Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγορά γκαρσονιέρας - λιγότερα τετραγωνικά


sarris_kosmas

Recommended Posts

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Και ο πωλητής-μηχανικος και ο δικός μου μηχανικός συμφωνούν μαζί σας ότι δεν υπάρχει παράβαση, άρα εκδίδουν βεβαίωση και προχωράμε στην αναγραφή στα συμβόλαια ως 25τμ. Απλώς κοιτάω τώρα που είναι να γίνουν τα χαρτιά μήπως μπορούμε με κάποιον τρόπο να διορθωθούν στα σωστά τμ έτσι ώστε να μην το βρω μπροστά μου στο μέλλον. (Το πολύ πολύ μεταξύ σοβαρού και αστείου θα μεγαλώσω το μπάνιο κατά 2 τμ να είμαστε κομπλέ )

Link to comment
Share on other sites

αυτο που ζητανε σημερα απο τον μηχανικο ειναι,

να βγαλει αυτος τα καστανα απο τη φωτια...αποκρυβοντας τα γεγονοτα ...

δλδ

να μην δει την αδεια και την κατοψη που γραφουν "23" τμ ουτε οτι το εμβαδον ειναι "23" τμ

αλλά,

να θεωρησει οτι αυτο το διαμερισμα ειναι 25 τμ.  επειδη ετσι λεει το συμβολαιο...

και δεν εχει καμμια αυθαιρεσια.

 

[και να μην γραψει οτι αυτος μετραει οτι ειναι "23" τμ. οπως ειναι στην αδεια...

και το συμβολαιο το εχει σαν "25]

 

εδω εχουμε αντιρησεις

Αν γραψει οτι  με βαση την αδεια και την κατοψη και την καταμετρηση βρηκα 23 τμ

αυτος επραξε  σωστα

 

Αλλα "οι αλλοι" δεν μπορουν να κανουν συμβολαιο, επειδη ο τιτλος ειναι για "25" τμ

 

και λενε στον μηχανικο να δαγκωσει την βεβαιωση του.

Link to comment
Share on other sites

 

και λενε στον μηχανικο να δαγκωσει την βεβαιωση του.

Γι'αυτό το ψάχνω από όλες τις μεριές πως θα γίνουν νόμιμα και σωστά και νοικοκυρεμενα. Σε καμία περίπτωση να μην "μπλέξει" κανένας ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Κάποια λύση πρέπει να υπάρχει. Το πολύ πολύ θα αποσυρθω να τελειώνω. Τόσοι άνθρωποι και δεν μπορούμε να βρούμε τον σωστό τρόπο να προχωρήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός καταρχάς δεν υποχρεούται πουθενά στη βεβαίωση να γράψει τετραγωνικά.

Ωστόσο αν γράψει, εννοείται ότι θα γράψει αυτά που μέτρησε δηλαδή 23.

Γιατί αν γράψει 25 έχοντας μια άδεια που λέει 23 τότε θα πρέπει να τακτοποιήσει αυτά τα 2 επιπλέον τετραγωνικά που δεν υπάρχουν!!!

Λογική παραλόγου!

Επαναλαμβάνω, δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι πολεοδομικό και άρα ο μηχανικός δεν μπορεί να σας δώσει λύση.

Το πρόβλημα είναι του λανθασμένου συμβολαίου και άρα στους συμβολαιογράφους θα πρέπει να αναζητήσετε τη λύση.

 

Γενικό σχόλιο. Πάντως γνωρίζοντας όλοι τον τρόπο που γινόντουσαν τα συμβόλαια κάποτε (πόσο είναι μωρέ το σπίτι έε 100τμ περίπου γράψε) είναι τραγικό να κολλάμε σε τέτοιες ηλίθιες τυπικούρες και να μην μπορούν να διορθωθούν τέτοια πρόδηλα σφάλματα.

Edited by danaikaterina
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μου έχει συμβεί: στο συμβόλαιο να φαίνεται το κτίσμα μικρότερο αλλά στην πραγματικότητα μεγαλύτερο. Διορθώθηκε πρώτα η προηγούμενη μεταβίβαση με τα σωστά τετραγωνικά και μετά έγινε η δική μου μεταβίβαση. Είναι υπόθεση αποκλειστικά συμβολαιογραφική και φορολογική επειδή υπολογίστηκαν λιγότεροι φόροι στην προηγούμενη μεταβίβαση. Έχει διπλάσιο "τρέξιμο". Φυσικά χρειάστηκε τοπογραφικό και κατόψεις σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση.

Άλλο ένα βασικό για την περίπτωσή μου ειναι ότι το ακίνητο ήταν ανεξάρτητο κτίριο στο οικόπεδο και δεν είχα μπέρδεμα με άλλους ιδιοκτήτες χιλιοστά κλπ.

Γνώμη μου: απαίτησε να γίνουν όλα με το γράμμα του νόμου. Αν όχι παράτησέ το. Σπίτι αγοράζεις όχι κάτι αναλώσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν αποκλείω να βρεθούν τα μέτρα που λείπουν αν το ξαναδείτε πιο προσεκτικά.. Τι θέλω να πω: Στη συζήτηση θεωρήσαμε αυτονόητο ότι η γκαρσονιέρα είναι 23τμ. Πώς όμως προέκυψαν αυτά τα 23τμ; Στη άδεια συνήθως δεν γράφουμε επιφάνειες διαμερισμάτων, μόνο διαστάσεις (και όχι πάντα όλες), οπότε ο έλεγχος νομιμότητας γίνεται ως προς τις εξωτερικές διαστάσεις και όχι συγκρίνοντας επιφάνειες. Δεν νοείται δηλαδή σύγκριση με ένα 'ξερό' 25τμ που αναγράφεται στη σύσταση ή και στην κάτοψη αυτής. Ειδικά στην περίπτωση των διαμερισμάτων, δεν είναι τόσο αυτονόητο το μέτρημα όπως σε μια μονοκατοικία που μετράει κανείς εύκολα απ' έξω. Οι τοίχοι που βρίσκονται εν επαφή με τους κοινόχρηστους χώρους μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν ότι ανήκουν εξ ολοκλήρου στο διαμέρισμα και όχι μισοί - μισοί (μάλιστα αυτό έχει επικρατήσει ως κανόνας μπορώ να πω από την εμπειρία μου). Το έλαβε αυτό υπόψη ο συνάδελφος που το έβγαλε 23τμ; Επίσης, το πάχος των τοίχων καμιά φορά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν δεν φαίνονται οι λαμπάδες, χωρίς να αποτυπωθεί όλος ο όροφος. Και μην ξεχνάμε ότι στους πίνακες χιλιοστών δίνεται συνήθως μια μικρή δυνατότητα απόκλισης της τάξης του 2%.

 

Αν έχουν ληφθεί τα παραπάνω ήδη υπόψη, και οι διαστάσεις είναι σωστές, τότε φαίνεται ότι στη σύσταση τα φουσκώσανε/ στρογγυλοποιήσανε, όμως αυθαιρεσία δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει αυτό που έγραψε η danaikaterina. Οι βεβαιώσεις είναι τυποποιημένες και δεν γράφουν τετραγωνικά. Όποιος θέλει προαιρετικά να γράψει κάτι, το γράφει στο πεδίο της τεχνικής έκθεσης ή των σχολίων.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν αποκλείω να βρεθούν τα μέτρα που λείπουν αν το ξαναδείτε πιο προσεκτικά.. Τι θέλω να πω: Στη συζήτηση θεωρήσαμε αυτονόητο ότι η γκαρσονιέρα είναι 23τμ. Πώς όμως προέκυψαν αυτά τα 23τμ; Στη άδεια συνήθως δεν γράφουμε επιφάνειες διαμερισμάτων, μόνο διαστάσεις (και όχι πάντα όλες), οπότε ο έλεγχος νομιμότητας γίνεται ως προς τις εξωτερικές διαστάσεις και όχι συγκρίνοντας επιφάνειες. Δεν νοείται δηλαδή σύγκριση με ένα 'ξερό' 25τμ που αναγράφεται στη σύσταση ή και στην κάτοψη αυτής. Το έλαβε αυτό υπόψη ο συνάδελφος που το έβγαλε 23τμ;

Την διαφορά την βρήκε ο μηχανικός μου αλλά και ο πωλητής-μηχανικος συμφώνησε. Τι να πω 2 μηχανικοί και να κάνουν λάθος είναι λίγο δύσκολο. Δεν είναι ότι ο δικός μου το βγάζει 23τμ και ο πωλητής-μηχανικος το βγάζει 25τμ. Και οι δύο συμφωνούν στο 23τμ. Μονή λύση από ότι φαίνεται είναι η 100% συναίνεση της πολυκατοικίας. Άντε να εξηγήσεις τώρα στον κυρ Μήτσο, κυρ Μανωλη, κυρ Μπάμπη κλπ που είναι 70++ τι έχει γίνει και να έρθουν να υπογράψουν...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, να ενημερώσω το φόρουμ για την εξέλιξη για να μπορούν και άλλοι που έχουν παρόμοιες περιπτώσεις να λύσουν το θέμα.

Κατόπιν επικοινωνίας με τον προϊστάμενο του κτηματολογίου Πατρών καιτων δικηγόρων του κτηματολογίου θα προσκομισθούν κάτοψη και άδεια και θα γίνει συμβόλαιο με 23τμ και θα καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο με 23τμ. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ενημερώσω. Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν το καταλαβαίνω αυτό! δηλαδή η μεταβίβαση δεν θα μεταγραφεί ΠΡΩΤΑ στο Υποθηκοφυλακείο και

ΜΕΤΑ θα ενημερωθεί και το Κτηματολόγιο βάσει του συμβολαίου μεταβίβασης και της μεταγραφής του?? 

Link to comment
Share on other sites

Πριν γινουν τα συμβολαια θα προσκομισθουν αδεια, κατοψη και παλιο συμβολαιο στον προισταμενο κτηνατολογιου, θα παρουμε βεβαιωση για να προχωρισει η διορθωση των τμ στο νεο συμβολαιο. Στο νεο αυμβολαιο θα γινεται αναφορα στην βεβαιωση-πραξη διορθωσης του προισταμενου του κτηματολογιου. Η διαδικασια θα ειναι καπως ετσι:

 

βεβαιωση κτηματολογιου-νεο συμβολαιο με 23τμ-υποθυκοφυλακιο-κτηματολογιο με 23τμ.

 

Καπως ετσι μου το εξηγησε η συμβολαιογραφος. Ειμαστε ακομα στο προφορικο μερος. Θα ενημερωσω προσεχως αναλυτικα την διαδικασια μολις ολοκληρωθει (καθως και τι βεβαιωση θα δωσει ο προισταμενος κτηματολογιου).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.