Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπέρα θα πρέπει να γίνεις περισσότερο συγκεκριμένος δίνοντας μια εκτενέστερη περιγραφή του ακινήτου, του δικαιώματος και της αυθαιρεσίας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα , κάνω τκπ τακτοποίηση  αυθαιρέτων σε ισόγειο κατάστημα , προ του 75 που από πάνω έχει 2 ορόφους με διαμερίσματα. Μέσα στο κατάστημα , έχουν το λεβητοστάσιο , η πρόσβαση είναι μόνο από το κατάστημα.

Θα κάνω χωριστά και τκπ τακτοποίηση για τα κοινόχρηστα.

Στο εμβαδό του καταστήματος δεν πρέπει να συμπεριλάβω και το λεβητοστάσιο;

Στα κοινόχρηστα όμως δεν θα έχω λεβητοστάσιο;

Δεν θίγονται έτσι τα διαμερίσματα;

Στο ποσοστό συνιδιοκτησίας τους , συμπεριλαμβάνεται και το λεβητοστάσιο!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλημέρα,

Σε τακτοποίηση Ο.Ι. η οποία έχει μετατροπή χώρου κύριας χρήσης σε ανοιχτή στεγασμένη βεράντα (προ '75) πως θα το αντιμετωπίσω στο Φ.Κ.? Είναι κατηγορία 1 εφόσον υφίσταται πριν το '75 αλλά δεν είναι ΥΔ/ΥΚ. Μήπως πρέπει να το καταγράψω ως 1 ΠΠ και να το εξηγήσω στη ΤΕ?

Link to comment
Share on other sites

Γενικώς κάτι που δεν κατασκευάστηκε και δεν θίγει πολεοδομικές διατάξεις δεν αποτελεί αυθαιρεσία (παρ. ΣΤ εγκ. 3 Ν. 4178). Πλην όμως, επειδή τα πράγματα έχουν γίνει σύνθετα με της ΗΤΚ και τα σχετικά με κάποιο τρόπο θα πρέπει να φανεί η υφιστάμενη κατάσταση. Οπότε, οι επιλογές είναι είτε με κατηγορία 3 (αν είσαι εντός του 5% περιγράμματος και 5% επιφάνειας που μάλλον δεν είσαι) ή με μια λοιπή παράβαση (προφανώς χωρίς αναλυτικό) απλά για να εισαθχεί το ακίνητο στο σύστημα, να συνταχθεί η κάτοψη και να γίνουν οι περαιτέρω ενέργειες (ενδεχομένως κάποια τροποποίηση σύστασης κλπ).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Παύλο.

Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς κι άλλες αυθαιρεσίες όπως επιπλέον αλλαγή περιγράμματος, αλλαγή ανοιγμάτων/εξωστών κτλ επομένως θα χρειαστεί η υπαγωγή στο νόμο αυθαιρέτων.

Εντούτοις, ένας επιπλέον εξωτερικός τοίχος είναι πιο 'έξω' από ό,τι προβλεπόταν στην άδεια και μάλιστα πρόκειται για αλλαγή διάστασης >5%. Είναι όμως εκ κατασκευής και συμβαίνει και στον υποκείμενο όροφο. Η προεξοχή είναι προς τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου.

Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να αναφέρω στη κάτοψη/ΤΕ ότι πρόκειται για υπέρβαση που αφορά κοινόχρηστο χώρο  Λογικά ναι?!

Link to comment
Share on other sites

Επειδή στην δουλειά μας μιλάμε με σχέδια, αν έχεις κάποια κάτοψη (ιδανικά κάτοψη άδειας, αποτύπωσης και σύστασης στο ίδιο σχέδιο με διαφορετικά layer) θα βοηθούσε. Μάλλον έχεις ερκερ οπότε ναι αν υπέρκεται άνωθεν ακαλύπτου θα πρέπει να το αναφέρεις καθώς θα πρέπει να δικαιολογηθεί αυτή η υπέρβαση προς του που έχει γίνει (πχ διαμερισμάτωση, παραβίαση Κ.Χ).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε θα ήθελα  να επισυνάψω μια κάτοψη με τα layers της αποτύπωσης και αδείας αλλά όσες φορές έχω προσπαθήσει να κάνω αυτή την εξάρτηση των περιγραμμάτων (στις περιπτώσεις τουλάχιστον που έχω αντιμετωπίσει έως σήμερα, δεν έχω και άπειρες) έχω δυσκολευτεί πάρα πολύ. Πως τα καταφέρνεις να αποφασίσεις ποιο σημείο θα κρατήσεις σταθερό?  Θα πρέπει ενδεχομένως να βγω με total station ώστε να καταφέρω κάτι τέτοιο?!

Παρόλ' αυτά, με όσα έχω προς το παρόν, προσπάθησα να τα εξαρτήσω ακόμη 1 φορά μήπως και τα επισυνάψω κιόλας και βοηθηθώ περισσότερο. Το κόκκινο layer με τις διακεκομμένες είναι το περίγραμμα έτσι όπως το μέτρησα. Το μπλε είναι της αδείας. Συνειδητοποιώ λοιπόν ότι έχω και διαμερισμάτωση διότι επιφάνεια της Ο.Ι. Β3 του ιδιοκτήτη μου έχει προσαρτηθεί στο Β2. Και αντίστοιχα στη γωνία αριστερά στο λουτρό φαίνεται σαν να έχει προσαρτηθεί τμήμα της Ο.Ι. Β1 στην Ο.Ι Β3 του πελάτη μου.

Περισσότερη πολυπλοκότητα δηλαδή από ό,τι νόμιζα αρχικά.

Τι κάνω σε αυτή τη περίπτωση? Εξακολουθούν οι αυθαιρεσίες να είναι κατηγορία 1 διότι είναι εκ κατασκευής. Μήπως όμως χρειάζεται τακτοποίηση όλος ο όροφος ως διαμερισματώση μεταξύ των 3? 

Να σημειωθεί οι Ο.Ι. Β1 & Β2 δεν έχουν κατοικηθεί ακόμη επομένως έχω πρόσβαση (δεν υπάρχουν πόρτες κτλ)

 

 

 

KATOYH-Model rev2.pdf

Edited by the_topo
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να δεις και το σχέδιο της σύστασης. Είδες πως με μια τέτοια αντιπαραβολή, φάνηκε κάτι που αρχικά δεν ήταν ευδιάκριτο. Η εξάρτηση γίνεται με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Προφανώς δεν μπορείς να έχεις το "απόλυτο" με παλιά σχέδια. Τώρα για την διαμερισμάτωση, δεν είσαι υποχρωμένος να ασχοληθείς με όλα τα διαμερίσματα. Αφού έχεις πρόσβαση στο όμορο διευκολύνεις την αποτύπωση του β3.  Αν συμφωνούν όλοι μπορείς να αποτυπώσεις όλες τις οριζόντιες, να γίνει μια Δ.Δ και να την χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια και οι υπόλοιποι, αφού πληρώσουν αναλογικά για το κόστος της. Η Δ.Δ βεβαίως κρίνεται έχοντας την αντιπαραβολή με το σχέδιο της σύστασης. Το ίδιο και για την παραβίαση Κ.Χ στο τμήμα κάτω αριστερά του σχεδίου.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι το είδα ότι έγινε ευδιάκριτο και ευχαριστώ που με παρότρυνες να το υλοποιήσω.

Το σχέδιο της σύστασης περιμετρικά τουλάχιστον είναι το ίδιο με της αδείας**. Είχα όμως την εντύπωση ότι αφού υπάρχει διαμερισμάτωση και πρόκειται να γίνει και τροποποίηση σύστασης (μονομερής φανταζόμουν?!) θα έπρεπε στην ίδια δήλωση να γίνει ταυτόχρονα για όλα τα διαμερίσματα στον όροφο, όχι? Δεδομένου ότι εμπλέκονται κιόλας..

Μπορώ δηλαδή να κάνω υπαγωγή στον Ν4495 μόνο για το πελάτη μου (Ο.Ι. Β3) και να μην αποτυπώσω πλήρως τις άλλες δύο Ο.Ο. παρά μόνο τα τμήματα της διαμερισμάτωσης?

**Για την ακρίβεια η κάτοψη της σύστασης δεν είναι ίδια με της αδείας. Διαφέρει στην Ο.Ι. Β3 δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης αρχικά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ΟΙ Β3 σαν δύο μικρότερες και η σύσταση έγινε για τις 2 μικρότερες (φέρει και 2 καεκ για τα οποία μετά τη τροποποίηση θα γίνει διόρθωση στο κτηματολόγιο). Πριν όμως κατοικηθεί ο πελάτης μου τις ένωσε ξανά και σήμερα πρόκειται για 1 Ο.Ι. όπως φαίνεται στη κάτοψή μου (όπως και στη κάτοψη της αδείας, με αυθαιρεσίες βέβαια) κι εγώ τακτοποιώ βάσει αδείας.

Αυτό που με προβληματίζει είναι η διαμερισμάτωση και αν η υπαγωγή στο Ν4495 πρέπει να γίνει και για τις τρεις οριζόντιες εφόσον υπάρχει διαμερισμάτωση και στις τρεις.

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.