Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορολογία Εισοδήματος Φορολογικού Ετους 2014


Recommended Posts

Aυτό που γράφει η ΠΟΛ 1113 , είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που γράφει το άρθρο 23 του Ν 4172/2013. Οταν ο ΦΠΑ μιας δαπάνης δεν είναι εκπεστέος από τον ΦΠΑ των εσόδων , με βάση το Ν 2859/2000 , τότε ο ΦΠΑ αυτός ενσωματώνεται στη δαπάνη και αποτελεί έξοδο των βιβλίων. Αν τώρα για οποιονδήποτε λόγο η συγκεκριμένη δαπάνη δε θα εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα στη φορολογία εισοδήματος μερικά (πχ είναι δαπάνη επισκευής ΙΧ για το οποίο αποφασίσαμε να κάνουμε φορολογική αναμόρφωση κατά 30% ) ή ολικά (πχ είναι ΦΠΑ τιμολογίου κέντρου διασκέδασης , οπότε η δαπάνη αυτή αναμορφώνεται κατά 100 % ) , κατά το ίδιο ποσοστό θα αναμορφωθεί στη φορολογία εισοδήματος και ο ΦΠΑ με τον οποίο έχει επιβαρυνθεί η δαπάνη αυτή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 255
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ζ) Αποπληρωμή δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής. Τεκμήριο θεωρείται το σύνολο των  χρημάτων που δαπάνησε ο φορολογούμενος εντός του προηγούμενου έτους για να εξοφλήσει τοκοχρεωλυτικές δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή προσωπικών δανείων που έλαβε από τις τράπεζες, καθώς επίσης και για την αποπληρωμή των δόσεων των πιστωτικών του καρτών. Στο συνολικό ποσό της δαπάνης αυτής περιλαμβάνεται και το ποσό των κανονικών τόκων και των τυχών τόκων υπερημερίας.

 

δηλ μας δίνει η τράπεζα κάποια βεβαίωση για το τι έχουμε πληρώσει ως τοκοχρεωλύσια πιστωτικών καρτών;

 

edit εφόσον οι χρεώσεις αυτές οφείλονται σε αγορά μη καταναλωτικών αγαθών μέσω αυτών των πιστωτικών καρτών (αγορά αυτοκινήτου, μηχανήματος, πινάκων ζωγραφικής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων

Edited by Evan
Link to comment
Share on other sites

Σήμερα που πήγα για να πάρω την βεβαίωση για κάποια δάνεια που έχω (Alpha Bank και ΕΤΕ) δίνουν μόνο για στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και γενικότερα γιαδάνεια..

Για πιστωτικές κάρτες όχι, παρά μόνο αν υπάρχει κάποιο δάνειο που είναι συνδεδεμένο με την πιστωτική κάρτα.

Παρεπιπτόντως ρώτησα και αυτό που αναφέρεις στο τέλος, η απάντηση αρνητική. Μόνο εφόσον υπάρχει σύναψη κάποιοιυ είδους δανείου και η εξόφλησή του γίνεται μέσω της πιστωτικής.

Τώρα αν θες να εμφανίσεις κάποια αγορά (πχ μηχανήματος κλπ) στο Ε1 δεν σε εμποδίζει κανείς. Τα τεκμήρια θα αυξηθούν.

Βεβαίωση όμως δεν θα υπάρχει ... και ούτε πιστεύω μπορείς να επιμερήσεις τις τοκοχρεωλυτικές πληρωμές που γίνονται για την πληρωμή της πιστωτικής κάρτας έτσι ώστε να εμφανισθεί τι ποσό αντιστοιχεί πχ στο μηχάνημα.

Αυτά.

Link to comment
Share on other sites

thanks georgaleos

 

και κάτι άλλο

στα "μπλοκάκια" συμπληρώνουμε τον κωδ. 425 Ακαθάριστο ποσό απο επιχ. δραστηριότητα; (Δεν επειρεάζει βέβαια την εκκαθάριση)

Link to comment
Share on other sites

Η αποπληρωμή δανείων πάσης φύσεως απο φυσικά πρόσωπα δημιουργεί μεγάλα θέματα . Οσοι έχουν επαγγελματικά δάνεια για τις ανάγκες της ατομικής τους επιχειρήσεως μπορούν να καταλαβουν αμέσως το πρόβλημα. 

Link to comment
Share on other sites

thanks georgaleos

 

και κάτι άλλο

στα "μπλοκάκια" συμπληρώνουμε τον κωδ. 425 Ακαθάριστο ποσό απο επιχ. δραστηριότητα; (Δεν επειρεάζει βέβαια την εκκαθάριση)

 

Οχι τον κωδ. 425, αλλά τον κωδ.307 (1η σελίδα, πίνακας 4 το 5 που λέει: Εισόδημα από επιχιερηματική δραστηριότητα της περ. στ' παρ.2 του άρθρ. 12 Κ.Φ.Ε.)

Ακόμα μην ξεχνάς και τον κωδ. 019 ( στην ίδια σελίδα, πινακας 2 που λέει: Ασκείτε επιχειρ. δραστηρ. και φορολογείστε με τις διατάξεις περ. στ' παρ. 2 άρθρ. 12 Κ.Φ.Ε.)

Link to comment
Share on other sites

η ζημία από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα συμψηφισθει με εισοδήαμτα από άλλες πηγές γιατι ισχύει η φορολόγηση κάθε πηγής με διαφορετική κλίμακα .

 

Δίκιο έχετε περί μη συμψηφισμού προς το παρόν, καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι τελικά θα ισχύσει ό,τι και πέρυσι. Δε θα είναι η πρώτη φορά που τα προβλεπόμενα σε φορολογικό νόμο δεν προχώρησαν, όπως τα περί αθεώρητων ΑΠΥ που λέγαμε πέρυσι και τελικά άργησαν να εφαρμοστούν.

 

 
  • Αμοιβή λόγω αποζημίωσης (γραμματεία) στις εθνικές εκλογές, το βάζω στο Ε1; Σε ποιον κωδικό; Παίρνω από κάπου βεβαίωση;
  • Αμοιβή λόγω αποζημίωσης (εφορευτική επιτροπή) στις εκλογές του ΤΕΕ, το βάζω στο Ε1; Σε ποιον κωδικό; Παίρνω από κάπου βεβαίωση;
  • Αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρία. Το βάζω στο Ε1;

ή μήπως το ψάχνω πολύ. Να μη βάλω τίποτα να τελειώνουμε;

 

 

Σίγουρα πρέπει να μπουν, αφού αποτελούν εισόδημα, αν μη τι άλλο για τον υπολογισμο της εισφοράς αλληλεγγύης. Για το πού πρέπει να μπουν.. :(

Link to comment
Share on other sites

Για την αποζημίωση (εκλογές) δες εδώ κι εδώ.

 

Για το ποσό από ασφαλιστική δες εδώ.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.