Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
On 9/10/2025 at 4:28 ΜΜ, Aeternus said:

....Συνήθως δεν συμβαίνει τίποτα από συμβολαιογραφικής άποψης, απλώς τροποποιείται η εσφαλμένη ηλεκτρονική ταυτότητα από τον μηχανικό.

οκ.

Άρα δεν ισχύουν πιά οι ποινές προς Μηχανικούς με λαθεμένη βεβαίωση περί μη αυθαιρεσίας όπως ήταν προ ΗΤΚ, που υπήρχε και η ποινή στον Μηχανικό από 10000€ έως 100000€ + 1 χρόνο (νομίζω) άδεια επαγγέλματος εκτός....

• Upvote 1
  • Απαντήσεις 227
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Μη με τσιγκλάς 😁 νυχτιάτικα, ούτε είπα ούτε υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο. 
Επιστροφή στο κυρίως θέμα.

• 1 month later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα σε όλους. 

Ως νέος στο ελεύθερο επάγγελμα, θα ήθελα να ρωτήσω τους παλαιότερους, πότε και αν θεωρείτε πως σταματάει η εργασία μας πάνω σε ένα ακίνητο. 

Φτιάχνω ΗΤΚ για έναν πελάτη για το ακίνητό του προς πώληση. Συνεργάζομαι και με τον μηχανικό του αγοραστή σε τυχόν απορίες καθώς μπήκε και αυτός για έλεγχο. Ο αγοραστής το πουλάει εκ νέου και ο νέος αγοραστής έχει βάλει το δικό του μηχανικό για έλεγχο και μου ζητάει μετρήσεις και στοιχεία (χωρίς να έχω εντολή από τον πρώτο αγοραστή -  τις επικοινωνίες τις έχει αναλάβει μεσίτης). 

Αντιλαμβάνομαι πως όταν κάνεις μια τακτοποίηση/ΗΤΚ, "παντρεύεσαι" το ακίνητο και ο επόμενος μηχανικός θέλει να προφυλαχτεί, αλλά πως διαχειριζόμαστε μια τέτοια κατάσταση (μιας και για όλο το "after-sales" δεν πληρώνομαι προφανώς) ή έτσι είναι;

Ευχαριστώ 

Edited by panagicd
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Δεν έγινε πλήρως κατανοητό αυτό που λες. Τι πάει να πει ζητάει μετρήσεις; Ποιες μετρήσεις ακριβώς; Αυτές στο σκαρίφημα της αποτύπωσης εννοείς; Εσύ δίνεις μόνο τα σχέδια (αν είχες κάνει υπαγωγή) και την ΗΤΚ ή και τυχόν τακτοποίηση που έχεις κάνει. Ο συνάδελφος κάνει την δική του αυτοψία. Ελέγχει βάσει των σχεδίων σου ή αν δεν είχε γίνει υπαγωγή και ήταν όλα νόμιμα, βάσει των σχεδίων της Ο.Α  και αν στο τέλος, μετά την δική του αυτοψία διαπιστώσει ανακρίβεια κάπου, επικοινωνεί μαζί σου να το λύσετε επί τόπου. 

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 11/24/2025 at 12:30 AM, Pavlos33 said:

Καλησπέρα. Δεν έγινε πλήρως κατανοητό αυτό που λες. Τι πάει να πει ζητάει μετρήσεις; Ποιες μετρήσεις ακριβώς; Αυτές στο σκαρίφημα της αποτύπωσης εννοείς; Εσύ δίνεις μόνο τα σχέδια (αν είχες κάνει υπαγωγή) και την ΗΤΚ ή και τυχόν τακτοποίηση που έχεις κάνει. Ο συνάδελφος κάνει την δική του αυτοψία. Ελέγχει βάσει των σχεδίων σου ή αν δεν είχε γίνει υπαγωγή και ήταν όλα νόμιμα, βάσει των σχεδίων της Ο.Α  και αν στο τέλος, μετά την δική του αυτοψία διαπιστώσει ανακρίβεια κάπου, επικοινωνεί μαζί σου να το λύσετε επί τόπου. 

Καλημέρα

Ναι μου ζήτησαν το φάκελο της ΟΑ, την τακτοποίηση, τις μετρήσεις που έχω κάνει στα κοινόχρηστα και συμβολαιογραφικά έγγραφα (πίνακα χιλιοστών κτλ). Μου είπανε κιόλας να με πάρουν τηλέφωνο να με ρωτήσουν πως τα έκανα.

Εγώ για να βοηθήσω το συνάδελφο και τη διαδικασία, τα έστειλα από το να τα ψάχνει πάλι στην πολεοδομία απλά το παρουσίασαν (κυρίως ο μεσίτης που θέλει να κάνει τη δουλειά του προφανώς) σαν "υποχρέωση".

Νιώθω λίγο σαν να μπήκε για έλεγχο το ΣΔΟΕ να με ελέγξει και πως κάνω εν μέρει τη δουλειά του συναδέλφου.

Μάλιστα στο ίδιο ακίνητο την πρώτη φορά μου ζήτησαν την αποτύπωση που έκανα πριν γίνει η τακτοποίηση με υπογραφή. 

Οπότε αναρωτιέμαι πού ξεκινάει και που σταματάει η σχέση μας με ένα ακίνητο και η διαχείριση μας σας επαγγελματίες.

Δηλαδή αν το ακίνητο πουληθεί άλλες 5 φορές θα με ψάξουν άλλοι 5 συνάδελφοι να μου ελέγξουν την τακτοποίηση που έκανα στην αρχή; 

Το ζήτημα μου δεν είναι η αποποίηση ευθύνης αλλά να μην με πιάνουν "κορόιδο", που μπαίνει δηλαδή το όριο. 

Ευχαριστώ πολύ 

Edited by panagicd
Δημοσιεύτηκε
On 24/11/2025 at 11:59 ΠΜ, panagicd said:

...σαν "υποχρέωση". ...

Δεν είχες καμία υποχρέωση.

Σ εμένα όταν κάτι σαν αυτό μου το θέτουν ως υποχρέωση τρώνε πόρτα ή λαμβάνουν χρέωση και τέλος..... 

και

dwg δεν δίνω. 

αρχεία PDF (χωρίς σφραγίδες και υπογραφές) δίνω.

Υ.Γ.

Τα ανωτέρω φυσικά είναι γραμμένα με μπολτ γράμματα και στο συμφωνητικό ανάθεσης.

Δημοσιεύτηκε
On 11/24/2025 at 12:04 PM, Didonis said:

Τα ανωτέρω φυσικά είναι γραμμένα με μπολτ γράμματα και στο συμφωνητικό ανάθεσης

Το οποίο είναι μεταξύ εμού και του αρχικού πελάτη που έκανα την ΗΤΚ.

Τώρα το ακίνητο ξανά πωλείται και εγώ δεν έχω καμία επικοινωνία/ανάθεση από τον νέο ιδιοκτήτη να βοηθήσω στην νεα πώληση.

Αυτά ακόμα προσπαθώ να καταλάβω. Στα πλαίσια της συναδελφικοτητας να βοηθήσω (όπως με έχουν βοηθήσει κιόλας) αλλά να μην γίνεται δουλειά εκτός ορίων.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Δημοσιεύτηκε
On 24/11/2025 at 12:32 ΜΜ, panagicd said:

Το οποίο είναι μεταξύ εμού και του αρχικού πελάτη που έκανα την ΗΤΚ.

ναι. Μόνο αυτό.

Οι επόμενοι ιδιοκτήτες αν σου αναθέσουν και αποδεχτείς συνεχίζεις.

• Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.