006 προκύπτει ότι η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγάλη, καθώς οι εργολάβοι των εν λόγων οικοδομών θα έπρεπε να καταβάλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αδιάθετα οικιστικά ακίνητα που είναι αμφίβολο πότε θα πουληθούν.

Οι εκπρόσωποι των εργολάβων ζητούσαν την τελευταία διετία επίμονα από το υπουργείο Οικονομικών την κατάργηση της ρύθμισης, με το επιχείρημα ότι σε μια περίοδο παρατεταμένης αδράνειας στην αγορά ακινήτων εκείνοι καλούνται εκατομμύρια ευρώ φόρου για διαμερίσματα που παραμένουν κλειστά και απούλητα.

 

Θ.Κ.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Δημήτρη . Το ήξερα ότι υπήρχε μιά διαδικασία , η οποία ουσιαστικά προσπαθεί να μας γυρίσει στο προ του 2006 καθεστώς , καταργώντας εντελώς τον ΦΠΑ στα ακίνητα .

 

Προφανώς υπάρχει μεγάλο θέμα , από την στιγμή που ο ΦΜΑ πήγε στο 3 % , διότι η επιβολή ΦΠΑ 23 % στα νεόδμητα που δεν είναι πρώτη κατοικία , αποτελεί φορολογική διάκριση που νοθεύει τον ανταγωνισμό .

 

Οσο ο φόρος ήταν στο 11 % και ο ΦΠΑ στο 17 % , η διαφορά του 6 % καλυπτόταν από τον φόρο εισροών που συμψηφιζόταν στην μεταβίβαση .

 

Δεδομένου ότι η εργασία και το οικόπεδο και οι φόροι δεν έχουν ΦΠΑ , το ποσοστό που είχε ΦΠΑ ήταν το 30-40 % του κόστους και έτσι κάθε άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΦΠΑ και ΦΜΑ , αποτελούσε δυσμενή διάκριση μεταξύ των πωλητών .

 

Προφανώς το σύστημα έχει φέρει την οικοδομή στο σημείο που ήθελε και έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες , γιά να λειτουργήσει η αγορά με νέους όρους και νέους παίκτες , αφού η κρίση στην οικοδομή , διανύει τον 7ο χρόνο της και μέχρι να ολοκληρωθεί η προσαρμογή θα έχουμε φτάσει την δεκαετία και θα έχουμε την φυσική απόσυρση από την αγορά , λόγω ηλικίας των περισσότερων παλαιών κατασκευαστών .

Link to comment
Share on other sites

σωστα...

 

και ....φαινεται να  ξεκινησε  ευχαριστα η εβδομαδα

 

ειχαμε και την καταργηση   του - ακατανοητου-  φορου υπεραξιας  την περασμενη εβδομαδα...

 

τις καλημερες μου

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

καιρός ήταν. Πρέπει να πεθάνει η αγορά , να έρθουν εκλογές για να παρθούν αποφάσεις που έπρεπε να έχουν παρθεί εδώ και χρόνια όταν κάτι δεν αποδίδει και κάνει και κακό.

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη , θα πρέπει να ξαναδούμε και εν όψει των εκλογών , πόσο το πολιτικό προσωπικό , είναι ανεπαρκές , πόσο είναι άσχετο , πόσο κακό κάνει στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις , όταν στον καθένα δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο , στον φορολογικό τομέα .

 

Καταλαβαίνουμε ότι η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση και δυστυχώς , η αποικιοποίηση μας από τους εταίρους και δανειστές μας , δεν είχε σκοπό να βελτιωθούμε ως χώρα , αλλά να λεηλατηθεί από αυτούς και τους ντόπιους συνεργάτες και υπαλλήλους τους .

Link to comment
Share on other sites

Αν καταργηθεί το τεκμήριο αυτοπαράδοσης , τότε πρέπει να δούμε τι ισχύει ακριβώς . Δηλαδή καταργείται ο χρόνος της 4ετίας μετά την αποπεράτωση , η θα μπορεί να κάνει αυτοπαράδοση ο κατασκευαστής χωρίς ΦΠΑ και μετά να πουλάει με ΦΜΑ .

 

Γενικά υπάρχει θέμα με τον ΦΠΑ στα ακίνητα λόγω της διαφοράς φορολογίας , που ίσως μπορεί να κριθεί δικαστικά ότι παραβιάζει τον ανταγωνισμό .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.