Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαιώματα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών επί στατικών μελετών


stambo

Recommended Posts

Να ρωτησω κατι που εχει να κανει με στατικες μελετες? Αποφοιτοι τει εχουν δικαιωμα για εκπονηση στατικων μελετων?Αν ναι υπο ποιες προυποθεσεις (μεγεθος εργου,οροφοι..)?

Καλη χρονια παιδια.

 

Στατικα μεχρι 2 οροφους χωρις το φυλλο του αντισεισμικού

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 128
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οι Αρχιτέκτονες δεν μπορούν να υπογράψουν αντισεισμικό και γι αυτό χρειάζονται την προσυπογραφή από Πολιτικό Μηχανικό. Η αμοιβή αυτού του αντισεισμικού είναι το 1/1,80 της συνολικής αμοιβής της στατικής μελέτης. Στην πράξη αυτό δεν εφαρμόζεται, τουλάχιστον σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι σύλλογοι μας (ΣΠΜΕ, ΣΠΜΘ) που υποτίθεται νοιάζονται για τα συμφέροντά μας.

 

Δυστυχώς υπάρχει μια απαξίωση όσων ασχολούνται με στατικές μελέτες.

"Τι είναι να κάνεις μαι στατική μελέτη; Κτυπάς τα στοιχεία στον κομπιούτερ και σου βγάζει τη μελέτη."

Οι λόγοι θεωρώ ότι είναι τρεις:

1) μηχανικοί και "μηχανικοί" που όντως αυτό κάνουν και χαλούν την εικόνα μας,

2) κόμπλεξ όσων ισχυρίζονται τα παραπάνω που είτε πάσχουν από τεχνοφοβία είτε είναι παλιοί μηχανικοί, πολλές φορές με τετραψήφιο αριθμό μητρώου και έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας ή ανωτερότητας και τέλος

3) όσων μ' αυτό τον τρόπο προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές μας.

Ας μην ψαρώνουμε λοιπόν. :wink:

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

 

μπορεις σε παρακαλω ,επειδη εχει τεθει θεμα, να μου στηριξεις βασει ποιου νομου οι Αρχιτεκτονες δεν μπορουν να υπογραψουν αντισεισμικο εξαιρεσει των ειδικων κατασκευων??

 

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ

 

Β. Αρχιτέκτονες Μηχανικοί.

Βάσει του Ν-4663/30 και της Εγκ-32484/7-12-61 ερμηνευτικής εγκυκλίου της Υπηρεσίας Οικισμού έχουν απεριόριστα δικαιώματα συντάξεως και υπογραφής Αρχιτεκτονικών Μελετών και επιβλέψεως των εργασιών εκτελέσεως αυτών.

'Εχουν επίσης δικαίωμα συντάξεως και υπογραφής Στατικών Μελετών και επιβλέψεως των αντιστοίχων εργασιών δια κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, εξαιρέσει των ειδικών κατασκευών, ως είναι: οι ειδικές θεμελιώσεις (πεδιλοδοκοί κλπ), κελυφωτές κατασκευές, κατασκευές από προεντεταμένο σκυρόδεμα, πλαισιωτές κατασκευές με μεγάλα ανοίγματα, σιδηρές και ξύλινες κατασκευές με ανοίγματα μεγαλύτερα των 8 μέτρων κλπ. Για τις ειδικές αυτές κατασκευές απαιτείται προσυπογραφή Πολιτικού Μηχανικού (ανάθεση, ανάληψη σύνταξης και υπογραφής της απαιτουμένης μελέτης και επίβλεψη των αντίστοιχων εργασιών).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Διότι επέτρεψε μου Patrick με όλο το σεβασμό και άνευ παρεξηγήσεως όπως έγω δεν μπορώ να κάνω σύνθεση κατασκευής με την ίδια ευκολία και άνεση που θα τη κάνεις εσύ και καλά κάνεις έτσι και ένας Αρχιτέκτων δέν είναι δουλειά του να κάνει στατικές μελέτες και να υπογράφει αντισεισμικά άσχετα τι λένε τώρα οι αποφάσεις του ΤΕΕ και της Πολιτείας και των άλλων συντεχνιών. Εδώ δεν έχει δικαίωμα να το κάνει ένας απόφοιτος ΤΕ (π.χ δομικών έργων και Έργων υποδομής) που στο κάτω κάτω το έχει διδαχθεί σε ένα βαθμό πόσο μάλλον κάποιος συνάδελφος αρχιτέκτων που δεν το γνωρίζει κάν το αντικείμενο. Σε αυτό θα συμφωνήσω με τους συναδέλφους Μηχανικούς ΤΕ που αναρωτιούνται πχ. πώς ένας διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός υπογράφει κάποια (δεν ξέρω ακριβώς ποιά-ας με ενημερώσει κάποιος καλός συνάδελφος) π.χ.Μηχανολογικά. Με ποιά λογική δηλαδή.Ας μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να σου πω μαξιμε. Σιγά τα μηχανολογικά που υπογράφουμε οι πολιτικοί μηχανικοί. Την υδρευση και την αποχέτευση διορώφου ας πουμε. Εδώ μπορούμε να κάνουμε (και έχουμε διδαχθεί) μελέτες ύδρευσης και αποχέτευσης πόλεων, βιολογικούς καθαρισμούς, φράγματα. υδρολογικές μελέτες, διευθετήσεις ποταμών κλπ, δεν μπορούμε μια ύδρευση διωρόφου?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω αγαπητέ συνάδελφε και μελέτη ενεργητικής-παθητικής πυροπροστασίας υπογράφεις καθώς και μηχανολογικά συγκεκριμένης ισχύος. Γι'αυτό λέω ας μας διαφωτίσει κάποιος άλλος συνάδελφος που μπορεί να τα γνωρίζει καλύτερα. Μερικά απο αυτά που αναφέρεις διδάσκονται πάντως στη ειδίκευση Υδραυλικού μηχανικού (λ.χ φράγματα, διευθετήσεις, εγγειοβελτιωτικά) και δεν είμαι σίγουρος εάν έχουν σχέση με ΑΜΙΓΩΣ μηχανολογικό υπόβαθρο π.χ σε τυπικά αστικά υδραυλικά έργα ο υπολογισμός του αγωγού αποχέτευσης δεν νομίζω ότι είναι αρμοδιότητας Μηχανολόγου αλλά δική μας. Το λεβητοστάσιο και ο ανελκυστήρας όμως είναι δική του, αυτό εννοώ ως αμιγώς μηχανολογικά. Συμφωνείς πάντως για την περίπτωση των αρχιτεκτόνων που αναφέρθηκε?

Link to comment
Share on other sites

Αν και έχουμε φύγει από το θέμα, προσωπικά δεν γνωρίζω πολιτικό μηχανικό που να έχει υπογράψει άλλες μελέτες εκτός των αρχιτεκτονικών, στατικών, υδραυλικών, παθητικής και τοπογραφικού.

Link to comment
Share on other sites

@maximos75

Απάντηση στο ερώτημά σου έχει δοθεί ΕΔΩ.

Υδρολογία και εγγειοβελτιωτικά ήταν μαθήματα κορμού αν θυμάμαι καλά (ΑΠΘ 1987-1992).

Πυροπροστασία λογικό να υπογράφουν οι Πολιτικοί Μηχανικοί όταν ο Κανονισμός Πυροπροστασίας (Π.Δ. 71/88 ) συντάχθηκε από Πολιτικό Μηχανικό (καθηγητής ΑΠΘ Κυριάκος Παπαϊωάννου), διδάσκονταν στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΑΠΘ πολύ πριν διδαχθεί σε αρχιτέκτονες και μηχανολόγους και υπάρχει εξειδίκευση στο αντικείμενο στους Πολιτικούς Μηχανικούς (ΑΠΘ).

Link to comment
Share on other sites

H Υδρολογία σαφώς Χάρη ενώ τα εγγειοβελτιωτικά όταν τέλειωσα εγώ υπήρχαν κάποια στοιχεία μέσα στα τυπικά αστικά υδραυλικά έργα ως μάθημα κορμού αλλά βασικά ήταν μάθημα ειδίκευσης -κατεύθυνσης Υδραυλικού μηχανικού. Τέλος πάντων αυτό δεν έχει σημασία, το θέμα είναι απο το link που μου έστειλες να διαβάσω όντως προκύπτει ότι υπογράφει ο Πολιτικός Μηχανικός αμιγώς μηχανολογικά έστω και χαμηλής ισχύος και πρέπει να αναζητηθεί το σκεπτικό διότι το 50 και το 53 που συντάχθηκαν τα ΒΔ οι Πολιτικοί μηχανικοί της εποχής μπορεί να έκαναν κάποια στοιχεία Μηχανολογίας τα οποία όμως εδώ και χρόνια δεν τα βλέπω σε κανένα πρόγραμμα σπουδών των Πολυτεχνικών σχολών. Ίσως να υπάρχει κανένα μάθημα επιλογής αλλά δεν νομίζω πως κάνω λάθος. Δεν αναφέρομαι σε παθητική αλλά σε μελέτες ενεργητικής πυροπροστασίας (springler, αντλιοστάσια, θερμικοί ανιχνευτές κτλ).Έχει τη δυνατότητα να υπογράψει?. Σε τι εξειδίκευση αναφέρεσαι στους Πολιτικούς μηχανικούς του ΑΠΘ σχετικά με το αντικειμένο της παθητικής πυροπροστασίας που προανέφερες ?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έγραψες "...ενεργητικής-παθητικής πυροπροστασίας..." παραπάνω (προφανώς λόγω κεκτημένης ταχύτητας) γι αυτό και η ένστασή μου.

Για τα υπόλοιπα μηχανολογικά (θέρμανση, κλιματισμό, αερισμό, καύσιμο αέριο) συμφωνώ μαζί σου αλλά και εγώ δεν ξέρω κάποιον Πολιτικό Μηχανικό που να εκμεταλλεύεται αυτά τα δικαιώματα που οι περισσότεροι άλλωστε δεν γνωρίζουν!

Μπορείς όμως να μου εξηγήσεις γιατί δεν χρειάζονται μηχανολογικές μελέτες ισόγειες οικοδομές με κάποιους επιπλέον περιορισμούς σε εμβαδό ή όγκο; Μάλλον η πολιτεία θεωρεί τις μελέτες αυτές όχι και τόσο σημαντικές και κατά την ίδια λογική βάζει ακόμα και Πολιτικούς Μηχανικούς να υπογράφουν μηχανολογικά περιορισμένου προϋπολογισμού και ισχύος.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς, διότι οι κανονισμοί ορίζουν σαφώς να υπάρχει μηχανολογική μελέτη από κάποιο αριθμό ορόφων και πάνω ή εάν θυμάμαι καλά ανεξάρτητα των ορόφων εάν ξεπερνούνται κάποια τετραγωνικά. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να έχεις μια αίσθηση του αντικειμένου ειδάλλως ας υπογράφει και ένας εμπειροτέχνης ούτε κάν διπλωματούχος. Εκεί είναι η ένσταση μου που ξεκίνησε με post συναδέλφου στο να υπογράφουν οι Αρχιτέκτονες στατικά με αντισεισμικό έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.