Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

Ο Ιδιοκτήτης αναμένει το άνοιγμα της κατηγορίας 5. Προς το παρόν δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αναφορικά με την νομιμοποίηση βάσει διατάξεων ΝΟΚ, αν θυμάμαι καλά, επιτρέπεται με βάση τον ΝΟΚ το εκτός περιγράμματος υπόγειο, χωρίς να προσμετρά στο Σ.Δ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Χώρος, ο οποίος στην Ο.Α. αναφέρεται ως υπόγειο, τόσο σύμφωνα με τα σχέδια της Ο.Α. όσο και στην πραγματικότητα είναι από τη μία πλευρά του τελείως εκτεθειμένος και από την άλλη πλευρά η οροφή του βρίσκεται σε ύψος 1,50μ από το έδαφος. Η Ο.Α. εκδόθηκε πριν τον ΓΟΚ '85. Ο χώρος (ενιαία Ο.Ι.), ο οποίος σύμφωνα με την Ο.Α. περιλαμβάνει αποκλειστικά αποθήκες και θέσεις στάθμευσης, έχει προσμετρηθεί εξ' ολοκλήρου στη δόμηση και κάλυψη. Σε τμήμα του χώρου έχει γίνει αλλαγή χρήσης σε κατοικία.

1) Για την αλλαγή χρήσης σε κατοικία θα πάω με αναλυτικό προϋπολογισμό, αφού ήδη είχε προσμετρηθεί σε δόμηση/κάλυψη, σωστά;

2) Για την περίπτωση που υφίσταται επέκταση του χώρου, μπορώ να τον θεωρήσω πράγματι ως υπόγειο για να χρησιμοποιήσω τον μειωτικό συντελεστή 0,50 (είναι αυτοτελής χώρος) για την ΥΔ; 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έτσι είναι, αν ο χώρος έχει μετρήσει σε κάλυψη/δόμηση τότε χρεώνεις μια ΛΠ για την αλλαγή χρήσης και το ξεμπάζωμα. Εννοείται ότι όλα να έχουν γίνει πριν το '11.

Η επέκταση του χώρου εκτός νόμιμου περιγράμματος χρέωνεται με υπέρβαση δόμησης, υπ. κάλυψης και έλεγχο για ενδεχόμενη παραβίαση του Δ, και θα τα έβαζα με μειωτικό 0,50.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε συνέχεια του ερωτήματός μου. η αλλαγή χρήσης που υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό (από τη στιγμή που ο βοηθητικός χώρος έχει προσμετρηθεί στον συντελεστή δόμησης/κάλυψης και τμήμα του μετατράπηκε σε χώρο κατοικίας) μπορώ στην ίδια ΛΠ να συνυπολογίσω και άλλες ΛΠ; Ή η αλλαγή χρήσης βοηθητικού χώρο σε κύριο χώρο, χωρίς ΥΔ/ΥΚ αποτελεί ξεχωριστή ΛΠ;

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Εγκύκλιο 2, σωστά;

 "Η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, της παρ. 7, εφαρμόζεται σε κτίρια με οικοδομική άδεια και συνυπολογίζεται με τις τυχόν υπόλοιπες παραβάσεις της παρ. 5 και για κάθε 15.000 ευρώ προϋπολογισμού, καταβάλλεται παράβολο 250 ευρώ" 

Οπότε σε χώρο που είχε προσμετρηθεί στον συντελεστή δόμησης, παρότι ήταν βοηθητικός χώρος, αρκεί αναλυτικός προϋπολογισμός μαζί με τις λοιπές παραβάσεις όπως π.χ. τροποποίηση διαστάσεων ανοιγμάτων κλπ. χωρίς ΥΔ/ΥΚ και χωρίς συντελεστή αλλαγής χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Τελικά υπάρχει σχετική διευκρίνιση πως υπολογίζεται το πρόστιμο σε ξεμπάζωτο υπόγειο χωρίς αλλαγή χρήσης σε μια από τις όψεις του κτιρίου? Αναλυτικός? Υπέρβαση δόμησης, υψομέτρου? 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το ξεμπάζωμα ( είτε η μη ολοκλήρωση της επιχωμάτωσης αν προτιμάς) είναι η πρωτογενής παράβαση και με αυτή ασχολείσαι. Το τι θα λάβεις σε περίπτωση έκδοσης Ο.Α είναι κάτι διαφορετικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.