Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

@trellovoskos ναι. το καταγράφεις αναγκαστικά. Ανάλογα θέματα έχουμε σε αντικατάσταση του λέβητα με ΑΘ split. Εάν ο λέβητας παραμείνει αυτό είναι το κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Εάν αυτονομηθεί τον διακόπτουν με απόφαση συνέλευσης από το δίκτυο διανομής άρα δεν υπάρχει και εκεί το μοναδικό είναι τα split. Όσο είναι συνδεδεμένος υπάρχει.

Ως προς το φύλλο και την κατάσταση του λέβητα. ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ βοήθεια:

"Σε περίπτωση έλλειψης φύλλου συντήρησης αλλά και οποιουδήποτε στοιχείου για την πραγματική θερμική ισχύ του λέβητα, ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να εκτιμήσει την πραγματική θερμική ισχύ του λέβητα από άλλα στοιχεία (όπως τις διαστάσεις του λέβητα και τη σύγκρισή τους με αντίστοιχους λέβητες της αγοράς, σε συνδυασμό με την ισχύ του καυστήρα)"

@despoina_pa θεώρησα ότι η ερώτηση αφορά την κάλυψη (%) στους μήνες (αυτό αναφέρει στη βοήθεια) και όχι το βαθμό απόδοσης. Για το βαθμό απόδοσης σελίδα 145 της ΤΟΤΕΕ-20701-1 ενότητα. 5.8.2.4, τελευταία παράγραφος:

"Για τις αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή Ζ.Ν.Χ., κατά τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου, λαμβάνεται ως τελική θερμική απόδοση ο ονομαστικός συντελεστής απόδοσης SCOP, με τους περιορισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 8 του Κ.Εν.Α.Κ. για την παραγωγή Ζ.Ν.Χ. από αντλίες θερμότητας"

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 773
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ @Sw0rdf1sh.

Εχω μπερδευτεί με το παρακάτω απο το ΤΕΕΚΕΝΑΚ FAQ και επειδή δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμα (κενό γαρ) γι' αυτό θεωρώ πιο σωστό να δηλωθεί θεωρητικό. Το σημείο προσοχής είναι το "έχει καταργηθεί λόγω παλαιότητας", αλλά στο συγκεκριμένο κτήριο ο λέβητας δεν έχει αποξηλωθεί. Ενδεχομένως να ζητήσω να αποξηλωθούν τα 3 σώματα ώστε να ενταχθεί στην περίπτωση αποξήλωσης και να μην υπάρχει πρόβλημα παρότι ο καυστήρας δεν έχει αποξηλωθεί:

 

Ορισμός συστήματος θέρμανσης κατά την ενεργειακή επιθεώρηση όταν το κεντρικό σύστημα θέρμανης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας

Σε πολλές περιπτώσεις το υπό εξέταση κτίριο διαθέτει κεντρικό σύστημα θέρμανσης (λέβητας, αντλία θερμότητα κτλ), το οποίο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω:
α) βλάβης η οποία πρόκειται να αποκατασταθεί,
β) παλαιότητας, με κατάργηση μονάδων (μερική ή πλήρη αποξήλωση εξοπλισμού),
γ) απόφασης ενοίκων, π.χ. ασυμφωνία για οικονομικούς λόγους, κτλ.

Κατά την ενεργειακή επιθεώρηση δηλώνεται ως σύστημα θέρμανσης, το υφιστάμενο κεντρικό σύστημα που υπάρχει στο κτίριο εγκατεστημένο. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 189533/2011, για κάθε σύστημα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος θέρμανσης, του τρέχοντος έτους ή του προηγούμενου έτους.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι το κεντρικό σύστημα θέρμανσης έχει καταργηθεί λόγω παλαιότητας, τότε κατά την ενεργειακή επιθεώρηση δηλώνεται ως σύστημα θέρμανσης, οποιοδήποτε άλλο σύστημα υπάρχει διαθέσιμο στο κτίριο ή κτιριακή μονάδα, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, π.χ. ηλεκτρικά σώματα, αντλίες θερμότητας, θερμάστρες αερίου, κτλ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@trellovoskos στο 90% των πολυκατοικιών εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας σταμάτησαν οι λέβητες. Δεν αντιλέγω ότι προσπαθείς να αποτυπώσεις την πραγματική κατάσταση αλλά όσο α) ο λέβητας είναι συνδεδεμένος και β) υπάρχουν τα σώματα υπάρχει και αποτυπώνεται.

Link to comment
Share on other sites

@Sw0rdf1sh

Για τους λέβητες σε αχρηστία, να ρωτήσω χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα:

Πάω για αυτοψία και βρίσκω ένα αερόθερμο, ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού και δύο κλιματιστικά που τα χρησιμοποιούν για θέρμανση. Τον λέβητα έχουν να τον ανάψουν οκτώ χρόνια, αλλά δεν έχουν βγάλει απόφαση γενικής συνέλευσης. Θα πρέπει να αποτυπώσω μόνο τον λέβητα;

Link to comment
Share on other sites

18 λεπτά πριν, comba said:

vagom υπ. δήλωση διαχειριστή ότι έχει να δουλέψει από το ....+ φωτο λεβητοστασιου ότι ειναι σε αχρηστία.

Μήπως να πάρουμε καλύτερα και μια γραπτή απάντηση απο το υπουργείο να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

Edited by trellovoskos
Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, trellovoskos said:

Μήπως να πάρουμε καλύτερα και μια γραπτή απάντηση απο το υπουργείο να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

όταν η νομοθεσία σε αφήνει σε "δημιουργική ασάφεια" δεν τριβόμαστε στη γλίτσα του τσομπάνη..... 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.