Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Η δουλεία διόδου είναι ένα εμπράγματο δικαίωμα υπέρ του δεσπόζοντος ακινήτου και εις βάρος του δουλεύοντος ακινήτου, αλλά δεν αποτελεί κτιριακό χώρο και δεν έχει χρήση βάσει του κτιριοδομικού. Οπότε, δεν αναγράφεται στον πίνακα επιφανειών και χρήσεων. Πλεοναστικά, μπορείς να το αναγράψεις (αφού είσαι σίγουρος ότι αυτή αναγράφεται στον τίτλο και δεν έχει καταργηθεί) στο πεδίο σχολίων οικοπέδου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σας

Έχω ενα διώροφο κτίριο με υπόγειο και μια αποθήκη στον ακάλυπτο χώρο. Υπάρχουν 3 οριζόντιες Υπόγειο, Ισόγειο και Ά οροφος. Ο ακάλυπτος χώρος είναι εξ'αδιαιρέτου. Έχει γίνει τακτοποίηση στο Υπόγειο, στο Ισόγειο και στην αποθήκη του ακαλύπτου. Τώρα μου ζητάνε να βγάλω ΗΤΚ για υπόγειο και ισόγειο. Η αποθήκη στον ακάλυπτο θα βγει ως ξεχωριστεί ΗΤΚ ή εντάσσεται στςι άλλες δυο τικαροντας τους κοινόχρηστους?

Link to comment
Share on other sites

Ο ακάλυπτος χώρος είναι κοινόχρηστος, εκτός και αν έχουν οριστεί μέσω της ΠΣΟΙ αποκλειστικές χρήσεις (π.χ υπαίθριες θέσεις στάθμευσης) που ανήκουν κατά αποκλειστική χρήση (παρακολούθημα χωρίς χιλιοστά) σε κάποια από τις οριζόντιες.Η αποθήκη που αναφέρεις μνημονεύεται ως κοινόχρηστη στη σύσταση;

Αν στη σύσταση αναφέρεται ότι υφίστανται 3 οριζόντιες (υπόγειο, ισόγειο και όροφος) εσύ ασχολείσαι με δυο ΗΤΚ δηλαδή μια για το ισόγειο και ακόμη μια για το υπόγειο. Στις ταυτότητες (στοιχεία οικοπέδου) στους κοινόχρηστους χώρους  "τικάρεις" την επιλογή "ΝΑΙ".

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Σε εντός σχεδίου οικόπεδο έχω νομίμως υφιστάμενο διώροφο κτίσμα που έχει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών μία στο ισόγειο και μία στον όροφο με ποσοστά επί του οικοπέδου 50% η κάθε μία. Κατόπιν επέκτειναν αυθαίρετα με ίδιο περίγραμμα και εμβαδόν κλειστών χώρων και τους δύο ορόφους. Επίσης κατασκεύασαν παραβάσεις:

Α)στέγαστρο (στέγη με κατακόρυφα ξύλινα υποστυλώματα που εφάπτονται του κτίσματος) επί διαμόρφωσης του εδάφους με μπάζωμα, που εφάπτονται στην επέκταση που προανέφερα κι έχουν να κάνουν με την ο.ι. του ορόφου (είσοδος).

Β) μια ανεξάρτητη ισόγεια αποθήκη σε απόσταση απ’ το κτίριο στον ακάλυπτο.  

Κάνω τακτοποίηση την ο.ι. του ορόφου συμφ. με παρ5β του αρ.98 του ν.4495/17 χωρίς συναίνεση του ιδιοκτήτη της ο.ι. του ισογείου.

Ερωτήματα:

Α)Πριν κλείσω την τακτοποίηση της ο.ι. του ορόφου θα μπορούσα με την συναίνεσή του έτερου συνιδιοκτήτη να τακτοποιήσω και τις παραπάνω παραβάσεις; 

Β)Σ’ αυτή την περίπτωση σε επικείμενη μεταβίβαση  λόγω της αποθήκης θα απαιτηθεί τροποποίηση σύστασης;

Γ)Αν αποφασιστεί να πωληθεί όλο το ακίνητο πόσες ηλ. Ταυτότητες θα χρειαστούν;

Δ) Προς το παρόν έχουν κοινή παροχή ηλεκτροδότησης δλδ μια χελώνα, δημιουργεί κάποιο πρόβλημα αυτό;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Το πιθανότερο είναι το στέγαστρο ισογείου να εξυπηρετεί λειτουργικά το διαμέρισμα ισογείου, οπότε αυτό θα πρέπει να δηλωθεί με ξεχωριστή δήλωση για αυθαιρεσίες ισογείου. Η αποθήκη εφόσον έχει φερόμενο ιδιοκτήτη κάποιον από τους ιδιοκτήτες των δυο Ο.Ι θα ρυθμιστει με δήλωση Ο.Ι . Αν έχουν αποφασίσει να είναι κοινόχρηστη θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή δήλωση με έλεγχο όλων των κ.χ του ακινήτου.

Αν πωληθεί ολόκληρο οι ΗΤΚ θα είναι τρείς στον αριθμό. Μια για κάθε Ο.Ι και μια για τους Κ.Χ.

Στην ΗΤΚ δεν είναι απαιτούμενη η καταχώρηση μετρητών. Όμως, λειτουργικά θα πρέπει να προβούν σε σύνδεση με ξεχωριστά ρολόγια το κάθε διαμέρισμα και ακόμη ένα ρολόι για την ρευματοδότηση των Κ.Χ του ακινήτου.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σε οικόπεδο στο οποίο υπάρχει 4οροφη πολυκατοικία υπάρχει επίσης στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου στέγαστρο το οποίο έγινε οριστική υπαγωγή στον νόμο των αυθαιρέτων του Ν.4495/2017 από συνάδελφο. Οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να διαχωρίσουν το στέγαστρο σε 4 τμήματα (ως προς την χρήση) και αυτά να αποδοθούν σε 4 διαμερίσματα ως παρακολουθήματα (ένα τμήμα σε κάθε διαμέρισμα). Η συμβολαιογράφος ζήτησε ηλεκτρονική ταυτότητα. Τι θα εκδόσω σε αυτή τη περίπτωση? Ποιος από όλους είναι ο υπόχρεος και πως θα τη καταχωρήσω απ την στιγμή που δεν πρόκειται για ξεχωριστή ιδιοκτησία αλλά για κοινόχρηστο χώρο??

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Προφανώς θα γίνει τροποποίηση σύστασης. Στις αρχές η διαδικασία ήταν πρώτα να συνταχθεί μια Η.Τ.Κ για τους κοινόχρηστους χώρους κτιρίου/οικοπέδου (στις πράξεις, η Ο.Α και η τακτοποίηση του στεγάστρου). Μετά και την ερωτοαπάντηση του ΤΕΕ και την σύμφωνη γνώμη συμβολαιογράφων, δεν χρησιμοποιείται αλλά εκτιμώ ότι θα πρέπει να κάνεις τέσσερεις ΗΤΚ για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά το οποίο θα έχει παρακολούθημα τα όρια χρήσης του στεγάστρου και στα σχόλια κάθε ΗΤΚ θα πρέπει να γράφεις "υπό την αίρεση της μεταγραφής της ΗΤΚ". Όταν γίνει η τροποποίηση της ΠΣΟΙ, ανοίγεις τις ΗΤΚ και τις τροποποιείς καταχωρώντας τα στοιχεία της τροποποίησης σύστασης. Μιλήστε με την συμβολαιογράφο για το πως θέλει να το προχωρήσεις.

Ένα σχόλιο τώρα επί της ουσίας. Τι ακριβώς τρέλα τους έχει πιάσει να μοιράζονται ένα στέγαστρο στον ακάλυπτο το οποίο στέγαστρο δεν θα είναι διαχωρισμένο με τοίχους σε τέσσερα μέρη. Εκτός και αν ο σκοπός είναι άλλος και θέλουν στη συνέχεια να αυθαιρετήσουν κλείνοντας ο καθένας το τμήμα του για θέση στάθμευσης (ή ενδεχομένως και για καμιά γκαρσονιέρα αν βγαίνουν τα μέτρα). 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εγω θα ηθελα να ρωτησω

ποιός ιδιοκτητης εκανε  την τακτοποίηση;

Υπαρχει κανονισμος;

Το στεγαστρο δεν αντιστοιχει σε πολεοδομικα μεγεθη..

Ο καθορισμος χρησεων δεν απαιτει βεβαιωση νομιμοτητας, εάν δεν αλλαζουν τα χιλιοστα.

[παυλο, τις καλησπερες μου]

 

Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM Από ότι βλέπω στα στοιχεία της δήλωσης αναφέρονται 3 εκ των ιδιοκτητών (δεν ξέρω πόσοι είναι συνολικά) οι οποίοι συμπληρώνουν ποσοστό άνω του 50% (αν σημαίνει κάτι αυτό). Δεν υπάρχει κάποια μεταβολή στα χιλιοστά. Για αυτό εξ αρχής ανέφερα ότι επιθυμούν να αποδοθούν στην κάθε ιδιοκτησία ως παρακολούθημα.
 

@Pavlos33 Από όσα μου έχουν μεταφέρει τουλάχιστον δεν προτίθεται να τις κάνουν χώρο στάθμευσης. Δεν υπάρχει ούτως ή άλλος πρόσβαση στο τμήμα του ακάλυπτου όπου είναι το στέγαστρο. Ως προς τη γκαρσονιέρα το αποκλείω σαν ενδεχόμενο.

Edited by orestis_evg94
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Εχω περίπτωση πολυκατοικίας με κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης. Τώρα ένα διαμέρισμα θα χρησιμοποιήσει μια ως παρακολούθημα. Πως το χειρίζομαι? Πρέπει να κάνω ταυτότητα για τους κοινόχρηστους χώρους και το διαμέρισμα? Και αν πρέπει για τους κοινόχρηστους θέλω εξουσιοδότηση και συναίνεση από ΄όλους τους ιδιοκτήτες ή από το 51%.

Στην ίδια πολυκατοικία υπάρχει άδεια για 4 ορόφους αλλά έχουν κατασκευαστεί οι 2. Κατανομή χιλιοστών έχει γίνει για την όλη τετραωροφη οικοδομή. Πως περνάω στην ταυτότητα κοινοχρήστων τους οροφους  που δεν έχουν υλοποιηθεί?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.