Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 115 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.)


Recommended Posts

ισχυει το  αρθρο 115.

2. Στις προηγούμενες περιπτώσεις, η αίτηση υπαγωγής μπορεί να υποβληθεί

- είτε ανά αυτοτελή ιδιοκτησία

- είτε για το σύνολο
των κτιρίων και εγκαταστάσεων του στοίχου, του οικοδομικού τετραγώνου ή και του συνολικού οικισμού.

 

Σωστα προενεφερε ο ακης

Ομοιως,  σωστα ειπε ο συνιδιοκτητης να βαλετε κοινο μηχανικο.

Υπαρχει το εγγραφο του ΟΕΚ που δεν νομιμοποιει τπτ, αλλα αναγνωριζει οτι απο αυτον εγινε  "αυθαιρεσια", κατα την κατασκευη.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 160
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

συνάδελφοι, μήπως έχει κάποιος απάντηση στο μυστήριο με τον «νόμιμο τίτλο»; τελικά μπορούν να ενταχθούν στην παρ. 1γ ακίνητα των οποίων ο κύριος δεν είναι ο οριστικά δικαιούχος (αυτός ο οποίος «πήρε» το ακίνητο με οριστικό παραχωρητήριο) αλλά κατέχει το ακίνητο με νόμιμο τίτλο (π.χ. αγορά);

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχας, τι ειδους αυθαιρεσια εχει γινει και πότε;

το 115/1γ οριζει οτι

 γ) Αυθαίρετες κατασκευές, αλλαγές χρήσης ή προσθήκες σε κτίρια και εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε οικισμούς
κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), έχουν παραχωρηθεί οριστικά
στους δικαιούχους και οφείλονται στη διαχείρισή τους από τους οριστικούς δικαιούχους.

Για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος, απαιτείται η υποβολή από τους δικαιούχους, στους οποίους έχει γίνει η οριστική παραχώρηση, σχετικής αίτησης, τοπογραφικού διαγράμματος, τεχνικής έκθεσης μηχανικού με αναλυτικήπεριγραφή των αυθαίρετων κατασκευών, αλλαγών χρήσης ή προσθηκών και του οριστικού παραχωρητηρίου ή του νόμιμουτίτλου."

 

Κατα τα λοιπα,

για ακινητο  με αυθαιρεσιες  που κληρονομηθηκε, πληρωνει ο κληρονομος, για αυθαιρεσιες σε ΟΙ που εχει μεταπωληθει 2 και τρεις φορες, ομοιως τις  τακτοποιει ο ιδιοκτητης.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 3/1/2019 at 2:03 PM, Inzaghi said:

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Μου έτυχε περίπτωση διαμερίσματος στο Φοίνικα, Θεσσαλονίκη για τους γνωρίζοντες, σε οικισμό παρεμφερή του ΟΕΚ μα κτισμένα από την Πρόνοια.
Σχέδια δεν υπάρχουν, κάτι τοπογραφικά μόνο, εξαίρεση από κατεδάφιση δεν έγινε, όπως στα του ΟΕΚ.
Συν τοις άλλοις, έχω ΚΑΙ κλεισμένο μπαλκονάκι.
Πώς αντιμετωπιζονται αυτές οι περιπτώσεις;
Ως εξ ολοκλήρου αυθαίρετες;
Ο Νόμος κάνει αναφορά μόνο στον ΟΕΚ.
Και άντε πες είναι προ 75 οπότε όλο Κατηγορία 1 και καθαρίζεις. Το μπαλκονάκι που έκλεισε το 2005 και πάει Κατηγορία 4 τι απαιτήσεις μου δημιουργεί;
Τομές, Διαγράμματα κάλυψης, ΤΕ στατικού ελέγχου κλπ σε κτήριο δίχως ΟΑ και στατικές μελέτες πώς να κάνω;
Help me please!

Καλησπέρα συνάδελφε,

Μου έτυχε και σε εμένα τώρα τέτοια περίπτωση σε οικισμό στους Αμπελόκηπους Θεσ/νίκης, με κλείσιμο εξώστη σε διαμέρισμα της Πρόνοιας μετά το 1988. Μάλιστα στον ίδιο οικισμό έχει διαμερίσματα τόσο του ΟΕΚ όσο και της Πρόνοιας. Έβγαλες κάποια άκρη, πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα?

Σε ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι... Διάβασα από την αρχή τις δημοσιεύσεις του θέματος και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Το Τοπογραφικό Διάγραμμα που αναφέρει στο άρθρο 115 ότι πρέπει να υποβληθεί από τους δικαιούχους γιατί δεν εμφανίζεται ως απαιτούμενο αρχείο στην πλατφόρμα του ΤΕΕ; Θα χρειαστεί να συντάξω Τοπογραφικό Διάγραμμα ή αρκεί να ανεβάσω τη γενική διάταξη που βρήκα από την οικοδομική άδεια; Το παραχωρητήριο (οριστικός τίτλος μεταβίβασης κυριότητας ακινήτου) αναφέρει ως οριζόντια ιδιοκτησία μόνο τη διώροφη κατοικία. Στην περίπτωση που εξετάζω έχει γίνει αυθαίρετη προσθήκη κατ' επέκταση στην αυλή. Θεωρείται αποκλειστικής χρήσης η αυλή ή η αυθαίρετη επέκταση έχει γίνει σε κοινόκτητο χώρου του οικοπέδου. Αν θεωρείται κοινόκτητος χώρος ισχύει αυτό που αναφέρεται στην παράγραφο 7. του άρθρου 98 ώστε να δύναται να υπάγω την ιδιοκτησία στις διατάξεις του Ν.4495/2017;

παρ. 7.  ''Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5, είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση.''

Link to comment
Share on other sites

Για το πρώτο σου ερώτημα η απάντηση είναι εύκολη. Ανεβάζεις το διάγραμμα γενικής διάταξης (τοπογραφικό είναι που δείχνει τις θέσεις των κτιρίων, στοίχων κλπ. Για το δεύτερο ερώτημα, πρέπει να δούμε ποιο είναι το καθεστώς ιδιοκτησίας για τους δικαιούχους, αν δηλαδή μιλάμε για καθεστώς μικτής κάθετης (οριζόντιες επί καθέτων) που είναι και το πιο λογικό ή κάποιας άλλης μορφής καθεστώς. 

Link to comment
Share on other sites

παυλε, σωστά

και

  Συνηθως, σε αυτές τις κατοικίες, αποδιδεται και τμημα γης κατ' αποκλειστική χρήση, συνήθως για "κήπος"....

Αυτο φαινεται ή  στο παραχωρητήριο ή σε καποιον κανονισμό διοίκησης.

Κατ' εμέ υπάρχει και συσταση καθετων, έστω ατελής.

Κατα τα λοιπά, η παρ. 7 αφορα "εντος νομιμου ογκου ή σε νομιμη ή μή νομιμη υπογεια σταθμη." Σε αυτα αναφέρεται η "δεκαετία".

 Η επεκταση σε κοινοχρηστο ακάλυπτο χωρο θα παει με την παρ. 8, αν  εχει αποκλειστική χρηση, χωρίς καμμια συναίνεση..

ή  με την παρ. 9, εάν  δεν εχει αποκλειστική χρήση.

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Δημήτρη. Είχαμε πρόσφατα παρόμοια συζήτηση με συνάδελφο για εργατικές κατοικίες. Στο παραχωρητήριο αναφέρονταν μια διώροφη ως οριζόντια με χιλιοστά. Έχει τύχει και σε δική μου περίπτωση να αναφέρεται έτσι.  Όμως,  η διάταξη των κτιρίων σε απόσταση, όπως είναι συνήθως σε οικισμούς εργατικών κατοικιών παραπέμπει σε μικτή κάθετη. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως δεν υπάρχει περιγραφή στον τίτλο όπως την συζητάμε, ώστε να επιβεβαίωσει κάποιος, αφενός ότι μιλάμε για μικτή κάθετη, αφετέρου ότι υπάρχουν όρια αποκλειστικής  χρήσης πέραν του περιγράμματος κτιρίου. Μήπως οι εργατικές κατοικίες θεσμοθετήθηκαν ώστε κάθε κτίριο να αποτελεί μια μικτή κάθετη, να έχει όρια μόνο το περίγραμμα του κτιρίου και οτιδήποτε έξω από αυτό να αποτελεί κοινόχρηστο χώρο; Μάλλον αυτό υποπτεύεται και ο συνάδελφος παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

  Δεν μας είπε αυτη η διόροφη εάν ειναι μονοκατοικία ή διπλοκατοικια.

Το βέβαιο  ειναι οτι,  καθε τετοια οικοδομη, εχει ανεξαρτησία νομική και πολεοδομικη.

Αρα ειναι μορφή καθετου.

Πιθανόν να μην εχει άδεια, με την μορφή που την ξερουμε, αλλα ολα να ειναι περασμένα στο σχετικο ΦΕΚ δημουργίας του οικισμού.

Παλαιοτερα, ειχαμε περίπτωση για  μια τετρακατοικία, με 4 χωρισμενα τμηματα για αποκλειστική χρηση στον ακάλυπτο,

...που ο "καμπόσος"  γείτονας χρησιμοποιουσε και το δικό του και του διπλανου...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις... Αρχικά να διευκρινίσω ότι είναι διώροφη μονοκατοικία και ότι έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια στην Πολεοδομία της περιοχής μου το 1979. Το παραχωρητήριο περιγράφει μόνο τη διώροφη κατοικία ως οριζόντια ιδιοκτησία με ποσοστό συνιδιοκτησίας επί όλου του οικοπέδου 25 χιλιοστά. Στη συνέχεια αναφέρει για όλο το οικόπεδο τις όμορες ιδιοκτησίες και οδούς και στη συνέχεια αναφέρει ότι η οριζόντια ιδιοκτησία συνορεύεται: Ανατ. με κοινόκτητο οικόπεδο , Δυτ. με κοινόκτητο οικόπεδο, Βορ. με 2οφο μονοκατοικία του ιδίου στίχου και με κοινόκτητο οικόπεδο και τέλος Νοτ. με τη 2οφο μονοκατοικία του ιδίου στίχου. Ο Παύλος αναφέρει ότι συνήθως δεν περιγράφεται η αποκλειστική χρήση στο παραχωρητήριο κάτι που συμβαίνει και στη δική μου περίπτωση. Όντως υποπτεύομαι ότι η αυθαίρετη οριζόντια προσθήκη κατ' επέκταση έχει κατασκευαστεί σε κοινόκτητο χώρο και μάλιστα μου διέφευγε ότι η παρ. 7 μιλάει για εντός νομιμου όγκου. Θα κάνω έρευνα μήπως υπάρχει κάτι για αποκλειστικές χρήσεις ειδάλλως θεωρώ πως η αυθαίρετη κατασκευή έχει γίνει σε κοινόκτητο χώρο και θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση άνω του 50% των συνιδιοκτητών. Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας...

 

Επανέρχομαι κατόπιν επικοινωνίας μου με τον ΟΑΕΔ. Όλοι οι υπόλοιποι χώροι εκτός των περιγραφόμενων οριζόντιων ιδιοκτησιών είναι κοινόκτητοι για τον οικισμό των εργατικών κατοικιών που εξετάζω... Προφανώς λοιπόν θα χρειαστεί συναίνεση άνω του 50% των συνιδιοκτητών. Εκτός της δυσκολίας του να πάρουμε συναίνεση, θεωρώ ότι θα πρέπει να εξετάσω για την ύπαρξη αυθαιρεσιών σε όλους τους κοινόκτητους - κοινόχρηστους χώρους του οικοπέδου... Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.