Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
Engineer

Παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας; Το «πείραμα» της Φρανκφούρτης

Recommended Posts

Ας κάνουμε, χάριν της ιστορίας που ακολουθεί, την υπόθεση ότι τα ταμεία του κράτους ή του Δήμου Αθηναίων είναι ικανά να χρηματοδοτήσουν γενναίες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, η ιδέα να γκρεμιστούν πολυώροφα κτίρια γραφείων του ’50 και του ’60 για να ξαναχτιστούν κάποια από τα νεοκλασικά της Βασιλίσσης Σοφίας ή της οδού Πανεπιστημίου; Ενα παρόμοιο ερώτημα τέθηκε σε πραγματική βάση πριν από μία δεκαετία για ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα στην καρδιά της παλαιάς πόλης της Φρανκφούρτης, το οποίο, αντί να ανακαινιστεί, τελικά κατεδαφίστηκε και θα αντικατασταθεί από 34 κτίρια, κάποια ακριβή αντίγραφα κτιρίων που προϋπήρχαν των βομβαρδισμών και κάποια όχι. Το φιλόδοξο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί το 2017.

 

Η παλαιά πόλη της Φρανκφούρτης ισοπεδώθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ένα τμήμα της ανακατασκευάστηκε με διάφορους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Ανεγέρθηκαν όμως και κάποια νέα κτίρια, όπως το κτιριακό συγκρότημα Technisches Rathaus. Το 2007 η παραχώρηση του κτιρίου έληξε και ο Δήμος Φρανκφούρτης ανέκτησε την κυριότητά του. Στην αναμονή της εξέλιξης αυτής ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση για την τύχη του κτιριακού συγκροτήματος, η οποία κράτησε αρκετά χρόνια. «Το κτίριο αυτό ήταν το μόνο μεγάλο οικοδόμημα στην περιοχή του παλαιού ιστορικού κέντρου, κοντά στον καθεδρικό ναό», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του project, Πάτρικ Μπρούμερμαν. «Οταν άνοιξε η συζήτηση για την τύχη του, πολίτες και αρχιτέκτονες ανέπτυξαν την ιδέα της ανακατασκευής της παλαιάς πόλης, ώστε να αποκτήσει και πάλι η Φρανκφούρτη την “καρδιά” της».

 

Τελικά, η πλάστιγγα έκλινε υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου και της «επαναφοράς» του προϋπάρχοντος τμήματος της παλαιάς πόλης. Για τον λόγο αυτό το 2009 ιδρύθηκε η Dom-Romer GmbH, μια εταιρεία πλήρως ελεγχόμενη από τον δήμο, η οποία ανέλαβε να φέρει σε πέρας τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και την κατασκευή. Η κατεδάφιση του Technisches Rathaus ξεκίνησε το 2011, ενώ το πρώτο κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 2013. «Για τα 15 από τα 35 σπίτια υπήρχαν αρκετές ιστορικές πηγές ώστε να ανακατασκευαστούν όπως ήταν. Βέβαια θα πρόκειται για σύγχρονα κτίρια στο εσωτερικό τους, αλλά εξωτερικά θα δίνουν την αίσθηση του παλαιού», εξηγεί ο κ. Μπρούμερμαν. «Πηγές τεκμηρίωσης ήταν παλαιές φωτογραφίες, σχέδια πόλης και ένα πολύ ρεαλιστικό μοντέλο της παλαιάς πόλης που δημιούργησαν δύο αδέρφια, ο Hermann (1876-1962) και ο Robert Treuner (1877-1948), και εκτίθεται σήμερα. Τα υπόλοιπα 20 κτίρια θα έχουν σύγχρονη αρχιτεκτονική, εμπνευσμένη όμως από τα κτίρια της παλαιάς πόλης».

 

Πού βρίσκονται λοιπόν οι εργασίες; «Το εγχείρημα έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Οπως καταλαβαίνετε, το να στηθεί ένα τόσο μεγάλο εργοτάξιο στην καρδιά της πόλης απαιτεί εκτενή προετοιμασία. Κάτω από την περιοχή βρίσκεται ένα υπόγειο πάρκινγκ, αλλά και η σήραγγα του μετρό. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, ανακαινίζοντας πλήρως το υπόγειο πάρκινγκ. Κατόπιν κατασκευάστηκαν τα κελάρια από δύο παλαιά σπίτια. Παράλληλα, ξεκίνησε η κατασκευή του “Stadthaus am Markt”, ενός νέου χώρου εκδηλώσεων στα νότια της περιοχής ανάπλασης. Τον Νοέμβριο του 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των 35 σπιτιών. Σήμερα, στην περιοχή εργάζονται πέντε κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα φθάσουν τις 70. Το 2017 όλα τα κτίρια και οι δημόσιοι χώροι θα έχουν ολοκληρωθεί.

 

Κλήρωση

 

»Το ενδιαφέρον για τα διαμερίσματα ήταν τόσο μεγάλο, που η DomRömer GmbH τελικά αποφάσισε να προχωρήσει σε κλήρωση ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές. Τα 15 ιστορικά κτίρια που ανακατασκευάζονται πωλήθηκαν κατά την έναρξη του εγχειρήματος, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι και να διασφαλιστεί το ενδιαφέρον της αγοράς. Δύο ιστορικά κτίρια που ανακατασκευάζονται, τα διάσημα “Goldene Waage” και “Rotes Haus”, θα παραμείνουν στην κυριότητα του δήμου καθώς είναι σημαντικά για την πόλη μας».

 

Posted Image

 

Με το εγχείρημα αυτό, ο Δήμος Φρανκφούρτης υπερασπίζεται την αναδημιουργία της ατμόσφαιρας της παλαιάς πόλης, ως κινητήριο δύναμη για την αναζωογόνηση του κέντρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην επιστημονική ομάδα του έργου συμμετέχουν ειδικοί από τη Δρέσδη, όπου έγινε η μεγαλύτερη «ανασύσταση» ιστορικού κέντρου στη Γερμανία. «Κάθε πόλη έχει την ιστορία και τους κατοίκους της. Για τη Φρανκφούρτη, η επιχειρούμενη δημιουργία παλαιών και νέων σπιτιών στο κέντρο της είναι ένα σημαντικό βήμα. Με τα σπίτια θα έρθουν οικογένειες, επισκέπτες και τουρίστες που θα περιδιαβαίνουν τα στενά σοκάκια της, θα κάθονται στα καφέ και θα περνούν χρόνο στην καρδιά της πόλης. Από αυτή την οπτική προέρχεται και το σύνθημα του εγχειρήματος: “Η πόλη είναι ζωντανή!” (Die Stadt lebt!)».

 

Στις διπλανές στήλες ακολουθούν δύο αντίθετες απόψεις πάνω στο ίδιο θέμα:

 

Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις πόλεις μας ως ζωντανούς οργανισμούς και να σεβόμαστε τη συνέχειά τους ή να παρεμβαίνουμε για να αποκαθιστούμε «εγκλήματα» του παρελθόντος;

 

Η στροφή στο παρελθόν δεν έχει τίποτα να προσφέρει

 

ΠΑΝΟΣ ΔΡΑΓΩΝΑΣ

 

Οι νοσταλγικές εικόνες των κομψών νεοκλασικών μεγάρων και των αθηναϊκών κήπων των αρχών του περασμένου αιώνα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα, βέβαια, με τις όμορφες φωτογραφίες είναι ότι αναδεικνύουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της πόλης, αποκρύπτοντας τους πολεοδομικούς μετασχηματισμούς που καθόρισαν την εξέλιξή της. Η διαφορά ανάμεσα σ’ ένα μεταπολεμικό κτίριο και το νεοκλασικό μέγαρο το οποίο αντικατέστησε, δεν περιορίζεται στο αρχιτεκτονικό ύφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα νεοκλασικά κτίρια αποτέλεσαν πολυτελείς κατοικίες της αστικής τάξης που εγκατέλειψε το κέντρο της πόλης κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Η κλίμακα των παλαιών μεγάρων ήταν αρκετά μικρότερη των νεότερων κτιρίων γραφείων ή πολυκατοικιών που τα αντικατέστησαν. Το ύψος και οι επιφάνειες των κτιρίων αυξήθηκαν, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του δραματικά αυξανόμενου πληθυσμού και οι ελεύθεροι χώροι τριγύρω τους συρρικνώθηκαν.

 

Αυτό, λοιπόν, που αποτελεί αντικείμενο νοσταλγίας στις παλιές αθηναϊκές φωτογραφίες δεν είναι το ύφος της αρχιτεκτονικής, αλλά τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά ενός αστικού κέντρου που διαμορφώθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική πρέπει να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου προβληματισμού για την εξέλιξη του αθηναϊκού κέντρου. Στην κατεύθυνση αυτή, η στροφή προς το μακρινό παρελθόν δεν έχει τίποτε να προσφέρει.

 

* Ο κ. Πάνος Δραγώνας είναι αρχιτέκτων και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

«Ναι» στο παρελθόν, που όμως φτιάχνει καινούργιο

 

ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΣ

 

Βεβαίως και έχουμε το δικαίωμα να «σβήνουμε» κτίρια που θεωρούνται αποτυχημένα, για να επαναφέρουμε παλαιότερες, ωραιότερες φάσεις της πόλης μας. Στις ειδικές περιπτώσεις ανοικοδόμησης εκ νέου παλαιότερων κτιρίων των οποίων σώζονται τα σχέδια, μια τέτοια απόφαση τιμά την ιστορία του λαού και του τόπου.

 

Βλέποντας τα σχέδια για τη συγκεκριμένη περιοχή της Φρανκφούρτης, ενώ η παρουσία πιστών ανακατασκευών είναι ευπρόσδεκτη, ταυτόχρονα φαίνεται πολύ ωμά η φτώχεια σχεδίου στα δήθεν «σύγχρονα» κτίρια, επειδή οι σχεδιαστές τους επιμένουν στα μηχανικά πρότυπα. Στην Ελλάδα απουσιάζει και αυτή η, έστω προσχηματική, προσαρμογή στο αστικό περιβάλλον και βλέπουμε την επιβολή του νέου στο παλιό. Κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες κατασκευής «ψευδονεοκλασικών» χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα ενάντια σε όλες τις ανακατασκευές.

 

Τόσο η επαναφορά στο αρχιτεκτονικό παρελθόν όσο και η εισαγωγή μιας καινούργιας ανθρώπινης υπερσύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι ικανές να βελτιώσουν τις πόλεις μας. Θα μπορούσαμε να δούμε κάτι τέτοιο στην Αθήνα ή αλλού, σε ειδικές περιπτώσεις, να γκρεμίσουμε δηλαδή γυάλινα κτίρια γραφείων της Πανεπιστημίου ή της Σταδίου για να ανακατασκευάσουμε τα νεοκλασικά. Αλλα το μεγάλο έργο αστικής αναζωογόνησης θα έρθει με καινούργια κτίρια, όχι αναγκαστικώς νεοκλασικά, σε γεωμετρίες που βοηθούν την πόλη σαν έναν ζωντανό οργανισμό. Δεν είναι λάθος να επαναφέρουμε το παρελθόν, στο πλαίσιο μιας μεθόδου που φτιάχνει κάτι καινούργιο, με παρούσες τις χαμένες διαχρονικές ιδιότητες.

 

* Ο κ. Νίκος Σαλίγκαρος είναι μαθηματικός, πολεοδόμος, θεωρητικός της αρχιτεκτονικής.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...hs-frankfoyrths

 

Click here to view the είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

H σύγκριση Φρανκφούρτης και Αθήνας είναι παντελώς άτοπη .

Το ιστορικό κέντρο των ευρωπαικών πόλεων , είναι κατασκευασμένο στα μεσαιωνικά χρόνια , ενώ της Αθήνας το ιστορικό κέντρο πρακτικά πέραν της Πλάκας και κάποιων μεμονωμένων κτιρίων , δεν φτάνει τόσο παλιά . Τα νεοκλασσικά που λέμε , ήταν αστικά κτίρια του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου , που χτίστηκαν σε αδόμητες περιοχές μετά το 1834 .

 

Η Αθήνα θέλει εντελώς διαφορετικό τρόπο ανακατασκευής με ανάπλαση ΟΤ , αλλά σε ευρύτερο σχεδιασμό , με την δημιουργία φαρδύτερων δρόμων και χώρων πρασίνου .

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πώς θα σας φαινόταν να μη χτιστεί τίποτα;

 

Πώς θα σας φαινόταν να γίνει μια "πράσινη" σύνδεση με τον Πειραιά ή έστω τη παραλία μέσω Λ. Συγγρού; 

Πώς θα σας φαινόταν μια εκκένωση και βομβαρδισμός του Πειραιά μήπως και καταφέρουμε να διαγράψουμε όλη αυτή την ασχήμια;

 

Με τη προϋπόθεση της ύπαρξης χρηματοδότησης .... αλλά και γούστου και ειλικρίνειας και αυτοκριτικής και γνώσης....

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελείως άκυρος ο προβληματισμός της εφημερίδας.

 

Η οποία συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων ετών, που θέλει την Αθήνα να έχει ανάγκη από την κάθαρση μίας τοπικής αθλιότητας, ώστε να λάμψει η αίγλη και η ομορφιά της.

 

Κάτι που βέβαια ισχύει για την Φραγκφούρτη (η αίγλη και η ομορφιά) ώστε να έχει νόημα αυτό που κάνουν.

Μαζί φυσικά με τους συμβολισμούς που έχει για αυτές τις πόλεις η επιστροφή πριν τον Β΄ Π.Π.

 

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι αυτές τις ανοησίες τις υποστηρίζουν και (κάποιοι) αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι κλπ... Που επιδεικνύουν την υπόπτου προελεύσεως ευαισθησία του περί της αισθητικής και του εκσυγχρονισμού, κάθε φορά που οραματίζονται ένα "project" ιλιγγιώδους προϋπολογισμού.

 

Δεν ξέρω αν είναι οι ίδιοι που έχουν συμβάλει στον σχεδιασμό του δημόσιου χώρο της Αθήνας. Γιατί, στην πράξη αποδεικνύεται πόσο ξερόλες και ιδεολόγοι είμαστε όταν συζητάμε, και πόσο "εργολαβάρες" γινόμαστε όταν σχεδιάζουμε τον δημόσιο χώρο μας. Ορίστε λοιπόν το αστικό περιβάλλον που σχεδιάσαμε, και που έχει ανάγκη λίγης αναπαλαίωσης:

 

 

 

pezogefira.jpg

 

IMG_4289.JPG

 

thivon.jpg

Edited by AlexisPap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ολα αυτά είναι στα λόγια και στα σχέδια !!

Στην πράξη , μπορούν 3 πούλμαν από την Αμυγδαλέζα , με "νεοαφειχθέντες" συμπολίτες μας , να αλλάξουν την περιοχή !!!

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ολα αυτά είναι στα λόγια και στα σχέδια !!

Στην πράξη , μπορούν 3 πούλμαν από την Αμυγδαλέζα , με "νεοαφειχθέντες" συμπολίτες μας , να αλλάξουν την περιοχή !!!

Αφήνουν στο κέντρο της Αθήνας τους κρατούμενους της Αμυγδαλέζας

http://www.protothema.gr/greece/article/455699/afinoun-sto-kedro-tis-athinas-tous-kratoumenous-tis-amugdalezas/

 

 

το πρόβλημα δεν είναι ΜΟΝΟ αισθητικό  -κατασκευαστικό-παραδοσιακό κτλ....

είναι θέμα  ΑΡΧΙΚΑ  ΖΩΗΣ.....

 

αν όχι τα καλύτερα χριστούγεννα της ζωης, σίγουρα από τα καλύτερα μου που κατάλαβα δλδ  χριστούγεννα (αν και δεν είμαι και πολύ των εορτών)  τα έκανα

ΧΑΙΔΕΛΒΕΡΓΗ....ήταν  το ιστορικό κέντρο  αλλά ήταν και οι άνθρωποι και το όλο κλίμα  που σε έκανε να νιώσεις εορταστικά ακόμα και στους ψυχρους κατά τα στερεότυπα γερμανούς....και δεν ήταν αυτό το ΚΙΤΣ αυτό το δήθεν .....

 

όπως μια οικία μπορεί να βραβευτεί με πολλά αρχιτεκτονικά βραβεία  αλλά  μια αληθινή οικογένεια που θα ΖΗΣΕΙ και θα ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ τις  πιο ζεστές στιγμές της σε αυτήν  και θα την κάνει όντως από εξαιρετική οικία σε ΖΩΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝ ΣΤΙΓΜΩΝ  έτσι και η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ χωρίς τους αντίστοιχους ανθρώπους θα παραμείνει ΕΝΑ ΚΕΛΥΦΟΣ

Edited by akius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν κατάλαβα και καλά πιο είναι το σχέδιο αλλά η Φρανκφούρτη είναι απο τις πιο αδιάφορες πόλεις της γερμανίας και η ιστορική παλιά πόλη περιορίζεται μόνο στην πλατεία της πρώτης εικόνας, όπου ανοικοδομούν κάποια κατεστραμμένα κτήρια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αφήνουν στο κέντρο της Αθήνας τους κρατούμενους της Αμυγδαλέζας

http://www.protothema.gr/greece/article/455699/afinoun-sto-kedro-tis-athinas-tous-kratoumenous-tis-amugdalezas/

 

 

...

ΧΑΙΛΔΕΒΕΡΓΗ.......

 

Μην καρφώνεσαι... Χαϊδελβέργη λέγεται η πόλη!

 

Στην Φρανκφούρτη είχα βρεθεί το '93 ή '94. Όντως το ιστορικό κέντρο είναι μια πολύ μικρή περιοχή του κέντρου. Ωστόσο, είναι πολύ όμορφο. Μπορεί βέβαια να έχω καλές αναμνήσεις γιατί τότε είχα πέσει σε γιορτή αντίστοιχη του Octoberfest, όπου η μπύρα έρεε άφθονη... ;)

Edited by ted78
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μην καρφώνεσαι... Χαϊδελβέργη λέγεται η πόλη!

 

Στην Φρανκφούρτη είχα βρεθεί το '93 ή '94. Όντως το ιστορικό κέντρο είναι μια πολύ μικρή περιοχή του κέντρου. Ωστόσο, είναι πολύ όμορφο. Μπορεί βέβαια να έχω καλές αναμνήσεις γιατί τότε είχα πέσει σε γιορτή αντίστοιχη του Octoberfest, όπου η μπύρα έρεε άφθονη... ;)

 

έγινε η διόρθωση,η  πλάκα είναι ότι τοχα ψάξει το όνομα γιατί πάντα το μπερδεύω και τελικά μας βρήκε ο  απόγονος του Σιμον Βίζενταλ...... αλλά μην το πάμε και στα άκρα με ένα χαιλ......σε λίγο να χαρακτηρίσουμε και όσους  φοράνε ρούχα ΗΗ (helly hansen) :mrgreen:  με τον ρατσιστικό....και το 88 να απαγορευτεί από την αριθμητική....μετά το 87  ακολουθεί το 89 :shock: ....στη γερμανία πάντως έγινε απόσυρση καθαριστικού με το όνομα 88

 

 

πάρε και  +1  για την μπύρα.....αν και βέλγιο έχω περάσει καλύτερα.... στη φλάνδρα φυσικά όχι στους βαλλώνους 8-)

Edited by akius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ήταν ταμάμ για πείραγμα...

Από πάνω το πρώτο θέμα με το εμετικό "ρεπορτάζ" και το χαιλ από κάτω, ε δε θέλει και πολύ. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.