Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εισφορές ΕΦΚΑ - εγκύκλιοι και νέα


Baudolino

Recommended Posts

Ας υποθέσουμε ότι συμφωνώ με τον εργοδότη εξωτερικού και το κανονίζω με αυτόν και πληρώνω εγώ τις εισφορές. Το ζήτημα είναι αν εγώ μετά δικαιούμαι να ζητήσω από τον ντόπιο εργοδότη ότι υπάγομαι στη ρύθμιση...

Θα προσπαθήσω να κάνω μια προσέγγιση (ερμηνεία-απάντηση) στο ερώτημά σου πιστεύοντας ότι θα καταφέρω να εξάγω κάποια τεκμηριωμένη απάντηση, "πατώντας" πάντα σε ασφαλιστική νομοθεσία (που πιστεύω ότι ισχύει και σήμερα) αφού, είναι και αυτό που ενδιαφέρει.
 
Επίσης θα κουράσω με την ανάλυσή μου και ο λόγος είναι ότι θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω τη θέση μου ... και όποιος καταλάβει ... κατάλαβε .... :grin:
 
Λοπόν:
Για να επιλέξεις να ενταχθείς στην ασφάλιση σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που υπάγονται ή θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις αυτών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να εξετάσουμε αν: 
1) το συνολικό ποσό εισφοράς κύριας σύνταξης, 
2) ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και 
3) ο υπόχρεος καταβολής της εισφοράς μπορούν να προσδιορίστούν από τις διατάξεις του άρθρου 38 του συγκεκριμένου νόμου, 
4) εφόσον το εισόδημά του προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εκ των οποίων το ένα είναι με αλλοδαπό ΑΦΜ χωρίς ασφαλιστική παρουσία στην ημεδαπή.
 
Πάμε λοιπόν να δούμε τα πρώτα τρία, δηλαδή αν:
 "το συνολικό ποσό εισφοράς κύριας σύνταξης», «ο τρόπος υπολογισμού» και «ο υπόχρεος καταβολής της εισφοράς» μπορούν να ικανοποιήσουν τις διατάξεις του άρθρου 38 του συγκεκριμένου νόμου ή κάπως να τις «ξεπεράσουν» στην περίπτωσή μας.
 
Το άρθρο 38 στο εδάφιο 1 αναφέρει:
"1. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το συνολικό ποσοστό εισφοράς κύριας σύνταξης ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων, με την επιφύλαξη της παραγράφου 17 του άρθρου 39 του παρόντος νόμου, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών, συμπεριλαμβανομένου από 1.1.2017 και του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος."
 
Η διαδικασία αυτή ικανοποιείται μέσω του εδαφίου 7 του ιδίου νόμου όπυ αναφέρει:
"7. Οι εισφορές δηλώνονται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τη δημοσίευση του παρόντος νομοθεσία του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, αναλόγως εφαρμοζομένης."
 
Ας δούμε αν και πως μπορεί να ικανοποιηθεί ή ίσως μπορεί να «ξεπερασθεί».
 
Για να μπορέσει να υποβληθεί η ΑΠΔ, θα πρέπει να γίνει απογραφή των στοιχείων της αλλοδαπής εργοδότριας εταιρείας στο υποκατάστημα του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα της κατοικίας του εργαζόμενου. 
Σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες της εγκυκλίου του ΙΚΑ (Γ99/1/329 29.10.2003) για να γίνει η απογραφή της αλλοδαπής εργοδότριας εταιρείας, θα πρέπει να υποβληθεί  στο αρμόδιο κατάστημα του ασφαλιστικού φορέα του τόπου κατοικίας του εργαζομένου το  ειδικό έντυπο «ΑΙΤΗΣΗΣ –ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ», το οποίο θα υπογραφεί μόνο από τον ασφαλισμένο.
 
Υπάρχει όμως το θέμα του ότι πρόκειται για απογραφή αλλοδαπής εργοδότριας η οποία δεν έχει εγκατάσταση στην Ελλάδα, και σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία:
** δεν απαιτείται η αναγραφή  ΑΦΜ, ΔΟΥ της αλλοδαπής εργοδότριας
** στην ένδειξη «επωνυμία ή επώνυμο» του εντύπου θα αναγραφεί και η επωνυμία της αλλοδαπής επιχείρησης και το ονοματεπώνυμο του εργαζόμενου
**στην ένδειξη «περιγραφή Δραστηριότητας» θα συμπληρωθεί ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας που θα αναπτύσσει στην Ελλάδα για λογαριασμό της αλλοδαπής επιχείρησης ο συγκεκριμένος εργαζόμενος.
 
Επίσης σύμφωνα με το προηγούμενο post μου (άρθρο 21  του εφαρμοστικού κανονισμού 987/2009 ) ο εργαζόμενος, ελλείψει ελληνικού ΑΦΜ της αλλοδαπής εργοδότριας, θα είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Επομένως σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο 21, προϋπόθεση για την απογραφή της αλλοδαπής εργοδότριας είναι να κατατεθεί επιστολή της, με την οποία θα γνωστοποιείται η συμφωνία εργοδότριας και ασφαλισμένου, για ανάληψη από τον τελευταίο των εργοδοτικών υποχρεώσεων ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του ασφαλισμένου, εναντίον του οποίου θα στραφεί ο ασφαλιστικός φορέας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, σε περίπτωση δημιουργίας ασφαλιστικής διαφοράς.
 
Επίσης σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο θα πρέπει να συνυποβληθεί στο αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα και η υπογεγραμμένη σύμβαση εργασίας, επίσημα μεταφρασμένη από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Θεωρώ λοιπόν ότι με την ανωτέρω ανάλυση  και "το συνολικό ποσό εισφοράς κύριας σύνταξης» και «ο τρόπος υπολογισμού» και «ο υπόχρεος καταβολής της εισφοράς» μπορούν ικανοποίησαν τις διατάξεις του άρθρου 38 του συγκεκριμένου νόμου ή έστω αν θες τις «ξεπέρασαν».
 
Μένει λοιπόν τώρα να δούμε αν το εισόδημα που προέρχεται από την απασχόλησή σου σε αλλοδαπή εργοδότρια εταιρεία μπορεί η τελευταία να θεωρηθεί ως απασχόληση σε φυσικο ή/και νομικό πρόσωπο 
 
Η θέση μου είναι ότι εφόσον ασφαλιστικά λύθηκε το θέμα της απογραφής κλπ και δεδομένο ότι ο ασφαλιστικός νόμος δεν αναφέρει κάτι για αλλοδαπό ή ημεδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αλλά αναφέρει γενικά «φυσικό ή/και νομικό» δεν προκύπτει κάποιο κώλυμα.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (δικό μου :grin: ):
Εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να επιλέξεις να ενταχθείς στην ασφάλιση σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 και δικαιούσαι να γνωστοποιήσεις στον ντόπιο εργοδότη ότι υπάγεσαι στη ρύθμιση.
«Στην τελική» αν δεν το δέχεται προβλέπεται από την σχετική εγκύκλιο ότι «Εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος αμφισβητεί το περιεχόμενο της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλει αντιρρήσεις ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ»
 
Και τώρα ώρα για καφέ και για τσιγάρο ... κυριολεκτικά "μία ώρα" ... τουλάχιστον μέχρι την αλλαγή από π.μ. σε μ.μ.  :grin:
Link to comment
Share on other sites

Γεια και χαρά,

 

Βρίσκομαι και εγώ σε παρόμοια θέση με τον συνάδελφο voxson, όχι όσον αφορά στον εργοδότη εξωτερικού, αλλά έχω ένα 2ο εργοδότη που δε δέχεται να με δηλώσει στην ΑΠΔ. Για την ακρίβεια με αυτό τον (2ο) εργοδότη είχα σύμβαση η οποία ήταν κυρίως στο 2016 και η οποία έχει λήξει το Φεβ. 2017. Η αμοιβή εκκρεμεί όμως ολόκληρη για αυτή τη σύμβαση.

 

Ο κυρίως (1ος) εργοδότης μου έχει δεχθεί προς το παρόν να με συμπεριλάβει στις διαδικασίες που προβλέπει η σχετική διάταξη.

 

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Τι θα συμβεί αν δεχτώ να κόψω δελτίο στο 2ο εργοδότη μου ως ελ. επαγγελματίας. Αυτόματα πρέπει να πληρώσω εισφορές ελ. επαγγελματία για ολόκληρη τη φετινή χρονιά (χώρια από τις εισφορές εργαζομένου για τον 1ο εργοδότη);

Η θέση μου για το θέμα σου ειναι η παρακάτω:

 

Μην μπερδεύεις το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τον χρόνο τιμολόγησης και την απόδοση ΦΠΑ (το τελευταίο βέβαια δεν το αναφέρεις, αλλά το θέτω).

 

Διέπονται από διαφορετικές νομοθεσίες.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές εφαρμόζεται ο ν.4387/2016 και οι αντίστοιχες εγκύκλιοι

Για την φορολογία εισοδήματος εφαρμόζεται ο ν.4172/2013 και οι αντίστοιχες εγκύκλιοι

Για την έκδοσή εφαρμόζεται ο ν.4308/14 και οι αντίστοιχες εγκύκλιοι

Για τον ΦΠΑ αναφορικά στην απόδοση ή/και στον χρόνο συμψηφισμού εφαρμόζεται ν.2859/2000 και οι αντίστοιχες εγκύκλιοι.

 

Για το ασφαλιστικό δεν σε εμποδίζει κανείς να γνωστοποιήσεις στον 2ο εργοδότη την πρόθεσή σου να ενταχθείς στην ασφάλιση σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016. Αν δεν το δεχθεί προβλέπεται από την σχετική εγκύκλιο διαδικασία.

 

Τώρα για αυτό που λες η σχετική εγκύκλιος αναφέρει:

"Ειδικότερα, εφόσον το εισόδημα προέρχεται από την άσκηση διαρκούς ­και όχι ευκαιριακής­ επαγγελματικής δραστηριότητας, και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά), προκύπτει ουσιαστικά αποκλειστικότητα ως προς το/τα πρόσωπο/α που αποδέχεται/ονται τις σχετικές υπηρεσίες."

 

Εσύ έχεις έναν με τον οποίο δέχεται (αλλά και να μην δεχόταν έχει το βάρος της απόδειξης όπως και εσύ) να προσχωρήσει σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016 και έναν ο οποίος είτε θα προβεί στην ανωτέρω διαδιακασία προσβολής είτε εσύ εξ' αρχής δεν θα επιλέξεις να ενταχθείς εν λόγω ρύθμιση.

 

Αρα, θεωρω, οτι οπως το θετεις, δεν πληρείς τις προϋποθέσεις γιατί δεν έχεις την "και μόνο από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα".

 

Θα εκπληρωθούν αν το κάνεις και για τους δύο και αυτός που δεν δέχεται ας το προσβάλλει με αποδεικτικά στοιχεία όπως και εσύ πρέπει να υποβάλλεις τα σχετικά για να στηρίξουν την θέση σου για υπαγωγή στη ρύθμιση.

 

Τέλος αναφορικά στο θέμα της τιμολόγησης, αμοιβής κλπ δες το συνημμένο (όπου προκύπτει έμμεσα και το χρονικό για την απόδοση του ΦΠΑ).

Χρόνος εκδοσης τιμολογίου και χρόνος κτήσης εισοδήματος.pdf

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε georgaleos σε ευχαριστώ πολύ.

Με βοήθησες να καταλάβω ότι το πρόβλημα δε βρισκόταν εκεί που νόμιζα αλλά ουσιαστικά ένα βήμα πριν, δηλ. στην ίδια την υπαγωγή μου ή μη στην 9. Κάτι το οποίο επιθυμώ εν τέλει.

 

Η διευκρίνισή μου για την αποπληρωμή ήταν γιατί ο 2ος εργοδότης μου ζήτησε εκτός απο το τιμολόγιο να επισυνάψω και Υ.Δ. περί περιστασιακής απασχόλησης στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, δηλ. κάτι σαν εκβιασμό ότι χωρίς Υ.Δ. το τιμολόγιο δε γίνεται δεκτό.

 

Θα το σκεφτώ πώς θα το προχωρήσω. Το πρόβλημα είναι ότι αμφιβάλλω και κατά πόσο οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι προετοιμασμένες να χειριστούν τέτοιες περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Το ερωτημα σου δεν ηταν, αν ειναι ή οχι προετοιμασμένες οι υπηρεσιες οποτε και η απαντηση θα ηταν απλη και μαλλον την ξέρεις.

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Link to comment
Share on other sites

:smile:  Ακριβώς! Άλλωστε εκεί δεν είναι και ρίζα όλων των προβλημάτων, αυθαιρεσιών, ασαφειών κλπ. κλπ. που συζητιούνται (και) εδώ;

Το ερωτημα σου δεν ηταν, αν ειναι ή οχι προετοιμασμένες οι υπηρεσιες οποτε και η απαντηση θα ηταν απλη και μαλλον την ξέρεις.

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Και όχι μόνο π.χ.

Επίσης δεν έχει ξεκαθάρισει η έννοια της άσκησης διαρκούς και όχι ευκαιριακής επαγγελματικής δραστηριότητας και σε συνδιασμό ότι δεν (?) συνδέεται με την συχνότητα της τιμολόγησης ο προσδιορισμός της έννοιας γίνεται ακόμη πιο θολός.

Σκέψουν δυο-τρία παραδείγματα και θα καταλάβεις ακόμα και με τιμολόγηση και προσπαθησε να τα εντάξεις ή όχι στην ευκαιριακή απασχόληση ή στην διαρκή.

Τιμολογείς ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ή ανά τετράμηνο ή ανά εξάμηνο.

Επίσης ακόμα και με τις ώρες απασχόλησης σκέψου δυο-τριά παραδειγματα αν μπορείς να τα εντάξεις κάπου.

Απασχόληση 8ω/ημέρα/μηνα/έτος ή 4ω/2ημέρες/μήνα/έτος ή 4ημέρες/μήνα/έτος, που θα τα εντάξεις.

Επίσης η περιγραφή στην τιμολόγηση ... μπορείς να καταλάβεις την έννοια διαρκούς και όχι ευκαιριακής απασχόλησης όπως την θέτει η παρόν νόμος ? (ρητορικό ερώτημα) π.χ. επιβλέπων σε έργο 2μηνης διάρκειας ή 6μηνης ή ...

 

Υ.Γ. Αντρέα για  ΙΔΙΩΤΕΣ (έτσι τουλάχιστον εμφανίζεσαι στο προφιλ σου) υπάρχει ειδική ενότητα για ερωτήματα-θέματα ιδιωτών. Σε αντίθετη περίπτωση διόρθωσε το προφιλ σου.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

 

Καλησπέρα ! Δύο ερωτήματα γιατί ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη :

1)Είμαι με μπλοκάκι και θα πάω σαν ελεύθερος επαγγελματίας . Η μείωση που έχω λόγο του άρθρου 98 έστω οτ είναι 100 ευρώ.Οπότε απο τα 300 , πληρωτέα είναι τα 200 .Αυτα τα 100 ευρώ θα ζητηθούν στο μέλλον? (Δεν συνιστούν ασφαλιστική οφειλη) Απ όσο ξέρω αυτή η  μείωση είναι μεχρι το 2020. (Σωστά. Μέχρι 31/12/2020)

2)Το επικουρικό και εφάπαξ (11%) θα μας έρθει σε ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ? (Με περισσότερες πιθανότητες μέσω του ΕΦΚΑ σε επόμενο ειδοποιητηριο, αναδρομικά, με τα του μήνα τρέχοντα. Και με λιγότερες -μηδενικές θα έλεγα- μέσω του ΕΤΕΑΕΠ)Έχουν πει πότε? (Με δημοσιεύματα και προσφορικά μέσω του τηλ. 1555 του ΕΦΚΑ μέσω του ειδοποιητηρίου του 3ου & 4ου μήνα) Προς το παρόν έχει έρθει μόνο το 26,95%.Πρέπει σα μηχανικοί να κάνουμε καμία ενέργεια του τύπου να πάμε στο ΕΦΚΑ και να το δηλώσουμε? (Οχι)

 

Καλημέρα!

Έχει κάποιος εύκαιρο το σημείο όπου αναφέρεται οτι οι μειώσεις που έχουμε σύμφωνα με το άρθρο 98 μέχρι το 2020 , δεν αποτελούν ασφαλιστική οφειλή?

Link to comment
Share on other sites

Δεν αναφέρεται καπου στην μεχρι σημερα εκδοθεισα σχετικη νομοθεσια οτι αποτελει ααφαλιστικη οφειλη. Αρα γιατι να αποτελει;

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δεν αναφέρεται καπου στην μεχρι σημερα εκδοθεισα σχετικη νομοθεσια οτι αποτελει ααφαλιστικη οφειλη. Αρα γιατι να αποτελει;

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Αναφέρεται όμως ότι : ''Επισημαίνεται ότι η μείωση στο ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που προκύπτει για τους ασφαλισμένους κάτω 5ετίας, κατ' εφαρμογή του άρθρου 98 του ν.4387/2016, δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή του ασφαλισμένου και ως εκ τούτου δεν καταβάλλεται μεταγενέστερα η διαφορά από τον ασφαλισμένο.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για τους λοιπούς κλάδους ασφάλισης (επικουρική ασφάλιση, πρόνοια, ασθένεια).''

Από αυτό δε θα μπορούσε να καταλάβει κάποιος οτι για τους υπόλοιπους αποτελεί ασφαλιστική οφειλή?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.