Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιβλιογραφία για πολεοδομικές μελέτες


Recommended Posts

Γειά σας.

Αν και 1.5 χρόνια στο επάγγελμα (μόλις τέλειωσα φαντάρος) δεν είχα ασχοληθεί ξανά με πράξεις εφαρμογής, τακτοποιήσεις κ.λπ. Στη σχολή δεν τα μάθαμε αυτά (αρχιτέκτονας). Τώρα στην εταιρεία μου ζητάνε να ξεκινήσω μια μικρή πολεδομική μελέτη που περιλαμβάνει και τροποποίηση ρυμοτομικού, μια άλλη μελετούλα πράξη εφαρμογής και σε μια παλιά μελέτη τους κάτι τακτοποιήσεις - προσκηρώσεις κ.λπ. Δηλαδή μου ζητάνε τα πάντα από λίγο!

 

Το πρόβλημά μου είναι να διαβάσω και να μάθω ΠΡΙΝ πάρουν είδηση ότι δεν τα πολυξέρω αυτά και με σουτάρουν! (πλάκα κάνω... νομίζω...)

:)

 

Για αυτό ρωτάω εσάς τα τσακάλια:

 

Υπάρχει βιβλιογραφία με παραδειγματάκια για να πιάσω το νόημα?

 

Τα υπόλοιπα, εντάξει, τα διαβάζω από νόμους - εγκυκλίους ή θα μου τα πούνε οι παλιότεροι στη δουλειά. Το θέμα είναι να μπω στο νόημα για να μπορούν να με βοηθήσουν άλλοι.

 

Α, ναι. Προσπαθω να επικοινωνήσω με το τμήμα ΑΤΜ του ΕΜΠ μπας και μου δώσουνε κανένα συγγραμμα ή να πάω να βγάλω φωτοτυπίες αλλά τπτ.

 

Ευχαριστώ ρε παιδιά, όπως και να έχει.

Link to comment
Share on other sites

"Μικρή πολεοδομική μελέτη" !!!! :shock: και με τροποποίηση ρυμοτομικού....?????

Να ξεκινήσεις ...."Μελετούλα" πράξης εφαρμογής με τακτοποιήσεις - προσκυρώσεις???!!!!!!!!!!:shock:

ΗΜΑΡΤΟΝ !!!!!!!!!!!! που λέει και ο Γεωργίου

 

Συνάδελφε ..... ξεκίνα το διάβασμα και σε 1~2 χρόνια θα είσαι έτοιμος ....από πλευράς θεωρίας τουλάχιστο

 

Εδώ άλλοι ....τοπογράφοι (οι καθ' ύλη αρμόδιοι) χρόνια στο επάγγελμα και δεν τα ξέρουν καλά καλά κι σύ θέλεις να κάνεις και .....ΜΕΛΕΤΗ??:shock:

Είναι σαν να με βάζουν εμένα (τοπογράφος όντας) να κάνω ..... αρχιτεκτονική σύνθεση για ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.... τί έχεις να μου προτείνεις να διαβάσω?????

 

:!: Για να μη παρεξηγηθώ ....ΔΕΝ καταφέρομαι εναντίον σου. Προφανώς δεν έχεις καταλάβει τι είναι αυτό που ζητάς............και το μέγεθός του!!!!!!!!!!!!!!!

Ξέρεις ότι η κάθε γραμμή που θα τραβήξεις στο "σχεδιάκι" της "μελετούλας" ..... τι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ μπορεί να έχει για τους ανθρώπους που έχουν τα "τετραγωνάκια" (βλ. οικόπεδα)..... σε τι διαδικασίες και έξοδα σε μηχανικούς, δικηγόρους και δικαστήρια μπορεί να τους στείλεις αν δεν την έχεις προηγουμένως ΕΠΑΡΚΩΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ???

 

Δεν φταίς εσύ βέβαια..... φταίνε οι εργοδότες σου που σου τα ζητάνε, οι οποίοι περιμένουν από έναν νέο, άπειρο, φέρελπη και μάλιστα άλλης ειδικότητας (!!!) Μηχανικό να κάνει τη δουλειά ΜΕΛΕΤΗΤΗ... οπότε καταλαβαίνω και το παραγόμενο προϊόν τους τι θα είναι!!!!

Να μην έχεις ..... ΚΑΝΕΝΑ ΑΓΧΟΣ που είσαι Ανεπαρκής για τέτοια εργασία.... Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ αν περιμένουν από σένα αυτά!!!

 

Έκαστος στο είδος του συνάδελφε, ......έκαστος στο είδος του!!!.

Link to comment
Share on other sites

Απο καπου πρεπει να ξεκινησουμε ολοι....δεν μπορουμε να τα ξερουμε ολα απο τη σχολη που τελειωσαμε....Αυτα που ζητας τα κατανοιεις μεσα απο της μελετες που θα κανεις κατα καιρους και απο το ποσο θα "τριφτεις" με ΦΕΚ, νομοθεσια, πολεοδομια κτλ... Ειναι δυσκολο να σου πει καιποιος διαβασε 1. .... 2. ..... 3. .... και εισαι ενταξει....

 

οπως ειπε και ο grtopo ...Ειναι σαν να λες θελω να γινω πολιτικος μηχανικος τι πρεπει να διαβασω????

 

Μαζεψε συγκεκριμενες αποριες και εδω ειμαστε να βοηθησουμε...

Link to comment
Share on other sites

Είμαι νεός συνάδελφος και προέρχομαι από το τμήμα πολεοδομίας χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πέρα από το νομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να διαβάσεις και να κατανοήσεις ένα καλό βιβλίο είναι τού Κ. Χορομίδη "Το Δίκαιο της Ρυμοτομίας και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού". Θα πρέπει να ξέρεις όμως ότι σε τέτοια ζητήματα η εμπειρία είναι αυτή που χρειάζεσαι. Καλή υπομονή και προσπάθεια. Δύσκολο όμως να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε makis1958

πράγματι τα πράγματα έχουν τις δυσκολίες που περιέγραψαν οι συνάδελφοι

τα νερά που σε ρίχνουν είναι βαθειά και επικίνδυνα

όμως αυτή η δουλειά σου έτυχε.

τα βιβλία που υπάρχουν είναι πάρα πολλά και το κόστος απόκτησής τους μεγάλο

για να βάζουμε τα πράγματα σε κάποια σειρά

1.κατέβασε απο το τμήμα Γεωπληροφορικής των ΤΕΙ Σερρών τις σχετικές σημειώσεις

2.πάρε και ξεκίνα να μελετάς 'Το δίκαιο της ρυμοτομίας και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού' του Κώστα Χορομίδη

να προχωρήσεις με υπομονή,επιμονή και μελέτη κανένας δεν ήξερε τα πάντα όταν ξεκινούσε , θα βρείς εμπόδια και δυσκολίες πράγματι αλλά αυτό ισχύει γιά τους περισσότερους

σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε

καλή αρχή και καλή δύναμη

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα πριν προχωρήσεις στα άλλα βιβλία που είναι πιο ειδικά και απευθύνονται σε συναδέλφους που έχουν μια ιδέα.... να πάρεις το "Πολεοδομικές Εφαρμογές" των Παναγιωτόπουλου και Καριώτη. Αυτό θα σε βάλει γενικά στο πνεύμα αυτού που θέλεις να μελετήσεις....

Βέβαια παράλληλα θα πρέπει να ξετινάξεις τον 1337 τον 2508 κλπ κλπ....

Επίσης θέλω να σου πω, πως υποκοριστικά του τύπου "μελετούλα" απέχουν παρασάγγας από το μέγεθος της σοβαρότητας που εκλύουν και γι' αυτό απέφευγέ τις αν δεν θες να σε παρεξηγούν...

 

Καλή τύχη!!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ειλικρινά.

 

Κατά κάποιο τρόπο, η περίπτωσή μου είναι "τυπική". Είμαστε δεκάδες οι συνάδελφοι που ξεκινήσαμε με ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ εδώ και 4 χρόνια. Για να καταλάβετε, ήμουν φοιτητής και μετά φαντάρος, και δούλευα από 12 μέχρι 18 ώρες την ημέρα ArcGis, απογραφές χρήσεων, συλλογή στοιχείων, θεσμικά όρια κ.λπ. Ακόμα και παρουσιάση Α' Σταδίου έκανα!

Οπότε, μπορεί κανείς να πει ότι έχω μια αρκετά καλή σχέση με τον 2508, την αποφ.9572 (προδιαγραφές), την 10788 (σταθερότυπα) κ.λπ.

 

Το διευκρινίζω γιατί ο φίλος GRTOPO τρελλάθηκε και με το δίκιο του ο άνθρωπος.

:shock:

 

Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν έχω πατήσει ακόμα γερά στις πράξεις εφαρμογής και δεν έχω καταλάβει πως δουλεύει το σύστημα με τις τακτοποιήσεις. Πάνω σ' αυτά ήλπιζα να υπάρχει κανένα παραδειγματάκι για να καταλάβω. Για την ΟΥΣΙΑ και τις ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ της δουλειάς, όπως πολύ σωστά είπαν και όλοι οι προλαλλήσαντες, θέλει τριβή, πείσμα, διάβασμα και βοήθεια απο τις παλιές καραβάνες. Και συμφωνώ απόλυτα! Και απ' ότι μου είπανε στη δουλειά, "μάθε λίγο να οδηγείς και θα βάλουμε δίπλα σου συνοδηγό"

 

Και πάλι ευχαριστώ. Ειλικρινά δεν περίμενα τόσο σοβαρή και συναδελφική αντιμετώπιση.

 

Ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω άλλους σε θέματα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ που έχω... πάρα πολλές ώρες πτήσης γραμμένες στη καρτέλλα μου.

:P

Link to comment
Share on other sites

Η μελέτη νόμων και συγγραμμάτων που σου προτείνουν οι συνάδελφοι θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια σφαιρική άποψη σε πολεοδομικά - ρυμοτομικά θέματα. Η σύνταξη όμως τέτοιων μελετών απαιτεί εμπειρία, την οποία δεν έχεις. Το διάβασμα και η απόκτηση εμπειρίας απαιτούν χρόνο, που πάλι δεν έχεις. Στη θέση σου θα αναζητούσα παρόμοιες μελέτες από το άρχειο της εταιρείας, θα αποκόμιζα όσα περισσότερα από αυτές και έσπαζα τα @#$%^^& των εμπειρότερων στην εταιρεία πάνω στη συγκεκριμένη μελέτη που θα ξεκινούσα να δουλεύω.

 

Μην αγχώνεσαι! Προφανώς δεν έχεις ακόμα το δικαίωμα υπογραφής τέτοιων μελετών, οπότε και οι ευθύνες σου είναι περιορισμένες και όπως είπε και ο grtopo το λάθος είναι δικό τους που ζητούν από σενα να συντάξεις αυτές τις μελέτες (εκτός και αν στο βιογραφικό σου υποστήριξες ότι έχεις εμπειρία).

Link to comment
Share on other sites

makis ευτυχώς που δεν είμαι στη θέση σου γιατι δεν θα κοιμόμουν τα βράδια. Καλό κουράγιο.

Να σημειώσω επίσης πως ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα ενθαρρυντικά σχόλια που έλαβες απο τους συνάδελφους Α.Τ.Μ. προς ενίσχυση της προσπάθειάς σου. Μακάρι να είχανε ανάλογη αντιμετώπιση απο συναδέλφους και οι άλλες ειδικότητες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.