Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιθανή παράταση έκπτωσης 20% για Ν.4495/2017


adadim

Recommended Posts

ο 4495 ομως εγινε δια να μειωθουν τα προστιμα του 4178 και να συνεχιστουν οι τακτοποιησεις, ο αριθμος των οποιων, ακομα, μειωνοταν. Εγινε σαν την προσφορα της αριστερης Κυβερνησεις στον φτωχοτερο λαο. Και τα προστιμα μειωθηκαν ναι! Ο χρονος παρατασης που εκφραστηκα εδω προσωπικά. Αφορά εμενα που στο γραφειο μου έχω δει τον αριθμό των νέων αιτήσεων να μειώνεται. Να πω επίσης ότι έχω δει προβλήματα σε εμάς τους Αρχιτέκτονες, όπως την ΜΣΕ που ή θα μας κάνουν να ξανασπουδάσουμε ή να χρησιμοποιούμε την βοηθεια Πολ. Μηχ. σε περιπτώσεις. Η διαδικασία για εμένα λίγο δυσκόλεψε και το μέτρο με την ΜΣΕ το βρίσκω στη σωστή κατεύθηνση, θα επρεπε ομως να δοθεί ιδιαιτερη εξέταση στα προ του 83 νομίζω που εξαιρεθηκε. Νομιζω ο αντισεισμικος των προ του 83 πασχει και θα επρεπε να δοθεί σε αυτά ιδιαίτερο βάρος να εξετάζονται στατικά τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από του Μηχανικού, ο οποίος ούτως ή αλλοιώς ωφείλει να προσέχει όλα τα έργα του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυθαίρετα: «Ντέρμπι» για τις παρατάσεις των εκπτώσεων προστίμων και την ολοκλήρωση υπαγωγής δηλώσεων
 1 Οκτωβρίου 2018
Του Αργύρη Δεμερτζή

Αντιμέτωπη  με αποφάσεις  για δύο ξεχωριστές παρατάσεις, που αφορούν  η πρώτη στις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων και η δεύτερη στην υποχρέωση μηχανικών και ιδιοκτητών για την πλήρη  υπαγωγή των δηλώσεων αυθαιρέτων του νόμου 4178/13, βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς προσεχώς εκπνέουν οι σχετικές προθεσμίες σύμφωνα με  τον πολεοδομικό νόμο 4495/17.

Συγκεκριμένα :
•    Στις 10 Οκτωβρίου 2018 λήγει η προθεσμία,  μέχρι την οποία ισχύει έκπτωση έως 20%  του ενιαίου ειδικού προστίμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
•    Στις 10 Νοεμβρίου 2018 λήγει η προθεσμία, μέχρι την οποία όλες οι δηλώσεις αυθαιρέτων του ν. 4178/2013 πρέπει να ολοκληρωθούν και να περατωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΤΕΕ.
Οι πληροφορίες
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες, που συγκέντρωσε και διασταύρωσε το ecopress από έγκυρες πηγές, έχουν ως εξής:
Δεν έχει ληφθεί απολύτως καμία απόφαση για καμία από τις δύο παρατάσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Στο υψηλό επίπεδο του υπουργείου Περιβάλλοντος υπάρχει καταρχήν προβληματισμός εάν πρέπει να δοθεί η παράταση για τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων  ή να αποκλειστεί αυτή η εξέλιξη. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.
•    Το θέμα της παράτασης για την πλήρη υπαγωγή αυθαιρέτων του ν.4178/2013,  όπως όλα δείχνουν εξετάζεται ως ξεχωριστό θέμα, για το οποίο θα ληφθούν αποφάσεις σε επόμενο χρόνο.
•    Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την παράταση των εκπτώσεων  των προστίμων αυθαιρέτων  δέχεται συγκρουόμενες εισηγήσεις,  τόσο από τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου όσο και από εξωτερικούς παράγοντες.
•    Οι υπέρμαχοι του αποκλεισμού της παράτασης έχουν ως βασικό επιχείρημα, ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων υπόκειται σε θεσμοθετημένες προθεσμίες και δεν είναι αέναη διαδικασία.
•    Οι ίδιοι επισείουν τον κίνδυνο, πως θα ξεσηκωθεί πολιτική κριτική ότι η πρόσφατη ρητορική της κυβέρνησης για την αυθαίρετη δόμηση ήταν προσχηματική.
•     Οι εισηγητές της παράτασης ισχύος των εκπτώσεων των προστίμων  αυθαιρέτων φαίνεται ότι συγκροτούν ισχυρότατο μέτωπο, με πολλά και βάσιμα επιχειρήματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:
•     Η καθυστέρηση εφαρμογής του πολεοδομικού νόμου 4495/17 σε πολλούς τομείς, ιδίως όσον αφορά στην εφαρμογή των άρθρων 116 και 117, που ρυθμίζουν θέματα συγκρότησης επιτροπών για τους παραδοσιακούς οικισμούς στη χώρα, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι πολλοί και ουσιαστικά μένουν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
•    Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για συνιδιοκτησίες και εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, εξαιτίας καθυστερήσεων εφαρμογής του πολεοδομικού νόμου, δικαστικών αποφάσεων και άλλες αντικειμενικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες αυτών των κατηγοριών να χάνουν την ευνοϊκή ρύθμιση, επίσης χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
•    Αντικειμενικές οικονομικές αδυναμίες, που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να  προλάβουν την προθεσμία που έχει ορισθεί για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Τελευταία ώρα
Με αυτά και άλλα δεδομένα οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι  εντός της εβδομάδας θα γίνουν αλλεπάλληλες συζητήσεις στο ΥΠΕΝ και όλα δείχνουν ότι όσον αφορά την παράταση ή όχι της προθεσμίας για τις εκπτώσεις των προστίμων η τελική απόφαση  θα ληφθεί από τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και θα γίνει γνωστή την τελευταία ώρα, πριν τη λήξη της προθεσμίας. Όπως άλλωστε έχει συμβεί μέχρι τώρα για όλες τις παρατάσεις προθεσμιών των νόμων αυθαιρέτων.
Βουλευτές
Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι υπέρ της παράτασης των εκπτώσεων των προστίμων αυθαιρέτων τάσσονται πολλοί βουλευτές,  τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όσο και από άλλα κόμματα, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα  προς αυτή την κατεύθυνση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Κρήτης Σωκράτης Βαρδάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΝ Γ.  Σταθάκη στη Βουλή, ζητώντας παράταση των προθεσμιών για τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων που λήγουν τον Οκτώβριο. Υπέρ της παράτασης τάσσονται και φορείς και ενώσεις μηχανικών, με υπομνήματα και επιστολές τους προς το ΥΠΕΝ.
Η ερώτηση Βραδάκη
Αναλυτικά η ερώτησή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Βαρδάκη έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών
Θέμα: «Να δοθεί εκ νέου παράταση στις προθεσμίες για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων»
Το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης απασχολεί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι στενά συνυφασμένο με τον τρόπο που το ίδιο το κράτος συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε.
Η σημερινή Κυβέρνηση με τον Νόμο 4495/17 επιδιώκει την ολιστική αντιμετώπιση των αυθαίρετων κτισμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα τακτοποιήσουν και μάλιστα με έκπτωση. Σύμφωνα με την παράγραφο 37α του άρθρου 34 του ν. 4546/2018 (ΦΕΚ Α’ 101/12-06-2018) παρατάθηκε η αρχική προθεσμία που είχε ορισθεί για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Ειδικότερα, «α) κατά είκοσι τοις εκατό (20%), αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος έως τις 8.10.2018,
β) κατά δέκα τοις εκατό (10%), αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος από τις 9.10.2018 έως τις 8.4.2019,
γ) κατά δέκα τοις εκατό (10%) όταν ο αιτών υποβάλει τη μελέτη στατικής επάρκειας».
Ωστόσο, δεδομένης και της οικονομικής αδυναμίας που αντιμετωπίζουν, πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να προλάβουν την προθεσμία που έχει ορισθεί για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Επιπλέον, ζητήματα προκύπτουν και στο κρίσιμο θέμα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών, με τους ιδιοκτήτες να έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα και μη διαχειρίσιμα προβλήματα.
Για ένα ιδιοκτήτη εξ αδιαιρέτου τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, διότι για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία της ένταξης του στον νόμο περί τακτοποίησης θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και χρήμα.
Επειδή για να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες περί τακτοποίησης θα πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες να έχουν ταυτόχρονα την οικονομική δυνατότητα και τη θέληση να υπαχθούν στη ρύθμιση,
Επειδή όλοι οι συνιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν πέραν των προστίμων τακτοποίησης ή νομιμοποίησης και τους φόρους διανομής, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής του συμβολαίου,
Επειδή, μεγάλος αριθμός ιδιοκτησιών στην Ελλάδα βρίσκεται υπό το καθεστώς ομηρίας εξ αιτίας της εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Προτίθενται να δώσουν εκ νέου παράταση για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου όπως αυτές έχουν πλέον διαμορφωθεί με την παράγραφο 37α του άρθρου 34 του ν. 4546/2018 (ΦΕΚ Α’ 101/12-06-2018) και αφορούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων;
Ο ερωτών Βουλευτής
Βαρδάκης Σωκράτης
 
ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
Εξάλλου αίτημα παράτασης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Ν. 4178/2013 προς το ΥΠΕΝ διατύπωσε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Γ. Σταθάκη απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Στυλιανός Μπλέτσας, με την οποία ζητά παράταση για την ολοκλήρωσης της διαδικασίας του Ν. 4178/2013.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με το Ν. 4495/2017, άρθρο 8 παρ.2 οι δηλώσεις του Ν. 4178/2013 πρέπει να ολοκληρωθούν και να περατωθούν εντός προθεσμίας 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του δηλαδή μέχρι τις 10/11/2018.
Δεδομένης της καθυστέρησης εφαρμογής του νόμου κατά το πρώτο διάστημα ισχύος του και δεδομένης της ύπαρξης προβλημάτων και ανάγκης διευκρινήσεων για πολλές περιπτώσεις οι οποίες δεν μπορούν να μεταφερθούν στον νέο νόμο, αιτούμαστε την παράταση εφαρμογής του συγκεκριμένου άρθρου για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμη.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
Μπλέτσας Στυλιανός”
 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Αν θυμάμαι καλά η προθεσία για τα δικαιολογητικά του Ν.4178/13 είναι μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, κι όχι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου που γράφει το άρθρο.

 

" •    Οι ίδιοι επισείουν τον κίνδυνο, πως θα ξεσηκωθεί πολιτική κριτική ότι η πρόσφατη ρητορική της κυβέρνησης για την αυθαίρετη δόμηση ήταν προσχηματική. "

Ναι, ειδικά την συγκεκριμένη κυβέρνηση θα την ενοχλήσει πολύ μία κωλοτούμα ακόμα... Τουλάχιστον αυτή θα είναι προς όφελος της πλειοψηφίας.

Edited by pipakos
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

σωστα

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20/11/2017 του ΤΕΕ

Από 6/11/2017 τέθηκε σε λειτουργία η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του ΤΕΕ για την ένταξη ακινήτων στον ν.4495/17. Η αναζήτηση δηλώσεων υπαγωγής στους ν. 4014/11 και ν. 4178/13 γίνεται μέσα από την ίδια εφαρμογή.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΚΥΑ 27454/2631 (ΦΕΚ 3976/14-11-17), ισχύουν τα εξής:

  • Δηλώσεις υπαγωγής στον ν. 4178/13 δύνανται να ολοκληρωθούν χωρίς να μεταφερθούν στον ν. 4495/17, εντός προθεσμίας δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του ν. 4495/17.
  • [δλδ 3-11-2017 που πηρε ΦΕΚ]
  • Το χρονικό αυτό διάστημα, το σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία υπό τις προϋποθέσεις του ν. 4178/13, προκειμένου να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να περαιωθεί η διαδικασία υπαγωγής στον ν.4178/13.
  • Δηλώσεις υπαγωγής στον ν.4178/13 για τις οποίες δεν υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένης τυχόν Μελέτης στατικής επάρκειας και Τεχνικής έκθεσης ΗΜ, και δεν οριστικοποιηθούν, εντός δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του ν. 4495/17, θα πρέπει να μεταφερθούν στις διατάξεις του ν. 4495/17.
  • Δηλώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/11, περαιωμένες και μη, δύναται να μεταφερθούν στις διατάξεις του ν. 4495/17 εντός της ανωτέρω προθεσμίας. Η μεταφορά γίνεται αρχικά στον ν. 4178/13, με υποχρέωση μεταφοράς στον ν. 4495/17.
    Από την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ (14-11-2017), δεν γίνονται πλέον δεκτές πληρωμές που πραγματοποιούνται με κωδικούς δηλώσεων του ν. 4014/11.
  • Like 2
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Απλά χειρίζονται το θέμα πιο έξυπνα από τους προηγούμενους, για αυτό και θα μαζέψουν περισσότερο χρήμα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα δοθεί η παράταση έστω και τελευταία στιγμή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συνεχίζεται το σίριαλ με τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων – «Ανακοίνωση – τελεσίγραφο» του ΥΠΕΝ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης
Του Αργύρη Δεμερτζή
Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παράτασης προθεσμίας για τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων, που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018.  

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης 2 Οκτωβρίου 2018 επίσημη ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί και ενημερώνει ότι «την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, λήγει η πρώτη φάση δήλωσης αυθαίρετου κτίσματος στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017», χωρίς στην ίδια ανακοίνωση να αναφέρεται το θέμα της παράτασης και συνακόλουθα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα πρόστιμα των  αυθαιρέτων.
Επί λέξη στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνονται τα ακόλουθα:
-«Την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, λήγει η πρώτη φάση δήλωσης αυθαίρετου κτίσματος στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017. Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο παράβολο μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, διασφαλίζουν έκπτωση 20% επί του προστίμου που προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη φάση που διαρκεί μέχρι τις 8/4/2019, το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 10%. Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω μείωση προστίμου κατά 10%, όταν ο αιτών υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ αντιθέτως, το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης».
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά,  να ερμηνευτεί τόσο ως πίεση προς τους ενδιαφερόμενους μηχανικούς και ιδιοκτήτες να σπεύσουν να υποβάλλουν δηλώσεις αυθαιρέτων, στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας ισχύος της ευνοϊκής ρύθμισης για τα πρόστιμα,. όσο και ως ένα είδος «τελεσίγραφου» του ΥΠΕΝ, ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Αμφιθυμία
Οι πληροφορίες του ecopress  αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει αμφιθυμία στην κορυφή του ΥΠΕΝ, όπως επίσης ότι αφετηρία της πολιτικής ηγεσίας είναι η βούληση να μην δοθεί παράταση, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων υπόκειται σε θεσμοθετημένες προθεσμίες και δεν είναι αέναη διαδικασία.
Ταυτοχρόνως όμως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βαρύτητα των επιχειρημάτων και το εύρος των αιτημάτων που υποβάλλονται προς την κορυφή του ΥΠΕΝ υπέρ της παράτασης είναι τέτοια και τόσα, που εξετάζονται με κάθε σοβαρότητα και έτσι αναμένεται το θέμα να κριθεί με τελική απόφαση του ΥΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Χαμηλή ροή
Στις εξελίξεις, που μπαίνουν στη ζυγαριά για την τελική απόφαση του ΥΠΕΝ ασφαλώς είναι η δημοσιοποίηση των στοιχείων δηλώσεων αυθαιρέτων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopressαπό τα οποία προκύπτει η εξαιρετικά χαμηλή ροή δηλώσεων με τον τελευταίο πολεοδομικό νόμο 4495/17. Γεγονός, που όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο γεγονός ότι έχουν καθυστερήσει και για πολλές και κρίσιμες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί  αποφάσεις και εγκύκλιοι του ΥΠΕΝ, που συνδέονται με την πλήρη εφαρμογή του νόμου και τις δηλώσεις αυθαιρέτων.
Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις, που σημειώθηκαν στην έκδοση αποφάσεων για τα θέματα στατικής επάρκειας, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις για τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις συνιδιοκτησίες αυθαιρέτων ούτε καν η συνολική ερμηνευτική εγκύκλιος εφαρμογής του νέου νόμου 4495/17, που αναμένεται να φωτίσει πλήθος ερωτήματα και πτυχές του νέου νόμου και επί της ουσίας, να σημάνει την πλήρη εφαρμογή του, έναν χρόνο μετά την ψήφιση του στη Βουλή.
Διπλή όψη  
Η γραμμή αξιοπιστίας  και δίκαιης εφαρμογής του νέου νόμου, που θέλει να ακολουθήσει το ΥΠΕΝ, αφορά τόσο τις θεσμοθετημένες προθεσμίες και την επιβράβευση αυτών που εγκαίρως υπέβαλαν δηλώσεις αυθαιρέτων, όσο και  αυτούς, που αποκλείονται από την ευνοϊκή ρύθμιση εξαιτίας της απουσίας θεσμοθετημένου πλαισίου για τις περιπτώσεις που τους αφορούν (παραδοσιακοί οικισμοί, συνιδιοκτησίες κ.α), εξαιτίας των καθυστερήσεων εφαρμογής του νόμου,  χωρίς δική τους ευθύνη.
Διακομματική συναίνεση
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι φορείς των μηχανικών, σχεδόν στο σύνολο τους, από περιοχές όλης της χώρας και με διακομματική συναίνεση,  μέσω αποφάσεων των συλλογικών οργάνων τους, τα τελευταία 24ωρα κατακλύζουν το ΥΠΕΝ με αιτήματα υπέρ της παράτασης της προθεσμίας για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αυθαιρέτων, και τεκμηριωμένα ειδικά και γενικά επιχειρήματα εφαρμογής του πολεοδομικού νόμου 4495/17, ενώ παράλληλα υπέρ της παράτασης τάσσονται πολλοί βουλευτές τόσο του κυβερνητικού στρατοπέδου όσο και των άλλων κομμάτων, με προφορικές παρεμβάσεις τους, επισκέψεις στο ΥΠΕΝ αλλά και ερωτήσεις στη Βουλή.
 Καταλυτικό δεδομένο, που φαίνεται να βαραίνει ιδιαίτερα στην κρίση του ΥΠΕΝ και αναμένεται να εξεταστεί σε κυβερνητικό επίπεδο είναι η επίδραση που θα έχει η παράταση της προθεσμίας των εκπτώσεων αυθαιρέτων στις εισπράξεις των προστίμων αυθαιρέτων και τις νέες υπαγωγές, τόσο από δημοσιονομική σκοπιά, όσο και ως προς τη διάσταση της πιστής εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως είναι η είσπραξη των προστίμων αυθαιρέτων,  στην μεταμνημονιακή περίοδο.
Αξιοσημείωτο είναι τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας από πηγές, που δεν επιδέχονται διάψευση, ότι ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του με βουλευτές τόσο του κυβερνητικού στρατοπέδου όσο και των άλλων κομμάτων, που του μεταφέρουν επιτακτικά αιτήματα από περιοχές όλης της χώρας, ιδίως της Κρήτης μέχρι τώρα δεν έχει αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά να εξετάσει μια μικρή ολιγόμηνη παράταση.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.