Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια αρτοποιείου


Recommended Posts

 

 

Fade2Black θερμική υπολογιζουμε μονο οταν ο κλιβανος ειναι ηλεκτρικος. Αυτος είχε υγραεριο οποτε δεν το υπολογιζουμε στη  συνολική οσο και να εχει (σιγουρα εχει)

 

 

 

 

Ναι σωστός όπως πάντα..!

Link to comment
Share on other sites

ζητηθηκε στον πελατη μ να βαλει πλακακια σε υψος 1,9 σε ολο το μηκος του τοιχου στο ζυμωτηριο και στους αλλους χωρους..

 

 

εκτος απο τα πλακακια μπορει να ντυσει τις επιφανειες των τοιχων με inox. εχετε καποια ιδεα γι αυτο; καποια εταιρεια η οποια προμηθευει inox; τι ακριβως ειναι, τι παχος και ποσο ευκολη η τοποθετηση;

Link to comment
Share on other sites

Εχεις ψαξει στο νετ για ανοξειδωτες λαμαρινες και δεν εχεις βρει τιποτα? Δυσκολο....

 

http://lmgtfy.com/?q=%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%82+%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%82+

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σας ευχαριστώ για την απαντηση δεν την ειχα δει τόσο καιρό

 

όσο για την τελευταία ερωτηση

Κοιταξτε το αρθρο 50 της υγειονομικής διάταξης AiB 8577-83. Δεν μπορω να σας την ανεβασω λόγω όγκου του pdf.

 

Σας το γραφω εδω όλο το αρθρο μηπως χρησιμευσει και σε αλλους....

 

 

Άρθρο 50

Αρτοποιεία και Πρατήρια άρτου

Ορισμοί.

α. Αρτοποιείο είναι μόνιμο κτίσμα ειδικά διαρρυθμισμένο και κατάλληλο εξοπλισμένο, ανεξάρτητα από τη δυναμικότητά του, για την παραγωγή και διάθεση άρτου, αρτοσκευασμάτων γενικά και λοιπών σκευασμάτων τροφίμων, που έχουν ως βάση το αλεύρι, πλην των ζυμαρικών. Ακόμη, στο αρτοποιείο ψήνονται φαγητά και άλλα παρασκευάσματα (γλυκίσματα, κλπ) του Κοινού.

Στο αρτοποιείο είναι δυνατό να επιτραπεί και η παρασκευή γλυκισμάτων, καθώς και η πώληση, πλην των προϊόντων αρτοποιίας, και άλλων ειδών προβλεπομένων από τις διατάξεις των σχετικών Αγορανομικών – Υγειονομικών Διατάξεων, εφόσον δεν συντρέχουν οι αναφερόμενοι στις παρ. 7 και 8 του παρόντος άρθρου όροι και προϋποθέσεις.

β. Κοινά αρτοποιεία είναι αυτά, στα οποία η παρασκευή του άρτου γίνεται με τα χέρια.

γ. Μηχανικά αρτοποιεία είναι αυτά στα οποία η παρασκευή του άρτου γίνεται με μηχανικά μέσα.

δ. Άρτος (χωρίς άλλη ένδειξη) είναι προϊόν που παρασκευάζεται με ψήσιμο, υπό ορισμένες συνθήκες σε ειδικούς κλιβάνους, μάζας, η οποία αποτελείται από αλεύρι σιταριού, νερό, ζύμη και μικρή ποσότητα αλατιού.

Αν για την παρασκευή του άρτου έχει χρησιμοποιηθεί αλεύρι άλλου δημητριακού ή μείγμα αλεύρων άλλων δημητριακών, ο άρτος αυτός θα φέρει την ονομασία των δημητριακών αυτών π.χ. άρτος αραβοσίτου, άρτος σίτου μετά σικάλεως κ.τ.όμ.

ε. Απλά ή κοινά αρτοπαρασκευάσματα είναι τα προϊόντα αρτοποιίας, που δεν περιέχουν πρόσθετες ύλες, κυρίως λιπαρές και φυσικές γλυκαντικές, ή περιέχουν τέτοιες αλλά σε μικρές ποσότητες, ώστε να είναι δυνατό να αντικαταστήσουν τον άρτο, όπως είναι τα κοινά κουλούρια, τα παξιμάδια, οι φρυγανιές, οι λαγάνες, τα κριτσίνια, ο διπυρίτης άρτος (γαλέτα), τα επτάζυμα κ.ά.

στ. Ειδικά ή ζαχαροπλαστικής αρτοσκευάσματα είναι τα προϊόντα αρτοποιίας, που περιέχουν απαραίτητα πρόσθετες ύλες, κυρίως λιπαρές και φυσικές γλυκαντικές, σε ποσοστό τουλάχιστο 10% για κάθε μία από αυτές, εξαιτίας των οποίων αποκτούν χαρακτηριστική οσμή και γεύση και επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αντικατάσταση του άρτου, όπως είναι τα κουλουράκια ή τα παξιμάδια βανίλιας, γλυκάνισου, μαστίχας, σησαμιού, κανέλλας, αμμωνίας, σμυρνέϊκα, μουστουκούλουρα, κ.ά.

ζ. Άλλα σκευάσματα, τα οποία μπορούν να παρασκευάζονται στα αρτοποιεία, είναι αυτά, που έχουν βάση το αλεύρι και άλλες βρώσιμες ύλες, όπως είναι τα διάφορα είδη πιττών (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, μπουγάτσες, κρουασάν, κ.τ.όμ.), τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, τα βουτήματα, τα τσουρέκια, κ.τ.όμ.

η. Πρατήριο άρτου είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, στο οποίο πωλούνται μόνον προϊόντα αρτοποιίας, δηλαδή άρτος, αρτοσκευάσματα, απλά ή ειδικά, και άλλα σκευάσματα από αυτά που επιτρέπεται να παρασκευάζονται στα αρτοποιία.

2. Τα αρτοποιία και πρατήρια άρτου που λειτουργούν βάσει αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας, οι οποίες εκδίδονται από τον οικείο Νομάρχη, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 726/77, της Α2-1218/77 (ΦΕΚ 1178/77 τ. Β’) Κοινής αποφάσεως των Υπουργών Βιομηχανίας και Ενεργείας, Εμπορίου και Κοινων. Υπηρεσιών και γενικά της σχετικής με τα αρτοποιεία και πρατήρια άρτου Νομοθεσίας.

Άδεια του οικείου Νομάρχη απαιτείται επίσης και για τη λειτουργία μέσα στο αρτοποιείο των καταστημάτων πωλήσεως προϊόντων ζαχαροπλαστικής και γάλακτος (πλην των τυροκομικών), εμφιαλωμένων ποτών και άλλων ειδών προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές Αγορανομικές – Υγειονομικές διατάξεις, τα οποία ιδρύθηκαν μετά την ισχύ της Υγειονομικές – Αγορανομικής Διατάξεως 57/1968 (ΦΕΚ 432/4-9-68 τ. Β’) ή θα ιδρυθούν στο εξής μέσα στα αρτοποιείο, καθώς και των εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής, που ιδρύθηκαν μετά την ισχύ του Ν. 726/77 ή θα ιδρυθούν στο εξής μέσα στον χώρο αρτοποιείου.

Η Υγειονομική Υπηρεσία εμπλεκόμενη μόνο στις διαδικασίες χορηγήσεως των αδειών λειτουργίας αρτοποιείων και πρατηρίων άρτου, καθώς και των εγκατεστημένων στα αρτοποιεία εργοστασίων ζαχαροπλαστικής και καταστημάτων, που επιτρέπεται, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες Αγορανομικές - Υγειονομικές Διατάξεις, να λειτουργούν στους χώρους των αρτοποιείων, εξετάζει αν συντρέχουν οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρούσας και των άλλων ισχυουσών σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και γενικά της εκάστοτε ισχύουσας σχετικής Νομοθεσίας, και γνωμοδοτεί για τη χορήγηση ή μη της ζητούμενης άδειας λειτουργίας.

Εξαιρετικά, οι αναφερόμενοι στο εμβαδόν και το ύψος των διαμερισμάτων των αρτοποιείων όροι, εξετάζονται σε συνδυασμό με τη δυναμικότητα παραγωγής των αρτοποιείων και την αρμόδια Υπηρεσία Βιομηχανίας της Νομαρχίας, η οποία και γνωμοδοτεί για τη συνδρομή των όρων τούτων.

Σε περιπτώσεις αλλαγής φορέα (μεταβίβαση) αρτοποιείου ή πρατηρίου άρτου ή/και των λειτουργούντων νόμιμα σε αρτοποιείο καταστημάτων ή εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής απαιτείται νέα άδεια, που χορηγείται από τον οικείο Νομάρχη στο όνομα του νέου φορέα. Για τη χορήγηση της άδειας αυτής η αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία εξετάζει αν το αρτοποιείο και τα τυχόν λειτουργούντα σ’ αυτό καταστήματα ή το πρατήριο άρτου πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις, που αναφέρονται στην υγιεινή και στην καθαριότητα των χώρων τους (τοίχοι, δάπεδα οροφές, ύδρευση, αποχέτευση, αερισμός, φωτισμός, κατασκευή αποθήκης, αποχωρητηρίων κλπ χώρου υπηρεσίας, υγειονομικής σημασίας εξοπλισμός κ.λπ.), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της παρούσας και γενικά της εκάστοτε ισχύουσας σχετικής Νομοθεσίας και γνωμοδοτεί σχετικά.

3. Για τη λειτουργία των αρτοποιείων εφαρμόζονται οι διατάξεις του προηγουμένου Κεφαλαίου για τους γενικούς όρους, που πρέπει να πληρούν τα καταστήματα και εργαστήρια τροφίμων και ποτών σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Π.Δ. της 25/8-13/9/1934, του Ν. 726/77 και της Α2-1218/7 Κοινής Υπουργικής αποφάσεως και γενικά της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για τα αρτοποιεία και πρατήρια άρτου.

Ιδιαίτερα, τα αρτοποιεία θα πληρούν τους κατωτέρω υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις:

α. Το οίκημα θα είναι μόνιμης κατασκευής με εξωτερικούς τοίχους και εσωτερικά χωρίσματα στέρεης και άκαυστης κατασκευής. Τα δάπεδα θα καλύπτονται καθολικά από συνεχές, αδιαπότιστο, λείο και μη εύθρυπτο υλικό και δεν θα βρίσκονται χαμηλότερα των 20 εκτστ. από τη στάθμη του προ της εισόδου του αρτοποιείου πεζοδρομίου. Οι επιφάνειες των δαπέδων θα παρουσιάζουν κλίσεις προς φρεάτια δαπέδου, εφοδιασμένα με σιφώνια, τα στόμια, των οποίων θα καλύπτονται με μεταλλικές σχάρες, στις οποίες τα κενά δεν θα είναι μεγαλύτερα των 5 χλστμ.

β. Το ύψος θα είναι ανάλογο με τη δυναμικότητα ημερήσιας παραγωγής άρτου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Π.Δ. της 25/8-13/9/34 και του Ν. 726/77.

γ. Θα υπάρχουν τα κατωτέρω διαμερίσματα, το καθένα από τα οποία θα έχει εμβαδόν το προβλεπόμενο από τα άρθρα 17 και 18 του Π.Δ. της 25/8-13/9/34 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 του Ν. 726/77.

Διαμέρισμα κλιβάνου και κλιβανίσεως

Διαμέρισμα ζυμωτηρίου, το οποίο θα είναι χωρισμένο από τους άλλους χώρους. Κατ’ εξαίρεση, στα μηχανικά αρτοποιεία το ζυμωτήριο μπορεί να αποτελεί συνέχεια του διαμερίσματος κλιβάνου και κλιβανίσεως, αν ο κλίβανος είναι ηλεκτρικός ή αν η εστία δεν βρίσκεται προς το μέρος του ζυμωτηρίου.

Διαμέρισμα προζυμώσεως, το οποίο είναι απαραίτητο μόνο στα μηχανικά αρτοποιεία δυναμικότητας παραγωγής άρτου πάνω από 5.000 χλγρμ. ημερησίως.

Αποθήκη καύσιμης ύλης. Η αναγκαιότητα της υπάρξεως αποθήκης καυσίμων, η θέση αυτής και ο τρόπος κατασκευής της εξετάζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Βιομηχανίας της Νομαρχίας.

Διαμέρισμα πωλήσεως άρτου.

Αποθήκη αλεύρων, η οποία θα βρίσκεται στο ισόγειο χώρο του αρτοποιείου, εκτός αν υπάρχουν μηχανικά μέσα ανυψώσεως των αλεύρων (αναβατόρια, σιλό κ.τ.όμ.), οπότε μπορεί να βρίσκεται στο υπόγειο.

Αποδυτήρια προσωπικού, εμβαδού ικανού να περιλάβει τα ατομικά ιματιοφυλάκια των εργαζομένων.

Πλυντήριο, δηλαδή ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι νιπτήρες προσωπικού. Ο αριθμός των νιπτήρων και των κρουνών θα είναι ανάλογος με την ημερησία παραγωγικότητα του αρτοποιείου και θα αντιστοιχεί ένας τουλάχιστον νιπτήρας με κρουνό για κάθε 3.000 χλγρμ. παραγόμενου ημερησίως άρτου. Για κάθε νιπτήρα απαιτείται εμβαδόν 2 τ.μ. τουλάχιστον. Αν η ημερησία παραγωγικότητα μηχανικού αρτοποιείου είναι ίση ή μεγαλύτερη των 6.000 χλγρμ. το πλυντήριο θα είναι εφοδιασμένο και με καταιωνιστικό λουτήρα (ντους) για κάθε 6.000 χλγρμ. παραγόμενου ημερησίως άρτου, θα αντιστοιχεί δε σε κάθε τέτοιο λουτήρα επιφάνεια δαπέδου 2 τ.μ. τουλάχιστον.

Αποχωρητήρια προσωπικού, ο αριθμός των οποίων θα είναι ανάλογος της ημερησίας παραγωγικότητας του αρτοποιείου, ως ακολούθως:

Για παραγωγικότητα μέχρι 4.000 χλγρμ. ένα αποχωρητήριο

Για παραγωγικότητα από 4.000 μέχρι 10.000 χλγρμ. δύο αποχωρητήρια

Για παραγωγικότητα από 10.000 μέχρι 20.000 χλγρμ. τρία αποχωρητήρια

Για παραγωγικότητα πάνω από 20.000 ο αριθμός των αποχωρητηρίων αυξάνεται κατά ένα για κάθε επί πλέον 10.000 χλγρμ.

Geia sas,

Tha ithela na rwthsw an mporeite na me voithisete se mia erwthsh pou exw kai an mporei kapoios na mou dwsei iliko.

Mou zitane sthn dieuthinsi ugeieinis ( geonomiko) na ftikasw ena diagramma rois panw stin katopsi me ton eksoplismo kai mou zitane kai mia texniki ekthesi. Den exw kai megali idea ap auto.

Eyxaristw poli,

MsDimi

 

 

Τα greeklish απαγορεύονται, οπότε διορθώστε το μήνυμά σας. Αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε ΕΔΩ

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Manolis gon

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

με τις ππδ το αρτοποιειο ειναι το 10.7 ετσι φιλοι μου?

 

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=TIAirHFqOD4%3D&tabid=259&language=el-GR

 

αυτο ισχυει σημερα?

Link to comment
Share on other sites

Για άδεια αρτοποιείου δυναμικότητας κλιβάνου έως 3000 κιλά το πρατήριο είναι 17,50 τ.μ. Στο ανάπτυξης μου είπε ότι θα μπορεί να πουλάει μόνο ψωμί και αρτοσκευάσματα. 

Για να πουλάει και γλυκά πρέπει η άδεια λειτουργίας να βγει αρτοποιείο- ζαχαροπλαστείο και να έχει  +15 τ.μ. δηλαδή 32,50 τ.μ.;

Στα περισσότερα αρτοποιεία πουλάνε και γλυκά χωρίς να είναι τόσα τετραγωνικά τα πρατήρια. Επειδή δεν έχω άλλα  15 τ.μ. θα υπάρχει πρόβλημα μετά σε κάποιον έλεγχο;

Link to comment
Share on other sites

Περιμένω! ναι 10.7 νομίζω είναι.

Με τη μελέτη HACCP που ζήτησαν από το υγειονομικό τι γίνεται; Απευθύνομαι σε κάποιο γραφείο που κάνει τέτοιες μελέτες; Μπορώ απλά να εφαρμόσω τους κανόνες του HACCP χωρίς να απευθυνθώ κάπου;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.