Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

9 ώρες πριν, tettris said:

Προφανώς η συνάδελφος εννοεί Κ.Χ. ακινήτου (εφόσον αναφέρεται σε επέκταση πάνω από διαμέρισμα, άρα σε κοινόχρηστο δώμα).

Τα ερωτήματα πρέπει να είναι εξαρχής πλήρη και αναλυτικά διατυπωμένα. Δεν είμαστε μάγοι...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, συμφωνώ! 🙂

Σε ένα δικό μου ερώτημα: μπορεί ένας (υπόγειος) αυθαίρετος χώρος με κοινόχρηστες εγκαταστάσεις να ρυθμιστεί ως κοινόχρηστος, παρ'όλο που η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω αποθήκης-παρακολουθήματος ιδιοκτησίας; Ή οπωσδήποτε "παντρεύεται" σαν χώρος με το παρακολούθημα και ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει κατόπιν της τακτοποίησης; Προφανώς πρόκειται για μη συνηθισμένη περίπτωση. (Συνηγορώντας στην ιδιοτροπία, στην ίδια οικοδομή η πρόσβαση στον ακάλυπτο γίνεται μόνο μέσω οριζόντιων ιδιοκτησιών.)

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

γεια σε ολους Εχω το εξής θέμα : Υπαρχει ΚΑΤΟΙΚΙΑ  με αδεια,  ισογειο και 1ος  (ΙΣΟΓΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ  ΚΑΙ Ο ΟΡΟΦΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ)  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΨΟΥΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ 50% ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ. Υπάρχει μια αποθηκη 2χ3 στην ταρατσα., ΑΥΤΟΣ  ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟΝ 1Ο ΟΡΟΦΟ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΨΟΥΝ.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗς:  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ 4495 της αποθηκης ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΗ αφου θεωρειται συνιδιοκτησία  βάσει του Αρθρου 98 Παρ 4  ??  ή είναι περίπτωση της επομενης παραγράφου 5 του ιδιου άρθρου?? 

ευχαριστώ

(1) Η χρήση κεφαλαίων σε κείμενο δημοσίευσης και τίτλου δεν επιτρέπεται. Επίλεξε «επεξεργασία» (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσε το κείμενο της δημοσίευσής σου. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

- εχει εξαντληθει ο  συντελεστης δομησης;

- την αποθηκη ποιος την εκανε και την γραφει στο Ε9;

- προφανως ισχυει το 98/4

4. Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 99 επ., ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων...κλπ

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Παράθεση

οκ. Ευχαριστω

1. Τον ΣΔ δεν τον εχω δει ακομη .  αλλα ειτε εχει υπόλοιπο σδ είτε οχι και στις 2 περιπτωσεις χρειαζεται τακτοποίηση αφου εγινε μια αποθηκη αυθαίρετα.Την αποθηκη την εκανε ενας απο τους 2 , και προσπαθω να δω αν εγινε απο την αρχη της κατασκευής, τοτε δεν χρειαζεται συναινεση απο τον 2ο ιδιοκτητη.  Το ερωτημα ειναι αν το δικαιωμα υψουν θεωρειται  ως  οριζόντια ιδιοκτησια  με 2 συγκυριους  και υποκειται στην πολεοδομικη νομοθεσια  οπως και μια υλοποιημενη οριζόντια ιδιοκτησια. ή πάμε στην παρ. 9 που λεει οτι χρειαζεται συναίνεση του 51%???

 

Link to comment
Share on other sites

   Ξαναδες την παρ. 5....αφορα επεκταση ....ενω εσυ εχεις αυτοτελη κατασκευη στο κοινοχρηστο δωμα...

Ουτε εντος νομιμου ογκου εισαι...αρα απομενει η παρ. 9

Και βεβαια, αν με καποιον τροπο τακτοποιησει ο ενας ιδιοκτητης...θα αφαιρεθει απο τον σδ.  [εαν υπαρχει]

 Και δικαιουται ο αλλος να ζητησει την κατεδαφιση

 Δες τον σδ...αλλως συζηταμε για το "τιποτε"

 

5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις:

α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση-κατασκευή της οικοδομής ή

β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής, άνωθεν του ισογείου.

 
Link to comment
Share on other sites

οΚ. ΤΟ ΣΔ θα το δω αυριο Το όλο θέμα ειναι αν απαιτειται συναίνεση γιατι δεν τα βρισκουν μεταξυ τους, αλλιως θα γινοταν κανονικά η τακτοποίηση. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΠΑΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ 4 ΚΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥς 2. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΨΟΥΝ  ΚΑΤΑ 50% . ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ Ο αλλος συνιδ/της?? Στέκεται νομικά απέναντί μας.

 

Τελευταία προείδοποίηση: Η χρήση κεφαλαίων σε κείμενο δημοσίευσης και τίτλου δεν επιτρέπεται. Επίλεξε «επεξεργασία» (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσε το κείμενο της δημοσίευσής σου (καθώς και της προηγούμενης). Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Υπάρχει περίπτωση για έκδοση άδειας τροποποίησης όψης διαμερίσματος (αλλαγή από βιτρίνα σε πόρτα γκαράζ) να απαιτείται τακτοποίηση των κοινόχρηστων της πολυκατοικίας; Υπερβολικό μου φαίνεται, αλλά μου πέρασε από το μυαλό και ήθελα να το διευκρινήσω.

Να σημειώσω ότι η αλλαγή (λογικά) μπορεί να γίνει με ΕΕΔΜΚ, όπου το ΦΕΚ Β 1843 αναφέρει:

Quote

Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας, εκτός αν άλλως ειδικότερα ορίζεται:

α) σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών,

Αν έχει τακτοποιηθεί το διαμέρισμα -ως τμήμα κτιρίου- αρκεί για να εκδοθεί η άδεια/έγκριση τροποποίησης της όψης του; Κατά αναλογία με την τοποθέτηση θερμομόνωσης, θέλω να πιστεύω ότι δεν απαιτείται κάτι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.