Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Για την υπαγωγή δεν σε ενδιαφέρει τι ίσχυε κατά ΓΟΚ 55, 73,85 αλλά εξετάζεις την αυθαιρεσία  σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια. Στην περίπτωσή σου αντιλαμβάνομαι ότι αναθεωρήθηκε το Σ.Π και η αυθαίρετη σκάλα βρέθηκε εντός πρασιάς. Όμως, κατά τη γνώμη μου, για κατηγορίες αυθαιρεσιών, 1,2 και 3, η αυθαιρεσία εντός πρασιάς δεν οδηγεί σε κατηγορία 5 κάτι που θα ίσχυε για αυθαιρεσίες σε ακίνητο με Ο.Α εκδοθείσα μετά το 1983. Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι μπορείς να την υπάγεις στην κατηγορία 1.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Pavlos32 ευχαριστώ για την απάντηση. Να διευκρινίσω ότι : Δεν έγινε αναθεώρηση , η πρασιά προϋπήρχε της άδειας . Η αμφιβολία μου είναι αν η κατηγορία 1 εξαιρείται των απαγορευτικών διατάξεων γενικά για κατασκευές εντός πρασιάς ή η απαγόρευση αφορά μόνο κτίρια εντός πρασιάς. Επίσης το άρθρο που προανέφερα με καλύπτει  εφόσον η κλίμαξ είναι η κύρια της οικοδομής , και δύναται να εξέχει πέραν του 1/3 Π ? .

Link to comment
Share on other sites

Όπως προανέφερα, κατά τη γνώμη μου οι αυθαιρεσίες κατηγοριών 1,23 μπορούν να δηλωθούν και εντός πρασιάς και αυτό διότι, αν πας στο τέλος της κατηγορίας 4 λέει το εξής "Δεν  συμπεριλαμβάνονται  στην  παρούσα  περίπτωση  και  δεν  εξαιρούνται  της  κατεδάφισης  αυθαίρετες  κατασκευές,  εφόσον 
βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από είκοσι (20) εκατοστά".

Ποια είναι η παρούσα περίπτωση; Αυτή της κατηγορίας 4. Άρα, λέει ότι αν κάποια κατασκευή εμπίπτει εντός προκηπίου άνω των 20 cm δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία 4 και πηγαίνει στην κατηγορία 5.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και συγνώμη για τις επανειλημμένες ερωτήσεις - διευκρινίσεις . Άρα δηλώνω την κατοικία με τις όποιες παραβάσεις της και την σκάλα μαζί , όλα σε 1 παράβαση κατηγορίας 1 με 250,00 € ? Ή είμαι κατηγορία 5 ?

Edited by venezia
Προσθήκη κειμένου
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Pavlos33 said:

κατηγορία 1. Η 5 έτσι και αλλιώς δεν θα μπορούσε να δηλωθεί.

Έχω κάνει εμπρόθεσμη δήλωση ως Κ1 και θα μπορούσα να την αλλάξω .

Link to comment
Share on other sites

Αν και θα ήταν καλύτερο να το έχεις αναφέρει στο αρχικό σου ερώτημα, παρόλα αυτά η θέση μου δεν αλλάζει. Η κατηγορία 1 είναι πολύ χρήσιμη, διότι σου δίνει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση (νομίμως υφιστάμενο κατά ΝΟΚ) και ωφελεί σε κάτι που ίσως πολλοί δεν το ξέρουν, ότι γίνεται αποδεκτό  χωρίς μειώσεις το ακίνητο για ενυπόθηκο από τις τράπεζες, σε σχέση με ρυθμισμένο κατηγορίας 5, το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να μπει στην διαδικασία να πληρώσει στην τράπεζα γης κλπ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

Η ερώτηση μου έχει να κάνει με την επικρατούσα χρήση κτιρίου που θέλουμε να τακτοποιήσουμε. Είναι ένα διώροφο κτίριο με δώμα και σύσταση ΟΙ. 

Ισόγειο: 140 τ.μ. κατάστημα + 20 τ.μ. κλιμακοστάσιο+ 30 τ.μ. αποθήκη δίπλα από κλιμακοστάσιο

Όροφος: 130 τ.μ. κατοικία+ 20 τ.μ. κλιμακοστάσιο

Δώμα: 15 τ.μ. κλιμακοστάσιο+ 5 τ.μ. αποθήκη

Επικρατούσα χρήση είναι "Υπηρεσίες"?

 

Link to comment
Share on other sites

36 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Με τα εμβαδά που παραθέτεις η χρήση αφορά "υπηρεσίες".

Λαμβάνω υπόψη το εμβαδό των 2 κύριων χρήσεων μόνο : Εκαταστήματος= 140 τ.μ. > Εκατοικίας=130 τ.μ. ?

Στα επιμέρους φύλλα καταγραφής όμως, στο "είδος χρήσης" βάζω τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου που περιγράφω, ακόμα και αν δεν ταυτίζεται με την επικρατούσα χρήση. Σωστά?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.