Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοπή δένδρου


Recommended Posts

Οχι δεν αναφέρεις σε κανένα, παρά ίσως αν είναι δηλωμένες οι ελιές στο ελαιοκομικό μητρώο.Ρώτα τον ιδιοκτήτη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

 

Θα ήθελα την γνώμη σας για ένα θέμα σχετικό.Σε εντός σχεδίου,οικισμός, σε δυο όμορα οικόπεδα,ιδίου ιδιοκτήτη, είχα βγάλει δύο άδειες για κατοικίες.Η πρώτη έληξε Ιανουάριο 12,και η δεύτερη λήγει 2013.Δεν θα οικοδομηθεί τιποτα για την ώρα.Ο ιδιοκτήτης όμως θέλει να αποψιλώσει τα οικοπεδα απο πολλά νεαρά πεύκα που δημιουργήθηκαν εκ τών υστέρων, απο τις φωτιές των τελευταίων ετών, και που ειναι πλέον δενδρα,και να αφήσει δεκα μεγάλα πεύκα που προ-υπήρχαν στα οικόπεδα απο την αρχή.Σκοπός είναι η πυρασφάλεια, και θέλει στην συνέχεια να τα περιφράξει με σωληνωτά και συρματόπλεγμα.Στίς άδειες δεν είχα δείξει δένδρα προς ιλοτόμηση,διότι δεν εμπόδιζαν αυτα που υπήρχαν απο την αρχή.Τα νεα που δημιουργήθηκαν

τα αγνόησα.

Τι πρέπει να κάνω κατα την γνώμη σας,για να είμαι καλυμένος,όπως κι ο άνθρωπος που θα τα κόψει?Μου λέει οτι η άδεια που εχω σε ισχή δεν τον καλύπτει.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Το δασαρχείο νομίζω εμπλέκεται αν πρόκειται για δασικές εκτάσεις ή ακόμα και αλσύλλια εντός σχεδίου...

 

Σχετικά με απαιτούμενη άδεια :

Σύμφωνα με τον Ν.Ο.Κ. (Ν.4067/2012), Άρθ. 4, παρ. 2, περίπτωση η), η κοπή δέντρων γίνεται πλέον με Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Όμως εκκρεμεί η Υ.Α. που καθορίζει την διαδικασία (δικαιολογητικά, άλλες απαιτούμενες εγκρίσεις, αν απαιτείται ΕΠΑΕ κ.λ.π.), οπότε εξακολουθεί να ισχύει - επί της διαδικασίας μόνο, λογικά - η Υπ. Απόφ. 5219/2104, η οποία όμως δεν περιλάμβανε κοπή δέντρων οπότε πάλι δεν υπάρχει "οδηγός" για την διαδικασία αυτής της εργασίας (βλ. σχετ. έγγρ. από ΔΟΚΚ "Εφαρμογή των Άρθρων 4 και 20 του Ν.Ο.Κ." : http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=%2biOyk7gvZLU%3d&tabid=777&language=el-GR )

 

Μια απορία :

Διαβάζω συνεχώς για έγκριση από ΕΠΑΕ για την κοπή δέντρων... Στις αρμοδιότητες (πρώην) ΕΠΑΕ (Απόφ. 31252-1530-1987) και νυν Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (Άρθρο 21) δεν προκύπτει τέτοια αρμοδιότητα... Γνωρίζει κανείς κάποια άλλη σχετική διάταξη ;

Link to comment
Share on other sites

Όπως ολα τα πράγματα ακόμα και αυτό ερμηνεύονται κατα περίπτωση...

 

Μου έχει τύχει σε εντός σχεδίου, στην Αίγινα οδηγός νταλίκας να κόψει κλαρί απο πεύκο που κρεμόταν στο δρόμο (το πεύκο ήταν μέσα σε περιφραγμένο κατοικίσημο οικόπεδο) και φώναξαν το δασαρχείο. Παραλίγο λοιπόν να πάει αυτόφορο ο οδηγός με την αιτιολογία της υπαλλήλου του δασαρχείου ότι δασικό δένδρο (ολα τα πευκα ειναι δασικά) απαγορεύεται να κοπεί απο οποιονδήποτε ακόμα και στο οικόπεδο σου να είναι εκτός απο υπάλληλο του δασαρχείου προκειμένου να μην τραυματιστεί το δένδρο.

 

Αντιμετωπίζοντας λοιπόν αυτό πάω μετα απο ένα χρόνο να βγάλω μια άδεια στην ερέτρια και έχει μεσα στο οικόπεδο (εντός σχεδίου πάλι) πεύκα. Συντάσω τοπογραφικό και πάω στο δασαρχείο σημειώνοντας τα προς κοπή πεύκα προκειμένου να πάρω άδεια απο το δασαρχείο και με κοίταγαν σαν εξωγήινο. Παρόλα αυτά μου έδωσαν άδεια την οποία έβαλα και στον φάκελο της πολεοδομίας.

 

Νομίζω παρόλα αυτα οτι το δεύτερο σε καλύπτει απόλυτα απο όλες τις πλευρές...

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν και οι 2 σου άδειες είναι σε ισχύ (και ας έχει λήξει η πρώτη).Τα δέντρα πέφτουν μέσα στο χώρο της οικοδομής η είναι στον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο?Μπορείς βεβαία με μια επίσκεψη στο δασαρχείο να το ξεκαθαρίσεις για να μην σου πούνε ότι έδωσες μια απάντηση χωρις τεκμηρίωση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Βλέπω είναι τελείως ανενεργό το τόπικ....ας επανέλθω

 

Απόφαση 668 / 2010    (ΣΤ, ΠΟΙΝΙΚΕΣ) ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

http://www.areiospagos.gr/nomologia/apofaseis_DISPLAY.asp?cd=YFCYVVUC9880UVIVI8DJ1IE4JHBANN&apof=668_2010

 

Επίσης, από την παρ. 2 της προαναφερόμενης διατάξεως, προκύπτει ότι η έκδοση άδειας από την πολεοδομία απαιτείται στην περίπτωση που η κατά δένδρων γίνεται μέσα σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αρμόδια για χορήγηση σχετικής άδειας είναι η Δασική Υπηρεσία. Στην παρούσα δε περίπτωση, όπως προκύπτει από το άνω έγγραφο της εγκρίσεως, τα προς κοπή δένδρα βρίσκονταν εντός του καθαρά κατασκευαστικού τμήματος, δηλαδή μεταξύ των περιφράξεων εκατέρωθεν των νέων προς κατασκευή γραμμών. Η περιοχή αυτή, ήταν εκτός οικοπεδικών τετραγώνων των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων του Δήμου Αθηναίων και, αρμόδια αρχή, για τη χορήγηση της άδειας, ήταν η Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και εξέδωσε την παραπάνω έγκριση, με βάση την οποία έγινε η κοπή των δένδρων.

 

Τελικά για εκτός σχεδίου περιοχήες, η άδεια κοπής λαμβάνεται απο την ΥΔΟΜ ή απο τη Δ/ση Δασών?!??!?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Για τα εκτός σχεδίου χρειάζεσαι μόνο έγκριση δασαρχείου και όχι άδεια απο ΥΔΟΜ και αφορά μόνο τα δέντρα δασικού τύπου (πευκα, ελατα κλπ) ή όλα τα δέντρα ( και οπωροφόρα) ??  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.