Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ντουλάπια θεμελίωσης


 
maximos75

Recommended Posts

Τα σίδερα που προβλέπει η μελέτη για το συγκεκριμένο τμήμα θεμελίωσης σαν να σκυροδετούσες μονοκόμματα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτό θεωρητικά πάντως είναι λάθος. Ειδάλλως δε μιλάμε για καμιά διαφορά διαστασιολόγησης είτε το θεμέλιο γειτνίαζε με όμορο κτίσμα κολλητά είτε είχαμε οικόπεδο πανταχώθεν ελεύθερο.Εκτός εάν συμπεριλάβεις στη μελέτη πρόσθετες χοντρικές φορτίσεις γαιών κοκ.

Link to comment
Share on other sites

maximos75

 

Συνάδελφε έχεις δίκιο.Είναι λάθος.

 

Όπως εξήγησα αναλυτικά,το ντουλάπι δύναται να υποκαταστήσει-κ κυρίως οικονομικά-την πραγματική αντιστήριξη.Δεν είναι η καλύτερη λύση,γι' αυτό βασίζεται στην εμπειρία κ όχι στα βιβλία.Είναι ένας τρόπος να κοροιδέψεις:

1.Τον εαυτό σου

2.Τους περαστικούς

3.Τους συμβατικά συμβαλλόμενους

4.Τις ασφαλιστικές

5.Το ΣΕΙΣΜΟ(όντως τον κοροιδεύεις),γιατί λειτουργεί-έστω κ περιορισμένα-ως αντιστήριξη.

 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙΣ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ.

 

Μπες σε μία πραγματική κατάσταση ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΡΓΟΥ:

όταν θα πρέπει να πάρεις πάνω σου την απόφαση τοποθέτησης της κουκίδας ''κόστος-ασφάλεια-ταχύτητα'',θα το κάνεις?Εγώ δεν το κάνω στα τυφλά,πρώτα συλλέγω τα δεδομένα της κατάστασης, με αυτά κρίνω κ τέλος πράττω ανάλογα.

 

Δεν είμαι ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ-ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΟΣ να απορρίπτω κάθε τί μή επιστημονικό,σε αντίθεση με πολλούς μελετητές,που σωστά κάνουν κ αυτοί κ ασκούν veto,γιατί κάποιος πρέπει να κάνει κ αυτό.

 

Παίρνω τα ρίσκα μου και δέχομαι να αναλάβω τις συνέπειές τους ως υπεύθυνος επαγγελματίας.Γι' αυτό κ πολλοί συνάδελφοι πεθαίνουν στο τέλος από καρδιά...(είναι κυριολεκτικά live or die situation.Υπάρχει όμως και 1.το ''if you're gonna die,DIE WITH YOUR BOOTS ON (δεν μπαίνω κάν στον κόπο να σχολιάσω,όποιος ξέρει-ξέρει :)), 2.το ''chance favors the prepared mind''(η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς) ,3.το ''HE WHO DARES,WINS''(ο τολμών νικά)...)

 

Ιδεολογικά ως ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ τάσσομαι πρώτα υπέρ της ασφάλειας του προσωπικού και της κατασκευής.Όταν είναι αναγκαίο να πάρω ρίσκα,τα βράδια δεν κοιμάμαι κ έχω μόνιμα ημικρανίες τα τελευταία 6 χρόνια....Είναι το κόστος μερικών χιλιάδων ευρώ που γλύτωσα κ αποδέχτηκα τη συναλλαγή......(κ επαληθεύω τα λεγόμενα του ΑΞΙΟΤΙΜΟΥ καθηγητή του Ε.Μ.Π. Κυρίου με ΚΑΠΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γιαννόπουλου....=θα γίνετε πραγματικοί μηχανικοί όταν δεν θα κοιμάστε τα βράδυα και θα υποφέρετε από το βάρος των ευθυνών που ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ των συνεπειών τους....Να είστε καλά κύριε Γιαννόπουλε,εσείς προειδοποιήσατε,εμείς σφάλλαμε,τώρα πληρώνουμε-τουλάχιστον όχι τα απλήρωτα-ακόμη....)

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε ήταν πολύ εποικοδομητική η κουβέντα μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω βρεθεί στη δική σου φάση...θυμάμαι και εγώ τα λεγόμενα του Καθ.Γιαννόπουλου... όταν μιλούσε για τα έργα του metro...που ανέφερε κάτι παρόμοιο...σου εύχομαι πάντως πραγματικά ήσυχα και χαλαρά βράδια διότι τι να το κάνεις όταν η δουλειά σου από κάτι που σε γεμίζει και σε ολοκληρώνει..καταντά σαράκι που σε τρώει...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συμφωνώ με το Maximos75 για αυτό θα πρέπει όποιος άλλος έχει παρόμοιες εμπειρίες και τρόπους αντιμετώπισης να τους αναφέρει για να δώσουμε περισσότερο φώς στο θέμα, γιατί με αυτά που διάβασα έχω λίγο...

Δεν είναι δυνατό να μας αφήνει η πολιτεία εκτεθιμένους σε τόσους κινδύνους και αντιμέτωπους με τις απαιτήσεις των ιδιωτών για όσο το δυνατό χαμηλό κόστος σε έργα αντιστήριξης.

Είναι δυνατόν να λυγίζεται ο οπλισμός των τοιχίων από τη στάθμη του ισογείου και πάνω?(Ή μήπως δεν κατάλαβα σωστα..)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παρακάτω παραθέτω κάποια θεωρητικά στοιχεία για τα ντουλάπια, από την πλευρά του Γεωτεχνικού Μηχανικού. Δεν είναι πλήρη, αλλά δείχνουν τη βασική αρχή: Επιρροή της τρίτης διάστασης

 

Δεδομένα

1. Εκσκαφή διαστάσεων BxL, βάθους H

2. Κατακόρυφη εκσκαφή στα όρια του οικοπέδου

3. Από γεωτεχνική έρευνα-->γεωτεχνικό προφίλ

 

Θεωρητικό Υπόβαθρο

1. Γενικά στις εκσκαφές, κρίσιμη είναι η long-term κατάσταση. Δηλαδή μπορείς να σκάψεις και να στέκεται. Αν το αφήσεις εκτεθιμένο για καιρό μπορεί να αστοχήσει. Οι λόγοι είναι πολλοί, δεν θα επεκταθώ.

2. Όταν Η μεγάλο σε σχέση με Β ή L, η τρίτη διάσταση έχει μεγάλη επιρροή. Σχεδόν πάντα, η επιρροή αυτή είναι ευεργετική αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς.

 

Σχεδιασμός

 

Σενάριο Α

Από υπολογισμούς ευστάθειας πρανών (2-D) προέκυψαν:

FS short-term, 2D=1.20

FS long-term, 2D=0.90

Μπορείς να σκάψεις ολόκληρο το οικόπεδο, αλλά πρέπει να κατασκευάσεις το υπόγειο "γρήγορα". Αν δεν σε ικανοποιεί το FS=1.20, μπορείς να κάνεις ντουλάπια για να κοιμάσαι πιο ήσυχος.

 

Σενάριο Β

FS short-term, 2D=0.90

FS long-term, 2D=0.50

Σε πρώτη φάση η εκσκαφή φαίνεται αδύνατη

 

Β-1

Αντιστήριξη. ΟΚ, αλλά λεφτά???

 

Β-2

Ας κοιτάξουμε την επιρροή της τρίτης διάστασης

 

Β-2.1

Για εκσκαφή σε όλο το οικόπεδο:

FS short-term, 3D=1.00

FS long-term, 3D=0.60

Ξέχνα το

 

Β-2.2

Για τμηματική εκσκαφή (ντουλάπια):

FS short-term, 3D=1.15

FS long-term, 3D=0.80

Αν σε ικανοποιεί ΟΚ. Αλλιώς μείωσε τις διαστάσεις των ντουλαπιών μέχρι να βρεις το FS που θέλεις.

Link to comment
Share on other sites

@cv98017,

εξαιρετικά τα όσα έγραψες! Όταν λες "έλεγχος πρανών" εννοείς κατά fellenius, bishop κλπ;

Πως συνεκτιμάται η ευεργετική επιρροή του περιορισμένου πλάτους; Υπάρχει πίνακας συντελεστών; Εγώ συνηθίζω να παίρνω τον μέσο όρο από επίλυση στο κατακόρυφο πρανές (μέτωπο) και στο επικλινές πρανές (το προσωρινό πρανές πριν την έναρξη των ντουλαπιών).

Η ανάλυση είναι ασφαλής με τα γενικά στοιχεία φ και c από πίνακες ή απαιτείται εδαφοτεχνική; Ποιος είναι ένας FS που δεν πρέπει κανείς να ρισκάρει;

Και το κυριότερο, που αντιμετώπισα πρόσφατα τελείως εμπειρικά: Πως συνεκτιμάται η ύπαρξη της θεμελίωσης του ομόρου;

Link to comment
Share on other sites

Ακούστε συνάδελφοι το θέμα των ντουλαπιών μπορεί να στηριχτεί σε κάποιες υπεύθυνες μελέτες αλλά τουλάχιστον στην επαρχία στηρίζεται στην εμπειρία του κάθε μηχανικού αφου έχει την σύμφωνη γνώμη του γεωτεχνικού και του μάστορα όπως και του χειριστή της τσάπας ( καθαρά και μόνο λόγω εμπειρίας)

Όπως και να πάει να ανάψει ένα κεράκι γιατί πολύ θρήσκοι δεν είμαστε αλλά μερικές φορές χρειάζεται και ο πάνσοφος.Τώρα καθαρα εμπειρικά ελένχεις τα σημεία στην όμορη οικοδομή που κατα την γνώμη σου θα τοποθετούσες τα υποστηλώματα του υπογείου σκάβεις περίπου 1,20μ σε πλάτος και 30cm σε βάθος κάτω απο την υποκείμενη όμορη οικοδομή.Τοποθετείς οπλισμό (προς θεού οχι αόπλιστο σκυρόδεμα) και την στιγμή που σκυροδετείς πιέζεις με την τσάπα τα χώματα για να μην έχεις προβλήματα με τυχον "ξεράσματα" του μπετού.Οταν με το καλό προχωρήσεις στην ολική εκσκαφή ξεκαλουπώνεις και τα ξύλα και εισαι κύριος.Δεν πιστεύω οτι έχεισ ιδιαίτερο πρόβλημα με τον όμορο ιδιοκτήτη διότι δεν του χρησιμοποιείς τετραγωνικά άρα δεν χάνει την αξία το όμορο οικόπεδο, είσαι υποχρεωμένος απο τον νόμο να κάνεισ το καλύτερο δυνατό για να μην έχει προβλήματα καθιζήσεων το όμορο ακίνητο και επειδή τα συγκεκριμένα "υποστηλώματα" δεν ειναι σε ένωση ούτε με το δικό σου ακίνητο (προφανως και θα έχεις τοποθετήσει κατάλληλο υλικο για να μην συγκοληθεί με την νέα θεμελίωση) ,ούτε με το όμορο στην εκσκαφή του γειτονικού αποκολείτε πολύ εύκολα και δεν έχεις προβλήματα

 

 

Υ.Σ: Τα ντουλάπια είναι για περιορισμένα χρονικό ορίζοντα και πρέπει ταχέως να σκυροδετηθούν τα περιμετρικά τοιχεία του υπογείου ειδάλως δεν θα είθελα να ήμουν στην θέση του μηχανικού.

Link to comment
Share on other sites

Κώστα, συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τον τρόπο που προτείνεις.

Έστω:

1. Το δικό μου οικόπεδο είναι 20x30 και θέλω να θεμελιώσω στο -4.

2. Η εκσκαφή θα πιάσει όλο το χώρο και θα γίνει με κατακόρυφα πρανή

3. Περιμετρικά, έχω μόνο μια πλευρά ελεύθερη, στις άλλες 3 υπάρχουν τα όμορα κτίρια, που είναι θεμελιωμένα στο -1 (κολητά με το δικό μου)

4. Το έδαφος είναι μια άργιλος (σαν κι αυτή που βρίσκεις στη Λάρισα), η οποία δεν είναι και ότι καλύτερο

 

Πως το αντιμετωπίζεις?

 

ΥΓ1: Μη νομίζεις ότι στην Αθήνα γίνονται πάντα αυτά που περιγράφω. Απλά, λόγω περιορισμένου χώρου (ο ένας πάνω στον άλλο) είναι συνήθες να καταφεύγεις σε αντιστηρίξεις.

ΥΓ2: Η εμπειρία είναι το παν, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πίσω από τις παρατηρήσεις που κάνουμε στο ύπαιθρο σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιου είδους θεωρητικό υπόβαθρο. Θέμα του καθενός πως θα το αξιοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

ΥΓ1: Μη νομίζεις ότι στην Αθήνα γίνονται πάντα αυτά που περιγράφω. Απλά, λόγω περιορισμένου χώρου (ο ένας πάνω στον άλλο) είναι συνήθες να καταφεύγεις σε αντιστηρίξεις.

καλά δεν είναι μόνο θέμα συνήθειας. υπάρχουν και τα ασφαλιστικά μέτρα των γειτόνων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.