Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Τι ακριβώς ψάχνουμε με τον αρμό; (ο αρμός ξέρουμε σε το συντελεί από αντισεισμικής άποψης). Η διάσπαση κτιριακών όγκων δε νομίζω ότι αφορά αυτό που σκέφτεσαι.

Δημοσιεύτηκε
2 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Καλησπέρα. Τι ακριβώς ψάχνουμε με τον αρμό; (ο αρμός ξέρουμε σε το συντελεί από αντισεισμικής άποψης). Η διάσπαση κτιριακών όγκων δε νομίζω ότι αφορά αυτό που σκέφτεσαι.

Καλησπέρα Παύλο . Προσπαθώ να ερμηνεύσω τη διάταξη για τα εκτός σχεδίου καθώς ολοκληρώνω μια μελέτη για ανέγερση δυο πανομοιότυπων κτιρίων σε επαφή .

Για πιο σωστή σεισμική συμπεριφορά θέλω να τοποθετήσω αρμό 10εκ ανάμεσα τους . Αυτό είναι ικανό να θεωρηθεί διάσπαση του όγκου ;
Εχω αυτή την ανησυχία Καθώς ο αρμος δεν προσμετράται στη δόμηση και την κάλυψη και δημιουργεί ένα κενό ανάμεσα στα δυο κτίρια . Βέβαια αρχιτεκτονικά θα είναι ενιαίο το κτίριο , στατικά δεν θα είναι . 

Ισως και να διυλίζω τον κώνωπα ! 😁

Δημοσιεύτηκε

στο άρθρο 6 παρ. 1 ΦΕΚ 270/Δ/85 ως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει αναφέρεται ότι,

"1. Προκειμένου για την ανέγερση κατοικιών εφαρμόζονται και οι ακόλουθοι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης επιπλέον των όσων αναφέρονται στο Αρθ-1 του παρόντος.  
"α) Επιτρέπεται η διάσπαση του ενιαίου κτιρίου μετά τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και με τις εξής προϋποθέσεις: 
αα) Τα επί μέρους, μετά τη διάσπαση, κτίρια σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο, 
ββ) Στην περίπτωση που προβλέπεται ενιαίο κτίριο το οποίο αποτελεί σύνθεση περισσοτέρων όγκων, η σύνδεση αυτών επιβάλλεται να έχει πλάτος κατ’ ελάχιστον 1,20 μ. και προσμετράται τουλάχιστον σε έναν από τους συντελεστές δόμησης ή κάλυψης 

Προσωπικά, αν με ρωτάς, θεωρώ την φράση "ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο" τουλάχιστον ελλιπής, η οποία αφήνει ερμηνείες (και παρερμηνείες...).

Να σε ρωτήσω το εξής. Αυτά τα δυο κτιριακά τμήματα (ας τα ονομάσουμε έτσι), έχουν λειτουργική ενότητα μεταξύ τους ή θα είναι αυτοτελείς κατοικίες;

Δημοσιεύτηκε

Άρα, ενιαίο κτίριο δεν το λες. Θα δεις τι θα αποφανθεί το Σ.Α, αν δηλαδή η φράση "ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο" συνάδει με αυτό που έχεις σχεδιάσει.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν  πήρα θετική γνωμοδότηση Σ.Α και μου το ενέκρινε και ο υπάλληλος το διάγραμμα κάλυψης κατά την προέγκριση της άδειας . Απλά τώρα κάνω αναθεώρηση χωρίς μεταβολή μεγεθών όποτε η ευθύνη της έκδοσης είναι πάνω μου και  το ξανασκέφτομαι !!
Συνεπώς  το περνάω από ΣΑ και ότι μας πει !

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα, στην περίπτωση γηπέδου όπου τοποθετούνται δύο κτίσματα (το ένα είναι υπόσκαφο) ποια είναι η ελάχιστη απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους ?

(Το μεγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 7,50)

Η συγκεκριμένη μελέτη έχει εγκριθεί από το Σ.Α. με απόσταση ανάμεσα στα κτίσματα 2,50 μ.

(Σε ποιο αρθρο του ΝΟΚ αναφέρεται η απόσταση αναμεσα σε ανεξάρτητα κτίσματα στην εκτός σχεδίου δόμηση?? Δεν το έχω εντοπίσει...)

Ευχαριστώ

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 3/1/2024 at 7:48 PM, simone-d said:

Καλησπέρα, στην περίπτωση γηπέδου όπου τοποθετούνται δύο κτίσματα (το ένα είναι υπόσκαφο) ποια είναι η ελάχιστη απόσταση που πρέπει να έχουν μεταξύ τους ?

(Το μεγιστο επιτρεπόμενο ύψος είναι 7,50)

Η συγκεκριμένη μελέτη έχει εγκριθεί από το Σ.Α. με απόσταση ανάμεσα στα κτίσματα 2,50 μ.

(Σε ποιο αρθρο του ΝΟΚ αναφέρεται η απόσταση αναμεσα σε ανεξάρτητα κτίσματα στην εκτός σχεδίου δόμηση?? Δεν το έχω εντοπίσει...)

Ευχαριστώ

(ερώτημα) Στην περίπτωση αυτή έχει εφαρμογή η παράγραφος (ι) του αρθρου 105 του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ 6/24.11.2020 (''Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων - Τροποποίηση άρθρου 14 ν. 4067/2012'') :

ι) κτίρια του ίδιου ακινήτου μπορούν να εφάπτονται ή να απέχουν μεταξύ τους κατά ελάχιστη απόσταση 2,50 μ., όταν το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής ή το ύψος στο οποίο εξαντλείται ο σ.δ. δεν ξεπερνά τα 8,50 μ..

?

Ευχαριστώ

Edited by simone-d
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα. Υπάρχει ελάχιστη απόσταση μεταξύ των όγκων της περίπτωσης ββ του άρθρου 6 παρ.1.α.ββ. του ΠΔ 270/85?

Δημοσιεύτηκε
On 15/10/2015 at 7:14 ΜΜ, kan62 said:

Μεταξύ ανεξάρτητων κτηρίων παρεμβάλλεται ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος. Η ελάχιστη διάσταση του υποχρ. ακαλύπτου είναι Δ και στα εκτός σχεδίου.

Παράγραφοι του άρθρου 17 ισχύουν και στα εκτός σχεδίου. Όπως η παρ. 4 ... που αρχίζει ...

Το Δ ορίζεται από το ΝΟΚ ως η ελάχιστη απόσταση κτηρίου από όρια ή κτήριο και είναι 3+0,1.Η (άρθρο 3).

Κατά τη γνώμη σου στην παράγραφο 1.α.ββ του άρθρου 6 ΠΔ 270/85 εκτός από το 1,20μ. πλάτος σύνδεσης πρέπει να υπάρχει και Δ ανάμεσα στους τοίχους του κτιρίου?

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.