Μετάβαση στο περιεχόμενο

Είσοδος σε όμορη ιδιοκτησία προς αποτύπωση


Recommended Posts

ερώτηση προς συναδέλφους τοπογράφους

 

Κατά πόσο έχει το δικαίωμα κάποιος να εισέλθει εντός όμορου οικοπέδου / αγροτεμαχίου (εντός περίφραξης, τοιχίου, μαντρότοιχου, κλπ) ώστε να αποτυπώσει κτίσματα ή όρια; Τι γίνεται αν δεν του επιτρέπει ο όμορος ιδιοκτήτης; Υπάρχει κάποιο σχετικό έγγραφο ή νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει νομικά τον τοπογράφο που εισέρχεται σε όμορη ιδιοκτησία προκειμένου να αποτυπώσει το ακίνητο του πελάτη του; (δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις δικαστικής εντολής και πραγματογνωμοσύνων αλλά για απλά τοπογραφικά μεταβιβάσεων, τοπογραφικά διεκδικητικών αγωγών, κλπ);

 

Κοινώς, μπορεί κάποιος να αποτυπώσει όρια, κτισματα ή άλλες επικείμενες λεπτομέρειες εντός ιδιοκτησίας χωρίς τη συναίνεση των φερόμενων ως ιδιοκτητών της; Έχει το δικαίωμα να ζητήσει συνδρομή αστυνομικών αρχών;

 

ευχαριστώ

Edited by noland
Link to comment
Share on other sites

Oxι συνάδελφε δεν μπορείς να μπεις στην ιδιοκτησία του άλλου απαγορεύεται. Χρησιμοποίησε drone εάν δυσκολεύεσαι, ακριβείς εφάμιλλες με τις επίγειες..

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

...Μπορεί οι γείτονες να είναι ..στα μαχαίρια αλλά η δική σου παρουσία πρέπει να είναι ουδέτερη και να πείσεις τον γείτονα να μπεις και να αποτυπώσεις. Να του πεις ότι μπορεί και να ..ζημιωθεί από την μη σωστή αποτύπωση. Εγώ πάντως σε δύο περιπτώσεις ζήτησα συμβολή αστυνομίας και τη είχα. Ήταν όμως αποτύπωση για μελέτη από Δήμο. Μία φορά στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και η δεύτερη στην Επανωμή θεσσαλονίκης.

 

...Από 'δω και πέρα, αφού μέχρι τώρα είχαμε τα gps που πολλά από αυτά έπεσαν σε χέρια ανθρώπων που λίγα πράγματα ήξεραν από τοπογραφία, τώρα θα έχουμε ...τα drone. O φίλος μας παραπάνω τα ονομάτισε κιόλας ότι είναι εφάμιλλα με τα επίγεια (??)(Εγώ δεν το γνωρίζω. είμαι απλά παλιός)!!! Τέλος πάντων.

Φίλε συναδ.  Αν δεν μπεις μέσα κάνε μία οδευσούλα γύρο και α' έξω από τα κτίσματα που θέλεις να αποτυπώσεις, ώστε το κάθε τοποσταθερό (γωνία κτίσματος πχ) να φαίνεται από δύο, τουλάχιστον, σημεία της όδευσής σου και απλώς τα σκοπεύεις σημειώνοντας την οριζόντια γωνία (κάνε και ένα ξεχωριστό κροκί). Το πρόβλημά σου δηλ. ανάγεται σε ¨"εμπροσθοτομίες με διευθύνσεις" που σχεδιαστικά στο autocad είναι πανεύκολο. Μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο αλλά λύνει το πρόβλημα. Αντί για όδευση μπορείς φυσικά να τοποθετήσεις και "τυφλές" στάσεις, από γνωστό σημείο, που θα σε βολεύουν στο μέτρημα. 

Ή πας και αγοράζεις αεροπλανάκι. Γιατί όχι. 

 

dimamp και jojo ετοιμαστείτε να μετασχηματίζετε συν/νες τώρα από αεροπλανάκια.   

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Επειδή τα χρησιμοποιούμε 2 χρόνια τώρα το γνωρίζουμε! έχοντας συγκρίνει καμία 50 άρια αποτυπωσεις με επίγειες! Την ειρωνία του συναδέλφου δεν κατάλαβα οι τεχνολογίες αλλάζουν κ εξελίσσονται να μην μιλήσουμε για laser scanning η δεν το έχεις ακούσει και αυτό?

Η άγνοια και η ασχετοσυνη καμιά φορά είναι επικίνδυνη εάν μάθεις πόσο κάνουν τα επαγγελματικά τετρακοπτερα και τα λογισμικά που χρησιμοποιούμε (βλέπε pix4d) θα κλαις..

Edited by JOHNYMAL
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Δυστυχώς υπάρχουν σημεία (συνήθως πίσω όρια οικοπέδων, κτιρίων, κρυφές θλάσεις, κ.α.) τα οποία δεν φαίνονται από τον εξωτερικό ή κοινόχρηστο χώρο (π.χ. για reflectorless μέτρηση ή εμπροσθοτομία) και απαιτούν είτε "κορδελιές" (ή λειζερ χειρός για τους πιο hi-tech) από τον εσωτερικό χώρο είτε εσωτερική (τυφλή) στάση. Ακόμα και έτσι όμως... Έστω ότι ο ιδιοκτήτης δεν σ'αφήνει και παραφυλαέι να μην μπεις μέσα... Έχει όμως δικαίωμα να αρνηθεί έστω και τη σκόπευση με το τηλεσκόπιο προς το μέρος του; τη μέτρηση απόστασης reflectorless; τη φωτογράφιση;

 

Αναρωτιώμουν αν έχει κάποιος συνάδελφος αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα και αν υπάρχει νομική ή "θεσμική" λύση (π.χ. μια απόφαση ενός οργάνου, δικαστήριο, σύλλογος, ΤΕΕ, κλπ). Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο σε περιπτώσεις καταπατήσεων, διεκδικήσεων, αμφισβητήσεων ορίων κλπ, όσο και σε απλές περιπτώσεις π.χ. αστικών οικοπέδων που απλά πρέπει να "κλείσουν" τα όμορα.

 

Σχετικά με τη χρήση drone που πρότεινε κάποιος συνάδελφος (το θέμα laser scanner για τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος δεν το σχολιάζω...) : Αναμφισβήτητα το τοπογραφικό διάγραμμα για συνήθεις χρήσεις (άδειες, μεταβιβάσεις, κλπ) είναι υπόθεση επίγειας εργασίας. Τόσο από θέμα ακριβειών όσο και απο το βασικότερο: Το τοπογραφικό διάγραμμα μπορεί να περιέχει δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες σημεία έχει όμως μερικά, λίγα, μερικές φορες πολύ λίγα, τα οποία είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ κρίσιμα και ΘΕΣΜΙΚΑ απαραίτητα... και αυτά δεν προσδιορίζονται ΕΛΕΓΞΙΜΑ αλλιώς εκτός των κλασσικών επίγειων μεθόδων. Δυστυχώς, κατα τη γνώμη μου το θέμα με τα drones εχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπου εμφανίζονται νέοι μηχανικοί (και εγώ νέος είμαι) που συνήθως ελέω ΕΣΠΑ έχουν πάρει ελικοπτεράκια, τα πλασάρουν στους αδαείς ως κάτι φοβερά καινοτόμο και νομίζουν ότι δεν θα ξαναπατήσουν χώμα, δεν θα ξανακάνουν μαντραπήδα, δεν θα ξαναπιάσουν βαριοπούλα και ότι γενικά έχουν πιάσει τον παπά απο τα @@@

Ενδεικτικά σας αναφέρω περίπτωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος σύνταξης αστικού διαγράμματος για πράξη αναλογισμού (1:200 !!!) όπου σκάει "συνάδελφος" στο 1/5 της τιμής των υπολοίπων και προτείνει φωτογράφιση από drone και φηφιοποίηση γραμμών από εικονιστική απόδοση. Καλή λοιπόν η τεχνολογία αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τα όρια χρήσης της. Τοπογραφικά από το γραφείο δυστυχώς δεν γίνονται.

Edited by noland
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Το να σκοπεύσεις και να αποτυπώσεις, ή να φωτογραφίσεις όμορο κτίσμα δεν απαγορεύεται 

Με δικ. απόφαση όμως (κι ενδεχομένως με αστυνομική προστασία) μπορείς να μπεις σε όμορο για αποτυπώσεις.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, χαμηλώνοντας τόνους

Έχουμε αποτυπώσει μετά από απλή ενημέρωση του ιδιοκτήτη στο οικείο ΑΤ, οπότε παρίστατο άτομο αστυνομίας  και μάλιστα συνεχώς για όση ώρα ήμασταν επί τόπου.

Επίσης, έχουμε αποτυπώσει με εισαγγελική παραγγελία 

Συμφωνώ με απόψεις συναδέλφων για επιτόπια-επίγεια αποτύπωση.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Προς noland. Χαίρομε που είσαι τοπογράφος και αντιμετωπίζεις το θέμα σαν τοπογράφος.

Προς Johny από ...έναν άσχετο τοπογράφο. Αγαπητέ φίλε πρέπει να σου πω πως έχω χρησιμοποιήσει και εγώ αρκετά την τεχνολογία σαν βοηθητικό μέσο της δουλειάς. Όταν όμως κάποιος συν. βάζει ένα θέμα, εγώ θα τον απαντήσω σαν τοπογράφος μηχανικος. Δεν θα τον πω : Α ξέρεις πήγαινε αγόρασε αεροπλανάκι και μέτρησε. Ούτε φυσικά να μετρήσει με λέϊζερ γιατί απλώς αν είχε θα το έκανε από μόνος του. Ξέρεις εσύ την οικονομική κατάσταση του φίλου μας και του προτείνεις αεροπλανάκι? Όσα έγραψα δεν είχαν καμία μα καμία δόση ειρωνείας. Ασχετος μπορεί να είμαι και πολύ μάλιστα, αλλά δεν ειρωνεύομαι ποτέ. Τόσα ξέρω τόσα λέω. Έχω βαρεθεί όμως να εξηγώ πράγματα σε αρκετούς συναδέλφους, ίσως και εσένα, που ακόμα όμως δεν ξέρω αν τα κατάλαβαν ! Αλλά και δεν με νοιάζει τελικά.

Μακάρι εσύ να μπόρεσες και αγόρασες ελικόπτεράκι και να κάνεις τις δουλειές σου πίνοντας καφέ στην απέναντι καφετέρια του ακινήτου που θα μετρας. Καλές πτήσεις και καλές δουλειές. 

 

Αυτο που έγραψα για  dimamp και jojo ισχύει. Βομβαρδισμός!

 

 

Υ,γ, Εγώ πάντως (σαν άσχετος) το έχω γραμμένο στο βιογραφικό μου πως έκανα, μέσα στα πολλά άλλα και χωροσταθμικό δίκτυο που τα σκέλη των τριγώνων του είχαν μήκος 74 κλμ. 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

..πόσο κάνουν τα επαγγελματικά τετρακοπτερα και τα λογισμικά που χρησιμοποιούμε (βλέπε pix4d) θα κλαις..

Συνάδερφε πίστεψέ με έχω total station, διπλόσυχνο gps, laser χειρός και πολλά άλλα καλούδια  με κόστος αγοράς περί τις 15000 ευρώ αλλά πολλές φορές χρησιμοποίησα τη μεταλλική μετροταινία των 6 ευρώ. 8-)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε πίστεψέ με έχω total station, διπλόσυχνο gps, laser χειρός και πολλά άλλα καλούδια  με κόστος αγοράς περί τις 15000 ευρώ αλλά πολλές φορές χρησιμοποίησα τη μεταλλική μετροταινία των 6 ευρώ. 8-)

Συμφωνώ. Εχω πάει με μηχανικό με 35 χρόνια στη πλάτη και μετρικό εργαλείο την ίδια κορδέλα εδώ και 30 χρόνια και με 2 κορδελιές ξεμπερδέψαμε. Εχω παει με ταχα γκατζετάκια με μηχανήματα

κλπ. και ξαναπήγαμε για να παρουμε και άλλα σημεία.....Με λιγα λόγια καλα τα γκατζετς και τα διπλόσυχνα και οι λοιπές ομορφιές αλλά θέλει και λίγο μαστορά (απο ντοκτορά) η υπόθεση....

Ειδικα στα τοπογραφικά-αποτυπώσεις, επειδή ασχολείται πολύς κόσμος, υπαρχει γενικά μια τάση ότι άμα πάρεις το σούπερ ντούπερ εξάρτημα-εργαλείο θα κάνεις παπάδες και τα πάντα όλα.....

Ισως παλαιότερα να γίνονταν και σε στατικά το αντίστοιχο με τα προγράμματα όταν πρωτοβγήκαν...Αλλα πρεπει να κοπηκε σχετικά νωρίς γιατί δεν ειναι και ακριβώς ανάλογη δουλειά....

 

Τώρα επι του θέματος, λογικά θες να μπείς στα όμορα για στάσεις προκειμένου να αποτυπώσεις το δικό σου. Πηγαινε το στο φιλικό αρχικά και εξηγησέ τους τι ακριβώς θες να κανεις...Τωρα αν θες 

αποτύπωση των όμορων, κανε παραπάνω στάσεις εξωτερικά ώστε να μπορείς να τα χτυπήσεις με το total...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.