Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δηλώσεις 2016 και "μπλοκάκια"


Recommended Posts

Δηλαδή Γιώργο σύμφωνα με αυτά που παρέθεσες, έχω το 75% και πλέον του εισοδήματος από έναν εργοδότη και κάνω αραιά και που κανα ΠΕΑ (1) (σίγουρα πάνω από 3), έδρα το σπίτι μου άρα θα φορολογηθώ σαν μισθωτός και εκτός των άλλων γλιτώνω το 100% προκαταβολή φόρου;

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

 

(1) αν έχεις και έγγραφες συμβάσεις και για αυτά (και ενοείται ότι συντρέχουν τα υπόλοιπα) τότε η απάντηση στο ερώτημά σου είναι καταφατική.

 

edit:

Προσωπικά θεωρώ ότι ένα βασικό στοιχείο αναφορικά στην παροχή υπηρεσίας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα είναι η ύπαρξη έγγραφης σύμβασης. Η τελευταία διαφοροποιεί την κατηγορία εισοδήματος.

 

Ετσι στην περίπτωση κατά την οποία οι παρεχόμενες υπηρεσίες σου και σε φυσικά πρόσωπα-ιδιώτες, με τα οποία δεν έχεις έγγραφες συμβάσεις όπως προβλέπει ο νόμος, το εισόδημά σου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προερχόμενο από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 214
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ιάμβλιχε,

τελικά έχεις "έναν εργοδότη/πελάτη" ή και "εισόδημα από υπηρεσίες μηχανικού όποτε λάχει" όπως αναφέρεις? (Δεν είσαι ξεκάθαρος)

 

Η ουσία είναι ότι αν συντρέχουν τα εντός παρένθεσης παρακάτω τότε εμπίπτεις στην περ.στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 (ΚΦΕ). Αν κάποιο, έστω και ένα, δεν ισχύει δεν εμπίπτεις.

 

1) Ειναι όλοι στην ημεδαπή? (ΝΑΙ)

2) Εχεις έγγραφες συμβάσεις με όλους(ΝΑΙ)

3) Ειναι μέχρι τρεις οι εργοδότες σου ? (ΝΑΙ άρα δεν ενδιαφέρει το επόμενο ή ΟΧΙ άρα ενδιαφέρει το επόμενο)

4) Υπερβαίνουν τους τρεις αλλά ο ένας είναι με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 75% του ακαθάριστου εισοδήματος σου?  (ΝΑΙ)

5) Εχεις εμπορική ιδιότητα?  (ΟΧΙ)

6) Η έδρα που έχεις δηλώσει στην εφορία ταυτίζεται με την κύρια κατοικία όπως δηλώνεται στο Ε1?  (ΝΑΙ)

1) ΝΑΙ

2) Ένας είναι, το γράφω. 

3), 4), 5) Οι άδειες, τα ΠΕΑ  ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ-ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ-ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ σε ιδιώτες ΝΟΟΥΝΤΑΙ ως 2ος, 3ος εργοδότης/παλάτης φυσικό ή νομικό πρόσωπο? Θα τρελαθούμε τελείως?  Αρχίζω να υποπτέυομαι ότι 3 καρέκλες και 2 τραπέζια=4,5 πόρτες? Αυτό σημαόνει. ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ. ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ή που θέλει μια άδεια σε ιδιόκτητο οικόπεδο τι σύμβαση έργου να κάνω για να θεωρηθώ μισθωτός? Αυτά ορμώμενος από το παράδειγμα του ikaros με τα 3 ΠΕΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ Η ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΟΒΩ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤ' ΑΠΟΚΟΠΗ και φυσικά χωρις σύμβαση έργου.

5)ΟΧΙ

6)ΝΑΙ

 

Εαν συντρέχουν τα παραπάνω η υπαγωγή ατο άρθρο 12 του ν.4172 αφορά αν φορολογηθώ σαν μισθωτός όχι αν υπάρχει αφορολόγητο

 

Αρα η συζήτηση με αυτά τα δεδομένα αφορά 1 στους 100.000 έλληνες και αφού γίνεται σε φόρουμ μηχανικών αφορά το πολύ έναν δύο μηχανικούς για να μην πω κανεναν. Καλά κρασιά. Εκτός κι αν για αμοιβή 50 ή 100€ κανουν σύμβαση έργου για το ΠΕΑ? Και το καταθέτουν στην εφορία?

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

"... Οι άδειες, τα ΠΕΑ  ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ-ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ-ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ σε ιδιώτες ΝΟΟΥΝΤΑΙ ως 2ος, 3ος εργοδότης? ..." (NAI, είναι φυσικά πρόσωπα-ιδιώτες)

Το λέει και ο νόμος και το βιβλιαράκι για τη συμπλήρωση του Ε1.

... 

 

Ισχύει και το αφορολόγητο αν εμπίπτεις στις προυποθέσεις.

post-2272-0-93211900-1476896084_thumb.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ιαμβλιχε αν το εισοδημα απο τον ενα ειναι >75% τοτε θεωρησαι μισθωτος

Αν οχι τοτε ΕΕ

 

Georgegaleos ακριβως οπως τα λες ειναι , πιστευω και γω.

 

Και εκει βασιζει και ο Σωτηρης αυτο που λεει περι ¨επιλογης¨

 

Δηλαδη μια συμβαση δεν την υποβαλεις οποτε θεωρησαι ΕΕ

 

Αν κατα την υποβολη της δηλωσης σε συμφερει να θεωρηθεις μισθωτος, υποβαλεις εκπροθεσμα, πληρωνωντας και το προστιμο (εκατομπαλο) και γινεσαι μισθωτος

Link to comment
Share on other sites

Με βρίσκεις σύμφωνο πλην του " ...Δηλαδη μια συμβαση δεν την υποβαλεις οποτε θεωρησαι ΕΕ ...".

Τι εννοώ.

Για την φορολογία εισοδήματος στις προυποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν αναφέρεται η ύπαρξη έγγραφης σύμβασης, όχι η υποβολή της.

 

Τωρα σε σχετική ΠΟΛ αναφέρεται ότι εφόσον έχει συνταχθεί σύμβαση τότε αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά με την αντίστοιχη εφαρμογή κλπ κλπ ....αλλά αναφορικά στην φορολογια εισοδήματος αρκεί η ύπαρξη της έγγραφης σύμβασης.

Τώρα αν δεν την έχεις υποβάλλει είναι άλλο θέμα ... είτε δεν την υποβάλλεις και σε πιθανό έλεγχο βλέπεις (αλλά αυτό θεωρώ ότι δεν αλλάζει το τρόπο που φορολογήθηκες) .... ή την υποβάλλεις πιθανόν εκπρόθεσμα ... με το ανάλογο πρόστιμο ...

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

ΕΜ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ >75%. Πώς να είναι? Έργο θεωρείται το πεα και η βεβαίωση μηχανικού? καλα ειπα εγώ 3 καρέκλες και 2 τραπέζια κανουν όσα στραγάλια θέλουμε. Τέλος πάντων, ΑΡΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ (ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΑ, ΑΔΕΙΕΣ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΛΠ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΩΣ Ε.Ε. 

Οκ, άρα λογικά πάω με 22% στο εισόδημα από το 1ο ευρώ. 

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Εννοω οτι δεν την υποβαλεις και την κρατας ¨στην καβατζα μυστικη¨ αν σε συμφερει να εισαι ΕΕ.

 

Αν στο τελος του χρονου με τους τελικους υπολογισμους σε συμφερει ¨μισθωτος¨, την εμφανιζεις εκπροθεσμα

 

Ετσι κατα την υποβολη δηλωσης, στην ερωτηση ¨ εχετε συμβασεις κλπ κλπ¨ απαντας ναι η οχι αναλογως τι σε συμφερει

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν φτιάξω πριν την υποβολή 7-8 ιδιωτικά συμφωνητικά για τα ΠΕΑ γίνομαι "μισθωτός" αλλα σκάω 100 για εκπρόθεσμα;

 

ΥΓ το "φτιάξω" σημαίνει τα κάνω μόνος μου (ελέγχεται από κάπου;) αλλιώς ψάχνω έναν έναν τους ιδιώτες και τους βάζω να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν φτιάξω πριν την υποβολή 7-8 ιδιωτικά συμφωνητικά για τα ΠΕΑ γίνομαι "μισθωτός" (ΝΑΙ υπό τις προυποθέσεις) αλλα σκάω 100 για εκπρόθεσμα; (Ναι ανα τριμηνιαία αν είναι εκπρόθεσμες και αν τις υποβάλλεις ... ο ΚΦΕ προυποθέτει ύπαρξη όχι υποβολή)

 

ΥΓ το "φτιάξω" σημαίνει τα κάνω μόνος μου (περιμένεις απάντηση :grin: στην ατασθαλία που σκέφτεσαι !!! ... αναλαμβάνουμε και εγκαιρη φυγάδευση θυμάτων στο εξωτερικό!!!) (ελέγχεται από κάπου ;) (Σε έλεγχο!!! ίσως .... ... μακρυά μας. Αν εννοείς σε διασταυρωση, οι ιδιώτες δεν υποβάλλουν τα συμφωνητικά) αλλιώς ψάχνω έναν έναν τους ιδιώτες (..ωρα για εκδρομές και εξορμήσεις ....   :shock:   :???: ...) και τους βάζω να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.