Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόφαση ΤΕΕ: Δημιουργείται Μητρώο εγγραφών Μηχανικών ΤΕΙ


BAS

Recommended Posts

Καλησπέρα Κωνσταντίνε.Αυτό που λες δεν ισχύει.Μην επιμένεις. Καμία μεταβατική εξέταση δεν υπάρχει μεταξύ των 2 τομέων. Ο κάθε τομέας έχει το αντίστοιχο esame di stato.

 

https://didattica.polito.it/esami_stato/it/presentazione[/url][/url]

 

ΜΟΝΟ με μεταπτυχιακό μπορείς να δώσεις εξετάσεις και για τον τομέα Α. Ενώ για τον τομέα Β μπορούν όλοι ανεξαιρέτως.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 362
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα atsalovergas. Και βέβαια δεν υπάρχει αποκλεισμός, αλλά με προϋπόθεση μετάβασης από τον τομέα Β στον τομέα Α κάποιες εξετάσεις.

 

 

Υπάρχουν κάποιες τέτοιες εξετάσεις στην Ελλάδα και δεν τις έχουμε πάρει χαμπάρι; Εμείς ρε Κωνσταντίνε τί λέμε τόσο καιρό; Πέρα από τα δικαιώματα που ΔΕΝ έχουμε σαν Τ.Ε ( υπάρχει ήδη ο διαχωρισμός με τους Π.Ε όπως βλέπεις) να έχουμε την δυνατότητα να εξεταστούμε και να λειτουργήσουμε επί ίσοις όροις. Να μπορούμε αυτόν τον 1 εξτρά χρόνο που κάνει το Πολυτεχνείο να τον συμψηφίσουμε είτε με εξετάσεις, είτε με εργασιακή εμπειρία. 

Link to comment
Share on other sites

θα δεις ότι οι μόνες χώρες που σέβονται τις "Μπολόνιες" και τις ευρωπαϊκές "οδηγίες" είναι η Γερμανία, το Η.Β. και...η Ελλάδα.

 

 

Το πιο σύντομο ανέκδοτο...

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν κάποιες τέτοιες εξετάσεις στην Ελλάδα και δεν τις έχουμε πάρει χαμπάρι; Εμείς ρε Κωνσταντίνε τί λέμε τόσο καιρό; Πέρα από τα δικαιώματα που ΔΕΝ έχουμε σαν Τ.Ε ( υπάρχει ήδη ο διαχωρισμός με τους Π.Ε όπως βλέπεις) να έχουμε την δυνατότητα να εξεταστούμε και να λειτουργήσουμε επί ίσοις όροις. Να μπορούμε αυτόν τον 1 εξτρά χρόνο που κάνει το Πολυτεχνείο να τον συμψηφίσουμε είτε με εξετάσεις, είτε με εργασιακή εμπειρία. 

Γενικά δεν διαφωνώ μαζί σου καθόλου. Ελπίζω να βρεθεί κάποια λύση. Θα δούμε...Κυριακή κοντή γιορτή. 

 

Σε ειδικά πράγματα διαφωνώ αλλά δεν είναι της ώρας.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Eγω να πω απλά οτι χαίρομαι που συμφωνούμε οι πτυχιούχοι - διπλωματούχοι στα περισσότερα..Σύντομα θα μάθουμε και τι θα γίνει..

Το μόνο θέμα μου ειναι η επιτροπή που ζητάει

''Προκειμένου για πτυχιούχους Τμημάτων Μηχανικών Τ.Ε. των Τ.Ε.Ι., η ως άνω επιστημονική επιτροπή είναι τετραμελής και αποτελείται από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. ή τον αναπληρωτή του, έναν εκπρόσωπο από μία Πολυτεχνική Σχολή και τον αναπληρωτή του, έναν καθηγητή Τμήματος Μηχανικών των Τ.Ε.Ι. με τον αναπληρωτή του και έναν πτυχιούχο Τμήματος Μηχανικών Τ.Ε. των Τ.Ε.Ι. εγγεγραμμένο στο ομόλογο Τμήμα του Τ.Ε.Ε. με τον αναπληρωτή του.''

 

Πτυχιούχο των ΤΕΙ που είναι γραμμένος στο ΤΕΕ? αρα τοιμάζουν πρώτα το μητρώο μας και μετά θα συνεδριάσει η επιτροπή? Χαμός

Link to comment
Share on other sites

Δίνεις κρατικές εξετάσεις (esame di stato) οι οποίες διοργανωνονται σε όλες τις σχολές μηχανικών της επικράτειας (νομίζω 2 φορές τον χρόνο).

 

Οι εξετάσεις είναι στα ιταλικά.

 

 

Κάτι δεν ξέρεις καλά για την Ιταλία.

Εσάμε τι στάτο (εξετάσεις κρατικές μτφ) στην Ιταλία πχ για την αρχιτεκτονική μπορείς να δώσεις μόνον ένα έχεις τελειώσεις 5 σχολή αρχιτεκτονικής και με κατατεθειμένη την διπλωματική σου.

Ναι είναι στα Ιταλικά και ναι δεν είναι της πλάκας οι εξετάσεις και δεν περνάς πάντα με την πρώτη.

Μετά από αυτό μπορείς να κάνεις εγγραφή στα Βιβλία αρχιτεκτόνων πχ (άλμπο τι αρχιτέτι) στον Νομό που έχεις την δράση σου.

Χωρίς αυτό δεν υπογράφεις τίποτα.

Και στο άλμπο της Μπολόνιας το ίδιο είναι.

 

Αν υπάρξει ανάγκη να τηλεφωνήσω σε κάνα δυο συναδέρφους ιταλούς που έχουμε συνεργασία στην Ιταλία να σας το επιβεβαιώσω αν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία δέκα χρόνια και να έχασα συνέχειες.

Από όσο ξέρω και για τους ΠΜ είναι ανάλογα τα δεδομένα.

 

Και για τους Μηχανολόγους τα ίδια αλλα εκεί η μεγαλύτερη απορρόφηση τους είναι στον Βιομηχανικό Τομέα και όχι στην οικοδομή όπως εδώ. Μη ξεχνάμε ότι η Ιταλία έχει έναν τεράστιο Βιομηχανικό – Βιοτεχνικό τομέα.

 

Οι Γεωμέτρες (τοπογράφοι) στην Ιταλία που είναι 3ετής η σχολή τους έχουν διαφορετικές διαδικασίες από όσο υποθέτω. (δεν γνωρίζω αλλα νομίζω)

 

Αποτυπώσεις με την έννοια Τοπογραφικών κλπ κλπ που είναι σαν διπλωματική εργασία εδώ στην Ελλάδα δεν την έχουν συχνά… υπάρχουν όλα τα έγγραφα καταγραφής της ιδιοκτησίας και της γης και των κτισμάτων στα Κτηματολόγια τους….

Έχουν περισσότερο έργο διαδικασιών και αποτυπώσεων σκαριφημάτων σε κλίμακα 1 προς 200 για ανάλογες της διαδικασίες ηλεκτρονικής ας πούμε ταυτότητας κτιρίων που έχουμε εδώ και γενικα διαδικαστικά ζητήματα….

Το αν μετακινήθηκε η Σικελία πέντε ή δέκα εκατοστά προς την Αφρική δεν τους αφορά διότι στον προσδιορισμό θέσης σχήματος και έκτασης του ακινήτου αναγράφουν βιβλίο τάδε, σελίδα τάδε κλπ κλπ.. άνευ ΕΓΣΑ ή άλλες συντεταγμένες σ αυτά.

Είναι κλειδωμένη η θέση τους από αλλού και υπαρχει μηδενική νομική αβεβαιότητα για αυτό σε αντίθεση με την Ελλάδα που τα πάντα ρει …. 

Link to comment
Share on other sites

Αν μου επιτραπεί, να σχολιάσω κάτι που αναφέρθηκε λανθασμένα πιο πάνω σε σχέση με το ΗΒ.

 

Υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

 

Ονομάζεται chartership.

 

Στους πολιτικούς μηχανικούς, οι άδειες είναι είτε του Civil Engineer, είτε του Structural Engineer, είτε και τα δυο μαζί αν κάποιος το αναζητά.

 

Το πώς την παίρνεις δεν είναι σκοπός του παρόντος thread.

 

Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών στο Διαδίκτυο για όποιον ενδιαφέρεται.

 

Να αναφέρω ότι δεν την παίρνεις όπως στην Ελλάδα (αμέσως μετά την αποφοίτηση και με μηδενικό αποδεδειγμένο επαγγελματικό record).

 

Και οι δυο δρόμοι για να πάρεις την άδεια και να έχεις το δικαίωμα υπογραφής (sign off) είναι ανηφορικοί, πολυετούς διάρκειας, εξαντλητικοί.

 

Για τους Civil, όποιος δεν είναι βρετανος αλλά foreigner και έχει εμπειρία από άλλα ευρωπαικά κράτη, του δίνεται το δικαίωμα να μπορεί να "μεταφέρει" τα δικαιώματά του στο ΗΒ, μετά από παράθεση της εμπειρίας του/ακαδημαικών προσόντων και εξέταση της αίτησής του από επιτροπή.

 

Για τους δε Structural, και επειδή η φύση της συγκεκριμένης άδειας του Δομοστατικού Μηχανικού είναι ενδελεχώς τεχνική, υποχρεούται, μετά από εξέταση της αίτησης και συνέντευξη από επιτροπή και με την προυπόθση ότι περνάει αυτα τα δυο πρώτα στάδια, να δώσει ένας μεγάλης διάρκειας 8-ωρο Διαγώνισμα, οργανώνεται σε όλες τις χώρες, που είναι τρομερά απαιτητικό, δύσκολο, κουραστικό. Τα ποσοστά επιτυχίας πάντα διεθνώς είναι πολύ χαμηλά, πέρισυ έπεσαν κάτω από το 30%.

 

Τι θέλω να πω με όλα αυτά, και αν μου επιτρέπεται και πάλι να διατυπώσω την γνώμη μου.

 

Μπορεί να κατηγορείται το ΗΒ για εμπόριο γνώσης και πανεπιστημίων.

 

Εντάξει, λογικό είναι να κατηγορείται, υπάρχουν 130 πανεπιστήμια, δεν είναι όλα καλά. Και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις κρίσεις/βαθμολογίες κλπ...

 

Και επειδή και οι ίδιοι το ξέρουν, γι αυτό έχουν και το Chartership.

 

Υπάρχει πάντα κόφτης εκεί.

 

Οπότε, όποιος είναι πραγματικά καλός και επαρχής, γίνεται chartered.

 

Είτε chartered Civil Engineer, είτε chartered Structural Engineer.

 

Από όποιο πανεπιστήμιο και αν προέρχεται, και του δίνεται η άδεια να υπογράφει τα αντίστοιχα δικαιώματα.

 

Η γνώμη μου:

 

Προσωπικά τελείωσα το Πολυτεχνείο στην Αθήνα, και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο ΗΒ.

 

Νομίζω δηλαδή ότι γνωρίζω και τα δυο συστήματα.

 

Ας δοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα με την ίδια ακριβώς διαδικασία όπως στο ΗΒ.

 

Είναι πολύ δίκαιο για όλους, από όπου και αν έκαναν την αρχή τους στην επιστήμη αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Ας δοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα με την ίδια ακριβώς διαδικασία όπως στο ΗΒ.

 

Είναι πολύ δίκαιο για όλους, από όπου και αν έκαναν την αρχή τους στην επιστήμη αυτή.

 

Να αγιάσει το στόμα σου άνθρωπέ μου. Υπενθυμίζω ότι είμαι Associate Member του IMechE και προετοιμάζομαι για IEng αρχικά και μετά το τέλος του MSc για CEng. Εδώ μέσα υπάρχουν τουλάχιστον δύο συνάδελφοι Τ.Ε που είναι ο ένας CEng (Earl) και ο άλλος IEng (Rootbreaker). Κρίθηκαν λοιπόν από τα αντίστοιχα ινστιτούτα της Αγγλίας που έχουν υψηλά στάνταρντς ότι πληρούν τις προύποθέσεις. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι στην Ελλάδα δεν μπορούν νόμιμα να κάνουν ούτε τα ελάχιστα και επίσης δεν τους δίνεται και η δυνατότητα να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους εδώ και να αποκτήσουν κάποιον αντίστοιχο τίτλο. Αποκλεισμός χωρίς καμία διέξοδο δηλαδή. Αυτό ζητάμε να αλλάξει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.