Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στήριξη στέγης γείτονα πάνω στο ακίνητό μου!


Recommended Posts

Δεν ξέρω αν το παρακάτω είναι ζήτημα για την πολεοδομία ή για κατευθείαν  δικαστική διαδικασία! Η εμπειρία σας παρακαλώ, για να μη χάνεται χρόνος

Έχω ένα ακίνητο που χτίστηκε πριν το 1979. Με νόμιμη πολεοδομική άδεια. Δηλαδή είναι σήμερα 39 ετών! Έλειπα από αυτό για πολλά χρόνια  και ξαναγύρισα το 2018. Το ακίνητο ήταν "άδειο/εγκαταλειμμένο".

Διαπίστωσα-είδα ότι ο γείτονας έχτισε με διάφορες σιδηροκατασκευές στέγη (αυθαιρετοειδή/αντιαισθητικά/πιθανά επικίνδυνη στατικά) στο δικό του ακάλυπτο τμήμα του οικοπέδου του. Οι σιδηροκατασκευές αυτές στηρίζονται  με καρφιά στον (κατακόρυφο) τοίχο του ακινήτου μου (όχι μεσοτοιχία ή δικός του τοίχος). Επίσης σε άλλο σημείο είδα ότι είχε μπει μέσα στο οικόπεδό μου περί τα 15-20 εκατοστά και στήριζε τη στέγη του στον διαχωριστικό τοίχο των οικοπέδων μας - που κτίστηκε από μας πριν 52 χρόνια. Θυμούμαι που ο κτίστης μας τότε- που έκτιζε αυτόν τον τοίχο-με έστελνε στο περίπτερο για τσιγάρα!

Επισήμανα ευγενικά - ανθρώπινα στο γείτονα ότι δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε - κι ότι πρέπει να τα αφαιρέσει κάποια στιγμή -στο κοντινό μέλλον- από τον πλαϊνό τοίχο του ακινήτου μου και από τον διαχωριστικό τοίχο, βρίσκοντας άλλη λύση στη στήριξη της στέγης του! Αυτός όχι μόνο αρνήθηκε ότι έκανε κάτι παράνομο,  αλλά ισχυρίζεται ότι:

α) αυτός έκτισε τον διαχωριστικό τοίχο πριν χρόνια - είναι δικός του!

β) εμείς μπήκαμε 30 εκατοστά στο δικό του οικόπεδο - και με τον διαχωριστικό τοίχο (που απορρίπτει τον προηγούμενο ισχυρισμό του ότι αυτός έχτισε τον διαχωριστικό τοίχο) και με το ακίνητό μας που  χτίστηκε λίγα χρόνια αργότερα από τον τοίχο!

Δηλαδή... με γράφει κανονικά, με χονδροειδή ψέματα. Κι όσο μεγάλο-προκλητικό ψέμα πει κάποιος, μπορεί και να προξενήσει αμφιβολία!

Αναρωτιέμαι, αν είναι αλήθεια τα "χονδροειδή ψέματα",  ο μηχανικός κι ο εργολάβος που έκτισαν το ακίνητό μου, πριν το 1979, μπήκαν έστω και 1 - 2 εκατοστά στο οικόπεδο του άλλου ή ακόμα και 30 εκατοστά; Δεν διάβαζαν το σχέδιο; Κι αν ήταν αλήθεια αυτό,  γιατί δε διαμαρτυρήθηκε ο γείτονας τότε, πριν 39 χρόνια;

Θα μου πει κάποιος: Φώναξε μηχανικό να μετρήσει.. να δει τα χαρτιά...  να καταλήξει...

Βασικά αυτή τη στιγμή φτιάχνω το σενάριο σκέψης.. Το μετά από το μηχανικό! Ποια θα είναι η πιθανή πορεία της υπόθεσης. Είναι δουλειά της πολεοδομίας ή των δικαστηρίων;

Αν τελικά έλθει η πολεοδομία, θα "πειστεί" από αυτό που θα δει με τα μάτια της.. ή κι αυτοί θα ζητάνε χαρτιά επί χαρτιών... και άλλα αποδεικτικά στοιχεία... Βασικά στην Πολεοδομία υπάρχει ακόμα ο φάκελος της άδειας του ακινήτου μου. Πήρα πρόσφατα ένα αντίγραφο τοπογραφικού, οπότε είδα ότι υπάρχουν αρκετά χαρτιά  μέσα στο φάκελο!

Το "κακό" είναι ότι η "καραμπινάτη εικόνα της παρανομίας" είναι ορατή από τον φωταγωγό - που πρέπει να να κατέβει κάποιος με αλουμινιένια σκάλα 8-10 σκαλιών!

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει οπωσδήποτε να δει μηχανικός όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά.

Και σε δικηγόρο καλό είναι να απευθυνθείτε γρήγορα, ο οποίος θα ζητήσει σίγουρα τη συμβολή μηχανικού !!!

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλεις και μία μπακαλίστικη συμβουλή από μη μηχανικό, θα σου έλεγα να βρεις έναν τοπογράφο, κι αφού έχεις τοπογραφικό στα χέρια σου, να σου δείξει πού είναι το όριο των οικοπέδων. Έτσι θα ξέρεις ποιος έχει μπει στο οικόπεδο του άλλου.  Στη συνέχεια, αν αποφασίσεις να κινηθείς εναντίον του γείτονα (νομικά και διαδικαστικά εννοώ),  το πρώτο και απαραίτητο βήμα είναι αυτό που προτείνει ο ppanag από πάνω...

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα θα χρειαστείς μετά τον μηχανικό δικηγόρο.Εξώδικο , μήνυση , αγωγή κλπ. Σίγουρα θα εμπλακεί και η πολεοδομία.

ΑΛΛΑ δεν θα κάνεις μόνος σου καμμία καταγγελία σε πολεοδομία ή αστυνομία παρά μόνο αν στο υποδείξει ο μηχανικός .

Link to comment
Share on other sites

Τα θέματα που υπάρχουν είναι:

α) Αν ο τοίχος είναι όντως δικός σου (μπορείς να το αποδείξεις με την νόμιμη άδεια κατασκευής)

β) Αν έχεις όντως μπει εσύ μέσα στον γείτονα (απαιτείται ακριβές τοπογραφικό και χάραξη των ορίων αναλόγως αν πρόκειται για περιοχή εντός σχεδίου πόλης κλπ)

γ) Πως θα κινηθείς μόλις εξακριβώσεις (με αποδεικτικά) το δίκιο σου στα παραπάνω. Εδώ απαιτείται η συμβουλή του μηχανικού αλλά κυρίως του δικηγόρου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Και πάνω που νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα, έρχεται η πραγματικότητα να μας διαψεύσει.
Κάθε μέρα και μια καινούργια έκπληξη.
Έτσι, για να μη βαριόμαστε :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.