Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση τοπογραφικού.


Recommended Posts

Κανένας δε μισεί κανέναν και σίγουρα δεν έχει προηγούμενα .

 

Οι επικαλύψεις που υπάρχουν στα επαγγελματικά δικαιώματα όμως είναι πηγή προβλημάτων και δημιουργούν διαφορές και εντάσεις μεταξύ μας.

 

Ο πολιτικός μηχανικός που δεν βγάζει άδειες θέλει να γίνει και λίγο τοπογράφος να κάνει τοπογραφικά για να βγάλει το μεροκάματο .

 

Ο τοπογράφος που έχει πατέρα ή μπάρμπα πολιτικό δε θα πει όχι σε καμία αδειούλα να συμπληρώσει εισόδημα.

 

Και ο αρχιτέκτονας παρακολουθεί να υλοποιούν αρχιτεκτονικά σχέδια, από πολιτικοί ως και σχεδιαστές και τρελαίνεται .

 

Ο ένας μπαίνει στα χωράφια του άλλου . Και όσο θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό , καμία ειδικότητα δε θα εξυψωθεί , το αποτέλεσμα εργασιών θα είναι από μέτριο μέχρι και τραγικό και μεταξύ μας πάντα θα υπάρχει καχυποψία . Ά! και οι αμοιβές θα σκοτώνονται .

 

Χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ επαναπροσδιορισμός των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

φίλε Θωμά την καλημέρα μου,

 

πρέπει ο πολιτικός να κάνει απλά τοπογραφικά,

πρέπει ο τοπογράφος να βγάζει καμμιά αδειούλα διόροφου που και που,

πρέπει όλοι να εκπονούν απλές αρχιτεκτονικές μελέτες,

πρέπει όλοι οι πιο πάνω να ξέρουν απλά Η/Μ θέματα,

γιατί τί σόϊ μηχανικοί θα λέγονται;

 

Στην Επιχείρηση που εργάζομαι το ροτέϊσον στα στελέχη είναι κανόνας...

 

Μην τα ανάγεις όλα σε επαγγελματικά δικαιώματα και θέματα αμοιβής, υπάρχει και η διάσταση της πληρότητας τεχνικών γνώσεων που ο καθένας μας έχει χρόνο, κατάλληλες συνθήκες και διάθεση να πετύχει.

Link to comment
Share on other sites

@rigonatoras

 

Μάλλον παραείναι γενική και απλουστευτική η ερώτησή σου (ίσως και λάθος διατυπωμένη) και γι αυτό παίρνεις και περίεργες απαντήσεις.

 

Ενα τοπογραφικό έχει δύο συνιστώσες ας το πούμε έτσι. Την γεωδαιτική και την νομοθετική.

 

Η γεωδαιτική συνιστώσα έχει να κάνει με το αμιγώς επιστημονικό μέρος της αποτύπωσης μιας έκτασης. Αν έχεις από τις σπουδές σου το απαιτούμενο θεωρητικό υπόβαθρο δεν έχεις παρα να προσπαθήσεις να το εφαρμόσεις . Και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Αλλο πράγμα είναι να έχεις μισό στρέμμα μέσα σε περιβόλια όπου η υπόδειξη των ορίων είναι του στυλ "κάπου εδώ" η "όπως πάει το οργωμένο" , άλλη ιστορία τα κληροτεμάχια , άλλο πράγμα να εξαρτήσεις ένα τοπογραφικό , άλλο θέμα τα εντός σχεδίου κ.ο.κ.

 

Σε ότι αφορά την νομοθετική . Η νομοθετική είναι εξίσου κρίσιμη για την βαρύτητα ενός τοπογραφικού.Πχ θα χρειαστεί σε μια μεταβίβαση να συντάξεις υπεύθυνη δήλωση του Ν.651/77 όπου θα βεβαιώνεις είναι άρτιο και οικοδομήσιμο . Θα έρθεις αντιμέτωπος με θέματα εφαρμογής ρυμοτομικών γραμμών. Με θέματα τίλων ιδιοκτησίας. Με θέματα Δασαρχείου.Με θέματα του τύπου "τι θεωρείται οδός" , "ενιαίο οικόπεδο" , με , με ,με .... Αυτά δεν είναι απλά καθώς πρέπει να γνωρίζεις καλά την χαώδη και διαρκώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία . Δεν πρόκειται να κάνεις σωστή δουλειά (γενικότερα) αν δεν έχεις σοβαρή νομική πληροφόρηση.

 

Αρα λοιπόν ακολούθα τις προτροπές του zavi . Γεωδαιτικό σταθμό αν δεν έχεις μπορείς να νοικιάζεις. Αφιέρωσε χρόνο χρησιμοποιώντας την "αναζήτηση" του forum καθώς υπάρχει πληθώρα πληροφοριών. Αν δεν βρεις αυτό που θέλεις κάνε συγκεκριμένο ερώτημα.

 

Σε κάθε περίπτωση , μην παρασύρεσαι από το δικαίωμα υπογραφής που έχεις ως ΠΜ .Να έχεις επίγνωση του ποιές είναι οι γνώσεις και οι δυνατότητές σου διαφορετικά μπορεί να γίνεις επικίνδυνος και για τα συμφέροντα του πελάτη σου αλλά και για τα δικά σου.

 

Προς λοιπούς συναδέλφους. Ας είστε λίγο επιεικείς με τους νέους, κι εσείς κάποτε είσασταν νέοι και ψαχνόσασταν. ....

Link to comment
Share on other sites

@rigonatoras

Ναι μεν τελείωσες τώρα τον στρατό αλλά και η σχολή διαρκεί 5 χρόνια.

Σε αυτά τα 5 χρόνια όσες μέρες δεν ασχολήσουν με την σχολή θα μπορούσες να δούλευες σε κάποιο παρεμφερές τομέα με το αντικείμενο του μηχανικού όπως έχουμε κάνει τόσοι και τόσοι.

Το να είσαι βοηθός τοπογράφου και να κρατάς τον στόχο (στοχοφόρος), δεν απαιτεί δίπλωμα μηχανικού αλλά αν το κάνεις αυτό επί ένα καλοκαίρι έχεις κάνει μια καλή αρχή.

Ή να περνάς σχέδια στο autocad, ή ακόμα και να κάνεις βοηθητικές εργασίες σε μια οικοδομή.

Την δεκαετία του '50 ένα μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού στις οικοδομές ήταν φοιτητές πολυτεχνείου...

Link to comment
Share on other sites

Οκ με αυτά που λες αλλά δεν τα έκανε τότε. Δηλαδή τώρα δεν έχει δικαίωμα να προσπαθήσει να μάθει??? Λες και όλοι οι μηχανικοί δουλεύανε τα καλοκαίρια ως φοιτητές, ή δεν έχαναν ποτέ μάθημα στην σχολή και αντιμετώπιζαν όλα τα μαθήματα ως διδακτορικό....Φοιτητές ήμασταν όλοι και ξέρουμε...Άλλωστε δεν νομίζω να υπήρχε μάθημα σε σχολή ''νομοθεσία'' που να λέει για παρεκκλίσεις, αρτιότητες, αναδασμούς κλπ.

Φίλε μου την καλύτερη συμβουλή σου την έδωσε ο zavi. Αυτά κανε, πρόσθεσε και πολύ κόπο θα τα μάθεις όλα μια χαρά...

Link to comment
Share on other sites

θα διαφωνήσω φίλε Γιώργο .

 

Καθώς η πλειονότητα των τοπογράφων εκπονεί απλά τοπογραφικά . Τις μελέτες τις παίρνει μία ελίτ.

 

Η πλειονότητα των πολιτικών μηχανικών περιμένουν άδεια από 2όροφα . ( και πλέον δε βρίσκουν ούτε αυτά ) .

 

Και οι αρχιτέκτονες δεν περιμένουν καμία εξεζητημένη περίπτωση για να δουλέψουν , αυτήν την απλή μελέτη και άδεια περιμένουν να ετοιμάσουν .

 

Είναι θεμιτό να αντιλαμβανόμαστε τι λογική της κάθε ειδικότητας για να υπάρχει και επικοινωνία , αλλά διαφωνώ πλήρως με την συμπλοκή των δικαιωμάτων.

 

Ας βγάλει την αδειούλα διώροφου αυτός που προετοιμάστηκε γι αυτήν για να υπάρξει και σωστό αποτέλεσμα και όχι για να συμπληρώσει κάποιος εισόδημα ευκαιριακά .

 

Αυτό δημιουργεί την χαοτική εικόνα που βιώνουμε καθημερινά . Γιατί όλα στην Ελλάδα είναι εν δυνάμει απλά και για το "απλά" δεν έχει μπει κανένας κανόνας . Εξάλλου κανείς δεν το κάνει για τον εαυτό του .

 

Όλοι για την φουκαριάρα την μάνα μας ... :)

Link to comment
Share on other sites

Αφού βρε παιδιά η άδεια του διώροφου έχει και μέσα και το τοπογραφικό και τα αρχιτεκτονικά, τα στατικά, τα ηλεκτρομηχανολογικά. Την άδεια μπορεί να την βγάλει ο οποιοσδήποτε. Τις μελέτες και τις επιβλέψεις συμφωνώ ότι πρέπει να τις κάνουν οι αντίστοιχες ειδικότητες με πολύ περιορισμένα δικαιώματα για τους υπόλοιπους.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ο φίλος Brasco έχει δίκιο. Τότε όμως δεν αντιμετώπιζα τα πράγματα με τη σοβαρότητα που τα βλέπω τώρα. Η σχόλη ήταν και ένας τροπος ανεμελιάς. Αυτό σίγουρα θα το πληρώσω τώρα. Ωστόσο ξεπέρασα την αρχική απογοήτευση μου για το ποσο χρόνο έχω χάσει και έχω αποφασίσει να πάρω μια γεύση απο οτι μου επιτρέπει το επάγγελμα μου. Συγγνώμη αν μπαίνω στα χωράφια άλλων σχολών αλλά απο τι στιγμή που το επιτρέπει ο νόμος νομίζω οτι έχω το δικαίωμα να μάθω και καποια πράγματα απο τα τοπογραφικα. Βέβαια το αν θα υπάρξει κανένας να με βοηθήσει αυτό είναι άλλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Χαίρομαι για την επιμονή σου και νομίζω ότι είναι το πρώτο συστατικό της επιτυχίας. Keep walking που λέει και ο Γιαννάκης.

 

Προσωπικά αν μπορούσα θα σε βοηθούσα όπως θα βοηθούσα και όποιον Τοπογράφο μου ζητούσε βοήθεια σε στατική μελέτη σκεφτόμενος ότι αφού την κάνει που την κάνει ας την κάνει σωστά. Όφελος θα έχει εκτός του ιδίου και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που ίσως επενδύει τους κόπους μιας ζωής αλλά και η κοινωνία ολόκληρη.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε Rigonatoras

οι προτροπές και συμβουλές των συναδέλφων είναι πολυ σωστές

έγραψα και πριν λίγες μέρες σε έναν συνάδελφο επίσης Πολιτικό Μηχανικό με παρόμοιο πρόβλημα ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε εκτός του διαβάσματος,ψαξίματος κλπ που πολυ ορθά επισημαίνουν η συνάδελφοι είναι η συνεργασία.

Σου προτείνω να συνεργασθείς με έναν συνάδελφο Τοπογράφο Μηχανικό εκτος της κάλυψης των επαγγελματικών αναγκών πολλά έχετε να ωφεληθείτε και οι δύο απο μιά τέτοια συνεργασία.Για όποιες δυσκολίες υπάρξουν εδω είμαστε για να συνδράμουμε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.