Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Τακτοποίηση αυθαιρεσιών σε όμορα οικόπεδα ιδίου ιδιοκτήτη


Recommended Posts

Δημήτρη δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η μεσοτοιχία όπως την ονομάζουν δεν διαχωρίζει σε αυτοτελείς ιδιοκτησίες και αν υπάρχει συμβολαιογραφικά κατά την προσφιλή τακτική να αποκρύπτεται η πραγματική κατάσταση του ακινήτου, πολύ απλά τα συμβόλαια και η πραγματικότητα δεν ταυτιζονται, με άλλα λόγια ουδέποτε θα έπρεπε να έχει χωριστεί το κτίριο στη μέση, δημιουργώντας 2 οικόπεδα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 211
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

10 λεπτά πριν, subrosaval said:

Παύλο και Δημητρη ευχαριστώ για τις απαντήσεις .

Πάμε λίγο να το δυσκολέψουμε.

Ενω ο όροφος είναι πλήρως διαχωρισμένος , ακόμα και η στέγη, το ισογειο (παλιά έβαζαν τα ζώα εκεί) δεν είναι πλήρως διαχωρισμένο ! Είναι σχεδόν ενιαίο ! Τι κάνουμε ; Γυψοσανιδα ; 🤷‍♂️

απαντησα σε οσα ειχες εσυ γραψει:evil:

10 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

Δημήτρη δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η μεσοτοιχία όπως την ονομάζουν δεν διαχωρίζει σε αυτοτελείς ιδιοκτησίες και αν υπάρχει συμβολαιογραφικά κατά την προσφιλή τακτική να αποκρύπτεται η πραγματική κατάσταση του ακινήτου, πολύ απλά τα συμβόλαια και η πραγματικότητα δεν ταυτιζονται, με άλλα λόγια ουδέποτε θα έπρεπε να έχει χωριστεί το κτίριο στη μέση, δημιουργώντας 2 οικόπεδα.

παυλε,

μερικες  φορες η  θεωρια αναγκαζεται να "υποκυψει" στην πραξη.

Και δεν  εχω κατι διαφορετικο....και αυτο  το εχουν αποδεχθει σαν την λιγωτερο επισφαλή λυση.

Εγω ετσι θα πηγαινα..

 

 

Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, dimitris GM said:

απαντησα σε οσα ειχες εσυ γραψει:evil:

Το ξέρω και σε ευχαριστώ.  Αλλά αν τα έβαζα όλα από την αρχή θα έμπλεκε ακόμη περισσότερο (μπορεί και όχι βεβαια) 😂🤷‍♂️

Edited by subrosaval
Link to comment
Share on other sites

το δικαιον της γυψοσανιδος

αλλως, και γιατι οχι, ειχαν "πανω"  ξεχωριστα σπιτια  και "κατω"  εναν  κοινο χωρο για ζωα, εργαλεια, βαρελια με κρασι,   κανα καζανι για τσιπουρα..:-D.... σπορους.... ξερωγω...]

 

Γ) Λειτουργική συνένωση χώρων όμορων κτιρίων :Εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις υπ ́ αριθμ.13448/16-3-2012 και 13451/16-3-2012 Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Α.Α.Π.116/9.10.2012).

υγ

να δουμε ακομα και την "δουλεια κοινου σκελετου"....;;;;;

σρθρο 9 του ΝΟΚ

2.Δουλείες που έχουν συσταθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν παρεμποδίζουν την έκδοση άδειας δόμησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι δουλείες αυτές καταργούνται κατά τη διαδικασία των επόμενων παραγράφων, αν  εκδοθεί νόμιμη οικοδομική άδεια για να γίνουν στο δουλεύον ακίνητο κατασκευές ή εγκαταστάσεις που καθιστούν αδύνατη, εν όλω ή εν μέρει, την άσκηση της δουλείας.Κατ’ εξαίρεση δεν υπάγονται στην παράγραφο αυτή η δουλεία κοινού σκελετού και η δουλεία διόδου, όπως αυτή ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο. Στα νέα κτίρια πρέπει να εξασφαλίζεται η δίοδος δουλείας στο επίπεδο του εδάφους και σε ύψος χώρου κύριας χρήσ

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να συνοψίσουμε. Ενιαίο κτίριο σε ότι αφορά το ισόγειο, άρα κοινός φέρων οργανισμός ή φέρουσα λιθοδομή. ΚΑτά συνέπεια δεν μπορεί να έχει κάποιος αυτοτελή ιδιοκτησία ανεξαρτήτως του τι γράψανε στα συμβόλαια (αν υπάρχουν τέτοια). Από ότι φαίνεται σύσταση δουλείας για κοινό σκελετό ή άλλως δεν υπάρχει (αλλά και να υπήρχε εμπόδιο θα δημιουργούσε παρά όφελος). Ξεχωριστή δήλωση με το κτίριο να πατάει σε 2 οικόπεδα δεν γίνεται. Το ξεχνάς. Να θυμάσαι την αυτοτέλεια ιδιοκτησιών. Από εκεί ξεκινάνε και εκεί καταλήγουν όλα. Να εξεταστεί η λύση μέσω διαθήκης η οποία να περιγράφει εξ αδιαιρέτου αποδοχή στο ενιαίο και ακόμη καλύτερα να εμφανιστεί ότι ο διαθέτης όριζε να μέσω διαθήκης σύσταση οριζοντίων. Για το τελευταίο (σύσταση οριζοντίων) ίσως δεν είναι απαραίτητο καθώς το κτίριο δεν μπορεί να χωριστεί διαφορετικά, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξουν διαχωρισμένα κτίρια ήτοι κάθετες (υπάρχει κοινός δομικός σκελετός). Η γυψοσανίδα δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα. Θα αποτελέσει απλώς ένα εσωτερικό χώρισμα. Δες και το αρχικό μου ποστ στο ερώτημα και να συζητήσετε με τον δικηγόρο του πελάτη αν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια λύση.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σας
ίσως λιγότερο σύνθετη περίπτωση από όσες περιγράφονται στο παρόν θρεντ μα έχω λίγο μπερδευτεί
 

1.Ακίνητο με ΟΑ 1975 βγαίνει σε οικόπεδο άρτιο - οικοδομήσιμο [2 κατοικίες στο ισόγειο και α όροφος].
2. Το 1981 γινεται σύσταση ο.ι. και αγοραπωλησία, ο πελάτης μου παίρνει 2 ο.ι. επί του ακινήτου (1 στο ισόγειο και την 1 του α ορόφου)
3. Το 1984 αγοράζει ο ίδιος το διπλανό μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, το οποίο στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι προσαρτάται στο διπλανό (υποθέτω αυτό είναι νομότυπο ανεξαρτήτως αν έχουν εξ ολοκλήρου τον ίδιο ιδιοκτήτη; ή όχι; ).
4. Το 2003 η γυναίκα του αποκτά τις δύο λοιπές ο.ι. (1 ισογείου και 1 μελλ. ορόφου) με συμβ. πράξη, η οποία αναφέρεται στον πίνακα, το τοπογραφικό και τα σχέδια του 1981. (χωρίς να αναφέρεται κάπου η προσάρτηση)

Στην σημερινή μου απότύπωση, το κτίριο έχει υπέρβαση 20 τ.μ. και αυθ. Υπόγειο με τα δεδομένα της ΟΑ το στέλεχος της οποίας κατέχω, ο φάκελος έχει χαθεί
(θα χρειαστεί και αντίστοιχη ανασύσταση δλδ στην υδομ).

-Θεωρώ το οικόπεδο στους υπολογισμούς ως προσαρτημένο/ενιαίο; (αν και δεν ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, δεν έχει ακίνητο επάνω, τα οικόπεδα έχουν 2 καέκ, 2 καταχωρήσεις στο Ε9, η όλη αναρώτηση μου προκύπτει από την αναφορά στο συμβόλαιο απόκτησής του, του 1984)
-Ασχολούμαι μονάχα με το οικόπεδο επί του οποίου βγηκε η νόμιμη άδεια για την ανασύσταση, και θεωρώ ότι θα διορθωθεί συμβολαιογραφικα / στο κτηματολόγιο με 1 καέκ και νέο τοπογραφικό/ στη συνέχεια;

Ευχαριστώ για την όποια σκέψη.

Link to comment
Share on other sites

εδω εγινε η παραλειψη, να κατοχυρωθει η "προσαρτηση-συνενωση"  η οποια ηταν μεχι τοτε στον "αερα".

"4. Το 2003 η γυναίκα του αποκτά τις δύο λοιπές ο.ι. (1 ισογείου και 1 μελλ. ορόφου) με συμβ. πράξη, η οποία αναφέρεται στον πίνακα, το τοπογραφικό και τα σχέδια του 1981. (χωρίς να αναφέρεται κάπου η προσάρτηση)"

Η συνενωση δεν εχει συντελεστει τυπικα, γι' αυτο εχεις δυο ΚΑΕΚ.

- Μια λυση θα ηταν να δοσει το 50% του μη αρτιου στη γυναικα του

ωστε να βρεθουνε με τα ιδια ποσοστα και στα δυο

και στη συνεχεια να κανουν την "συνενωση",

 Να κανουν νομιμοποιηση και - μαλλον- τους μενει και υπολοιπο σδ στο "ενιαιο". Μαλλον στην περιπτωση αυτη θα κολλησετε λογω των αυθαιρεσιων στο ενα...

- Αλλως τακτοποιεις το ενα...δινεις το 50% απο το δευτερο στη συζυγο και στη συνεχεια κανετε τροποποιηση της συστασης προς συνενωση με το δευτερο.

 

Μιλα με τον συμβ/φο

 


 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε δύο  γειτονικα οικοπεδα του ίδιου ιδιοκτητη βρίσκεται ισογειος οικοδομή που το ένα τμήμα  της  είναι στο ένα οικόπεδο και το άλλο στο άλλο. Εχουν υποβληθεί δύο ξεχωριστές δηλώσεις. Σωστα;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.