Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διευκρινίσεις για πατάρι (εσωτερικό εξώστη)


Recommended Posts

Καλησπέρα, μήπως γνωρίζει κανείς τα δύο παρακάτω θέματα σε σχέση με τα πατάρια;

1. Είναι γνωστό ότι το πατάρι μπορεί να είναι προσπελάσιμο από συνεπίπεδο όροφο. Ισχύει όμως και το αντίστροφο; Έστω ότι εντός χώρου υπάρχει πατάρι προσπελάσιμο από το υποκείμενο επίπεδο με κλίμακα. Μπορεί ένα (συνεπίπεδο) τμήμα του άνω επιπέδου "να ονομαστεί" όροφος και να είναι προσπελάσιμο από το πατάρι και την κλίμακά του; Μπορεί δηλαδή αν υπάρχει μια και μόνη κλίμακα αυτή να οδηγεί πρώτα στο πατάρι και μετά στον συνεπίπεδο όροφο;

2. Έστω ότι υλοποιείται πατάρι που μαζί με τη σκάλα αποτελεί το 70% του υποκείμενου ορόφου. Το υπόλοιπο 30% οφείλει να παραμείνει τρύπα ή θα μπορούσε να επιμεριστεί π.χ. σε 10% τρύπα και 20% όροφος που προσμετράται προφανώς στη δόμηση;

 

Edited by Riren Margo
Link to comment
Share on other sites

1. Ναι

 

2. Δες την διατύπωση, μιλάει για 70% του υποκειμένου χώρου και όχι υποκειμένου ορόφου όπως λέει στην σοφίτα. Άρα πάντα θα έχεις τρύπα περίπου 20-25% γιατί στον υποκείμενο χώρο έχεις και τοίχους ενώ το πατάρι είναι καθαρό εμβαδόν. Υποκείμενος χώρος είναι ότι υπάρχει κάτω από το πατάρι, την σκάλα του και το κενό του παταριου (μαζί με τοίχους).

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Για το 1.

Ο όροφος έχει πάντα πρόσβαση από κεντρικό κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο ή κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς.

Και τα δύο είναι τμήματα του ορόφου και όχι του παταριού.

Και επειδή δεν μετράνε δεν συμφέρει να είναι τμήμα του παταριού ...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Άρα kan62, αν κατάλαβα καλά την απάντησή σου, όταν υπάρχει μία μόνο σκάλα για το άνω επίπεδο μονοκατοικίας και με δεδομένο ότι ένα τμήμα "ονοματίζεται" πατάρι και κάποιο άλλο όροφος:

α. η σκάλα υποχρεωτικά αποτελεί το κεντρικό κλικακστάσιο αυτοτελούς, γιατί δεν ορίζεται αλλιώς όροφος

β. είναι υποχρεωτικό η σκάλα να "φτάνει" πρώτα στο τμήμα που ονομάζεται όροφος και στη συνέχεια μπορεί να υπάρχει το συνεπίπεδο πατάρι (ή δεν είναι υποχρεωτικό και μπορεί η σειρά να είναι κλίμακα αυτοτελούς>πατάρι> όροφος; )

Edited by Riren Margo
Link to comment
Share on other sites

α. σωστά.

β. σκάλα στο πατάρι δεν συμφέρει, αφενός επειδή λόγω του α πρέπει να γίνουν πλέον δύο σκάλες και αφετέρου επειδή μειώνεται η επιφάνεια παταριού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

κάπου αν το θυμάμαι καλά τώρα αναφέρεται πως "το πατάρι δεν μπορεί να θεωρηθεί όροφος, " αυτό μπορεί να απαντάει την ερώτηση αν στο επίπεδο που βρίσκεται το πατάρι, μπορούν να υπάρχουν άλλοι χώροι που να μετρήσουν στον Σ.Δ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

    μήπως ξέρει κάποιος να μου δώσει μία διευκρίνιση σε σχέση με τον ορισμό του "εσωτερικού εξώστη - πατάρι" από τον ΝΟΚ :

"Το πατάρι δύναται να φέρει κλειστούς  χώρους, σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειάς του και σε απόσταση τουλάχιστον 1,00μ. από τα ανοικτά όρια, οι οποίοι δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης."

Συνεπώς, σε ένα βιομηχανικό κτίριο όπου διαμορφώνεται σε κάποιο σημείο "όροφος" για να χρησιμοποιηθεί ως Γραφεία, θεωρείται πατάρι αν είναι ανοιχτός χώρος (με κάγκελα) προς το υπόλοιπο κτίριο και Α' όροφος (συνυπολογίζεται στη Δόμηση) αν είναι κλειστός (με τοίχο), σωστά;

Επισυνάπτω σχηματική τομή.

Πατάρι_Α' όροφος.pdf

Link to comment
Share on other sites

On 10/1/2024 at 1:06 ΜΜ, kan62 said:

α. σωστά.

β. σκάλα στο πατάρι δεν συμφέρει, αφενός επειδή λόγω του α πρέπει να γίνουν πλέον δύο σκάλες και αφετέρου επειδή μειώνεται η επιφάνεια παταριού.

Γιατί είναι υποχρεωτικό να γίνουν δύο σκάλες; Δεν μπορεί η μοναδική σκάλα της αυτοτελούς ιδιοκτησίας να αποτελεί και την πρόσβαση στο πατάρι; Άλλωστε αν καταλαβαίνω καλά, δεν υπολογίζεται στο % του εσωτερικού εξώστη : Άρθρο 2 "28. Στον υπολογισμό του ποσοστού του εσωτερικού εξώστη προσμετράται η κλίμακα ανόδου, που συνδέει τον εσωτερικό εξώστη με το χώρο της υποκείμενης επιφάνειας (δεν προσμετράται η κλίμακα του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου ή του κεντρικού κλιμακοστασίου αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας). " και  άρθρο 11 "ιδ.Στον υπολογισμό των παραπάνω ποσοστών των εσωτερικών εξωστών δεν προσμετράται η κλίμακα ανόδου και οι διάδρομοι προς αυτούς."

Η δική μου απορία είναι πώς ορίζονται τα ανοικτά όρια του παταριού; Μπορεί κάποιος να θεωρήσει την τρύπα της σκάλας ανοικτό όριο του παταριού;

Επίσης εάν το καθαρό εμβαδόν του παταριού έχει καλύψει το 69,99% του μεικτού εμβαδού του υποκείμενου χώρου και υπάρχει υπόλοιπο σ.δ. και δημιουργείται όροφος συνεπίπεδος του παταριού,τότε καλύπτεται συνολικά >70% του υποκείμενου χώρου... Αυτό είναι ΟΚ;

Και τέλος, δεν μπορεί ο χώρος του παταριού να είναι ενιαίος με τον χώρο που προσμετράται στον σ.δ.; Δηλαδή από πού προκύπτει στον ΝΟΚ ότι πρέπει σώνει και καλά να διαχωρίζονται με τοίχους;;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

-Δεν είναι υποχρεωτικό

- Οχι η σκάλα του παταριού δεν είναι κενό, μετράει στο εμβαδόν του παταριού για τον έλεγχο του 70% του υποκείμενου χώρο. Μπορείς να έχεις κλειστό χώρο σε επαφή με τη σκάλα.

- Το τμήμα που θα βάλεις σε δόμηση, θα είναι όροφος, άρα η επιφάνεια κάτω από αυτό το τμήμα δεν θα είναι υποκείμενος χώρος του παταριού, άρα μειώνεται ο υποκείμενος χώρος και πρέπει να μειώσεις και το πατάρι για να ισχύει το 70%. Επίσης η σκάλα του παταριού μετράει στον έλεγχο του 70% τους υποκείμενου χώρου, δεν μετράει στο έλεγχο του 25% της επιτρεπόμενης δόμησης. Αν όμως η σκάλα είναι τμήμα του συνεπίπεδου ορόφου δηλαδή σκάλα αυτοτελούς ιδιοκτησίας και όχι σκάλα του παταριού, επίσης ο χώρος κάτω από την σκάλα δεν θα μετρήσει σαν υποκείμενος χώρος του παταριού. 
Άρα ο υποκείμενος χώρος για τον έλεγχο του 70% είναι μόνο ότι είναι κάτω από το πατάρι, από το κενό του (από την σκάλα του παταριού αν έχουμε) και προσθέτεις και τους περιμετρικούς τοίχους.   Οπότε πάντα θα προκύπτει ένα κενό γύρο στο 20-25% σε σχέση με το  εμβαδόν του παταριού.

-Δεν υπάρχει υποχρέωση να διαχωρίζονται με τοίχους. Αλλά όταν έχω πατάρι συνεπιπεδο με όροφο όλοι οι περιμετρικοί τοίχοι του παταριου μετράνε σε δόμηση (έχει βγει εγκύκλιος).

Edited by Latg
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.