Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξώστης σε Δ


Recommended Posts

Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως : "ελαστική πολεοδομία", "αναζήτηση άδειας που έχει περάσει", "νομοθεσία-γκάλοπ", "να πάω από κοντά" ή "να βρω μιαν άκρη".

Δημόσιος υπάλληλος (να μην πω λειτουργός) ο οποίος εκτός από το ότι δεν γνωρίζει (αυτό είναι και καλό αν όντως θέλεις να μάθεις αυτό που δεν γνωρίζεις), δεν σέβεται την ίδια του την υπογραφή και την ευτελίζει παραπέμποντας σε οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό του για να εγκρίνει, δεν πρέπει να είναι στη θέση αυτή.

Αν εγκρίνει με υποχρεωτική διαδικασία πρέπει να αναφερθεί στον προϊστάμενό του και να αναγκαστεί να βρει μόνος του το ορθόν του νόμου. Αν εγκρίνει με προαιρετική διαδικασία κακώς τον ρωτήσατε συνάδελφε.

υγ. μόλις διαπίστωσα ότι δεν είστε συνάδελφος, οπότε δεν έπρεπε να έχετε και επαφή με την πολεοδομία ...

 

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Έχω περίπτωση τέτοιας άδειας, και μετά από συζήτηση με τον μηχανικό που την υπέγραψε, έψαξα κι εγώ και βρήκα αυτή την διάταξη.

Συμφωνω όμως με kan62 ως προς την διαδικασία ελέγχου από τον αρμόδιο υπάλληλο

Link to comment
Share on other sites

On 12/7/2023 at 7:20 ΜΜ, Dimitrismpower said:

...σε κάποια παραπομπή του ΝΟΚ ή γενικά κάποιο "παράθυρο" του νομου, καθώς η Πολεοδομία (Καλαμάτας) που χτίζουμε αυτή τη στιγμή την πολυκατοικία, μας απαγορεύει τους πίσω εξώστες καθώς θεωρεί πως ΔΕΝ υπάρχει "δ" πίσω. ...

Ο Μηχανικός σας που συνέταξε την Αρχιτεκτονική Μελέτη και το Διάγραμμα Δόμησης τι σας είπε?

On 13/7/2023 at 10:13 ΜΜ, Dimitrismpower said:

..., μήπως πάω από κοντά και μπορέσω να βρω κάποια άκρη; ...

Συνιστώ τις όποιες συζητήσεις με τους ελεγκτές Μηχανικούς της Πολεοδομίας να τις κάνει αποκλειστικά και μόνο ο Μηχανικός Μελετητής του έργου σας ή συνεργάτης του Μηχανικός με εμπειρία στις πολεοδομικές διατάξεις.

Γνωρίζει τα δεδομένα περισσότερο από εσάς αλλά και άλλη βαρύτητα έχει ο λόγος Μηχανικού προς Μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, Didonis said:

Ο Μηχανικός σας που συνέταξε την Αρχιτεκτονική Μελέτη και το Διάγραμμα Δόμησης τι σας είπε?

Ο μηχανικός μου είπε ότι δεν του έχει ξανατύχει ανάλογη περίπτωση και δεν γνωρίζει πως να υποστηρίξει το γεγονός ότι το δ γίνεται δ' στην περίπτωση αυτή. (Η αλήθεια είναι ότι στην Καλαμάτα συνηθως τα οικόπεδα είναι μεγαλύτερα απότι εδω Αθήνα και είναι πιο σπάνιες οι περιπτώσεις των 9μ κτλ)

Του μετέφερα την επισήμανση του Άρθρου 17 και αναμένω απάντηση.

Εννοείται πως αυτός θα πάει στην πολεοδομία να συζητήσει το οτιδήποτε. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Όντως στο οπίσθιο μέρος του οικοπέδου δεν υπάρχει δ, αλλά Δ. Όμως σύμφωνα με το άρθρο 14 η δυνατότητα "εισχώρησης" του κτιρίου στα όρια του οικοπέδου αναφέρεται όχι μόνο στο δ αλλά και στο Δ:

στ) αν στο δομήσιμο τμήμα του οικοπέδου, που προκύπτει από την εφαρμογή των οικοδομικών γραμμών και των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί διάσταση πλευράς εννέα (9,00) μ. σε κάθε διεύθυνση, τότε το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μέχρι την εξασφάλιση πλευράς κτιρίου εννέα (9,00) μ. σε κάθε διεύθυνση και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται του αντίστοιχου ορίου.

Το ίδιο ισχύει και για το άρθρο 16, το οποίο αναφέρεταο τόσο στο δ όσο και στο Δ:

3. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10.Π (από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου) και όχι περισσότερο των δύο (2,00) μ. από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου, όταν αυτή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή και κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον τριών (3,00) μ. από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους δύο (2,00) μ. όταν η οικοδομική γραμμή δεν ταυτίζεται με την ρυμοτομική γραμμή και βρίσκονται εντός της ρυμοτομικής γραμμής. Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου δεν κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν είναι μικρότερη από 1,00 μ.

Με αυτή την λογική, ισχύει η παρ. 4 του άρθ. 17 τόσο για το δ όσο κια για το Δ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 22/5/2023 at 10:20 ΜΜ, Latg said:

δ: είναι η απόσταση του κτιρίου από τα όρια οικοπέδου ή κτιρίου, κατά περίπτωση, και ορίζεται σε: 2,50μ. + 0,05Η,

μας λέει λοιπόν ο ορισμός ότι δ είναι η απόσταση του κτιρίου από το όριο.

Στην συνέχεια μας λέει ότι ορίζεται με την εξίσωση δ = 2,50 + 0,05Η.

Χρησιμοποιώ το δ' για να είναι ξεκάθαρο ότι δεν αναφέρομαι στο δ που προκύπτει με βάση την εξίσωση δ = 2,50 + 0,05Η  αλλά στο δ που πραγματικά απομένει, δηλαδή στην απόσταση του κτιρίου από το όριο.

Σε κάθε περίπτωση το δ/4 θα το υπολογίζει με την μειωμένη απόσταση δηλαδή την απόσταση του κτιρίου από το όριο όπως μας λέει και ο ορισμός (την οποία επιλέγω να ονομάσω δ΄ γιατι είμαστε μηχανικοί και θεωρώ ότι έχουμε μάθει και μαθηματικά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σύμβολα για να ξεχωρίσουμε διαφορετικά δεδομένα)

 

On 23/5/2023 at 11:30 ΠΜ, desptsouk said:

καταλαβαίνω ότι δ' εννοείς την απόσταση που προκύπτει λόγω της απαίτησης του 9μετρου (το νέο δ ας το πούμε), οπότε το σκεπτικό σου είναι αυτό που λέω κι εγώ ότι το δ/4 θα είναι πλέον δ'/4 στην περίπτωση που μειωθούν οι αποστάσεις από τα όρια λόγω της απαίτησης του 9μετρου.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ αυτή η θεώρηση. Το δ ή το Δ είναι μέγεθος που εξαρτάται μόνο από το ύψος (Η) του κτηρίου.

Όπου και να είναι ο εξώστης και ότι και να έχει γίνει με το 9μετρο του κτηρίου, το μέγιστο πλάτος του θα είναι δ/4 ή Δ/4 (ανάλογα αν βλέπει σε πλάγιο ή πίσω όριο αντίστοιχα).

Επίσης, αυτό το πλάτος δεν θα πρέπει να παραβιάζει το τελευταίο 1μ προς το όριο του οικοπέδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την απόσταση του κτηρίου από το όριο του οικοπέδου ή το πλάτος του εξώστη.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@kan62Τόσο απόλυτος ?

Από τις Τ.Ο. προκύπτει νομίζω και πάντως παραπάνω ο συνάδελφος @desptsouk συμφωνεί αλλά και συνάδελφοι σε κάποιες ΥΔΟΜ επίσης συμφωνούν.

Επίσης όπως αναλύω στο άρθρο 3 μας ορίζει ως Δ  "είναι η απόσταση του κτιρίου από τα όρια οικοπέδου ή κτιρίου" και στην συνέχεια μας λέει  "και ορίζεται σε: 3,00 μ.+0,10Η¨.

Αντίστοιχα και για το δ.

Όμως παρόλο που μας λέει ότι "ορίζεται σε" (θα έπρεπε να λέει "υπολογίζεται από τον τύπο") υπάρχουν οι παρακάτω περιπτώσεις που σαφώς το Δ και δ δεν ορίζεται από τον παρπάνω τύπο. Άλλη μια τέτοια περίπτωση είναι θεωρώ ότι είναι και η 9μετρη και το " δ΄ ".

ΆΡΘΡΟ 14 ΠΑΡ. 3. Σε περίπτωση εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή κατά την επέκταση ή αναθεώρησή τους, όπου το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων της περιοχής καθορίζεται μέχρι και οκτώ μέτρα και πενήντα εκατοστά (8,50 μ.) και επιβάλλεται η τήρηση απόστασης του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, επιτρέπεται η απόσταση αυτή να είναι μικρότερη του Δ της παρ. 1, όχι όμως μικρότερη των 2,50 μ.

ΑΡΘΡΟ 24 ΠΑΡ. 3 Τα χαμηλά κτίρια τοποθετούνται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο, με την επιφύλαξη του άρθρου 14 και όταν δεν εφάπτονται με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου, η ελάχιστη απόσταση του κτιρίου από τα όρια ορίζεται σε Δ=2,50 μ. ( Χαμηλό κτίριο είναι αυτό του οποίου κύρια χρήση είναι η κατοικία και το οποίο έχει μέγιστο ύψος το πολύ 8,50 μ., μη συμπεριλαμβανομένης της στέγης, -  Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν έχουν εφαρμογή στις περιοχές που το επιτρεπόμενο ύψος είναι μικρότερο των 11 μ.)


 

 

 

Edited by Latg
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα,

έχω παραλιακό οικόπεδο εντός οικισμού <2000 κατοίκων με καθορισμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας. Η απόσταση μεταξύ αιγιαλού και παραλίας είναι 8.5 μέτρα.  Η γραμμή παραλίας είναι το πλάγιο όριο του οικοπέδου μου. Με βάση το ΠΔ 24-04-1985 η οικοδομή τοποθετείται σε απόσταση 15 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού και οπωσδήποτε μετά τη γραμμή παραλίας.  Τοποθετώντας λοιπόν την οικοδομή στα 15 μέτρα από τον αιγιαλό  δημιουργείται ένας υποχρεωτικός ακάλυπτος χωρος (προκηπιο) μεταξύ οικοδομικής γραμμής και γραμμής παραλίας(πλάγιο όριο οικοπέδου) βάθους 6.5 μέτρων. Η ερώτηση μου είναι τι πλάτος μπορεί να έχει ο εξώστης μου έκτος της οικοδομικής γραμμής  προς  το πλάγιο όριο του οικοπέδου μου (γραμμή παραλίας)? 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Σε οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων έχω υποχώρηση από γραμμή δόμησης 2,5μ. λόγω εμβαδού άνω των 500τ.μ. Θέλω να κατασκευάσω εξώστη μέσα στην πρασιά. Μέχρι τι πλάτος μπορεί να έχει? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Άρθρο 16 - Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου (και ΕΚΤ,ΟΙΚ)

3. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10.Π (από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου) και όχι περισσότερο των δύο (2,00) μ. από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου, όταν αυτή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή και κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον τριών (3,00) μ. από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους δύο (2,00) μ. όταν η οικοδομική γραμμή δεν ταυτίζεται με την ρυμοτομική γραμμή και βρίσκονται εντός της ρυμοτομικής γραμμής. Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου δεν κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν είναι μικρότερη από 1,00 μ.. Οι εξώστες, αρχιτεκτονικά και λοιπά δομικά στοιχεία της παρ.1, αν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής, απέχουν τουλάχιστον 0,50 μ. από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου και προς την πλευρά της ρυμοτομικής γραμμής σε οριζόντια προβολή. Εφόσον οι ανοικτοί εξώστες φυτεύονται σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών, σε οποιοδήποτε επίπεδο, συμμετέχουν στον υπολογισμό της φύτευσης κατά το ποσοστό που φυτεύονται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.