Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kατοικία στα Μέγαρα διεκδικεί το Ευρωπαικό βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής


Engineer

Recommended Posts

Η νέα πρόκληση γιά την αρχιτεκτονική ειναι να δώσει το καινούργιο αλλά μέ αθάνατα φυσικά υλικά (χωρίς τα βραχύβια τοξικά τεχνητά) , καί χωρίς γραφικότητες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

οι θερμικές απώλειες αντισταθμίζονται. Τα μεγάλα ανοίγματα και ο σωστός προσανατολισμός και η σκίαση, η επιλογή κατάλληλου τύπου κουφώματος και η τεχνολογία του κουφώματος μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που λες.

Οσο για τους τοίχους με μια γρήγορη ματιά που έριξα το πάχος τους μου φάνηκε ικανό για να φέρουν ενσωματωμένη μόνωση, επίσης μπορεί να είναι η μόνωση επιλεκτικά τοποθετημένη και άλλοι μπορεί να παίζουν βέβαια τον ρόλο σκιάστρου.

Link to comment
Share on other sites

τα περί ζεστού/ψυχρού χώρου που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι θέμα υποκειμενικό και όχι βασικό κριτήριο βράβευσης ενος αρχιτεκτονικού έργου.

 

Προσωπικά μου αρέσει το σκυρόδεμα (άρα υποκειμενικά το θεωρώ καλή επιλογή), ειδικά όταν συνδυάζεται με ένα "αντικειμενικά" ζεστό υλικό όπως το ξύλο. Επίσης στα πολύ θετικά του έργου είναι η πολύ στενή σχέση του εσωτερικού με το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον τόσο μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων (που φαίνεται πως μέσω καλού προσανατολισμού πως σκιάζονται επαρκώς) όσο και μέσω της ελάχιστης υψομετρικής διαφοράς που έχει με το έδαφος και το χώμα. Επομένως κρίνω πως από αυτή τη σκοπια - υποθέτωντας και σχετικά με τα ζητούμενα του ιδιοκτήτη - πως το έργο πετυχαίνει να ενταχθεί στο περιβάλλον και να αξιοποιησει απλά και φυσικά υλικά με λιτότητα (περιορισμένη παλλέτα υλικών, υφών και χρωμάτων) αλλά και ποικιλία (συνδυασμοί υλικών, γεωμετρία, χωροθέτηση).

 

προτιμώ να έχουμε πληθώρα από τέτοια έργα (με όλα τα θετικά και αρνητικά τους) παρά τον αχταρμά και το νεοελληνικό παράδειγμα που έχει διαλύσει τόσο το αστικό αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

 

και ένα οξύμωρο: παρόλο που το έργο μπορεί να καταταγεί από πολλούς ως μοντερνο (μοντερνιά) κρίνω πως μέσω της χρήσης των υλικών του αλλά και την επαφή με το έδαφος είναι περισσότερο παραδοσιακό από πολλά ντεμέκ παραδοσιακά (παραδοσιακό εδώ νοείται κατά τον νεοέλληνα ό,τι έχει κεραμοσκεπή).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ξέρει κανείς ποιές άλλες μελέτες έφτασαν μέχρι τον τελικό?

 

έτσι για να δούμε τι ανταγωνισμός υπήρχε..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.