Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κουζίνας


Recommended Posts

Θερμοστάτη έχουν όλες οι κουζίνες, διαφορετικά δεν θα είχαν ένδειξη π.χ. από το 1 μέχρι το 9 αλλά θα είχαν μόνο ON/OFF.

 

Ο μοναδικός τρόπος να υπολογίσεις με ακρίβεια την κατανάλωση ενέργειας μια συσκευής είναι με βαττόμετρο  που ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα αμπερόμετρο και ένα βολτόμετρο και κάνει τον πολλαπλασιασμό P=VI.

 

Στην πράξη τώρα, η κουζίνα είναι ειδική περίπτωση και η κατανάλωση ενέργειας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους με βασικότερους ο τρόπος μαγειρέματος και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Αν μαγειρεύεις σε κατσαρόλα χρειάζεσαι περισσότερη ενέργεια λόγω της εξάτμισης του νερού ενώ σε χύτρα λιγότερη.

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος ιδιαίτερα σε σούπες, ζυμαρικά και άλλα φαγητά όπου θερμαίνεις μεγάλη ποσότητα νερού παίζει τον ρόλο της. Θέλεις περισσότερη ενέργεια να θερμάνεις από την θερμοκρασία περιβάλλοντος το φαγητό και να διατηρήσεις την θερμοκρασία σε θερμοκρασία μαγειρέματος.

 

Ακόμα και να μετρήσεις την ενέργεια δεν μπορείς να υπολογίσεις την χρέωση η οποία υποθέτω ότι σε ενδιαφέρει εκτός αν είσαι πάντα στην μέγιστη κλίμακα.

Στην ΔΕΗ υπάρχουν κλίμακες χρέωσης. Μόλις περάσεις το όριο μιας κλίμακας χρεώνεται όλη η κατανάλωση με την χρέωση της μεγαλύτερης κλίμακας.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά όλα αυτά για τις κατσαρόλες, όμως το ερώτημα νομίζω αναφερόταν στο κατά πόσο μια κουζίνα λειτουργεί στην ονομαστική της ισχύ, όση ώρα την έχεις αναμμένη, ασχέτως του αν η ενέργεια πηγαίνει σε απώλειες. Στην περίπτωση αυτή οι ώρες λειτουργίας θα αυξηθούν και θα βγει το ανάλογο αποτέλεσμα.

 

Και η ονομαστική ισχύς μιας κουζίνας είναι αυτή που θα πάρουμε αν ανάψουμε όλα μαζί τα μάτια και το φούρνο στο τέρμα? Λογικά, θα πρέπει να υπάρχουν πίνακες του κατασκευαστή που να λένε πόση είναι η ισχύς κάθε ματιού σε κάθε νούμερο.

Link to comment
Share on other sites

παρε ενα μετρητη μονοφασικο εγκατεστησε τον στον γενικο πινακα σου, στην γραμμη της κουζινας και ετσι θα γνωριζεις τι καταναλωνει η ηλεκτρικη κουζινα.......... :smile:  

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ο σιγουρος τροπος να βρεις ποση ηλ ενεργεια καταλανωνει μια ηλ κουζινα κατα την διαρκεια του μαγειρεματος ειναι οπως ειπωθηκε η εγκατασταση ενος 1Φ μετρητη στον πινακα.

Οι αντιστασεις του φουρνου προφανως δουλευουν διακεκομμενα, μιας και ο θερμοστατης τις αναβοσβηνει προκειμενου να κρατησει θερμοκρασια κοντα σε αυτη που εχει επιλεγει με το κουμπι.

Για τις εστιες, δεν ξερω τι γινεται στις νεες κουζινες με κεραμικα ματια, αλλα σε παλια κουζινα Πιτσος που εχω εγω (και αλλαξα ενα ματι πριν 1-2 μηνες) το ματι εκτος απο την θεση 0 εχει 6 συνδυασμους/διαφορετικες διαταξεις τυλιγματων. Αναλογα με τον περιστροφικο διακοπτη ενεργοποιειται και αλλος συνδυασμος καθε φορα, και η αντισταση της εστιας καιει συνεχεια, δεν ειδα κανενα θερμοστατη...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς φανταζόμουν κι εγώ για τα μάτια. Το ερώτημα είναι πόση ισχύ αποδίδει κάθε τύλιγμα σε σχέση με την ονομαστική που γράφει πάνω η κουζίνα?

Link to comment
Share on other sites

Το ποση ισχυ αποδιδει καθε ματι σε καποια θεση ρυθμισης το βρισκουμε πανευκολα με μια αμπεροτσιμπιδα μπολικες δοκιμες και λιγη υπομονη, αν η κουζινα ειναι συνδεδεμενη σε μονοφασικη συνδεσμολογια.  Το ματι 19 εκατοστων που αλλαξα ηταν 2000W (και το αλλαξα με ενα ιδιας διαμετρου αλλα 1500W που εβγαλα απο φορητο ματι/πλατο, Σ/Κ βλεπεις)

 

 

Μπορειτε να δειτε εδω πχ http://www.eaparts.gr/content.aspx?Index=2&Size=5&catid=8&pcatid=98&m=&so=2&l=1 ενδεικτικα διαστασεις και ισχεις ματιων

 

Στα προχειρα, μικρο ματι=450W, μεσαιο=1000W, μεγαλο=1500W, πολυ μεγαλο=2000W

Αθροισμα=5kW, αν προσθεσεις και τις αντιστασεις του φουρνου πιανεις μεγαλο νουμερο, μεγαλυτερο απο την ονομαστικη ισχυ της κουζινας συμφωνα με τον κατασκευαστη. Και αυτο γιατι οπως θα δεις πισω στο ταμπελακι, ο κατασκευαστης (σωστα) εχει υπολογισει ισχυ με καποιο ταυτοχρονισμο διαφορετικο της μοναδας, συνηθως γυρω στο 70%

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τελικα για να καταλαβω, χωρις εγκατασταση μονοφασικου μετρητη ειναι αδυνατη η εκτιμηση της καταναλωσης?

Ενας προχειρος υπολογισμος οπως αναφερθηκε παραπανω δηλαδη 5KW + αντισταση φουρνου (περιπου 2.5 KW) = 7.5 KW συνολο (με την παραδοχη της συνεχους λειτουργιας.

Αρα, 7.5 KW * 3 ωρες = 22.5 KWh * 0.7(συντελεστης ταυτοχρονισμου) = 15.75 KWh για 3 ωρες συνολικης λειτουργειας. 

Σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον κυριάκο ο συντελεστής ταυτοχρονισμού υπάρχει μέσα στην ονομαστική ισχύ που δίνει ο κατασκευαστής. Μάλλον πολλαπλασιάζεις αυτή την ισχύ με τις ώρες λειτουργίας και κάνεις μια εκτίμηση της μέσης κατανάλωσης. Αλλιώς πρέπει να βρεις το πινακάκι του κατασκευαστή που να λέει την ισχύ κάθε ματιού σε κάθε νούμερο και να πολλαπλασιάζεις με τις ώρες λειτουργίας. Αν δεν υπάρχει τέτοιο πινακάκι αναγκαστικά πρέπει να πάρεις τα σχετικά όργανα που θα σου δώσουν ακριβώς την κατανάλωση, διότι και του κατασκευαστή οι προδιαγραφές έχουν σίγουρα κάποιο σφάλμα.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν θες να βαλεις μονοφασικο μετρητη, δοκιμασε με μια αμπεροτσιμπιδα.

Οι μετρησεις που θα παρεις θα ειναι πολυ κοντα στην πραγματικοτητα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.