Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος Μηχανικός? Ρώτησε εδώ… άφοβα!


Recommended Posts

Ναι υπάρχει δυνατότητα να γίνει μία κοινή δήλωση, δηλαδή για τις αυθαιρεσίες των δύο ΟΙ και για τα κοινόχρηστα.

Edited by Aquatic
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 136
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

41 λεπτά πριν, KidPadel said:

@Aquatic η απορία μου είναι κυριώς στο κομμάτι της επέκτασης της κάθε Ο.Ι., τα κοινόχρηστα θα μπουν σε κοινή δήλωση, μπορώ να συμπεριλάβω όμως και την αυθαίρετη επέκταση της κάθε Ο.Ι. σε αυτήν;

το "πρακτικο" μερος του όλου θεματος, δεν φαινεται να εχει επιλυθει.

Να συννενοηθεις πρωτα με τον συμβ/φο σου.

υγ

και να μας πείς....🙂

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

O συμβολαιογράφος ζητάει τρεις δηλώσεις και τρεις βεβαιώσεις που είναι και το πρακτικό σενάριο. Το αυθαίρετο υπόγειο και ξεχωριστό δωμάτιο ανήκουν στον ιδιοκτητη του ισογείου στην πραγματικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση θα ρυθμίσω τα αυθαίρετα κοινόχρηστα σε κοινή δήλωση και κατά την τροποποίηση θα τα πάρει ο ένας ιδιοκτήτης; 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@KidPadel^Το συμβολαιογράφο δεν τον ενδιαφέρει πόσες δηλώσεις θα κάνεις. Αυτό είναι δική σου επιλογή και των πελατών σου.

Αν κάνεις ξεχωριστές δηλώσεις για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες τότε θα κάνεις άλλη μία για τα κοινόχρηστα (προφανώς με όλους τους συνιδιοκτήτες).

Οι βεβαιώσεις θα είναι ισάριθμες με τις οριζόντιες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως του αριθμού των δηλώσεων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι όταν γίνεται  μια δήλωση όλων των ΟΙ μπορουν να συμπεριληφθούν  και τα κοινοχρηστα με τι ποσοστά υπερβασεων;Υπάρχει όμως και άλλη άποψη ότι δηλώνονται οι ΟΙ χωριστά και με άλλη Δήλωση τα κοινόχρηστα.Ποιο είναι το πιο σωστό;

Link to comment
Share on other sites

@Guthwik Δεν είναι κάτι καθορισμένο δηλαδή; Για παραδειγμα αν κάνω μια δήλωση για κάθε Ο.Ι. και μοιράσω και τα αυθαίρετα κοινόχρηστα με τα % του καθένα, σε σύγκριση με το αν κάνω μια για κάθε Ο.Ι. και μια για τα κοινόχρηστα με συνιδιοκτήτες είναι το ίδιο; Συμβολαιογραφικά ή στην εφορία κλπ. δεν έχει κάποια διαφορά; 

Link to comment
Share on other sites

@janna^Αποδεκτά είναι και τα δύο. Είτε όλο το κτίριο μαζί είτε ξεχωριστά τα κοινόχρηστα από τις οριζόντιες ιδιοκτησίες. Προσωπικώς προτιμώ όλα ξεχωριστά αλλά και τα δύο είναι σωστά.

Στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε να κατανείμουμε τις Ο.Ι. στις δηλώσεις όπως θέλουμε. Δηλαδή μία δήλωση για τρεις Ο.Ι., άλλη μία για δύο Ο.Ι. κτλ.

Όμως στην πρώτη περίπτωση πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριλάβουμε όλο το κτίριο σε μία δήλωση.

@KidPadel^Αφού θα κάνεις άλλη δήλωση για κάθε Ο.Ι., είναι υποχρεωτικό να δηλώσεις τα κοινόχρηστα σε ξεχωριστή δήλωση. Δεν έχεις άλλη επιλογή. 

Edited by Guthwik
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

48 λεπτά πριν, janna said:

όταν γίνεται  μια δήλωση όλων των ΟΙ μπορουν να συμπεριληφθούν  και τα κοινοχρηστα με τι ποσοστά υπερβασεων;

Τα κοινόχρηστα τα συγκρίνεις με τα 1000/1000 των επιτρεπόμενων για να βγάλεις τα ποσοστά, σε αντίθεση με τις οριζόντιες που συγκρίνεις με τη δόμηση κ κάλυψη που τους αναλογεί βάση χιλιοστών.

Για να συμπεριλάβεις και τα κοινόχρηστα πρέπει η δήλωση σου να αφορά _όλες_ τις οριζόντιες, αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος να βάλεις σωστά ποσοστά στους ιδιοκτήτες. Αν σου λείπει έστω μια οριζόντια, πχ αν έχει ήδη ρυθμιστεί*, θα πρέπει να κάνεις ξεχωριστή δήλωση για τα κοινόχρηστα.

Πιθανόν και να μπορείς να τη συμπεριλάβεις (την *) και να αναφέρεις την άλλη ρύθμιση, αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστό. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο λάθος με το να έχεις δύο δηλώσεις για την ίδια οριζόντια.

@KidPadel

Εκτός κ αν είσαι κατηγορία 1, είναι θέμα επιλογής. Τα κοινόχρηστα δεν τα επιμερίζεις στις οριζόντιες, αλλά τα αντιμετωπίζεις σαν μια ακόμα ιδιοκτησία με ποσοστό 1000/1000.

Προσοχή, η κάθε οριζόντια έχει δικό της ποσοστό υπέρβασης (για την επιλογή κατηγορίας μόνο, η εγκύκλιος δίνει και μια, ελαφρώς αμφιλεγόμενη, εναλλακτική). Και ξεχωριστό αναλυτικό επίσης (συνηθισμένο λάθος να αθροίσεις τους αναλυτικούς και να χρεώνεις μια λοιπη παράβαση για όλο το κτίριο, ενώ ήθελε μια ανά οριζόντια και μια για τα κοινοχρηστα).

Γενικά το κριτήριο σου θα πρέπει να είναι να προκύπτει το ίδιο πρόστιμο, με οποία μέθοδο και αν ακολουθήσεις.

Κάτι που έχει λογική να χρεωθεί μια φορά είναι η μετακίνηση κτιρίου (κατηγορία 3) που στην περίπτωση ξεχωριστών δηλώσεων το βάζω στα κοινόχρηστα.

Εγώ προσωπικά, το έχω παρατήσει το σπορ της κοινής δήλωσης και έχω σαν κανόνα τις ξεχωριστές δηλώσεις, (με κοινά όμως σχέδια για να μην ξεφεύγει ο αριθμός των αρχείων). Αν είναι λίγες ιδιοκτησίες μπορεί να κάνω και κοινή τεχνική έκθεση, αλλιώς αν βγαίνει σεντόνι τη σπάω. Λιγότερη επιφάνεια για λάθος/δήλωση και δίνεται καλύτερη εικόνα στον πελάτη για τη δουλειά που απαιτείται, ενω με τη μια δήλωση συχνά αρχίζουν κουφά παζάρια. Αν το χειριστείς μεθοδικά, το μόνο έξτρα είναι τα παραπάνω uploads, αλλά οκ, μπροστά στο να μην κάνεις λάθος, ας χάσεις ένα απόγευμα.

Η συμβολαιογράφος θα σου ζητήσει ξεχωριστή βεβαίωση για κάθε οριζόντια κ μια για τα κοινόχρηστα σε περίπτωση που κανείς μια δήλωση, όπου στην περιγραφή θα αναφέρεις και τη δήλωση ρύθμισης.

Η εφορία ασχολείται με το να μπήξει το σωστό φόρο, οπότε αυτό που την ενδιαφέρει είναι τα μ², η χρήση και η παλαιότητα, όλα τα άλλα της είναι αδιάφορα.

Ουφ, τα πα κ ξαλαφρωσα! :D

 

Edited by zazeng
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@zazeng Σ'ευχαριστούμε για τον χρόνο σου. Νομίζω ξεκαθαρίστηκε αρκετά το θέμα μου. Μια λεπτομέρεια, αν κάνω ξεχωριστή δήλωση για τα κοινόχρηστα, συγκρίνω μόνο τα μ² των κοινοχρήστων με τα 1000/1000 των επιτρεπόμενων σωστά; 

Edited by KidPadel
Link to comment
Share on other sites

10 λεπτά πριν, KidPadel said:

μόνο τα μ² των κοινοχρήστων με τα 1000/1000 των επιτρεπόμενων σωστά; 

σωστά, τα κοινόχρηστα αυθαίρετα με το σύνολο των επιτρεπομένων.

@KidPadel άλλο πράγμα τα κοινόχρηστα αυθαίρετα και άλλο η αυθαίρετη επέκταση Ο.Ι. σε κοινόχρηστο, αυτό θα πάει με τα χιλιοστά της Ο.Ι.

Επίσης, άλλο πράγμα ένα ξεχωριστό από την Ο.Ι. αυθαίρετο επί των κοινοχρήστων που το χρησιμοποιεί ένας ιδιοκτήτης. Για αυτό οι απόψεις διίστανται, άλλοι το πάνε με 0/1000 άλλοι με τα χιλιοστά της Ο.Ι.

Edited by zazeng
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.