Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκωρίαση σιδηροπλισμού


 
BP_NTUA

Recommended Posts

Καλησπέρα θα ήθελα την άποψή σας για το κατα πόσο η σκωρίαση του σιδηροπλισμού επιδρά στην αλλοίωση των αντοχών τους.Όλοι έχουμε παρατηρήσει τον τρόπο αποθήκευσης του σιδήρου μπετόν στις περισσότερες μάντρες.

Link to comment
Share on other sites

Ο οπλισμός δεν είναι κατάλληλος όταν σε πτώση από ύψος ~1μ αποκολλούνται γρέζια. Η επιφανειακή οξείδψση έχω ακούσει πως είναι θετική στο "δέσιμο" σκυροδέματος-οπλισμού.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον acnt. Όσον αφορά τον "έλεγχο" οξείδωσης ρίχνοντας ένα κομμάτι από ύψος 1μ είναι μια πρόταση του κ. Μαρσέλου σχετικά με την απόρριψη ή όχι φορτίου σιδήρου στο εργοτάξιο.

Link to comment
Share on other sites

Από σχετική ερευνα του καθηγητή κ. Μπατή (τμ. Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.):

 

1)Ο ρυθμός διάβρωσης εξαρτάται και από τον χρόνο έκθεσης. Ξεκινάει με ένα ρυθμό περίπου 25-30 μικρά/έτος για χρόνο έκθεσης έως 90 ημέρες και καταλήγει σε ένα ρυθμό 10-15 μικρά/έτος για χρόνο έκθεσης 200+ ημερών.

2) Ενα πάχος οξειδίων 140-150 μικρά είναι αρκετό για να μειώσει αρκετά την συνάφεια χάλυβα σκυροδέματος.

3) Η παρουσία οξειδίων ή βελονισμών (pitting) στην επιφάνεια του χάλυβα οδηγεί στη δημιουργία τοπικών γαλβανικών στοιχείων και αυξάνουν την ταχύτητα διάβρωσης του οπλισμού μέσα στο σκυρόδεμα, μειώνοντας την διάρκεια ζωής της κατασκευής. Η παρουσία όμως λίγης οξείδωσης, ευνοεί την συνάφεια!!!

 

Αν υπολογίσουμε λοιπόν για 3-4 μήνες παραμονή στη μάντρα μια οξείδωση της τάξης των 90-120μm, πιστεύω πως είναι το τελικό κατώφλι για να αποδεχθείς ένα σίδερο.

 

(μόλις συνέλθει το σύστημα θα την σκανάρω στα downloads, είναι μικρή και ενδιαφέρουσα έρευνα)

Link to comment
Share on other sites

Στη σχολή (ΑΠΘ) ένας από τους καθηγητές μας, ο Κάππος, έλεγε ότι η υπόθεση με τη λίγη σκουριά που αυξάνει τη συνάφεια είναι urban legend (αστικός μύθος) και είναι επινόηση των σιδεράδων και των μαντράδων για να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους επιβλέποντες.

Αν όμως ο paktomenos βρει αυτή την εργασία θα λύσουμε και μερικές απορίες μας.

Προσωπικά δεν παραλαμβάνω σίδερα οξειδωμένα (πορτοκαλί) και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

 

Ο σιδηρός οπλισμός,ακόμη και να τον τοποθετήσεις όπως βγήκε από το εργοστάσιο,ΘΑ ΟΞΕΙΔΩΘΕΙ ακόμα και μέσα στο σκυρόδεμα με την πάροδο του χρόνου.Απλά αυτό θα πάρει χρόνο να γίνει.Σημασία έχει εδώ η σωστή επικάλυψη.

Zavi, συμφωνώ με το θέμα της επικάλυψης, διαφωνώ όμως με το ότι θα σκουριάσει και μέσα στο σκυρόδεμα, αφού το περιβάλλον είναι αλκαλικό. Είναι θέμα χρόνου όταν η επιφάνεια του σκυροδέματος δεν είναι προστατευμένη, οπότε και προσβάλλεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Έχω δει οπλισμούς σε κτίριο 35 χρονών οι οποίοι ήταν σαν καινούργιοι, είχε όμως κανονικές επικαλύψεις (περίπου ~3-4cm αν θυμάμαι καλά)

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ο όρος θα έπρεπε να είναι σκούριασμα και όχι σκωρίαση. Σκούριασμα ή οξείδωση.

 

ΥΓ. Λέμε βέβαια "αντισκωριακή προστασία".΄.... Αλλά το "σκωρίαση" μου ακούγεται λίγο σαν ψωρίαση, και σαν να έχει κάτι από σκώρο...

Link to comment
Share on other sites

Αν βαλλεις λαδομενες ραβδους μεσα στο συροδεμα την πατησες...Οτι χειροτερο για τη συναφεια...Παλιοτερα επαλειφαν τα μπεροφορμ με λαδι...Εχω δει να το κανουν κ αφου μπηκε ο οπλισμος...Καταλαβαινεται ποιο ειναι το αποτελεσμα...Τοτε ημουν απλος παρατηρητης...

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται χωρίς λάδι οι οπλισμοί, λέω για σκουριά που έχει καλύψει όλη την επιφάνεια! Λίγη σκουριά πάντα θα έχει, εκτός αν τα φέρεις κατευθείαν από τη χαλυβδουργία... που δεν παίζει!

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τον "έλεγχο" οξείδωσης ρίχνοντας ένα κομμάτι από ύψος 1μ είναι μια πρόταση του κ. Μαρσέλου

Ακριβώς και είναι και ορθότατη κατά την κρίση μου.

 

Το μυστικό είμαι μάλλον στην μάντρα: είδες μάντρα ασκεπή, με τον οπλισμό στις λάσπες;;; Φύγε!Η μάντρα με την οποία συνεργάζομαι έχει σκεπασμένα τα σίδερα και ξεσκέπαστα τα δαρινγκ. Εκεί φαίνεται η διαφορά...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.