Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικών Έργων Υποδομής


Recommended Posts

Γεια και χαρα σε ολους!Εχασα για λιγα μορια το τμημα Πολιτικων Μηχανικων πηγα μαθηματικο και μετα απο ενα χρονο εκανα 10% και μπηκα Πολιτικων εργων υποδομης.Εχω καποιες ερωτησεις?

1)Οταν τελειωσω,σαν ελευθερος επαγγελματιας μπορω να χτισω διοροφο αυτονομα?

2)Σε περιπτωση που θελω να εξισωσω τα δικαιωματα μου με τα δικαιωματα ενος

διπλωματουχου πολιτικου μηχανικου τι πρεπει να κανω?

κατατακτηριες η υπαρχει και αλλος τροπος?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 157
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για τη στατική μελέτη χρειάζεται συνυπογραφή Πολιτικού Μηχανικού για τον Αντισεισμικό και τη θεμελίωση (μελέτη + επίβλεψη).

Σε ορισμένες πολεοδομίες ενδέχεται να μη το ζητούν.

Link to comment
Share on other sites

Οι Έργων Υποδομής των ΤΕΙ δεν έχουν κανένα δικαίωμα υπογραφής επί οικοδομικών έργων. Μπορούν να πάρουν εργοληπτικά πτυχία επί όλων των κατηγοριών έργων ειδικότητας Πολιτ. Μηχ/κού εκτός από οικοδομικά και αυτά μετά από 5ετία λήψης πτυχίου.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα για δικαιώματα επί αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών είναι για τους Δομικών Έργων ΤΕΙ οι οποίοι παίρνουν εργοληπτικό πτυχίο μόνο για οικοδομικά έργα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλους.

Συγνώμη που δημιουργώ καινούριο post σε ένα θέμα που έχει ήδη

συζητηθεί αλλά την απορία μου τελικά δεν την καλύπτει κανένα από τα ήδη

υπάρχοντα.

Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τους συναδέλφους, επειδή τώρα τελειώνω

Μηχ. Έργων Υποδομής Τ.Ε με αυτό το πτυχίο θα μπορώ να κατασκευάζω

(εκτός από έργα όπως υδρεύσεις, αποχετεύσεις κτλ. ) δημόσια έργα τα οποία

έχουν και οικοδομικά χαρακτηριστικά όπως π.χ κατασκευή τοιχίου, δεξαμενής,

κρασπεδώσεις , πεζοδρομήσεις κτλ

Η βοήθεια σας πολύτιμη

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Απο τα παραπανω ξερω οτι εργα δεξαμενων υπαγονται στην κατηγορια των Υδραυλικων οποτε εχεις δικαιωμα κατασκευης.

 

Παντως γενικα να ξερεις οτι εχεις δικαιωμα κατασκευης εργων που υπαγονται στις κατηγοριες:

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ

ΛΙΜΕΝΙΚΑ

Link to comment
Share on other sites

καλα πέρα απο αυτά που είπε ο συνάδελφος , είναι γενικα και το κλασσικο <<λιγο απολα>>.

Στην Ελλάδα ζούμε αλλωστε.Και τοπογραφικο μπορει να κανεις, και σε κτηρια μπορεις να πας να επιβλεψεις.Αλλωστε το κανουν πολλοι συναδελφοι.Δηλαδή με δυο λογια είναι οτι συμφωνησεις με εκει που θα δουλεψεις.Τωρα σε δική σου εταιρια είναι το θεμα αποκλειστικα.Εκει οσα αναφερθηκαν, αλλα εχω δει συναδελφους ναχουν εταιριες και να κανουν επισκευες κτηριων κτλ(δεν πειραζουν ομως στατικα).Βασικα εχω μαθει απο συναδελφο(κραταω μια επιφυλαξη βεβαια για τα λεγομενα του) οτι του δεχτηκαν ακομα και αδεια ισογειου εξοχικου που ειχε βγαλει (απο το Υποδομης κ αυτος)..Οτι ναναι γενικα θα ισχυει και ταυτοχρονα και τιποτα, μεχρι να βγουν δικαιωματα..αν βγουν ποτε..

 

Υ.Γ Πάντως συμφωνα με τα μαθηματα πουκανα στη σχολη και εγω, και με δεδομενα οτι ειχα εργασια εξαμηνου μελετη για ισογειο δομημα (η οποια εβγαινε για πλακα), απτη θεμελιωση μέχρι τελους,προσωπικη γνωμη πως θαπρεπε να δεχονται και τετοιες αδειες απο μας.Αλλωστε , ελεος, ολοι ξερουν πως ειναι γελοιο μεχρι 2 οροφους..λολ..Και ηταν και ολη η εργασια με το χερι οι υπολογισμοι..ουτε προγραμματα ουτε τιποτα...χεχε..Τεσπα αυτο το ειπα σαν προωσπικη γνωμη..δεν ξερω αν θα ισχυσει, αν ισχυει κτλ..

Link to comment
Share on other sites

Χαιρετώ!

 

Θα μπορούσε κάποιος να με ενημερώσει σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ έργων υποδομής και ΤΕΙ δομικών έργων? (Ομοιότητες-διαφορές)

Ένας φίλος που τώρα δίνει πανελλήνιες αναρωτιέται για το θέμα αυτό, αλλά εγώ σαν μηχανικός χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης δεν μπορώ να τον διαφωτίσω ιδιαίτερα...οπότε παρακαλώ όποιον γνωρίζει και επιθυμεί ας βοηθήσει!

 

Ευχαριστώ εκ τω προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Το 1994 βγήκε το Π.Δ. 318/94 που καθόριζε τα επαγγελματικά δικαιώματα των εν λόγω πτυχιούχων. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η εν λόγω σχολή όπως και όλες οι σχολές μηχανικών των ΤΕΙ, δεν είχαν επαγγελματικά δικαιώματα και εν αναμονή των σχετικών Π.Δ. γινόταν καταχρηστικά αποδοχή κάποιων παλαιών βασιλικών διαταγμάτων. Όμως το ΤΕΕ προσέφυγε κατά του Π.Δ. 318/94 και το ΣτΕ ακύρωσε την παράγραφο 2 όπου περιγράφονταν λεπτομερώς τα δικαιώματα για κάθε κατηγορία. Η ΕΕΤΕΜ (ο φορέας των πτυχιούχων μηχανικών) αναφέρει πως το ΣτΕ ακύρωσε μόνο την παράγραφο 2 αλλά παραμένει εν ισχύ η παράγραφος 1 η οποία λέει γενικώς ότι οι πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους. Στις πολεοδομίες η κατάσταση είναι επίσης συγκεχυμένη. Άλλοι κάνουν δεκτές μελέτες χωρίς πρόβλημα, άλλοι πάλι τις απορρίπτουν. Λόγω της μεγάλης αναστάτωσης η πολιτεία ετοίμασε νέο σχέδιο Π.Δ. για τα δικαιώματα της εν λόγω σχολής (μαζί με αυτή των έργων υποδομής) τα οποία έχει αποστείλει εδώ και 3 χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ προς συνυπογραφή. Τα εν λόγω Π.Δ. όμως δεν έχουν ακόμα υπογραφεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ αφού η γνωστή για το ρόλο της συντεχνία του ΤΕΕ με διάφορες παρεμβάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου καθυστερεί την υπογραφή μέχρι και σήμερα. Ως εκ τούτου, η εικόνα παραμένει νεφελώδης με το Π.Δ. 318/94 να βρίσκεται εν ισχύ πλην της παραγράφου 2 και να επικρατεί κομφούζιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.