Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια μικρής κλίμακας σε μη άρτιο οικόπεδο-γήπεδο


Recommended Posts

20 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Το στέγαστρο κατασκευάζεται σε επαφή με υπάρχον κτίριο ή σε απόσταση δ/4 (δες τον ορισμό άρθρο 2 περ 79 ΝΟΚ), όπου και πάλι σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο γήπεδο δεν επιτρέπεται κατασκευή κτίσματος.

Σωστά.

Άλλωστε όλες οι κατασκευές του άρθρου 17, που είναι κατασκευές στους ακάλυπτους, προϋποθέτουν να υπάρχει κτίριο και κάλυψη 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 143
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε οικόπεδο εντός οικισμού που είναι άρτιο και θα είναι οικοδομήσιμο όταν παραχωρήσει τμήμα πλάτους α στο δρόμο μπορεί να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας χωρίς να γίνει η παραχώρηση ????????

Edited by casablanca90
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, casablanca90 said:

..... άδεια .....

.....χωρίς να γίνει η παραχώρηση ????????

όχι...

κι από ότι ξέρω δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα "μικρή παραχώρηση"

 

Υ.Γ.

και απορία .... τι εργασίες θες να κάνεις με μικρής κλίμακας σε μη άρτιο κλπ κλπ.... 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, casablanca90 said:

Σε οικόπεδο εντός οικισμού που είναι άρτιο και θα είναι οικοδομήσιμο όταν παραχωρήσει τμήμα πλάτους α στο δρόμο μπορεί να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας χωρίς να γίνει η παραχώρηση ;

Προφανώς αναφέρεσαι σε οριοθετημένο οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων. Η οικοδομησιμότητα αποκτάται μετά την παραχώρηση της εδαφικής λωρίδας που συντελεί στο να αποκτήσει ημιπλάτος ο δρόμος τουλάχιστον 2 μέτρα εις βάρος της ιδιοκτησίας. Άρα, πρώτα παραχώρηση μετά άδεια.

Link to comment
Share on other sites

5 λεπτά πριν, casablanca90 said:

....διάνοιξη νέων ανοιγμάτων στις όψεις και ανακατασκευή στέγης.

εχμ.... δεν το είπες ότι υπάρχει κτίριο ....

Αν υπάρχει κι αν έγινε τακτοποίηση του με τους νόμους μετά το 2011 τότε υπάρχουν και ειδικές διατάξεις για εργασίες που έχει "τακτοποιημένο" ακίνητο για λόγους υγείας και ασφάλειας ....

 

Υ.Γ.

ερώτηση Β

μα γιατί δεν παραχωρεί την ριμάδα λωρίδα που οφείλει να αποκτήσει ένα οικόπεδο "κανονικό" αντί να αναζητά πατέντες στο μεταίχμιο της νομιμότητας ?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει Βεβαίωση προύπαρξης (είναι κτίσμα προ του 1955 σε οικισμό οριοθετημένο).Δεν μπορούν να γίνουν εργασίες για λόγους χρήσης και υγιεινής?

Edited by casablanca90
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, casablanca90 said:

.... χρήσης και υγιεινής?

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη σχετική για τα κτήρια με απλή βεβαίωση ως προ 55.

Αυτό που γνωρίζω και σου έγραψα αφορά κτήρια που έχουν ενταχθεί στους τακτοποιητικούς νόμους και η όποια άδεια (για λόγους ασφάλειας και υγιεινής) έχει και σχετικό τίτλο που το αναφέρει.

Πέραν αυτού δεν έγραψα γενικά «χρήσης» όπως βάζεις εσύ.

Αλλά υγιεινής και ασφάλειας και φυσικά υπό τον όρο ότι το τεκμηριώνεις.

Για το γενικά τα προ 55 ή άλλο δεν ξέρω τι πέραν της δυνατότητας εργασιών για άρση επικινδυνότητας αν έχει διαπιστωθεί και εγκριθεί.

 

 

(Δεν μου είπες όμως ακόμα γιατί δεν κάνει την παραχώρηση)

Και Γ ερώτηση

Η βεβαίωση ως προ 55 είναι μόνο ένα λεκτικό κείμενο ή την συνοδεύει και πλήρη κάτοψη του κτηρίου? Κι αν η κάτοψη αυτή είναι ως είναι σήμερα το υφιστάμενο κτίσμα?

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, casablanca90 said:

Υπάρχει Βεβαίωση προύπαρξης (είναι κτίσμα προ του 1955 σε οικισμό οριοθετημένο).Δεν μπορούν να γίνουν εργασίες για λόγους χρήσης και υγιεινής?

Αν εννοείς βεβαίωση Δημάρχου αυτή έχει καταργηθεί προ ετών και δεν μπορείς να βασιστείς σε αυτή. Ο ίδιος μπορείς να γνωματεύσεις βάσει αποδείξεων και να τεκμηριώσεις την προΰπαρξη του κτίσματος (πχ μέσω της ΗΤΚ). Οι λόγοι υγιεινής και χρήσης αφορούν μεμονωμένες επισκευές και διατυπώνονται στην παρ. 3 στο άρθρο 30 (εργασίες που δεν απαιτούν άδεια ή ΕΕΔΜΚ)

1.   Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις εξής εργασίες, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το κτίριο : 
α)  εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής, επισκευής ή αντικατάστασης δαπέδων, 

Edited by Pavlos33
διόρθωση κειμένου. Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

On 5/5/2023 at 11:35 ΜΜ, Didonis said:

Άρα βασικά είναι τακτοποιημένο ακίνητο.

Άρα η όποια άδεια που μπορεί να βγάλει θα αφορά εργασίες για υγιεινή και ασφάλεια του τακτοποιημένου

Συγνώμη αλλά δεν το καταλαβαίνω αυτό. Για ποιο λόγο απαγορεύεται η ΕΕΜΚ σε μη άρτιο/οικοδομήσιμο ;

Ο νόμος αναφέρει :

"Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας, εκτός αν άλλως ειδικότερα ορίζεται :
α) σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και σε οικόπεδα ή γήπεδα εφόσον :
αα) δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις,
ββ) τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα, στα όποια εκτελούνται, δεν βρίσκονται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό ή παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο όπου απαγορεύεται η δόμηση, σε περιοχή απολύτου προστασίας, σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού, σε κτίρια που είναι στατικά επικίνδυνα, πριν αρθεί η επικινδυνότητα, σε τμήμα κτιρίου που έχει κατασκευαστεί μετά τη θεσμοθέτηση παρόδιας στοάς και εμπίπτει σε αυτήν, παρά το όριο διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών εντός ζώνης πλάτους πενήντα τοις εκατό (50%) των οριζόμενων από τη νομοθεσία για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας.
β) σε ρυμοτομούμενα κτίρια επιτρέπεται μόνο για τις εκ του νόμου επιτρεπόμενες εργασίες σε αυτά."

Aν λοιπόν έχω ένα μη άρτιο οικόπεδο, που εντός αυτού υφίσταται εξολοκλήρου αυθαίρετο κτίσμα που έχει τακτοποιηθεί.
Δεν μπορεί π.χ. να εκτελέσει εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων, για να μεγαλώσει το δωμάτιο του καθιστικού εις βάρος τις κουζίνας (εφόσον δεν θίγεται ο φέρον οργανισμός φυσικά);

ή να βάλει μια πέργολα στο δώμα (εφόσον δεν την τέμνει το ιδεατό στερεό);

Αναφέρω ενδεικτικά 2 περιπτώσεις που δεν σχετίζονται με την υγιεινή και ασφάλεια και η εκτέλεση τους (κατά την άποψη μου) δεν παραβιάζει τις πολεοδομικές διατάξεις

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.