Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Από ΑΤΕΙ + BEng + MEng = Πολυτεχνείο ;


ΑΛΕΞ

Recommended Posts

Παρακαλώ πολύ όποιος γνωρίζει ή έχει εμπειρία ας απαντήσει τεκμηριωμένα και αναλυτικά.

 

Αν πτυχιούχος ΑΤΕΙ Μηχανολόγος Μηχανικός, γίνει δεκτός στο 3ο έτος πανεπιστημίου (αναγνωρισμένου) στην Αγγλία και πάρει από εκεί με 1 έτος φοίτησης Bachelor of Engineering (BEng), στη συνέχεια με άλλο 1 έτος φοίτησης συνεχίσει και πάρει Master of Engineering (MEng) τότε εξισώνεται το πτυχίο του με εκείνο του πολυτεχνείου; (Γράφεται στο ΤΕΕ, έχει επ. δικαιώματα = πολυτεχνείου; κλπ);

 

Δηλαδή με απλά λόγια: 4,5 χρόνια ΑΤΕΙ + 1 χρόνος Αγγλία για Bachelor + 1 χρόνος Αγγλία Master = 6,5 χρόνια = 5 χρόνια πολυτεχνείο;

 

Ή

 

Έρχεται ο ΔΟΑΤΑΠ και σου λέει ότι δεν αναγνωρίζετε το πτυχίο σου επειδή δεν είναι 3 χρόνια στην Αγγλία και πρέπει να δώσεις επιπλέον μαθήματα και πάει λέγοντας; Κάτι άκουσα τώρα τελευταία οτί αυτό καταργήθηκε και πλέον από τη στιγμή που πάρεις BEng + MEng (ασχέτως αν σε δέχτηκαν στο 1ο,2ο,3ο έτος) το πτυχίο σου εξισώνεται με εκείνο του πολυτεχνείου χωρίς περαιτέρω μαθήματα και "τραβήγματα".

Link to comment
Share on other sites

Μην το μπερδεύεις πολύ. Μόνο τα χαρτιά μετράνε

 

Bsc από Αγγλία (και σύντομα και από κολεγια) + Msc = αναγνώριση επ. δικαιωμάτων αντίστοιχων με πολυτεχνείου.

 

Αν πας Γερμανία μόνο με το πτυχίο του αντίστοιχου ΤΕΙ (Fachhochschule) = αναγνώριση επ. δικαιωμάτων αντίστοιχων με πολυτεχνείου.

 

Το πως παίρνεις τα χαρτιά δεν έχει σημασία...

Link to comment
Share on other sites

Πλέον μόνο τα χαρτιά μετράνε; Κάποτε τουλάχιστον όταν πήγαινες το academic transcript σου στον ΔΟΑΤΑΠ αν έβλεπε ότι έχεις κάνει 1 έτος Αγγλία (για BEng) (επειδή σε δέχτηκαν στο 3ο έτος σε κάποιο πανεπιστήμιο) και ένα χρόνο επιπλέον για MEng σου έλεγε ότι εδώ φαίνεται ότι έκανες πχ 12 μάθηματα. Που είναι τα υπόλοιπα; Πήγαινε στο πολυτεχνείο να περάσεις και άλλα 5 πχ.

 

 

Προς αποφυγής λοιπόν κάτι τέτοιου ρώτησα. Σταύρο, γνωρίζεις αν άλλαξε αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Η πάγια τακτική του δοαταπ είναι η αναγνώριση των πτυχίων που έχουν γίνει εξ'ολοκλήρου στο εξωτερικό.Ακόμα και ένα έτος να έχεις κάνει εδώ και τα υπόλοιπα έξω, δεν σου αναγνωρίζει τίποτα.Είτε BEng+MSc είτε MEng(παρεπιπτόντως είναι 4ετές και δεν θα πρέπει να συγχέεται με BEng) απ τη στιγμή που έχει γίνει έξω αναγνωρίζεται ισότιμο και αντίστοιχο(+ μερικά μαθηματάκια που θα χρεώσουν) με ΕΜΠ ή άλλο πολυτεχνείο. Ενα MSc(σκέτο) αναγνωρίζεται απο δοατάπ κανονικά ως μάστερ και αποτελεί απλά ένα έξτρα χαρτί(προσόν) για εύρεση εργασίας...

Συνεπώς BEng+MSc = MEng = Βασικό πτυχίο = Πολυτεχνείο

MSc= Μεταπτυχιακός Τίτλος

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες ισχυε για τα κολλέγια που έκανες 2 έτη εδώ και 1 στην Αγγλία. Αν σου αναγνωριστουν τα μαθήματα και πάρεις πτυχίο Αγγλία είσαι ΟΚ.

Και βέβαια σε λιγο και τα κολλέγια ΟΚ...

Link to comment
Share on other sites

Από τα δικαιολογητικά του ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση πρώτου πτυχίου:

 

Βεβαίωση για τον τόπο πραγματοποίησης των σπουδών, η οποία πρέπει να ζητηθεί με ευθύνη του αιτούντος, να σταλεί απευθείας στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π από το Ίδρυμα προέλευσης ή να κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο εφόσον φέρει τη σφραγίδα Χάγης (apostille), μαζί με επίσημη μετάφρασητης βεβαίωσης (εκτός αν είναι στην αγγλική ή γαλλική γλώσσα). Στη βεβαίωση αυτή πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία του ενδιαφερομένου, η διάρκεια και ο τόπος πραγματοποίησης των σπουδών, ως εξής:

· «Βεβαιώνουμε ότι οι σπουδές τ.. (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο) …… που διήρκεσαν από ……… έως ………… πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν στο …..…(Ίδρυμα, Πόλη, Χώρα) και σε κανένα άλλο μέρος»

Link to comment
Share on other sites

ΑΝ καποιος κανει εδω ΑΤΕι και παει αγγλια για Beng, οταν λεμε οτι μπαινει π.χ 4ο ετος και κανει αλλο ενα, δεν εννοουμε οτι μετρανε τα 3 προηγουμενα στην Ελλαδα και αρα ο ΔΟΑΤΑΠ δεν αναγνωριζει τις σπουδες.ΑΠλως πας σε ενα πανεπιστμιο και λες εχω ηδη ενα πτυχιο σχετικο, και αυτοι τοτε σου αναγνωριζουν στην ουσια τα μαθηματα. Ειναι σαν τις κατατακτηριες πουμπαινεις στο 2ο ετος. Μη μπερδευομαστε. Κανονικα μετραει το ξενο πτυχιο σαν να τοκανες ολο εκει. Και το λεω με 100% σιγουρια γιατι το Σεπτεμβρη πηγε φιλος απτη σχολη και το κανε σε Αγγλικο πανεπιστημιο, και του αναγνωρισαν τα μαθηματα της μεταφρασμενης αναλυτικης βαθμολογιας του, τοποθετοντας τον στο 3ο ετος σπουδων.

Ετσι μουπε αυτος , ετσι σας λεω και εγω ..(δεν θεωρω οτι εχει πει ψεματα ο ανθρωπος-λολ)

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά ομολογώ ότι κάπου μπερδεύτηκα. Ειδικά εκεί που λέει ο φίλος ότι το MEng είναι 4ετές.

 

Ας πάρουμε την περίπτώση μου που είναι απλή και η εξής:

 

Δεδομένα: Έχω τελειώσει ΑΣΠΑΙΤΕ (ΑΤΕΙ) -4ετής φοίτηση- κλπ.

(Πρόκειται να τελειώσω εδώ MSc in Energy -του χρόνου τελειώνω-)

 

Οπότε ξεκινάω για Αγγλία με ΑΣΠΑΙΤΕ (ΑΤΕΙ) 4 έτη + MSc.

 

Σκέφτομαι να κάνω τα χαρτιά μου σε κάποιο πανεπιστήμιο της Αγγλίας, συγκεκριμένα σκέφτομαι στο Newcastle χωρίς να αποκλείσω όμως και άλλα. Βασικές προϋποθέσεις επιλογής είναι

1) Να είναι φυσικά αναγνωρισμένο και 4 αστέρων το Facultry of Engineering του.

2) Να γίνω δεκτός στο 3ο έτος σπουδών του BEng.

 

Στόχος μου: Γίνομαι δεκτός στο 3ο έτος και αποκτώ από εκεί με 1 έτος φοίτησης BEng (Bachelor of Engineering). Συνεχίζω για άλλο 1 έτος για απόκτηση MEng. (Master of Engieering).

 

Τελικός σκοπός: Εξίσωση πτυχίου μου με πολυτεχνείου, άρα αναγνώριση από ΔΟΑΤΑΠ και τέλος εγραφή μου στο ΤΕΕ.

 

Σε όλα αυτά η απορία μου είναι αν έρχεται ο ΔΟΑΤΑΠ και σου κάνει τη ζωή δύσκολη ζητώντας σου επιπλέον μαθήματα στο πολυτεχνείο ή επιπλέον χρόνια σπουδών έξω κλπ.

 

Φυσικά θα το ψάξω και θέλω να το ξεκαθαρίσω πριν μπω σε τέτοια έξοδα και κόπο, είμαι ανοιχτός όμως σε απόψεις και συμβουλές. Εκεί που κάποιος γράφει ότι όλα είναι ΟΚ, εμφανίζεται κάποιος και γράφει ότι δεν είναι όλα ΟΚ και χρειάζεται και κάτι παραπάνω.

 

Να σημειώσω ότι από πληροφορίες που έμαθα και εγώ σύντομα (?) θα μπορείς να κάνεις BEng και εδώ στην Ελλάδα σε κάποιο κολλέγιο, οπότε γιατί να πας Αγγλία όταν μπορείς να πάρεις εδώ το πτυχίο. Πας μόνο για MEng.

 

Σας παρακαλώ αν είστε ψαγμένοι και σίγουροι ρίξτε λίγο φως!

Link to comment
Share on other sites

Σωστά τα είπαν οι προηγούμενοι αλλά πλέον με το ECTS (european credit transfer system) κανονικά δε θα πρέπει να έχεις πρόβλημα. Επειδή όμως το ΤΕΕ είναι άκρως ελιτιστικο/ρατσιστικο ισως συναντήσεις δυσκολίες στην εγγραφή. Μπορεί να χρειαστείς χρειαστείς ένα δικηγόρο, όπως έκανε και ο κ. Πέρρος που γράφτηκε στο ΤΕΕ πανηγυρικώς με συνοδεία αστυνομικών από ότι λένε, με μόνο εφόδιο πτυχίο ΤΕΙ Γερμανίας...

Link to comment
Share on other sites

Στόχος μου: Γίνομαι δεκτός στο 3ο έτος και αποκτώ από εκεί με 1 έτος φοίτησης BEng (Bachelor of Engineering). Συνεχίζω για άλλο 1 έτος για απόκτηση MEng. (Master of Engieering).

 

Τελικός σκοπός: Εξίσωση πτυχίου μου με πολυτεχνείου, άρα αναγνώριση από ΔΟΑΤΑΠ και τέλος εγραφή μου στο ΤΕΕ.

 

Χμμμ επιφυλασομαι για την ολη εξελιξη του στοχου σου ! Καταρχην, προς διελευκανση, απλα να ξερεις (ισως να το εχεις ψαξει, ισως και οχι) οτι το MEng δεν μπορεις να το αποκτησεις, εφοσον εχεις στα χερια σου το BEng ! Υπαρχει διαφορα, δεν ειναι ενα μεταπτυχιακο τυπου MSc, MBA κλπ κλπ.

Περιπτωση να επιστρεψεις ελλαδα με BEng + MEng στα χερια σου κατα 99% το αποκλειω. 'Η το ενα 'η το αλλο ! Αυτο που μαλλον θες να πεις ειναι BEng + MSc !

Παμε παρακατω ! Το ολο θεμα δεν ειναι να παρεις την αναγνωριση και την ισοτιμια, αυτα θα σου δωθουν, ΕΦΟΣΟΝ, το πανεπιστημιο στο οποιο θα μπεις αναγνωριζεται και δεν ειναι κανα πρωην polytechnic. To ολο προβλημα ξεκιναει στην αντιστοιχιση με τα εδω πολυτεχνεια.

Προσωπικη αποψη: εφοσον θες απο οτι καταλαβαινω πληρη δικαιωματα στο μελλον, γιατι δεν προσπαθεις να μπεις στα εδω πολυτεχνεια. Προσωπικη εμπειρια και γνωμη: 100% καλυτερα !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.