Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεύθερος επαγγελματίας σε κλίμακα μισθωτών - Φορολογική δήλωση 2016


Recommended Posts

Kosbar την καλημέρα μου,

για να δεις το μπάχαλο και τις εκνομίες με το Ε3 δες και εδώ το 2ο post.

 

Το ίδιο πρόβλημα έχει φίλος συνάδελφος (μηχανικός) με τον ΚΑΔ του που δεν τον έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι. Πρακτικά το Ε3 είναι κυριολοκτικά copy-paste το περσινό.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ο λογιστής μου είπε ότι φέτος βγήκε διευκρινιστική εγκύκλιος και για να φορολογηθούμε ως μισθωτοί πρέπει να έχουμε κόψει μόνο σε επιτηδευματίες, διαφορετικά "χτυπάει" το σύστημα. Πράγματι έτσι είναι?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω βάλει όλο το ποσό στον κωδικό 276.

Όπως ο κάθε δημόσιος υπάλληλος δίνει δικιά του ερμηνεία στο νόμο έτσι και εγώ κρίνω ότι πουθενά στο νόμο δεν διευκρινίζει ότι τα φυσικά πρόσωπα είναι μόνο οι επιτηδευματίες.

Όσο αφορά την εγκύκλιο που προαναφέρθηκε σε πρηγούμενα post, εγώ τουλάχιστον όσο και να έχω ψάξει δεν έχω βρεί κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς τον! Επί του συγκεκριμένου θέματος, επειδή το έψαξα και γω επί 2 βδομάδες, με ερώτηση σε 3 λογιστές και με τηλ. στην ΑΑΔΕ, άκρη δεν έβγαλα. Οι μεν λογιστές δεν τους είχε τύχει παρόμοια περίπτωση (μπλοκάκηδες με πελάτη/ες ιδιώτες), ούτε είχαν κάποια εξήγηση και πρότειναν να πάμε όπως μας χορέψει το TAXIS. H μεν ΑΑΔΕ είπε οτι έχουν γίνει όντως πολλές αλλαγές στο Ε3 σύμφωνα με την ΠΟΛ 1043/2017 (η οποία βεβαίως δεν αναφέρει τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα) και οτι δεν είναι υπεύθυνη για φορολογικές ερμηνείες. Απομένει επίσκεψη στην ΔΟΥ, αν και φαντάζομαι οτι εκεί μέσα ο ένας θα ρωτάει τον άλλον και στο τέλος θα πουν οτι έχουν εντολή από Υπ. ΟΙΚ.....

Αν βρεθεί αυτή η διευκρινιστική εγκύκλιος, ας μας ενημερώσει κάποιος, όπως επίσης και πώς αντιμετωπίζουν το θέμα οι συνάδελφοι.

Edited by gecko
Link to comment
Share on other sites

Ειμαι σχεδον σιγουρος (99,99%) οτι τετοια εγκυκλιος ή πολυγραφημενη ή σε νομο ή καπου, οτι δεν υπαρχει.

Ειναι μια μουλωχτη αυθαιρεσία επι του νομου που εφαρμοζεται ηλεκτρονικα. Δεν ειναι η πρωτη φορά που κανουν @@ριες, αλλα επειδη δεν εχει γινει η σχετικη βαβούρα θα περασει αναίμακτα για αυτους ... με φορο ομως για τους εμπιπτοντες στην αυθαιρεσια τους.

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες, εκκαθαρίζονται κατά ποσό και βεβαιώνονται χρονικά από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, αποτελούν επαγγελματικές δαπάνες και δεν αναγράφονται στο Ε1 (εκτός αν π.χ. πρόκειται για αυτασφάλιση).
Αναγράφονται [1] στο Ε3 ενώ υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται αναμόρφωσή τους.

 

edit:

[1] στα βιβλία και μεταφέρονται 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες, εκκαθαρίζονται κατά ποσό και βεβαιώνονται χρονικά από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, αποτελούν επαγγελματικές δαπάνες και δεν αναγράφονται στο Ε1 (εκτός αν πρόκειται για αυτασφάλιση).

Αναγράφονται στο Ε3 και υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται αναμόρφωσή τους.

Τώρα με βραχυκύκλωσες εντελώς. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας που υποχρεωτικά φορολογούμαι με την κλίμακα μισθωτών. Οι ασφαλιστικές εισφορές του 2016 ΤΣΜΕΔΕ πληρώθηκαν από εμένα. Δεν θα καταχωρηθούν στο Ε1 στον κωδικό 351? Στην περσινή δήλωση έτσι είχα κάνει.

 

Στο Ε3 γιατί να χρειάζεται αναμόρφωση? Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι δαπάνες που εκπτίπτουν, για την ακρίβεια οι μόνες δαπάνες που εκπίπτουν. Όλες οι υπόλοιπες δαπάνες χρειάζονται αναμόρφωση.

 

Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η καταγραφή των ασφαλιστικών εισφορών? Διότι αν δεν καταγραφούν, δημιουργείται πλασματικά μεγαλύτερο διαθέσιμο κεφάλαιο προς ανάλωση για επόμενες χρονιές. Είναι παράβαση αυτό?

 

Σε ενδεχόμενη ζημία, στο κωδ. 348 (καθαρά κέρδη) του Ε3, θα γράψουμε αρνητικό αριθμό ή μηδέν?

Link to comment
Share on other sites

1) Αναφορικά στις ασφαλιστικές εισφορές στο τμήμα της υποχρεωτικότητας που λές απάντησα ήδη.


Αλλά θα στο ξαναγράψω "αποτελούν δαπάνες και μάλιστα εκπιπτόμενες (υπό προυποθέσεις)".


Αρα ως δαπάνες αναγράφονται αρχικά στα βιβλία.

 

Επειδή δεν αναγράφεις ξεκάθαρα τι αφορούν οι ασφαλιστικές εισφορές θα αναφέρω τα παρακάτω και θεωρώ ότι θα σε καλύψω.

 


Α) Ο κανόνας που σύμφωνα με τον ν.4172/2013, είναι ότι όποια δαπάνη πληροί τα κριτήρια του άρθρου 22 και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης 


 

Β) Ως "γενική" παρατήρηση μπορούμε να πούμε ότι:

Για να μπορέσει μια δαπάνη να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1) και να είναι βεβαίωμένη χρονικά,

2) και εκκαθαρισμένη κατά ποσό

3) και να προβλέπεται από τη νομοθεσία,

4) και να έχει σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα,

5) και να στηρίζεται σε κάποιο παραστατικό στοιχείο,

6) και να έχει καταχωρηθεί στα βιβλία.

 

Γ) Ως "ειδικότερη" παρατήρηση (δηλ. στον χρόνο έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών) μπορούμε να πούμε ότι:

 

1) ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΕΣ -- Σύμφωνα με την περ. γ’ του άρθρου 23 του ΚΦΕ, οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνεπώς, οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους ή τυχόν παράτασής της), ακόμη και σε επόμενο φορολογικό έτος, εκπίπτουν από τα έσοδα του φορολογικού έτους το οποίο αφορούν.

Σε περίπτωση αναδρομικών θεωρώ ότι ο κρίσιμος χρόνος για να εκπέσουν φορολογικά έχει να κάνει με το πότε αρχικά ημερολογιακά βεβαιώθηκαν και εκκαθαρίσθηκαν κατά ποσό.

Τι εννοώ. Εννοώ ότι αν για παράδειγμα:

ι) η αρχική βεβαίωση ως προς τον χρόνο των αναδρομικών π.χ. του Β11 έγινε στις εντός του 2016 και παρατάθηκε (ακόμη και διαδοχικά) ο χρόνος εμπρόθεσμης πληρωμής έως 30/7/2017 και εκκαθαρίσθηκε ως προς το ποσό εντός του 2016, αν πληρωθούν έως τότε (εντός του 2017) θα αποτελέσουν φορολογική δαπάνη του 2016 γιατί αυτό το έτος, τελικά, αφορούν.

ιι) η αρχική βεβαίωση ως προς τον χρόνο των αναδρομικών π.χ. του Β11 έγινε στις εντός του 2011 (αλλά δεν εκκαθαρίσθηκε ως προς το ποσό) και ως εκ τούτου δόθηκαν διάφορες παρατάσεις (διαδοχικά) αλλά εκκαθαρίσθηκε ως προς το ποσό εντός του 2016 (με τελική ημερομηνία πληρωμής π.χ. 30/7/207), αν πληρωθούν έως τότε (εντός του 2017) θα αποτελέσουν φορολογική δαπάνη του 2016 γιατί αυτό το έτος, τελικά, αφορούν (αφού το (1) και το (2), αλλά και τα υπόλοιπα του ανωτερώ (Β) εκπληρώθηκαν αθροιστικά με την βεβαίωση του ποσού).

 

2) ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ -- Ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν.

Εδώ έρχεται και η αναμόρφωση. Εστω π.χ. εισφορές του 2015 (αυτές πληρούν τα στοιχεία του Β παραπάνω, άρα θα έπρεπε να αναγραφούν στα βιβλία στο φορολογικό έτος 2015 ως δαπάνη....δεδομένου ότι πληρούν τα στοιχεία του  Β παραπάνω), θα έπρεπε να μεταφερθούν στο Ε3 του 2015 στον κωδικό 517, αλλά επειδή εξοφλήθηκαν στο παράδειγμά μας εκπρόθεσμα θα έπρεπε να αναμορφωθούν)

 

3) ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΕΣ -- Στην εγκ. ΠΟΛ. 1113/2015 ορίζεται ότι «σε περίπτωση που οι εκπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ετών 2014 και επομένων έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αυτές θα εκπίπτουν κατά το χρόνο καταβολής τους σύμφωνα με την υπόψη ρύθμιση.»

 

4) ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ -- Σύμφωνα με την περ. ε’ του άρθρου 23 του ΚΦΕ, οι κάθε είδους χρηματικές κυρώσεις για παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας (περιλαμβανομένου του ποσού των προσαυξήσεων που κατέβαλε η επιχείρηση για την εκπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς ασφαλιστικά ταμεία) δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.


Εδώ έρχεται και πάλι η αναμόρφωση. Αναγράφονται ως δαπάνες στα βιβλία, μεταφέρονται στο Ε3 αλλά αναμορφώνονατι διότι δεν εκπίπτουν.


 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 


2) Αναφορικά στο κωδικό 351 του Ε1, αυτός ο κωδικός όπως σου είπα αφορά αυτασφάλιση.


Σου μεταφέρω από τις οδηγίες.


"Κωδικοί 351-352 Εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος, στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν από εσάς τους ίδιους σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για λόγους όπως εξαγορά χρόνου ασφάλισης κλπ. Εφόσον είστε μέλος Δ.Σ. και αποκτάτε εισόδημα από μισθωτή εργασία της περ. δ΄ παρ.2 άρθρου 12 ν.4172/2013, στους ίδιους κωδικούς συμπληρώνονται και οι εισφορές που εσείς οι ίδιοι αποδίδετε σε ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας υποχρεωτικής ασφάλισης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν συμπληρώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται και αποδίδονται από τον εργοδότη-ασφαλιστικό φορέα για μισθωτούς-συνταξιούχους και που αναγράφονται στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών."


 


 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 


3) Αναφορικά στον κωδικό 348 αν υπάρχουν ζημιές αναγράφονται με αρνητικό πρόσημο.


Στο Ε1 δεν αναγράφεις τίποτα. Δες το συνημμένο από κάποιες οδηγίες που είχε αναρτήσει παλαιότερα ή τότε ΓΓΠΣ.


Ε3 ΚΩΔ 348 ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΟΣΌ.pdf

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.