Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαγραφή απο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ


danton

Recommended Posts

Ικαρε μια λυση θα ηταν να διεκδικησουμε -σε αντιστοιχια με το τι εγινε στον ΟΑΕΕ- την δυνατοτητα να μεταταχτουμε στην πρωτη ασφαλιστικη κατηγορια για 3 ετη προκειμενου να υπαρχει καποια ελαφρυνση. Δεν ξερω βεβαια ποσοι το θεωρουν αρκετο, αλλα για μενα θα ηταν καποια βοηθεια.

 

Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι έχω ένσημα από το 1990 τα οποία δεν έχω καταθέσει στο ΤΣΜΕΔΕ και όποτε θελήσω τα καταθέτω και γυρίζω στο "παλιό" ασφαλιστικό, οπότε παύουν να με αφορούν οι παράλογες αυξήσεις. Αν τελικά δεν αποφασίσω τη διαγραφή μου. Συνεπώς, αυτά που γίνονται με αφορούν προσωπικά μόνο επειδή οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διαγραφή χιλιάδων μηχανικών και την κατάρρευση μετά από κάποια χρόνια όλων των ασφαλιστικών παροχών, όχι επειδή θα μου γίνει αύξηση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν προσβάλλουν βάναυσα κάθε αντίληψη δικαίου που ενδεχομένως διαθέτω. Ξεκινάμε, λοιπόν:

 

Θεωρώ την ανωτέρω άποψη ανεδαφική ως καταστροφική.

α) Η τριετής παράταση συνιστά παγίωση της κατάστασης και είναι απλή μετάθεση του προβλήματος. Δεν είναι λύση και όποιος νομίζει ότι μετά από 3 χρόνια τα ετήσια εισοδήματα θα έχουν παραμείνει έστω στο σημερινό επίπεδο καλά θα κάνει να συνέλθει. Για πολλούς λόγους, η τσιχλόφουσκα που ονομάζεται "ελληνικό ΑΕΠ" θα μειωθεί ακόμα περισσότερο έως ότου ισορροπήσει στα ρεαλιστικά για τη χώρα επίπεδα και αρχίσει να εμφανίζεται ανάκαμψη.

β) Είναι απαράδεκτο και άδικο να πληρώσει η νέα γενιά την αποτυχία της όχι τόσο νέας. Το λέω ωμά, κυνικά και ευθέως. (Απαντώ από τώρα ότι ναι, είναι αποτυχία μιας ολόκληρης γενιάς συλλογικά).

γ) Δεν είναι δυνατόν να δίνονται πλέον συντάξεις μεγαλύτερες από τα εισοδήματα των εν ενεργεία εργαζόμενων. Εκτός της εμφανούς αδικίας που συνιστά κάτι τέτοιο, αποτελεί σκέτη καταστροφή της εθνικής οικονομίας.

δ) Το ΤΣΜΕΔΕ τρώει το 33% των εισφορών σε έξοδα που δεν αποτελούν ασφαλιστικές παροχές. Το ποσοστό είναι απαράδεκτα υψηλό. Ας μειωθεί πρώτα αυτό κάτω από το 20% και μετά συζητάμε.

ε) Κανένας άλλος ασφαλιστικός φορέας δεν έχει τόσο υψηλές εισφορές.

στ) Πάμε τώρα στην ουσία: Η αύξηση των εισφορών αποφασίστηκε πριν το PSI και ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2011. Ενώ γίνονταν συζητήσεις για το PSI, στην αναλογιστική μελέτη του Δεκεμβρίου του 2011 που έγινε για το ΤΣΜΕΔΕ αναφέρεται ρητά ότι δεν υπήρχε κανένας πραγματικός λόγος για αύξηση εισφορών αφού το ταμείο δε θα είχε ταμειακό πρόβλημα για τουλάχιστον το 2039, χρόνος μέχρι τον οποίο ασχολείται η μελέτη. Όμως, η μελέτη αναφέρει ρητά ότι ακόμα και με μείωση της περιουσίας του κατά 50% με το PSI, το ταμείο και πάλι δε θα είχε κανένα πρόβλημα τουλάχιστον μέχρι το 2034, με μηδενική αύξηση εισφορών. Θα ήθελε κανείς να εξηγήσει γιατί ψηφίστηκε η αύξηση; (σημείωση: Αυτή η αναλογιστική μελέτη μπορεί να βρεθεί εύκολα στο διαδίκτυο).

 

Ως εκ τούτου, το θέμα είναι πολύ πιο βρόμικο απ' όσο φαίνεται και κατά συνέπεια είμαι αναγκασμένος να συμφωνήσω απόλυτα με αυτούς που ζητάνε στάση πληρωμών ή μαζικές αιτήσεις διαγραφών, αν αποτύχει η καλοπροαίρετη και διαλακτική στάση που ακολουθείται με την επιστολή. Έναν απατεώνα δεν τον παρακαλάς πολύ να βγει από το σπίτι σου. Αν δε φύγει με την πρώτη, τον διώχνεις με τις κλωτσιές.

Edited by scn
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Scn το βασικο προβλημα με το Τσμεδε, ειναι πως ειχε μεγαλο μερος των εσοδων του μεσω των λεγομενων "κοινωνικων πορων", δηλαδη επιβαρυνοντας ενα σωρο υπηρεσιες προς οφελος του (οπως π.χ. η παρακρατηση επι των αμοιβων). Τωρα που λογω μνημονιου και οικονομικης καταστασης αυτο θα καταργηθει, σιγουρα θα υπαρξουν οικονομικα προβληματα. Σε αυτο προσεθεσε και την μειωση στα εσοδα απο τις εγγυητικες, την μειωση του αριθμου των νεοεισερχομενων μηχανικων τα επομενα χρονια και την μειωση των πραγματικων εισοδηματων των ασφαλισμενων και προκυπτει μια ζοφερη κατασταση.

 

Η αυξηση των φορολογικων και ασφαλιστικων υποχρεωσεων-εν καιρω κρισης- αποτελει περα για περα λαθος πολιτικη. Καμμια αμφιβολια περι αυτου.

Edited by thodoris1982
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με το #551 (έχεις και μία θετική ψήφο από μένα) και θέλω να προσθέσω τα παρακάτω:

 

Από τη στιγμή που προέκυψε το θέμα το παρακολουθώ και κατά καιρούς γράφω κι εγώ κάτι. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπιστώνω ότι η συζήτηση από πολλούς συναδέλφους είναι στο επίπεδο της θεωρίας/φιλοσοφίας/ιδεολογίας ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.

 

Αραγε τι σημαίνει αυτό συνάδελφοι?

 

Είστε όλοι εσείς που π.χ. αρνείστε τη στάση πληρωμών, τόσο "πιασμένοι" επαγγελματικά που "έχετε τη δυνατότητα" να πληρώνετε 650 ευρώ το μήνα για εισφορές? Τονίζω το "έχετε τη δυνατότητα", γιατί ακόμη κι αν κάποιος ΠΡΕΠΕΙ να πληρώσει ένα εξάμηνο για την ασφαλιστική ενημερότητα, αν δεν ισχύει το προηγούμενο, δεν θα μπορεί να πληρώνει συνεχώς τα εξάμηνα.

 

'Η μήπως είστε σε μικρότερες ασφαλιστικές κατηγορίες και επειδή αυτό το ποσό δεν σας αφορά προς το παρών, νομίζετε πως όταν θα έρθει η ώρα να το πληρώσετε θα έχετε τα χρήματα να το κάνετε?

 

Αν ισχύει το πρώτο, τότε καλώς φαίνεται αυξάνουν τις εισφορές, εφόσον οι μηχανικοί "έχουν τη δυνατότητα" να τις πληρώνουν με άνεση....

 

Στη δεύτερη περίπτωση, για τους νεότερους συναδέλφους, ας σκεφτούν πως η κατάσταση όσο πάει χειροτερεύει, και αν δεν γίνει κάτι ΤΩΡΑ, δεν θα γίνει ποτέ! Και επειδή, όπως λέει και η παροιμία: "εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θά'ρθεις", θα έρθει και η ώρα που θα συμπληρώσουν τη 15ετία (δεν είναι και τόσο πολλά τα χρόνια...) και τότε, όσοι τουλάχιστον δεν έχουν "καταξιωθεί" ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα παρακαλάνε το ΤΕΕ να τους διαγράψει, κλαίγοντας τα χρόνια που έχασαν και αναλογιζόμενοι τι επάγγελμα θα πρέπει να κάνουν από εκεί και πέρα για να βγουν στη σύνταξη (εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο θεσμός...)

 

Ας μη μιλάμε θεωρητικά λοιπόν, ας πει ο καθένας σε ποια κατηγορία ανήκει, για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Εγώ έχω κλείσει 15ετία και δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώνω 3900 το εξάμηνο!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω κλείσει 15ετία και δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώνω 3900 το εξάμηνο!

 

Δεν είναι σωστό ότι θα δίνεις 3900 το εξάμηνο. Δεν έχεις υπολογίσει πουθενά το φόρο σε αυτά τα χρήματα ο οποίος επιβάλλεται από φέτος. Μαζί με το φόρο, το πραγματικό ποσό που θα δίνεις θα ξεπερνά τα 4500 το εξάμηνο.

Οι μηχανικοί που θεωρούν ότι θα έχουν την επόμενη 5ετία 9000 το χρόνο για ΤΣΜΕΔΕ είτε είναι οι γνωστοί φοροκλέφτες που μαζεύουν τους κλεμμένους φόρους και τους κάνουν απόθεμα, είτε ένα πολύ μικρό ποσοστό που για χ, ψ λόγο έχει πολύ μεγάλα εισοδήματα (ας μην ξεχνάμε ότι και ο καθ' όλα εξαίρετος κος Αρμόδιος Βωβός είναι μηχανικός. Αυτόν δε νομίζω να τον πολυενδιαφέρει αν θα δίνει 4 ή 9 χιλιάδες).

 

Εν ολίγοις, η πρότασή μου είναι σαφής: Αν ως 15 Οκτωβρίου υπάρξει αλλαγή πλεύσης βάσει της επιστολής, έχει καλώς. Αν όχι, τουλάχιστον όσοι μπορούμε ας ξεκινήσουμε συνειδητή στάση πληρωμών. Εγώ ήδη θεώρησα στην Ο.Ε. μου αρκετά παραστατικά ώστε να αντέξω τουλάχιστον 1,5 χρόνο χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα. Αν συμφωνηθεί γενικά, μπορώ να κάνω στάση πληρωμών για 1,5 χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Απο την αλλη αγαπητοι μου φιλοι, θα ηθελα οταν γινεται καποια προταση να αναλυονται και οι επιπτωσεις της.

Π.χ. Το να λες "σταματηστε να πληρωνετε" μπορει να ακουγεται πολυ ευχαριστο στην χωρα του χαβαλε οπου ζουμε, αλλα θα εχει ως αποτελεσμα καποιοι χιλιαδες συνταξιουχοι να βρεθουν χωρις συνταξη, πολλοι εκ των οποιων εχουν αρχισει να εχουν και ευθραυστη υγεια (δλδ σημαντικα εξοδα). Αρα καλο θα ηταν να ζυγιζουμε οτι λεμε.

 

Ικαρε μια λυση θα ηταν να διεκδικησουμε -σε αντιστοιχια με το τι εγινε στον ΟΑΕΕ- την δυνατοτητα να μεταταχτουμε στην πρωτη ασφαλιστικη κατηγορια για 3 ετη προκειμενου να υπαρχει καποια ελαφρυνση. Δεν ξερω βεβαια ποσοι το θεωρουν αρκετο, αλλα για μενα θα ηταν καποια βοηθεια.

 

 

οι συνταξιούχοι έχουν ΗΔΗ πληρώσει για την σύνταξη τους.....οπότε είναι θέμα του κράτους και όχι δικό μας να τους δώσει τα λεφτά ΤΟΥΣ...

 

ας τα πάρουν απο τον προβόπουλο και τους Σαμαρά-Βενιζέλο-Καραταφέρη που ένα μήνα πριν το απαράδεκτο psi αγόραζαν αβέρτα ομόλογα ελληνικού δημοσίου με τα λεφτά του ταμείου ενώ γνώριζαν ότι θα κουρευτούν...

 

το καλύτερο θα ήταν ομαδική στάση πληρωμων (αλλά θεωρώ αδύνατο να γίνει)

Edited by streetas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το καλύτερο θα ήταν ομαδική στάση πληρωμων (αλλά θεωρώ αδύνατο να γίνει)

 

Είναι βέβαιο ότι θα γίνει. Εξ'ανάγκης. Όταν χρωστάω ήδη το προηγούμενο 6μηνο, έχω άλλα 8000 ευρώ χρέος από προηγούμενο διακανονισμό τον οποίο αναγκαστικά χάλασα, μου στέλνουν νέο "ραβασάκι" για άλλα 1500 ευρώ πληρωτέα μέχρι 31/10 ("χαριστικά" πριν αυξήσουν και άλλο τις απαιτήσεις τους), τα συνολικά μου έσοδα το 2012 μέχρι 12/9 είναι ...600 ευρώ, τα υπόλοιπα των τραπεζικών μου λογαριασμών μηδένισαν και με συντηρεί πλέον ο πατέρας μου και η μάνα μου από τις συντάξεις τους (τις οποίες καλούμαι μάλιστα να πληρώνω εγώ από αυτά που -δεν- βγάζω), η απάντηση που τους έχω είναι: ελάτε να κατασχέσετε το σπίτι μου. Βγάλτε το στο σφυρί, βρείτε -αν μπορέσετε- αγοραστή (γιατί εγώ δε μπορώ να βρω) πάρτε -αυτά που νομίζετε ως- χρωστούμενα και με τη διαφορά θα έχω και "χαρτζηλίκι" να τη βγάλω λίγους μήνες ακόμα. Το παραμύθι τελείωσε και δε θα κάτσω να χαλάω άλλο τη ζαχαρένια μου. Έπεσαν (κι άλλο) τα μαλλιά μου, άσπρισα (σαν το βαμβάκι) ε δε θα πεθάνω κιόλας για χάρη σας. Σε αντίθεση με τους γιωτάδες πολιτικούς-δημοσιογράφους-κυβερνώντες που δεν έχουν υπηρετήσει μια μέρα, εγώ έχω πιάσει όπλο και έχω πυροδοτήσει και κάτι ψιλά από εκρηκτικά. Αλίμονο σε αυτούς λοιπόν προσεχώς. -

Edited by tpanag
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Οι συνταξιούχοι, όχι μόνο του ΤΣΜΕΔΕ αλλά όλων των ασφαλιστικών ταμείων, δεν τα έχουν πληρώσει τα λεφτά τους. Όχι τουλάχιστον όλοι.

Τα εφάπαξ και οι συντάξεις που λαμβάνουν πολλοί, είναι πολύ περισσότερες απ' αυτές που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν δώσει.

Βασίζονταν δε, στην υπόθεση ότι θα υπήρχε μια συνεχής ανάπτυξη, αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση των εργαζομένων που πληρώνουν τις εισφορές.

 

_ Η ανάπτυξη πλέον έχει γίνει ύφεση.

_ Το ΑΕΠ συνεχώς συρρικνώνεται

_ Η υπογεννητικότητα και η μετανάστευση πλήττουν τα ασφαλιστικά ταμεία και μόνο ίσως το ΤΣΜΕΔΕ ξεφεύγει λόγω της μανίας των Ελλήνων να γίνουν τα παιδιά τους μηχανικοί-γιατροί-δικηγόροι.

 

Οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν όσα έβαζαν σ' έναν κουμπαρά για τα γεράματα. Δεν λειτουργεί έτσι το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Το ιδιωτικό, ναι. Όχι όμως το δημόσιο, όχι στην Ελλάδα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι συνταξιούχοι, όχι μόνο του ΤΣΜΕΔΕ αλλά όλων των ασφαλιστικών ταμείων, δεν τα έχουν πληρώσει τα λεφτά τους. Όχι τουλάχιστον όλοι.

Τα εφάπαξ και οι συντάξεις που λαμβάνουν πολλοί, είναι πολύ περισσότερες απ' αυτές που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν δώσει.

.........

Οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν όσα έβαζαν σ' έναν κουμπαρά για τα γεράματα. Δεν λειτουργεί έτσι το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Το ιδιωτικό, ναι. Όχι όμως το δημόσιο, όχι στην Ελλάδα.

Με εντυπωσιάζει ότι ακούγεται πλέον δημοσίως αυτή η αλήθεια. Μέχρι τώρα το θέμα ήταν ταμπού και κανείς δεν το άγγιζε. Πάντως, για να λέμε την αλήθεια, το ΤΣΜΕΔΕ και το ταμείο νομικών είναι ίσως τα μόνα ταμεία όπου αυτός ο κανόνας δεν ίσχυε. Σε αυτά τα δύο οι συντάξεις δεν ήταν σημαντικά παραπάνω από αυτά που αντιστοιχούν στις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως λόγω έλλειψης πρόωρων συνταξιούχων. Σε άλλα ταμεία γινόταν και γίνεται το πάρτυ.

Link to comment
Share on other sites

απο περιέργεια...

 

για τι ύψους συνταξη μιλάμε ότι δίνει το ταμείο μας?Τι ποσο?

 

 

 

πάντως κ το χειρότερο με το ΤΣΜΕΔΕ είναι ότι ναι μεν λέμε να βρούμε όποια δουλειά -η δουλειά είναι πάντα δουλειά- αλλά ακριβώς λόγω αυτού δεν μπορούμε.Ούτε ν συμμετάσχουμε σε προγράμματα απασχόλησης αλλά ούτε να σε πάρει κάποιος σαν υπάλληλο (όχι μηχανικό).Οπότε πέρα απο ότι δεν μπορούμε να το πληρώσουμε αφού δεν δουλεύουμε μας αποκλείει ταυτόχρονα και απο οποιαδήποτε άλλη εργασία που θα μπορούσαμε να βρούμε

Link to comment
Share on other sites

Θέλουμε λογιστή για να δούμε αν στο ταμείο μας ισχύει ή δεν ισχύει.

Αν υποθέσουμε πως πληρώνουμε 3.500€ το χρόνο επί 35 έτη, μας κάνει 122.500€

Αν πούμε ότι παίρνουμε πλήρης σύνταξη για 35ετία, 1185€, αυτό σημαίνει πως σε 103 μήνες θα έχουμε πάρει τα λεφτά μας πίσω. Δηλαδή μετά από 9 χρόνια θα βάζουμε το ταμείο μέσα.

Αλλά σε αυτήν την εξίσωση δεν έχει μπει η διαφορετική οικονομική δύναμη που είχαν 3.500€ πριν από 30 χρόνια από αυτήν που έχουν σήμερα.... (Με 3.500€ το '90 αγόραζες γκαρσονιέρα, σήμερα δεν αγοράζεις τίποτα...)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.