Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση στη σύσταση


Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Θα ήθελα να ρωτήσω το παρακάτω :

Έχουμε ένα οικόπεδο (εντός σχεδίου) 1200 τμ που έχει χωριστεί με σύσταση σε δύο των 600 τμ

Το ένα 600αρι θέλουν να το αγοράσουν δύο φίλοι να το ξανακόψουν με νέα σύσταση (σε 2 των 300τμ) και να χτίσουν δύο ανεξάρτητες κατοικίες

Μπορεί να γίνει σύσταση στη σύσταση και αν ναι μπορούν να χτιστούν δύο ανεξάρτητες κατοικίες?

Βγαίνει μία άδεια?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι μπορεί να γίνει περαιτέρω σύσταση. Θεωρητικά πάντα μιλώντας δεν νομίζω ότι υπάρχει περιορισμός στην έκδοση αδείας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ

 

Και κάτι ακόμα,

Είναι υποχρεωτικό να χτίσουν ταυτόχρονα ή μπορεί ο ένας σήμερα και ο άλλος όποτε θελήσει?

Link to comment
Share on other sites

Όποτε θέλει ο καθένας. απλός κάθε φορά πρέπει να υπογράφουν και οι άλλοι στο τοπογραφικό (δηλαδή 3 υπογραφές), που στην πράξη σημαίνει το λιγότερο, ότι συμφωνούν με τη θέση, της προς ανέγερση οικοδομής κάθε φορά που ζητείται η έκδοση οικ άδειας

Τώρα αν μπορεί να δοθεί από τώρα εξουσιοδότηση (ως προς τα παραπάνω) στο συμβόλαιο μεταβίβασης, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, που μόνο με το νομικό σας μπορείτε να το δείτε

Link to comment
Share on other sites

Και μια λεπτομερεια.. Αν χτισει ο ενας σημερα και ο αλλος μετα απο την αποπερατωση του πρωτου, υπαρχει περιπτωση αυτοψιας..

Οποτε ο πρωτος που θα χτισει ή δεν κανει "μπαλαμουτια", ή ρισκαρει οταν και αν γινει αυτοψια να φαει καμπανες..

Link to comment
Share on other sites

Όταν γίνεται υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης εντός μιας κάθετης ιδιοκτησίας, τα επιπλέον τετραγωνικά που δομήθηκαν αφαιρούνται από τα συνολικά επιτρεπόμενα τετραγωνικά του όλου οικοπέδου και το βρίσκει μπροστά του ο επόμενος που θα βγάλει άδεια;

Δηλαδή στο τοπογραφικό της επόμενης άδειας μια σωστή αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης θα δημιουργήσει πρόβλημα στον παρανομούντα ιδιοκτήτη, στον δεύτερο που πάει να δομήσει ή και στους δύο;

Γνωρίζω περίπτωση αγροτεμαχίου 5 στρ. με όριο αρτιότητας τα 4 στρ., με σύσταση καθέτου προ 1992 σε τρεις ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, όπου ο καθένας από τους τρεις ιδιοκτήτες δόμησε με νομότυπη άδεια εξαντλώντας τη δόμηση του όλου οικοπέδου μην εμφανίζοντας στο τοπογραφικό το ή τα ήδη υφιστάμενα κτίρια...

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς έτσι είναι.... Όποιος προλάβει χτίζει το ... κατιτίς παραπάνω και ο τελευταίος μένει με τον Μουτζούρη!!

Και εδώ τίθεται το δίλημμα:

Να κάνω σωστή αποτύπωση και να δείξω και τα υπερβαίνοντα ή να δείξω στο σχέδιο ...τα νόμιμα των αδειών??

Πρόβλημα ο παραβάτης ΔΕΝ θα έχει από την Πολεοδομία γιατί αυτή δεν τη νοιάζει αν έχει χτίσει παραπάνω εις βάρος των άλλων, αλλά εάν έχει υπερβεί η συνολική δόμηση την συνολική επιτρεπόμενη.

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχουν υπερβάσεις σε συνιδιοκτησία πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί πρωτόκολλο αυθαιρέτου σε βάρος του αυθαιρετούντα και στη συνέχεια η άδεια οικοδομής του συνιδιοκτήτη εκδίδεται χωρίς πρόβλημα. Δεν είναι νόμιμο να χάνονται τα δικαιώματα ενός συνιδιοκτήτη επειδή ο άλλος παρανόμησε!

Από το Εγγρ-55870/2427/92 (Δομική Πληροφορική):

...

Σύμφωνα με την ΣτΕ-1740/91 έχει υποχρέωση η πολεοδομική υπηρεσία να λαμβάνει υπόψη της, στις περιπτώσεις συνιδιοκτήτων οικοπέδων, την έκταση των δικαιωμάτων κάθε συνιδιοκτήτη, σε σχέση προς την ανοικοδόμηση της αυτοτελούς οικοδομής. Επίσης η υπηρεσία δεν έχει το δικαίωμα να καταλογίσει αυθαιρεσία του ενός συνιδιοκτήτη στον άλλον με την έννοια να αρνηθεί χορήγηση αδείας λόγω υπερβάσεων "σε οικοδομές επί άλλων ή επί της αιτούντος κάθετων ιδιοκτησιών, συνεπεία της μη εισέτι εκτελέσεως των περί χαρακτηρισμού των κατασκευών τούτων ως αυθαιρέτων και κατεδαφιστέων, διοικητικών πράξεων" (ΣΤΕ-1484/91 ).

Συνεπώς προκειμένου να χορηγηθεί σύμφωνα με τα παραπάνω άδεια οικοδομής, σε συνιδιόκτητο οικόπεδο ανακύπτει υποχρέωση της διοίκησης να τηρήσει και να εκτελέσει τις περί αυθαιρέτων διατάξεις για τυχόν αυθαίρετα του συνιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε p.varvaris, γνωστά και μη εξαιρετέα όλα αυτά που αναφέρεις... Έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.... ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ....!!!

Επειδή έχω πέσει σε 5 περιπτώσεις.... ξέρω τι γίνεται!!!

Για να σου δώσει την άδεια η πολεοδομία, η οποία μεν αναγνωρίζει το δίκιο του "μη αυθαιρετούντα", πλην όμως πρέπει να συνταχθεί ...έκθεση αυτοψίας απο την επιτροπή αυθαιρέτων.... να καταλογισθούν τα δέοντα πρόστιμα.... να υλοποιηθεί η νόμιμη κατάσταση του αυθαιρετούντα (εδώ να σε έχω ... πως του κατεδαφίζεις τις υπερβάσεις) και αφού κατεδαφισθούν (και ο πελάτης σου έχει γίνει persona non grata στο οικοπεδό του) και γίνει έλεγχος από την πολεοδομία ότι είναι όλα νόμιμα...... ΤΟΤΕ σου δινει την άδεια!!!!

Και καλά οι υπερβάσεις να είναι σε δόμηση.... (πχ κλείσιμο Η/Υ). Εάν έχει και στη κάλυψη??? Του γκρεμίζεις και δομικά στοιχεία (υποστηλώματα κλπ)?????

Α!! ανέφερα και κανά δυο δικαστήρια στη μέση????

Χρόνος για την έκδοση αδείας.....: 2~5 χρόνια!!!!

 

Το τραγικότερο παράδειγμα ενός παιδικού μου φίλου που από 205τμ που εδικαιούτο να δομήσει με 100τμ κάλυψη (ήταν ο 6ος και τελευταίος από 6 παρακαλώ κάθετες)... μπορούσε να υλοποιήσει 0,8τμ κάλυψη και 1,3 δόμησης. Εγώ του πρότεινα να φτιάξει μια δίπατη σκοπιά!!!

 

Αφού πέσεις φίλε μου p.varvaris σε τέτοια περίπτωση (γιατί φαίνεται ότι είσαι παρθένος από τέτοιες περιπτώσεις) τότε .... θα αναρωτηθείς και σύ το δίλημμα που έθεσα προηγουμένως!!!

Καλή η θεωρία, αλλά η πράξη.... άλλα διδάσκει!!!

 

Και για να εξηγηθώ για να μη παρεξηγηθώ: Δεν κάνω τον έξυπνο... προσωπικές εμπειρίες μεταφέρω!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.