Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων


 
kan62

Recommended Posts

Άρθρο 1
Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων

Άρθρο 2
Κατάρτιση Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου

Άρθρο 3
Διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου

Άρθρο 4
Διαδικασία εκπαίδευσης Ελεγκτών

Άρθρο 5
Διαδικασία ορισμού και επιλογής Ελεγκτών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου

Άρθρο 6
Διαδικασία και περιεχόμενο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου

Άρθρο 7
Άρνηση Ελεγκτή και Διαδικασία Διαγραφής

Άρθρο 9
Χρηματοδότηση των φορέων υλοποίησης και εποπτείας

Άρθρο 10
Διαχειριστικές δαπάνες των φορέων υλοποίησης και εποπτείας

Άρθρο 11
Έναρξη ισχύος

Προσεισμικός έλεγχος.pdf

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Η αποζημίωση είναι εξ ημισείας στους δυο ελεγκτές και συμπεριλαμβάνει έξοδα μετακίνησης.

Προσωπικά κρίνω ότι είναι λανθασμένος ο περιορισμός που τίθεται στο άρθρο 3 και θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί μηχανικοί να έχουν δικαίωμα ένταξης στο μητρώο και αυτό διότι στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι θα υπάρξουν και σεμινάρια. Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων εκφεύγει τόσο πολύ από το βασικό αντικείμενο πολιτικού μηχανικού που ακόμη και μετά από τα σεμινάρια θα πρέπει να υπάρχει ειδική εμπειρία ; Το πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων γιατί απαιτείται;

Άρθρο 4
Διαδικασία εκπαίδευσης Ελεγκτών
1. Κάθε τρεις (3) μήνες στην Αθήνα και στα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε. (...... διοργανώνονται από το Τ.Ε.Ε., σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. και το Σύλλογο  Πολιτικών  Μηχανικών  Ελλάδος,  εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων.
2. Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών αυτών σεμιναρίων, οι Ελεγκτές λαμβάνουν από το Τ.Ε.Ε. Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό επάρκειας.

Άρθρο 3
Διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου

1. Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του Τ.Ε.Ε. (εφεξής αποκαλούμενοι ως «Ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών 
στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία. Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας τους, συνυποβάλλεται: [α] πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή [β] αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών ή [γ] συναφής τίτλος σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή [δ] συναφής μετα-διπλωματικός τίτλος σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών.

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, Pavlos33 said:

Το πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων γιατί απαιτείται;

Δεν απαιτείται. Υπάρχει "ή" διαζευτικό μεταξύ των τεσσάρων απαιτήσεων για την εγγραφή...

Άρθρο 3
Διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου

1. Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του Τ.Ε.Ε. (εφεξής αποκαλούμενοι ως «Ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία. Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας τους, συνυποβάλλεται: [α] πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή [β] αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών ή [γ] συναφής τίτλος σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή [δ] συναφής μετα-διπλωματικός τίτλος σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών.

 

Εκεί που θα πρέπει να εστιάσει κανείς κατά τη γνώμη μου, είναι το άρθρο 3 :

1. Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του Τ.Ε.Ε. (εφεξής αποκαλούμενοι ως «Ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία.

Αναφέρεται σε ειδικές στατικές μελέτες και όχι γενικά σε στατικές μελέτες (όπως λόγου χάρη η περίπτωση "κα" του 3ου άρθρου του Προεδρικού Διατάγματος).

Edited by JohnnyHoliday
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, το πρόσεξα καλύτερα το διαζευκτικό. Εικάζω ότι με την φράση "ειδικών στατικών μελετών" εννοούν ειδικές θεμελιώσεις, κελυφωτές κατασκευές προεντεταμένου σκυροδέματος, μεταλλικές κατασκευές, ξύλινες κατασκευές στις οποίες η ειδικότητά μας έχει το επαγγελματικό δικαίωμα και το θέτουν για να μην υπάρξει παρερμηνεία για το δικαίωμα συμμετοχής άλλων ειδικοτήτων μηχανικών. Για παράδειγμα στο ίδιο ΠΔ του 2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα αρχιτεκτόνων αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι "κβ. "Εκπόνηση Στατικών μελετών πλην των ειδικών κα-τασκευών: ειδικές θεμελιώσεις, κελυφωτές κατασκευές προεντεταμένου σκυροδέματος, μεταλλικές κατασκευές, ξύλινες κατασκευές"

Πάντως, συνεχίζω να θεωρώ ότι θα πρέπει να φύγει εκτός κάθε περιορισμός συμμετοχής σε ότι αφορά εμπειρία . Τα σεμινάρια που θα γίνουν αρκούν για να βγουν ομάδες πολιτικών μηχανικών και να κάνουν πρωτοβάθμιο έλεγχο. Αν δεν κάνω λάθος, το ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ στις υπαγωγές  αυθαιρέτων του ν. 4178/13, είχε στηριχθεί σε παλαιότερο δελτίο ελέγχου του ΟΑΣΠ;

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΤΕΕ-Υπουργείο, που για μια ακόμα φορά πέταξαν εκτός τους πτυχιούχους πολιτικούς μηχανικός, θεωρώντας τους ανάξιους να κάνουν έναν πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Pavlos33 said:

Πάντως, συνεχίζω να θεωρώ ότι θα πρέπει να φύγει εκτός κάθε περιορισμός συμμετοχής σε ότι αφορά εμπειρία . Τα σεμινάρια που θα γίνουν αρκούν για να βγουν ομάδες πολιτικών μηχανικών και να κάνουν πρωτοβάθμιο έλεγχο.

Σωστό είναι αυτό. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, εάν κάποιος δεν ασχολείται σε συχνή βάση με μελέτη ή επίβλεψη (και είναι π.χ. σε μία εταιρεία κάνοντας προμετρήσεις ή οικονομοτεχνικές μελέτες ή πολλά άλλα "ή"), θεωρώ ότι θα δυσκολευτεί να απαντήσει με ακρίβεια (και όχι κατ' εκτίμηση) στα πεδία 31 έως και 40 του Δελτίου Προσεισμικού Ελέγχου. Χρησιμοποιούνται δηλαδή ορολογίες, οι οποίες, εφόσον δεν ασκεί το κατεξοχήν επάγγελμα (όπου κατεξοχήν = μελέτη ή κατασκευή), ενδεχομένως να τον δυσκολέψουν.

Προφανώς και υπάρχουν οδηγίες συμπλήρωσης του Δελτίου, ωστόσο αυτό δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση, τη σωστή κρίση και εκτίμηση του μηχανικού.

(Είχα ασχοληθεί με τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, πριν περίπου 18 χρόνια)

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος πως έχουν χεσμένο τον "πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο" και το μόνο που ενδιαφέρει είναι τα μπικικίνια για την "τσέπη" (το λέω όμορφα) των οργανωτών του προγράμματος κ.λπ.;

Καληνύχτα...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.