Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακυρωτική πράξη συμβολαίου


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους, 

μέτρησα 3 γεωτεμάχια που αποτελούν κατάτμηση μεγαλύτερης έκτασης, σε περιοχή NATURA2000 εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός ορίων οικισμού προ του 1923. Τα χωράφια κατατμήθηκαν το 1979. Την εποχή που κατατμήθηκαν η περιοχή δεν υπαγόταν σε κανένα ειδικό καθεστώς που να απαγόρευε την κατάτμηση. Η κατάτμηση έγινε με διαθήκη με διαδοχικές αποδοχές κληρονομιάς οι τωρινοί ιδιοκτήτες κληρονόμησαν τα γεωτεμάχια. Το καθένα από αυτά είχε 2800τ.μ. επιφάνεια (μη άρτια και μη οικοδομήσιμο τότε γιατί δεν πληρούσε την παρέκκλιση του χρόνου δημιουργίας για τα εντός ζώνης). Επειδή και το τμήμα(καθενός από τα γεωτεμάχια) που βρίσκεται εντός ορίων οικισμού δεν οικοδομείται πήγαν σε έναν συμβολαιογράφο ο οποίος τους είπε πως μπορεί να γίνει ακύρωση των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς και να ξανακάνουν εκ νέου αποδοχή κληρονομιάς στην αρχική έκταση με εξ αδιαιρέτου ποσοστά ο καθένας επ' αυτής. Και ερώτηση μου είναι η εξής, μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα από τη στιγμή που η αρχική κατάτμηση δεν αντίκειται στις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την περίοδο πραγματοποίησης της. Επίσης, μπορεί να γίνει από τη στιγμή που ο κληρονομούμενος είχε αυτή την επιθυμία και την δημοσίευσε με διαθήκη του; 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό, εάν γίνεται, είναι δουλειά του συμβολαιογράφου. Και, μάλλον, πρέπει να πληρώνεται αδρά (ακύρωση συμβολαίων, σύνταξη νέων, με διαδοχικές κληρονομιές). Το καλό σε όλο αυτό είναι ότι εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μετρήσεις ό,τι υπάρχει και να ελέγξεις το συμβόλαιο που υπάρχει. Εάν ο συμβολαιογράφος μπορεί να ακυρώσει συμβόλαια, είναι δική του δουλειά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει αρχικό συμβόλαιο αγοράς από τον κληρονομούμενο. Επομένως, εγώ μπορώ να υπογράψω δήλωση ν.651 ως μια και ενιαία αδιαίρετη έκταση χωρίς πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

Εφ' όσον δεν προσκομιστεί νεώτερος τίτλος (δηλαδή ακυρωθούν οι αποδοχές) δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

σου εδωσαν τιτλους;

αν σου εδωσαν μονον το συμβολαιο του 1979, αυτο ειναι το γηπεδο.

Πλην εχεις να δεις τα Ε9, τον ΕΝΦΙΑ και το ΕΚ.

Αν αυτα αναφερονται σε κατατμημενο γηπεδο, δεν προχωρας.

Δεν βλεπω τροπο να ακυρωθουν οι αποδοχες εκ διαθηκης, μετα το 1979.

Παντως, χωρις ακυρωση δεν γινεται μεταβιβαση "σε ολοκληρο"

διοτι, ο  δικηγορος θα βρει τις κατατμησεις ...και τα κτηματολογικα φυλλα θα αναφερονται σε αυτοτελη γηπεδα.

[ακυρωση μπορει να γινει εάν η κατατμηση μεσω  διαθηκης  ηταν απαγορευμενη, [πχ. ηταν κληρος]

οπότε θεωρειται "εγκατασταση εξ αδιαιρετου".

υγ

Η υποθεση εχει ενδιαφερον...αρα θα μας ενηερωσεις για την συνεχεια .

 

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το χωράφι ή τα χωράφια είναι εκεί και έχουν συγκεκριμένα όρια. Εσύ μετράς τα όρια (κορυφές). Εάν έχουν συμβόλαιο ότι είναι 3 χωράφια, είναι 3 χωράφια. Εάν έχουν συμβόλαιο ακύρωσης (ή ό,τι βγάζει ο συμβολαιογράφος τέλος πάντων) είναι 1 χωράφι. Η δουλειά σου περιορίζεται να διαβάσεις του τίτλους ιδιοκτησίας, για να ξέρεις το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να αποτυπώσεις την πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα "σκέφτηκαν, άκουσαν, τους είπαν" για τον μηχανικό δεν υφίστανται.

Link to comment
Share on other sites

1. Από τη στιγμή που κάποιο γεωτεμάχιο μεταβιβάστηκε μετά την αποδοχή, η "διόρθωση" είναι σχεδόν αδύνατη.

2. Πόση επιφάνεια έχουν τα εντός τμήματα και πότε επήλθε ο θάνατος του διαθέτη? Διότι χρονική στιγμή της κατάτμησης είναι η ημερομηνία θανάτου.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους, 

ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Να απαντήσω στις ερωτήσεις. Μετά τις διαδοχικές αποδοχές δεν έχει επέλθει καμία νέα μεταπώληση. Δεν υπάρχουν μεταγενέστεροι τίτλοι. Οι κληρονόμοι είναι και τωρινοί ιδιοκτήτες. Το αγροτεμάχιο είχε αγοραστεί το 1929 με συμβόλαιο το οποίο αναφέρεται στον τίτλο κτήσεως των αποδοχών. Μεταξύ τους δεν έχουν υλοποιημένα όρια, και είναι  όλο μαζί περιφραγμένο όπως ήταν το αρχικό γεωτεμάχιο!!! 

1 ώρα πριν, tetris said:

2. Πόση επιφάνεια έχουν τα εντός τμήματα και πότε επήλθε ο θάνατος του διαθέτη? Διότι χρονική στιγμή της κατάτμησης είναι η ημερομηνία θανάτου.

Έχουν 140τ.μ. 150τμ και 70τμ. αντίστοιχα εντός των προ του 1923 ορίων. Και αυτό παίζεται γιατί έχω βρει στο αρχείο της ΥΔΟΜ αναφορικά με τον οικισμό σκαριφήματα με διαφορετική εφαρμογή σε κάποια σημεία των ορίων που επηρεάζουν το "εντός" των ακινήτων..... Ο θάνατος του κληρονομούμενου επήλθε το 1982 μετά την ημερομηνία των παρεκκλίσεων. Για αυτό και η πρεμούρα να επιστραφεί στην αρχική κατάσταση. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.