Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

Όχι δεν μπορεί να γίνει η κατάτμηση, γιατί ήδη είναι κάτω από τα όρια αρτιότητας του οικισμού και ούτε έχει και το απαραίτητο πρόσωπο. Εντάξει ευχαριστώ για τις πληροφορίες, θα τους το πω και ας πράξουν τα δέοντα. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι , η παρ.4 του άρθρου 98 αναφέρει ότι επιτρέπεται η υπαγωγή για κτίσμα χωρίς σύσταση , εντός σχεδίου πόλεως . Δηλ για ακίνητο εντός οικισμού δεν επιτρέπεται η αίτηση για υπαγωγή από ένα συνιδιοκτήτη ; Η έχει διευκρινιστεί ότι εννοείται γενικά εντός σχεδίου ; Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Διευκρίνιση δεν υπάρχει τουλάχιστον σε κάποια εγκύκλιο. Πάντως για τον υπολογισμό προστίμου διευκρινίζεται ότι "εντός σχεδίου", θεωρούνται και οι "εντός οικισμού" περιοχές. 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Διευκρίνιση δεν υπάρχει τουλάχιστον σε κάποια εγκύκλιο. Πάντως για τον υπολογισμό προστίμου διευκρινίζεται ότι "εντός σχεδίου", θεωρούνται και οι "εντός οικισμού" περιοχές. 

Αυτό λογικό φαίνεται , σας ευχαριστώ πολύ ίσως ρωτήσω και στο ΤΕΕ μα πάρω μια γνώμη ακόμα .

Link to comment
Share on other sites

Τα εντός οικισμού δεν θεωρούνται εκτός σχεδίου, αλλά στερούνται εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου συνήθως.

Στο άρθρο 98, παρ. 4 ο νομοθέτης δεν διευκρίνισε τι ήθελε (π.χ. εντός εγκεριμένου ρυμ. σχεδίου)... Αυτό που ήθελε να αποφύγει είναι ότι σε εξαδιαιρέτου οικόπεδα χωρίς σύσταση, ΑΝ μπούνε ποτέ στο σχέδιο (εγκεκριμένο ρυμοτομιικό) δεν θα είναι εύκολο να γίνει διανομή τεμαχίων στους συνιδιοκτήτες, ειδικά στην περίπτωση που άλλος έχει χτίσει αυθάιρετα, άλλος νόμιμα και άλλος καθόλου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οπότε το συμπέρασμα που βγάζεις συνάδελφε είναι κατά γράμμα μόνο στα εντός σχεδίου πόλεως επιτρέπεται η υπαγωγή τέτοιων περιπτώσεων ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@ppanag To  ερώτημα ήταν αν σε ένα συνιδιόκτητο ακίνητο σε οικόπεδο εντός οικισμού, δικαιούται ο ένας εκ των συνιδιοκτητών να προβεί σε τακτοποίηση, ανεξαρτήτως γνώμης του άλλου (το ακίνητο παραμένει εξ αδιαιρέτου)  και ο προβληματισμός υπάρχει γιατί ο νόμος αναγράφει σε εντός σχεδίου. Κατ αναλογία όπως αναφέρω  και παραπάνω, για τον υπολογισμό προστίμου, διευκρινίστηκε  (το ίδιο είχε γίνει και στο Ν. 4178) ότι και τα ακίνητα εντός οικισμού να θεωρούνται σαν εντός Ρ.Σ. Επιπλέον, να δούμε αν έστω δεν επιτρέπεται ένας συνιδιοκτήτης μια διώροφης κατοικίας να προβεί σε υπαγωγή χωρίς τη συναίνεση του άλλου και αυτός κάνει την υπαγωγή. Ποια ζημιά θα έχει προκαλέσει στον άλλον συνιδιοκτήτη; Μήπως θα του έχει προσδώσει όφελος και υπεραξία λόγω άρσης των πολεοδομικών αυθαιρεσιών και της αναστολής όλων των κυρώσεων, καθιστώντας το ακίνητο έτοιμο προς σύσταση ή μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων;

Προσωπική γνώμη εκφράζοντας θεωρώ ότι μάλλον πρόκειται για την ίδια "λεκτική παράλειψη" όπως και για τον υπολογισμό προστίμου. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 δεν διαφωνώ και προσωπικά θεωρώ ότι επιτρέπεται εντός οικισμού, αν και η ασάφεια του νομοθέτη μας αφήνει κάπως ακάλυπτους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχας, θα ηταν χρησιμο να ξεραμε τι οικισμος ειναι αυτος, ποσα τμ. ειναι το οικοπεδο, τι εχει κτισθεί, πότε, απο ποιον, ποσοι ειναι οι συνιδιοκτητες σημερα και πώς απεκτησαν τα μεριδια τους.

εδω για το πού επιτρεπεται η συσταση καθετων [σελ. 2] με εισηγητη τον κ. Λιαδακη.

 

https://www.notarius.gr/uploads/files/0564_2000.pdf

 

Κατα τα λοιπα, ο νομοθετης  εδωσε δικαιωμα τακτοποιησης σε εκτος σχεδιου, στα γνωστα "εξ αδιαιρετου"  με πολλους συνιδιοκτητες,  χωρις συσταση, οπου καθε ενας εχτισε το "δικο του" και δηλωνει ενα κτισμα σαν "δικο του"  με βαση τις ειδικες διαταξεις του 98 παρ.2.

Επειδη, για την τακτοποιηση σε "εκτος", αναφερεται στην δυνατοτητα συστασης οριζοντιας ή καθετης, θεωρω οτι, εφοσον σε αυτον τον οικισμο,

επιτρεπεται η συσταση καθετης, ισχυει το 98 παρ.4.

 αρθρο 98, παρ.4. Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία,

[ειτε εντος ειτε εκτος]

ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος
κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 99 κ.επ. ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων. Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των αναλογούντων προστίμων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόμου αναγωγικά του δικαιώματα έναντι των λοιπών συγκυρίων. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιποί συνιδιοκτήτες μπορούν να αποπληρώνουν τις ορισθείσες δόσεις των αναλογούντων προστίμων αυτοβούλως, σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους, ύστερα από σχετική έγγραφη ή ηλεκτρονική δήλωσή τους.

 

 

image.png

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Γεια σας συνάδελφοι...

Σε αγροτεμάχιο εξ αδιαιρέτου  3 ιδιοκτητών (χωρίς σύσταση )υπάρχουν 3 αυθαίρετες κατοικίες , και 3 διαφορετικές τακτοποιήσεις με τον 4495,με διαφορετικό χρόνο υπαγωγής λόγω οικονομικών προβλημάτων . Πόσο λάθος είναι κάτι τέτοιο; Θα έπρεπε να γίνει μία υπαγωγή που να τις περιλαμβάνει και τις τρεις; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.