Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΟΛ 1134/2017 και αγορά αγαθών όπως laptop & tablet


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Θέλω να πάρω ένα καινούριο MacBook μετά από χρόνια, και θα κοστίσει περίπου 2χιλ. Έχω μπλέξει με αυτή την "απαλλαγή ΦΠΑ" του 39Α και προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το νόημα όλης αυτής της βαβούρας. Απ' ότι έχω καταλάβει, εάν θέλω να περάσω το μαραφέτι στα έξοδα (δηλαδή να κόψω τιμολόγιο), είναι υποχρεωτικό να πάω μέσω 39A, δεν υπάρχει δηλαδή δυνατότητα να το πληρώσω κανονικά με ΦΠΑ και να το εκπέσω μετά, όπως όλα τα υπόλοιπα μαραφέτια που δεν είναι κινητά τάμπλετ, φορητοί υπολογιστές και παιχνιδομηχανές (!?!?!)! Αλήθεια, ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΕΣ???

Πρέπει δηλαδή είτε να στείλω στοιχεία στον πωλητή για να κάνει αυτός "κάποια διαδικασία", είτε -εάν δεν το δέχεται αυτό ο πωλητής- να ξοδέψω άλλες 3-4 ώρες από το χρόνο μου για να ασχοληθώ με την "εγγραφή στην υπηρεσία", τον "ορισμό εκπροσώπου" και δεν σημαζεύεται... Στη συνέχεια, θα πρέπει να πονοκεφαλιάσω από την αρχή για να περάσω το έξοδο στην περιοδική ΦΠΑ με τις ιδιομορφίες που συζητούνται εδώ.

Έχω καταλάβει κάτι λάθος, και τελικά δεν είναι τόσο παράλογη η όλη κατάσταση; Ή τα καταλαβαίνω σωστά, και κάποιος μπορεί επιπρόσθετα να επιχειρηματολογήσει υπέρ όλου αυτού του κυκεώνα;

Ευχαριστώ.

Edited by thanar
Link to comment
Share on other sites

Σωστά έχεις καταλάβει.

 

Δεν έχω να επιχειρηματολογήσω υπέρ, ξέρω απλά ότι το μέτρο έγινε επειδή μαγαζιά που πούλαγαν κατά κύριο λόγο κινητά, λαπτοπ και παιχνιδομηχανές έδιναν χαμηλές τιμές και μετά βαρούσαν κανόνι, μη αποδίδοντας ΦΠΑ. Έτσι για τα είδη υψηλού κινδύνου απάτης ΦΠΑ, κατά το υπουργείο, τον ΦΠΑ τον αποδίδει ο αγοραστής.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

OK, σύμφωνοι, αλλά αυτό όλο το μέτρο καταπολεμά ένα πολύ μικρό ποσοστό της φοροδιαφυγής, όπως αυτή αναφέρεται παραπάνω, από όσες εταιρείες-πωλητές βαρούσαν κανόνι και δεν επέδιδαν ΦΠΑ. Καλύπτει μόνο το ποσοστό που οι αγοραστές είναι επαγγελματικά ΑΦΜ. Θεωρώ πως στα συγκεκριμένα προϊόντα "υψηλού κινδύνου" η πλειονότητα των πωλήσεων είναι πωλήσεις λιανικής, περιπτώσεις στις οποίες εκτιμώ πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το παρελθόν...

Link to comment
Share on other sites

Έχω παρατηρήσει το φαινόμενο σε πολλά site με αγγελίες να πωλούνται σε καλή τιμή ακριβά κινητά (συνήθως iPhone) σε κατάσταση "καινούριο στο κουτί του με τις ζελατίνες". Πιστεύω ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που αγοράζει με τιμολόγιο και μετά πουλάει μαύρα με αγγελία ή κάνει άλλου τύπου κόλπα ειδικά με αυτές τις κατηγορίες συσκευών.

Link to comment
Share on other sites

On 20/11/2022 at 1:33 ΠΜ, thanar said:

εάν θέλω να περάσω το μαραφέτι στα έξοδα (δηλαδή να κόψω τιμολόγιο), είναι υποχρεωτικό να πάω μέσω 39A,

Ναι είναι, αλλά δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας 39α.
Ο πωλητής θα ζητήσει εκτύπωση των στοιχείων μητρώου σου (από την προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet) με ημερομηνία εκτύπωσης την προηγούμενη της συναλλαγής και φωτοτυπία ταυτότητας.

Με εύκολο τρόπο συμπεριλαμβάνεται στην περιοδική ΦΠΑ.
Δες την εικόνα στη δημοσίευση περιοδική ΦΠΑ για αγορά άρθρου 39α.
Προσθέτεις την αξία του αγαθού στα υπόλοιπα έσοδά σου και αυτόματα υπολογίζεται ο ΦΠΑ.
Όμως, στο πεδίο "Κύκλος εργασιών ΦΠΑ" συμπληρώνεις μόνο την αξία των εσόδων (χωρίς το αγαθό).
Στα έξοδα συμπληρώνονται κανονικά η καθαρή αξία και ο ΦΠΑ.

Edited by Θαλής
Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, voxson said:

Έχω παρατηρήσει το φαινόμενο σε πολλά site με αγγελίες να πωλούνται σε καλή τιμή ακριβά κινητά (συνήθως iPhone) σε κατάσταση "καινούριο στο κουτί του με τις ζελατίνες"

Ή το "κατάσταση καινούριου. Ανοίχτηκε απλώς για να ελεγχθεί ότι δουλεύει". 

Ή "πωλείται σφραγισμένο, είναι δώρο και δεν το χρειάζομαι" ή το καλύτερο όλων "πωλείται σφραγισμένο, λόγω λάθους στην παραγγελία"! 

(προφανώς αναφερόμαστε στο γνωστό site που ξεκινάει από ινσ και τελειώνει ο ομνια).. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.