Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαθέσιμη η εφαρμογή δήλωσης Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού


Engineer

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 305
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@katrmp, καλημέρα,

Επέτρεψέ μου να έχω τις αμφιβολίες μου. Οχι βέβαια ότι είμαι σίγουρος, και θα το αιτιολογήσω, με βάση συζητήσεις που έχω κάνει με συνάδελφο και μεταφέρω εδώ περιληπτικά μέρος τους:

Κ.Υ.Α. αριθμ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017
"... 2. Στον Επαγγελματικό Λογαριασμό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου. ..."

Ε.2037/2019
"... ζ) Τραπεζικοί λογαριασμοί που τηρούνται ως ταμιευτηρίου, όψεως ή σε συνάλλαγμα, μπορούν να δηλωθούν ως Επαγγελματικοί Λογαριασμοί.  ..."

Αρα @katrmp, αυτό που γράφεις (δηλαδή το "όχι") μπορεί να ίσχυε ---και εδώ έρχονται οι αμφιβολίες που έγραψα αρχικά-- εφόσον τα συγκεκριμένα ποσά προκύπτει από κάπου ότι τα κατατάσσουν σε προνοιακά βοηθήματα για τον φορολογούμενο ως φυσικό πρόσωπο.

Ερχονται όμως και σου λένε ότι πρέπει να καταχωρηθούν στην περιοδική ΦΠΑ με την:

[Ε.2185/2020] 
"... Τα ποσά που εισπράττονται ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, καταχωρίζονται στη δήλωση Φ.Π.Α. στον κωδικό 310 και δεν συμπεριλαμβάνονται στον κωδικό 312. ..."

άρα μάλλον (λέω μάλλον) τα θεωρούν

από την μία επιχειρηματικού χαρακτήρα έσοδα αφού τα χαρακτηρίζουν "ενίσχυση επιχειρήσεων", αλλά

από την άλλη χωρίς να σε υποχρεώνουν να τα δαπανήσεις (αποκλειστικά ή μέρος τους) σε δαπάνες σχετικές με την ενίσχυση της επιχείρησής σου !!!.

Ισως βέβαια έμεσα τα δαπανάς στην επιχείρησή σου ... διότι χωρίς έσοδα/ενίσχυση από κάπου για να υπάρχει ο επιχειρηματίας ως φυσικό πρόσωπο, μπορεί να μην υπάρχει και επιχείρηση.

Επομένως μάλλον

(λέω πάλι μάλλον...οι αμφιβολίες που λέγαμε ... και το "αποκλειστικά" της αρχικής ΚΥΑ ... που με μπερδεύει σε συνδυασμό με όλα τα άλλα)

δεν παύει να είναι επιχειρηματικό έσοδο έστω και αφορολόγητο.

Οπότε παραμένει το "παρόμοιο" ερώτημα:

Ποια είναι η πλευρά της "ασφάλειας" ή εκ του περισσού δήλωση ενός λογαριασμού ως επαγγελματικού (που μάλλον δεν βλάπτει ?)  ή η μη δήλωσή του.

edit: 

Επομένως υπάρχει ο συλλογισμός:
Καταχώρηση στην περιοδική==>το έσοδο γίνεται πλέον επαγγελματικό==>έχει κατατεθεί και σε ΙΒΑΝ==>λογαριασμός θα γίνει επαγγελματικός ==>πρέπει ο ΙΒΑΝ να δηλωθεί και σε κάπαια σημεία (πλατφόρμα Taxis για λογαριασμούς, Ε3) Πρακτικά η τελευταία εγκύκλιος αυτό έκανε ... το έκανε το έσοδο επαγγελματικο

Αν όμως ο συλλογισμός αυτος έχει κάποιο κενό  ? 
Διότι την πιστωση την πραγματοποιησε το Ελληνικό Δημόσιο και ειναι (έτσι αντιλαμβανομαι) μαλλον (αν τελικα θεωρηθεί επαγγελματικο έσοδο) b2b συναλλαγη (οπως πχ πληρωμες απο ΕΟΠΥΥ σε ιατρους)[1] και οχι b2c.

[1] Ε.2037/2019: "... ι)Ιατροί που αμείβονται μέσω ΕΟΠΥΥ και όχι από τους ασθενείς τους δεν έχουν υποχρέωση δήλωσης Επαγγελματικών Λογαριασμών, καθόσον πραγματοποιούν B2B συναλλαγή (αμείβονται μόνο από τον ΕΟΠΥΥ). Εντούτοις, η υποχρέωση για δήλωση Επαγγελματικών Λογαριασμών παραμένει όταν πραγματοποιούν παράλληλα και Β2C συναλλαγές (αμείβονται από τους ασθενείς). ..."

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Μάλλον τελικα δεν τιθεται θεμα γιατι επαγγελματικος (κατα την εννοια του νόμου) για δήλωση ειναι ο λογαριασμος που γινονται πληρωμες b2c (ή και πληρωμες b2c μαζι και με πληρωμες b2b) και όχι λογαριασμος που γινονται πληρωμες μονο b2b.

Επίσης μάλλον για αυτό και η σχετικές αποφάσεις δεν επιζήτησαν ειδικα την υποδειξη επαγγελματικου λογαριασμου αλλα απλα ενός λογαριασμου γιατι η πληρωμη δεν προερχοταν απο consumer και συνεπως δεν ετιθετο σχετικο θεμα και θα μπορουσε να γινει σε οιονδηποτε λογαριασμο

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Τα 

4 hours ago, katrmp said:

++++ respect

πάνε εξίσου και στον "αφανή" συμφορουμίτη @akis63, που αρχικά ανέφερα --και εκ παραδρομής χωρίς το όνομά του-- στην τοποθέτηση μου.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα.

Αν και λογικά θα έχει απαντηθεί μία βοήθεια γιατί είναι πολλές οι σελίδες.

Είμαι μηχανικός δουλεύοντας σε μία εταιρία με μπλοκάκι και υπαγόμενος στο Αρθρο 39 - Παρ. 9 - Δ.Π.Υ. (παροχή υπηρεσιών σε έναν δλδ) αν καταλαβαίνω καλά φορολογούμαι σα μισθωτός.

Έχω κάνει έναρξη στην εφορία σαν ελεύθερος επαγγελματίας με καδ μηχανικού και οι εισφορές μου είναι στον εφκα τσμέδε (επικουρικό και εφάπαξ). Τις εισφορές μου τις παρακρατάει ο εργοδότης μου από τα μικτά και τις αποδίδει αυτός. 

1) Είμαι υποχρεωμένος να ανοίξω λογαριασμό επαγγελματικό όψεως για την πληρωμή των Δ.Π.Υ. που κόβω; 

2) Ο επαγγελματικός όψεως δεν σχετίζεται με την υποχρέωση κτήσης pos στην οποία λογικά δεν είμαι υπόχρεος;

3) Σε όσες τράπεζες πήγα μου λένε για τον επαγγελματικό όψεως έχει μία πάγια χρέωση τον μήνα. Σε άλλους που δουλεύουν με το ίδιο καθεστώς στην εταιρία που είμαι αν και λένε ότι άνοιξαν όψεως δεν έχουν κάποιες πάγιες χρεώσεις. Μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι καλά; 

Θα μου πείτε ρώτα τον λογιστή σου. Έχω πάρει διαφορετικές απαντήσεις και δε μπορώ να βρω τη διάταξη που ορίζει τι είμαι υποχρεωμένος να κάνω.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Με βάση την Ε. 2037/2019 που παρέθεσε πιο πάνω κι ο @georgegaleosθα ήθελα ορισμένες διευκρινίσεις αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος:

Αν μεταφράζω σωστά τις παρ. 3 και 5α, για ελεύθερο επαγγελματία (ατομική επιχείρηση) που έχει μόνο Β2Β κι όχι B2C συναλλαγές δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού, ανεξαρτήτως αν ο ΚΑΔ του εμπίμπτει στη λίστα της με αριθμ. 45231/2017 ΚΥΑ. 

Ο έλεγχος για την ορθή δήλωση ή μη επαγγελματικού λογαριασμού (δηλαδή στην ουσία αν έχει ΚΑΙ B2C συναλλαγές πέρα από B2B) πραγματοποιείται με την περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. κι άρα είναι τριμηνιαίος? Πραγματοποιείται κάθε μήνα? 

Θέλω να πω ότι π.χ. έστω κάποιος ότι κάνει έναρξη επαγγέλματος στην αρχή ενός φορολογικού τριμήνου και σκοπεύει να έχει μόνο B2B συναλλαγές. Παρέρχεται ένας μήνας από την ημερομηνία έναρξης και δεν έχει δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό (με βάση τα προηγούμενα). Εκδίδει το πρώτο Τ.Π.Υ. στο τέλος του φορολογικού τριμήνου κι αφορά μόνο συναλλαγή με επιχείρηση. Υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί στο ενδιάμεσο (αφού παρέλθουν 30 ημέρες από την έναρξη επαγγέλματος) το πρόστιμο για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού? 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.