Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη επαγγέλματος με έδρα το playroom


mc99121

Recommended Posts

Παιδιά, έστω και καθυστερημένα γράφω σε αυτό το post. Μια ερώτηση...

 

Μπορώ να κάνω έναρξη ως ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα το playroom στην οικογενιακή μου κατοικία.

Δηλαδή με λίγα λόγια, η εφορία αν έρθει σε έλεγχο κοιτάζει την νομιμότητα της έδρας, η δεν την απασχολεί καθόλου και πάει απευθείας στο ψητό? Γιατί με κάτι εφοριακούς που μίλησα, μου είπαν ότι δεν πολυασχολούνται με το αν έχεις ημιυπόγειο με/χωρίς άδεια, κλεισμένο ημιυπέθριο, κτλ..

Έχει κανείς κάτι να σχολιάσει πάνω σε αυτό?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Έδρα θα δηλώσεις την οικογενιακή σου οικία, δηλαδή την διεύθυνσή της. Οδός αριθμός.

Πιθανόν να σου ζητήσουν συμβόλαιο και αν δεν είναι στο ονομά σου πιθανόν να σου ζητήσουν δήλωση του ιδιοκτήτη ότι στο παραχωρεί δωρεάν.

Γνωρίζω περίπτωση που πήγε συνάδελφος για να δηλώση έδρα την οικία του η οποία ήταν 50% στον ίδιο και 50% στη σύζυγό του και ο υπάλληλος ήταν έτοιμος να του ζητήσει δήλωση από τη σύζυγό του ότι του το επιτρέπει.

Τελικά πείστηκε ότι αφού είναι σύζυγοι και συνδιοκτήτες δεν χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

εγω που έκανα προσφατα την διαδικασία, απλα πηγα ΥΔ του πατέρα μου οτι μου παραχωρεί δωματιο σε σπιτι που του ανηκει και τα αγοραπωλητηρια για να δουν οτι όντως ανήκει το σπιτι σε αυτον. δεν τουσ ενοιαζε ποιο δωματιο είναι αρκεί να δηλώσω χώρο για εδρα. μου είπαν οτι πρεπει να βάλω πινακιδα στη πορτα αλλα δεν πειραζει γιατι λενε το κουδουνι στην πολυκατοικία εχει το επωνυμό μου

Link to comment
Share on other sites

δλδ συγνώμη εγω που θέλω να κάνω έναρξη και θέλω να βάλω ως έδρα το σπίτι που μένω και το έχω 50-50 με την αδερφή μου θα πρέπει να έχω γραπτή άδεια της??? ή να της πληρώνω έστω και εικονικά ενοίκιο???

Link to comment
Share on other sites

Απ' όσο γνωρόζω, αν δηλώσεις έδρα το σπίτι σου, δεν μπορούν να έρθουν από την εφορία να σου κάνουν έλεγχο. Θες παραχωρητήριο από τον ιδιοκτήτη (γονέα σου φαντάζομαι)

Link to comment
Share on other sites

Είναι μεν η δουλειά μας να ''αστυνομεύουμε'' και να νοικοκυρεύουμε αλλά φτάσαμε στο σημείο να επεξηγούμε και τα σχόλια σας. Να προσέχετε παρακαλώ τί γράφετε και πώς το γράφετε - το φόρουμ και δημόσιο είναι και ''βιτρίνα'' των μηχανικών.

 

Το playroom του πρώτου σχολίου προφανώς και είναι νόμιμο - υποθέτω ο προβληματισμός του γράφοντα επεκτάθηκε και σε άλλα...επίπεδα. Οι μηχανικοί (οι νέοι τουλάχιστον...η πλειοψηφία του φόρουμ) αναγνωρίζουν ότι οι αυθαιρεσίες είναι ''κακό'' πράγμα είτε τις ''μυρίζεται'' η Πολιτεία είτε όχι. Και τις αποφεύγουν!

 

Επί του θέματος: εφόσον υπάρχουν στοιχεία ιδιοκτησίας (συμβόλαιο) ή χρήσης (ενοίκιο, παραχωρητήριο) ενός χώρου έχεις το δικαίωμα να το δηλώσεις ως επαγγελματική έδρα. Ειδάλλως θα έβαζα ''Πλατεία Συντάγματος, Κτήριο Κοινοβουλίου'' και θα ήμουν...άρχοντας. Κοινή λογική.

 

Αν έχεις δηλώσει έδρα στο σπίτι σου υπάρχει ζήτημα ''Οικογενειακού Ασύλου'' (ευτυχώς) και δεν μπαίνει όποιος κι όποιος.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις δηλώσει έδρα στο σπίτι σου υπάρχει ζήτημα ''Οικογενειακού Ασύλου'' (ευτυχώς) και δεν μπαίνει όποιος κι όποιος.

 

Από τη στιγμή που έχεις δηλώσει ως έδρα δωμάτιο της κατοικίας σου είσαι υποχρεωμένος να αφήσεις την εφορία να μπει οποιαδήποτε στιγμή σου ζητηθεί.

Σε περίπτωση που δεν θες να π.χ. περάσουν από το σαλόνι σου που είναι ιδιωτικός χώρος θα πρέπει να έχεις ξεχωριστή είσοδο.

Προφανώς η εφορία θα κάνει έλεγχο μόνο στο δωμάτιο που έχεις δηλώσει ως κατοικία. Αν όμως έχουν βάσιμες υποψίες ότι χρησιμοποιείς και άλλο μη δηλωμένο δωμάτιο μπορούν να έρθουν με την αστυνομία για να ερευνήσουν και τους υπόλοιπους χώρους.

Εννοείται ότι τα παραπάνω σπανίως συμβαίνουν στην πράξη, θεωρητικά όμως ισχύουν.

Και για να προλάβω τυχόν ερωτήσεις το ελληνικό δίκαιο δεν προβλέπει την χρήση εντάλματος για να εισέλθει η αστυνομία σε ιδιωτικούς χώρους. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις αλλά δεν είναι της παρούσης.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή, δηλ. από Δ.Ο.Υ. σε Δ.Ο.Υ. Άρα το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να ρωτήσεις στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ. που υπάγεσαι.

Η πληρωμή ενοικίου δεν είναι απαραίτητη, η υπεύθυνη δήλωση για παραχώρηση της χρήσης άλλοτε ζητιέται και άλλοτε όχι.

Το τμήμα μητρώου μπορεί να κάνει αυτοψία, μπορεί και να μην κάνει. Αυτό που γράφηκε παραπάνω περί "οικογενειακού ασύλου" νομίζω ότι δεν ισχύει. Αν δηλώνει κάποιος το σπίτι του ως γραφείο παύει να είναι μόνο σπίτι και γίνεται και επαγγελματικός χώρος. Άρα αν σου έρθει το "ΣΔΟΕ" (ή όπως λέγεται σήμερα) δε νομίζω ότι μπορείς να αρνηθείς τον έλεγχο επειδή σου διαταράζουν την "οικογενειακή γαλήνη"...

Ως προς την πολεοδομική νομιμότητα του κτίσματος η Δ.Ο.Υ. είναι αναρμόδια να κάνει έλεγχο (π.χ. αν το playroom έχει προσμετρηθεί ή όχι στη δόμηση). Μπορεί όμως αν το συμβόλαιο είναι πρόσφατο και δεν έχουν παραγραφεί οι υποχρεώσεις για φόρους μεταβίβασης να κάνει αντιπαραβολή και να επιβάλει τους φόρους που αναλογούν π.χ. για κλειστούς Η.Χ. Επίσης, ακόμη και αν δεν κάνει αυτοψία, έχει το δικαίωμα να απαιτήσει να κατατεθεί μαζί με τη δήλωση έναρξης και αντίγραφο της άδειας οικοδομής του κτίσματος.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή, δηλ. από Δ.Ο.Υ. σε Δ.Ο.Υ. Άρα το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να ρωτήσεις στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ. που υπάγεσαι.

αυτό να μην το κάνεις

δηλ τι θα ρωτήσεις αν επιτέρπεται το γραφείο σου να είναι παράνομα σε χώρο μη κύρια χρήσης

δεν είναι προφανής η αρνητική απάντηση

 

θα δηλώσεις ως έδρα το σπίτι αναφέροντας αόριστα χώρο πχ 20τμ

δεν χρειάζεται να διευκρινίσεις οτι είναι το playroom

άμα ποτέ περάσουν απο εκεί

βάλε τους στο playroom χωρίς πολλές διευκρινίσεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.