Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό


Recommended Posts

Ευχαριστώ για την απάντηση. Πιο πολύ με προβληματίζει, το ότι το έχει κάνει βατό/ επισκέψιμο, μήπως πρέπει να χρεωθεί ως υπέρβαση. 

Ευχαριστώ και πάλι. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Aν καταλαβαίνω σωστά, η οροφή του στεγάστρου αποτελεί ανοιχτή βεράντα στον όροφο; Η παράβαση παραμένει η κατασκευή του στεγάστρου και η σκάλα ανόδου δηλαδή παράβαση αναλυτικού.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, καλό μήνα.

Σε μία ιδιοκτησία έχω στέγη στην οικοδομική άδεια. Η στέγη υπερυψώθηκε κατά 1.5 μ και στο κέντρο της τμήμα της κλείστηκε με γυψοσανίδες για να γίνει ένα δωμάτιο. Υπάρχουν θυρίδες επίσκεψης για το υπόλοιπο τμήμα της στέγης. Λειτουργικά δεν είναι ανεξάρτητη από την υπόλοιπη ιδιοκτησία.

Σε αυτήν την περίπτωση συμβουλεύτηκα οτι μπορούμε να πάμε με αναλυτικό. Ισχύει; Αν όχι πάμε κανονικά με 0,30 μειωτικό συντελεστή;

Και την υπέρβαση ύψους την παραθέτουμε στο φύλλο καταγραφής σαν 150 εκατ.;

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν δίνεις λεπτομερή περιγραφή αντιλαμβάνομαι ότι έχεις κατασκευή σοφίτας (το αναφέρεις ως δωμάτιο μέσα στη στέγη με εσωτερική επικοινωνία). Οπότε, η σοφίτα δεν θα υπολογιστεί με  αναλυτικό αλλά με Υ.Δ θέτοντας και μειωτικό συντελεστή, εφόσον πληροί τα κριτήρια του ορισμού της. Αν λόγω της υπέρβασης ύψους, γίνεται υπέρβαση επιτρεπόμενου ύψους περιοχής, θα πρέπει μαζί με την Υ.Δ να επιβληθεί και υπέρβαση ύψους βάσει των γενικών διατάξεων υπολογισμού προστίμου.

άρθρο 100 παρ. 6.   Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε: 
(...)
β)  εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. 
(...)

ερμηνεία εγκ. 2 ν. 4495:
Για να θεωρηθεί ένας χώρος υπόγειος, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής της παρ.6, θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του ν.1577/85. Όσον αφορά τους εσωτερικούς εξώστες και τις σοφίτες, ελλείψει σχετικής αναφοράς στον ν.1577/85,  θα  πρέπει  να  πληρούνται  οι  προϋποθέσεις  των  ορισμών  των  παρ.  28  και  81  του  άρθρου  2  του  ν.4067/12, ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους. Αυθαίρετα  ισόγεια  κτίρια  με  χρήση  επαγγελματική,  βιομηχανική,  γεωργική  αποθήκη κ.λ.π.,  που  προσμετρώνται  σε  κάθε περίπτωση στον σ.δ. του οικοπέδου/γηπέδου, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έννοια των «βοηθητικών χώρων» και για τον λόγο αυτό δεν έχει εφαρμογή ο μειωτικός συντελεστής. Κατά την ίδια έννοια δεν εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής και σε κτίρια αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων. 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, mplek said:

Η στέγη υπερυψώθηκε κατά 1.5 μ και στο κέντρο της τμήμα της κλείστηκε με γυψοσανίδες για να γίνει ένα δωμάτιο. Υπάρχουν θυρίδες επίσκεψης για το υπόλοιπο τμήμα της στέγης.

Όντως η περιγραφή σου δεν είναι σαφέστατη. Πάντως, αν κατάλαβα σωστά τα δεδομένα, ενώ το δωμάτιο θα πρέπει να μπει με ΥΔ και μειωτικό, αν ο χώρος "έξω" από τις γυψοσανίδες δεν είναι λειτουργικός και οι "θυρίδες" είναι όντως θυρίδες για περιστασιακή επισκεψιμότητα (πχ επισκευές), τότε μπορείς να υπολογίσεις το τμήμα της στέγης άνωθεν του χώρου αυτού με αναλυτικό προϋπολογισμό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που υπάρχουν οι "πόρτες" αυτές και που ο διαχειριστής μηχανικός τις διαπιστώνει στην αυτοψία του, (πιθανή χρήση ως αποθηκευτικού χώρου) ολόκληρη η επιφάνεια του "νέου πλέον ορόφου" (κι όχι ό,τι βολεύει τον φίλτατο ιδιοκτήτη) υπάγεται ως ΥΔ....

Υ.Γ.1. Ή πρόσβαση στο "δωμάτιο" πως γίνεται?

Υ.Γ.2  Στο ακίνητο υφίσταται ΣΟΙ;

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά αν είναι αποθηκευτικός χώρος -> ΥΔ, αν είναι απλά χώρος μέσα σε στέγη γιατί να διαφέρει ως κατασκευή από την περίπτωση εκείνη όπου αντί για "θυρίδα" στο ίδιο επίπεδο με τη σοφίτα υπάρχει καταπακτή με πρόσβαση από τον υποκείμενο όροφο με φορητή σκάλα;

Εξάλλου αν τελικά ο ιδιοκτήτης σκοπεύει να ρίξει μεθαύριο τις γυψοσανίδες και να επεκτείνει τη σοφίτα της οποίας τα όρια θα τα έχει ορίσει σήμερα με την τακτοποίηση αυτή, θα το κάνει προφανώς αυθαίρετα. Αλλά αν σήμερα είναι όντως μη προσβάσιμος ο χώρος "πίσω" από τις γυψοσανίδες (αλλά και ουσιαστικά μη λειτουργικός), νομίζω έχει δικαίωμα να τον ορίσει και ως τέτοιον μέσω της τακτοποίησης.

Και για την εξασφάλιση του συναδέλφου, ανάλογα τί δείχνουν οι φωτογραφίες που θα πάρει σήμερα.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους, 

 

Θα ήθελα την πολύτιμη βοήθειά σας στην πρώτη απόπειρά μου ως νέα μηχανικός στην τακτοποίηση αυθαιρεσιών.

1. Καταρχάς θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να πραγματοποιήσω τις ρυθμίσεις που αφορούν το πατρικό μου σπίτι (είναι στο όνομα του πατέρα μου) ενώ δεν έχω κάνει έναρξη ως ελ.επαγγελματίας αλλά εργάζομαι ως μισθωτή μηχανικός.

2. Όποιος έχει τη γνώση και την υπομονή θα ήθελα να με κατευθύνει στο πώς θα δηλώσω α) αυθαίρετη εξωτερική σκάλα που ξεκινά από το προκήπιο και οδηγεί στην κατοικία α' ορόφου (υλοποιημένη το 1979), ένα μικρό ανοικτό χωρίς πόρτα κτίσμα στην ταράτσα του ισογείου για μηχανολογικές εγκαταστάσεις (περίπου 2-3 τ.μ., στεγασμένο, ανήκει στο επίπεδο του α'΄ορόφου) καθώς και ένα υπαίθριο μεν αλλά στεγασμένο γκαράζ (σκεφτόμαστε να αφαιρέσουμε την οροφή εντελώς).

 

Σας ευχαριστώ,

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. akis73

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

@Georgia Tsazi

1. Πρακτικά· όχι.
Θεωρητικά, υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής (μέσω ΤΕΕ) από την υποχρέωση καταβολής αμοιβής.

Edited by Ζήνων
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας σε τακτοποίηση με αρκετές παραβάσεις και υδ και υκ κλπ κλπ έχω στο οικόπεδο  μια πέργκολα  40τμ  και ύψος 2,80 κατασκεπασμένη το 2010 όπου μπήκε στις λοιπές παραβάσεις  και μια πέργκολα 27τμ κατασκεπασμένη το 2016 η ερώτηση είναι τη δεύτερη πέργκολα την γκρεμίζουμε η την αφήνουμε αφού πλέον η πέργκολα ως 50τμ δεν χεριάζετε εγκρίσεις εργασιών δόμησης  η εγκρίσεις εργασιών  Μ.Κ.  ????

Εσείς πώς θα το μεταφέρατε αυτό στην δήλωση ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.